Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 5 – VERZET / Onderduikadres

Verhalenpaal nr. 5 - VERZET / Onderduikadres

 

Deze week laat ik je kennismaken met de vijfde verhalenpaal: nr. 5 – VERZET / Onderduikadres aan de Rijnlanderweg 1253 tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 5 – VERZET / Onderduikadres

De boerderij aan de Rijnlanderweg 1253 (vroeger de Oude Sloterweg) tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep was tijdens de Tweede Wereldoorlog de boerderij van de familie Boogaard.

Deze familie kon het niet aanzien dat de joden opgepakt en weggevoerd werden. De familie hielp velen van hen met onderduiken. Zij zagen het als hun christelijke plicht om het volk van God te verbergen voor de Duitsers. Dhr. Boogaard en zijn gezin hadden veel onderduikers in huis. Ook twee zonen, die in de buurt woonden, hadden onderduikers in huis.

Het was in de Haarlemmermeer en zelfs in Amsterdam, waar veel Joden woonden, algemeen bekend dat ze naar de familie Boogaard moesten als ze moesten onderduiken. Zelfs buschauffeurs aan wie gevraagd werd waar ze de boerderij van de familie konden vinden, wisten waar de boerderij stond.

Dit ging helemaal mis. De boerderij werd op 6 oktober 1943 overvallen door de Duitsers. Er waren op dat moment maar liefst 70 onderduikers aanwezig. Dit was niet de eerste overval maar wel de fatale. Er werden 34 onderduikers opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen om daar vergast te worden. Twintig kinderen werden gered. Dhr. Boogaard  en zoon Pieter werden ook gearresteerd. Zoon Pieter was ziek en is na zijn vrijlating uit Kamp Vught thuis overleden. Dhr. Boogaard  is in februari 1945 omgekomen in concentratiekamp Sachsenhausen.

Verhalenpaal nr. 5 - VERZET / Onderduikadres

Verhalenpaal nr. 5 - VERZET / Onderduikadres

Verhalenpaal nr. 5 - VERZET / Onderduikadres

Verhalenpaal nr. 5 - VERZET / Onderduikadres

Verhalenpaal nr. 5 - VERZET / Onderduikadres Verhalenpaal nr. 5 – VERZET / Onderduikadres

 

Bijzonderheden over Verhalenpaal nr. 5 – VERZET / Onderduikadres

  • Het NAP peil op het bord klopt niet. Dit moet -4.2 zijn. Het huidige NAP bord moet nog vervangen worden.
  • Polderdichter Mirjam Noach heeft ter ere van de Nationale Dodenherdenking 2019 een gedicht voor verhalenpaal nr. 5 – VERZET geschreven. Deze paal markeert de heldhaftige inzet van de Familie Boogaard, die in Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven vele onderduikers opvingen, aldus de dichteres. Het gedicht lees je op de website van de polderdichter Mirjam Noach.

 

Locatie van verhalenpaal nr. 5 – VERZET / Onderduikadres

Deze 5e verhalenpaal vind je naast het huis op de Rijnlanderweg 1253 tussen de Venneperweg in Nieuw-Vennep en de Bennebroekerweg in Hoofddorp.

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de vijfde verhalenpaal: nr. 5 - VERZET / Onderduikadres. Deze verhalenpaal staat tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep aan de Rijnlanderweg. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog Deze keer laat ik je kennismaken met de vijfde verhalenpaal: nr. 5 - VERZET / Onderduikadres. Deze verhalenpaal staat tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep aan de Rijnlanderweg. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

2 reacties

  • mmesman schreef:

    Komen er nog nieuwe verhalenpalen en wat zijn de criteria voor een paal?

    • Jaquelien schreef:

      Geachte mevrouw Mesman,

      Eind vorig jaar werd bekend dat er subsidie is verstrekt om nog 5 verhalenpalen te plaatsen. Vier van de vijf nieuwe verhalenpalen worden langs de Ringvaart geplaatst. Ze staan in relatie tot de plek waar ze geplaatst worden.
      Een komt in Halfweg (VAART) mbt tot de sluizen en trekvaart
      Bij Schiphol-Oost (BOM) vertelt de paal het verhaal van een bomaanslag bij Schiphol in 1940.
      De andere drie verhalenpalen vertellen over de drooglegging, het eerste nieuwe land en de verkavelingsstructuur.

      Selectiecriteria voor het plaatsen van de verhalenpalen op de plekken waar ze nu staan:
      • Geografische spreiding waarbij de er verhalenpalen in verschillende plaatsen in de Haarlemmermeer staan.
      • Spreiding van vier thema’s: land, water, lucht en mens. Dit varieert van verzet, naar boerderij, naar fort.
      • Chronologische spreiding: de omgeving van de gemeente Haarlemmermeer kent een geschiedenis van meer dan 2000 jaar.
      • Verdwenen, onzichtbare en zichtbare punten.
      • Persoonlijke verhalen en algemene verhalen.
      • De verhalenpalen langs de fietsroutes moeten goed zichtbaar en bereikbaar zijn.
      • Het is een wens om het aantal verhalenpalen uit te breiden naar meer punten in de polder.

      Wanneer de palen geplaatst worden weet ik niet. Zodra ik een rondje gefietst heb en de verhalenpalen bezocht heb, zullen er weer een aantal blogs over de verhalenpalen verschijnen. Blijf mijn blog volgen.

      Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd.

      Met vriendelijke groet,
      Jaquelien/JTravelBlog

  • Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

     

    Buy me a coffee

    Boek je vlucht

    Skyscanner
     

    Boek je hotel

     
     

    Boek je vakantie

     

    Boek je Natuurhuisje

     

    Heb je nog iets nodig?

    Bol AlgemeenBol Algemeen