Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 1 – LIJN / Spoor en dijk

Verhalenpaal nr. 1 - LIJN / Spoor en dijk

 

Deze week laat ik je kennismaken met de eerste verhalenpaal: nr. 1 – LIJN / Spoor en dijk op de hoek van de Kruisweg en Paxlaan in Hoofddorp. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 1 – LIJN / Spoor en dijk

Verhalenpaal nr. 1 – LIJN / Spoor en dijk staat op de hoek van de Kruisweg met de Paxlaan net buiten het centrum van Hoofddorp op de plek waar zich de coupure in de Geniedijk bevindt.

De Geniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en daardoor onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Geniedijk werd tussen 1888 en 1894 aangelegd. Het was een militaire liniedijk. De dijk werd  aangelegd als waterkering om bij een aanval op Amsterdam de buitenkant in het zuiden van de Stelling van Amsterdam onder water te kunnen zetten.

Lees meer: Werelderfgoedlijst van UNESCO 

 

De coupure is bij de aanleg van de Haarlemmermeerspoorlijn gemaakt door de Hollandsche Elektrische Spoorweg Maatschappij (HESM). De dijkdoorsnijding/coupure kon als het nodig was, worden gesloten. In de route van de spoorlijn werd een constructie met inkepingen gemaakt waarin balken konden worden geschoven.

Verhalenpaal nr. 1 - LIJN / Spoor en dijk

Verhalenpaal nr. 1 - LIJN / Spoor en dijk

Verhalenpaal nr. 1 - LIJN / Spoor en dijk

Verhalenpaal nr. 1 - LIJN / Spoor en dijk

Verhalenpaal nr. 1 - LIJN / Spoor en dijk Verhalenpaal nr. 1 – LIJN / Spoor en dijk

De coupure in de Geniedijk in Hoofddorp De coupure in de Geniedijk in Hoofddorp

De verhaalpaal staat op deze plek omdat het twee elementen van de Haarlemmermeerse geschiedenis laat zien: de reden van aanleg van de Geniedijk en de aanleg van de coupure.

 

Locatie van verhalenpaal nr. 1 – LIJN / Spoor en dijk

Deze eerste verhalenpaal staat op de hoek Kruisweg en Paxlaan in Hoofddorp.

 

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn de eerste 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Meer verhalenpalen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de eerste verhalenpaal: nr. 1 - LIJN / Spoor en dijk in Hoofddorp. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog Deze keer laat ik je kennismaken met de eerste verhalenpaal: nr. 1 - LIJN / Spoor en dijk in Hoofddorp. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com