Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 8 – EEND / Eendenkooi Stokman

Verhalenpaal nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman

 

Deze week laat ik je kennismaken met de achtste verhalenpaal: nr. 8 – EEND / Eendenkooi Stokman. Deze verhalenpaal vind je aan de Kromme Spieringweg 355-357 buiten Vijfhuizen, bij de ingang naast het pad in de richting van de eendenkooi. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 8 – EEND / Eendenkooi Stokman

Van 1757 tot 1990 was de toenmalige eendenkooi die op deze plek stond eigendom van de familie Stokman. Deze eendenkooi werd in 1701 aangelegd.

De eendenkooi van Vijfhuizen bestond uit 2 hectare hakhoutbos en een rechthoekige vijver van ongeveer 40×40 meter. In iedere hoek van de vijver bevond zich een vangpijp met daarom heen de weilanden. De wilde eenden en talingen werden in de visfuik gevangen. Deze bevond zich aan het eind van elke pijp. Op elke windrichting één. De uiteinden van de doodlopende slootjes waren overdekt met gaas of netten en daarachter een fuik of kist. Tamme eenden lokten de wilde eenden om in de plas te komen foerageren. De tamme eenden worden de slootjes ingelokt en de bedoeling is dat de wilde eenden hun voorbeeld volgen. Zijn ze ver genoeg het slootje ingezwommen dan worden ze door de kooiker opgejaagd en aan het eind van de vangpijp zitten ze gevangen in de fuik.

Een eendenkooi is een Hollandse vinding om eenden te vangen.

Het is een uniek natuurgebied met meer dan 100 plantensoorten en 32 bomensoorten. In dit gebied leven bijzondere vogels, als de ijsvogel, tureluur, steenuil en torenvalk. Wezels, bunzings, vleermuizen en hermelijnen hebben hier ook een plek.

De familie Stokman is nog altijd de beheerder van de eendenkooi en onderhoudt de eendenkooi. Stichting Landschap Noord-Holland heeft de eendenkooi in 1990 gekocht en is eigenaar van dit gebied.

Verhalenpaal nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman

Verhalenpaal nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman

Verhalenpaal nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman

Verhalenpaal nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman

Verhalenpaal nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman

Verhalenpaal nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman Verhalenpaal nr. 8 – EEND / Eendenkooi Stokman

 

Locatie van verhalenpaal nr. 8 – EEND / Eendenkooi Stokman

Deze verhalenpaal staat aan de Kromme Spieringweg 355-357 buiten Vijfhuizen, bij de ingang naast het pad in de richting van de eendenkooi.

 

 

Bijzonderheid over Verhalenpaal nr. 8 – EEND / Eendenkooi Stokman

Het NAP peil op het bord klopt niet. Dit moet -3 zijn. Het huidige NAP bord moet nog vervangen worden.

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de achtste verhalenpaal: nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman aan de Kromme Spieringweg in Vijfhuizen. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog Deze keer laat ik je kennismaken met de achtste verhalenpaal: nr. 8 - EEND / Eendenkooi Stokman aan de Kromme Spieringweg in Vijfhuizen. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com