Nederland | 26 februari 2020 | Geen reacties
Deze week laat ik je kennismaken met de zevende verhalenpaal: nr. 7 – SPADE / Begin Ringvaart aan de Hillegommerdijk naast de Ringvaart bij Beinsdorp tegenover palingrokerij Gebroeders Been. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?
Inhoudsopgave
Verhalenpaal nr. 7 – SPADE herinnert aan het feit dat op 5 mei 1840 de eerste spade de grond in ging voor het graven van de Ringvaart. Hier stond toen hoeve Treslong. Dit was het begin van de droogmaking van de Haarlemmermeerpolder. Het besluit voor de drooglegging was in 1837 genomen door de toenmalige koning Willem I. De aanleiding was een zware westerstorm in 1836. Heel veel jongens groeven de Ringvaart met de hand. Veel van deze jongens kwamen uit Zeeland en Brabant. Hier was werk genoeg. Van maandag t/m zaterdag werd er gewerkt om de Ringvaart te graven.
In 1843 werd stoomkracht ingezet voor het droogmalen van de polder. In 1848 begon Gemaal De Leeghwater met de droogmaking, gevolgd door Gemaal De Lynden in 1849 en een paar dagen later in april 1849 begon ook Gemaal Cruquius met het droogmaken van de Haarlemmermeerpolder. Het voormalige gemaal Cruquius is nu een museum. Voor een bezoek aan dit museum fiets je in de richting van Cruquius langs de Ringvaart.
In juli 1852 was de polder drooggemalen. Ruim 8000 miljoen kubieke meter water was weggepompt door de 3 gemalen.
Verhalenpaal nr. 7 – SPADE / Begin Ringvaart
Polderdichter Mirjam Noach heeft op verzoek van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius een gedicht geschreven bij verhalenpaal nr. 7 – SPADE / Begin Ringvaart. Mirjam Noach had zelf de keuze over welke verhalenpaal ze een gedicht wilde schrijven. Ze heeft voor deze verhalenpaal die de Ringvaart markeert gekozen.
Deze verhalenpaal staat aan de Hillegommerdijk aan de Ringvaart bij Beinsdorp tegenover palingrokerij Gebroeders Been.
In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.
In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.
De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.
Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.
Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie