9 bijzondere natuurfenomenen in Namibië

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Sossusvlei

 

Namibië staat bekend om zijn bijzondere natuurfenomenen. Van 1500 jaar oude planten en de grootste zeehondenkolonie van Afrika in Cape Cross tot zandduinen van de Sossuvlei. Ik heb de, in mijn ogen en door mijzelf gezien, 9 mooiste natuurfenomenen op een rijtje gezet. Plekken die je niet mag missen als je een reis door Namibië maakt.Ongetwijfeld heb je (misschien zonder het je te beseffen) wel eens een foto van bijv. de Sossusvlei of van de wilde dieren in Etosha National Park gezien. Ga mee op reis en ervaar de 9 bijzondere natuurfenomenen in Namibië.

 

#1 Sossusvlei

De Sossusvlei vond ik heel bijzonder om te ervaren. Het rode zand dat ik aan het eind van de reis nog altijd in mijn schoenen had, het bezoeken van de Deadvlei en het (deels) beklimmen van Dune45. Ik heb Dune45 slechts voor een klein deel beklommen omdat het heel hard waaide en het bijna niet te doen was om boven te komen. Je conditie moet goed zijn om de duinen te beklimmen, helemaal als het heel hard waait. Ook het duin rondom Deadvlei heb ik niet beklommen. Ik ben onderlangs gelopen. Dit omdat het ook hier hard waaide en ik al moeite genoeg had om door het mulle zand bij Deadvlei te komen.

De zandduinen van de Sossusvlei liggen aan de rand van de Namib-woestijn in het Namib Naukluft Park. Het gebied bestaat uit eindeloze zandduinen van roodzand en dode bomen. Rustig rijdend door het gebied kom je ook nog wilde dieren tegen. Ik heb hier o.a. struisvogels, zadelrugjakhalsen en gemsbokken gezien.

De Sossusvlei leent zich uitstekend voor het beleven van zonsondergangen en zonsopkomsten.

In de Sossusvlei is het ook mogelijk om een ballonvaart boven de beroemde duinen maken. Tijdens mijn rondreis ging deze excursie vanwege de harde wind niet door.

De bodem van de Deadvlei bestaat uit gekraakt en gescheurd klei.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Deadvlei Deadvlei

Meer foto’s van de Sossusvlei op mijn andere website JTravel.nl.

Powered by GetYourGuide

#2 Etosha National Park

Etosha National Park ligt in het noorden van Namibië. Het nationale park is het bekendste natuurpark van het land.

Wil je zeker weten dat je wild spot, rijd dan naar een drinkplaats en je ziet veel wild, zoals giraffen, gemsbokken, zebra’s, impala’s en struisvogels. Bij één van de drinkplaatsen heb ik na de lunch  een tijd rustig gezeten en veel olifanten gespot die aan het drinken waren.

Ook verder in het park heb ik veel olifanten gezien. Je hoort ze meestal wel aankomen door het geritsel in de struiken.

Etosha National Park heeft een oppervlakte van 22.000 hectare en is hiermee één van de grootste wildparken van Afrika. De naam Etosha wordt ontleend aan een gelijknamige zoutpan dat een oost-west lengte heeft van ongeveer 120 kilometer en op de breedste plaatsen 70 kilometer lang is. Deze zoutpan trekt de wilde dieren aan.

Etosha National Park heeft drie publieke toegangen: de Von Lindequist Gate in het oosten, de Andersson Gate in het zuiden en in het noordoosten van het park, noordelijk van restcamp Namutoni ligt de toegang Nehale lya Mpingana Gate (King Nehale Gate).

Het park is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

Je kunt hier zelf rijden of met een georganiseerde tour door het park rijden.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Etosha National Park Etosha National Park

Meer foto’s van Etosha National Park op in twee artikelen op JTravel.nl.

#3 Cape Cross

Heb je je neusknijpers meegenomen? Want die zul je bij Cape Cross nodig hebben, want het stinkt hier ontzettend. Het is een nogal intense ervaring voor je reukorgaan. Naast de intense geur is het hier nooit stil. De reden van de stank en het lawaai: het verblijf van de grootste Afrikaanse kolonie Kaapse pelsrobben. Ze leven hier met zijn 100.000-en.

Cape Cross ligt 130 kilometer ten noorden van Swakopmund.

Om bij de zeehonden te komen, loop je over houten vlonders met een houten omheining over een houten pad. Je kunt niet op het strand komen. De zeehonden liggen overal: onder de houten vlonders, vlak naast het pad en in het hele gebied tussen het pad en de kust liggen de kleine en grote pelsrobben. Ook in zee liggen veel zeehonden.

Naast de zeehonden staat op de parkeerplaats het stenen kruis van de Portugees Diego Cao. Hij was de eerste Europeaan die langs de Namibische kust voer. Zijn ontdekkingsreis eindigde bij Cape Cross. Hij ging hier aan land en plaatste hier een gedenkteken in de vorm van een kruis met een inscriptie. Dit kruis staat er nog altijd.

De entree bedraagt NAD 80 per persoon. Vanaf de entree is het nog een klein stukje rijden tot de parkeerplaats. Voor de auto moet apart NAD 10 betaald worden.

De zeehonden van Cape Cross zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur te bekijken.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Cape Cross Cape Cross

Meer foto’s van Cape Cross op mijn andere website JTravel.nl.

 

#4 Fish River Canyon

De Fish River Canyon is de op twee na langste canyon ter wereld. De Grand Canyon in de Verenigde Staten en Blauwe Nijl-Canyon in Ethiopië staan voor de Fish River Canyon. Fish River Canyon heeft een lengte van 161 kilometer, een breedte van 27 kilometer en een diepte van 500 kilometer. De canyon begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais.

Toen ik hier was, was het heel rustig. Iets wat ik vreemd vond, want het is een bijzonder natuurfenomeen. Ik vond het niet erg dat het rustig was bij de viewpoints langs de canyon. Je hebt zo alle tijd om ongestoord in rust en stilte te genieten van de kliffen en bochten van de Canyon en je te verwonderen over dat wat je ziet.

Ik was er in de loop van de ochtend, maar ik denk dat de Fish River Canyon ook een leuke plek is om aan het einde van de middag vanwege de mooie kleuren van de canyon te bezoeken.

Je kunt hier een afdaling in de canyon maken, maar dat is alleen toegestaan aan deelnemers aan de Fish River Canyon Hiking Trail, een wandeltocht van 5 dagen. Deze wandeltocht kun je maken tussen 1 mei en 15 september en moet je vooraf bespreken bij het NWR (Namibia Wildlife Resort).

De beste periode om naar de Fish River Canyon te reizen is van oktober tot half december. De temperatuur is dan goed en het is er niet druk. Een andere goede periode is van half maart tot half april. Van januari tot april is de meeste kans op regen.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Fish River Canyon Fish River Canyon

Meer foto’s van Fish River Canyon op mijn andere website JTravel.nl.

 

#5 Welwitschia Mirabilis

Een wat? Ja je leest het goed: de Welwitschia Mirabilis. Het kan heel goed dat je nog nooit van deze plant gehoord hebt. Ik had er voor ik naar Namibië reisde ook nog nooit van gehoord, maar het is een bijzondere plant. Het is de beroemdste plant van Namibië.

De welwitschia kan onder de meest erbarmelijke omstandigheden in de woestijn overleven. De plant heeft slechts twee bladeren en groeit zeer langzaam. De bladeren zitten aan een korte stam. In het gebied waar de plant groeit, regent het maar weinig. De jaarlijkse regenval van ongeveer 1-100 millimeter is ontoereikend voor de plant. Ook condensatie van mist dat leidt tot een neerslagequivalent van 50 millimeter, is ontoereikend. De plant haalt haar water vooral uit ondergrondse waterbronnen en -stromen. De plant is tweehuizig (d.w.z. dat er aparte mannelijke en vrouwelijke planten zijn) en is voor haar bestuiving aangewezen op een rode wants, de Welwitschiawants.

De Welwitschia Mirabilis kan wel 1500! jaar oud worden. Ik heb ze onderweg verschillende keren gezien, vooral in het noorden van Namibië en rond Swakopmund. Vanuit Swakopmund kun je tijdens een rit over de Welwitschia Drive de oudste en grootse Welwitschia van Namibië bezoeken. Ik hoop dat de Chinezen dit gebied met rust laten, want het is een mooi stukje natuur. Toen ik hier was, waren de padjantjes druk bezig met werkzaamheden. Helaas zijn de centen voor de Chinezen belangrijker dan natuurschoon.

De 1500 jaar oude Welwitschia kun je alleen vanachter een hek bewonderen. Via een loopbrug bereik je de plant en kijk je van bovenop op de plant neer.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Welwitschia Mirabilis Welwitschia Mirabilis

Meer foto’s van de Welwitschia Mirabilis op mijn andere website JTravel.nl.

 

#6 Maanlandschap

Ook aan de Welwitschia Drive is het Maanlandschap te bewonderen. Dit landschap ligt ongeveer 40 kilometer voor de Welwitschia Mirabilis.

Het maanlandschap is een woestijngebied wat het ‘Moonlandscape’ wordt genoemd. Een uitgestrekte vlakte met niets niets en nog eens niets. Vlakbij het maanlandschap zie je de eindeloze zandvlaktes zoals je je een woestijn voorstelt. Je kunt verschillende fotostops bij het maanlandschap maken.

Let op: voor de Welwitschia Drive heb je een permit nodig. Deze permit koop je bij het NWR (Namibia Wildlife Resort). Deze organisatie heeft een kantoor in Swakopmund. De Welwitschia Drive ligt vlakbij Swakopmund. Je kunt de Welwitschia Drive zelf rijden of boeken als een excursie. De permit kost je NAD 80 per persoon en NAD 10 voor je voertuig. Je krijgt een kaartje van de Welwitscha Drive waarop de 13 stops zijn gemarkeerd.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Maanlandschap Maanlandschap

Meer foto’s van het maanlandschap op mijn andere website JTravel.nl.

 

#7 Petrified Forest

Het Petrified Forest is het versteende Woud dat ligt op een zandstenen rif. Op dit rif staan 50 boomfossielen die naar schatting 260 miljoen jaar oud zijn.

Deze boomstammen zijn door een gletsjer vanuit Midden-Afrika naar deze plek gebracht.  Door de druk van de gletsjer en de aarde versteenden de bomen. Honderden jaren geleden kwamen de bomen aan de oppervlakte.

In Damaraland zijn meerdere van deze sites te vinden. Ik heb de versteende bomen bij Twyfelfontein bezocht.

Rondom de versteende bomen kom je de welwitschia mirabilis weer tegen.

Je betaalt voor een bezoek aan Petrified Forest. De kosten zijn NAD 100 per persoon. Onder begeleiding van  een lokale gids maak je een wandeling van ongeveer drie kwartier tot een uur. De duur is afhankelijk van het aantal bezoekers dat de wandeling maakt. Je mag niet zonder begeleiding langs de versteende bomen lopen, dit omdat men wil vermijden dat je stiekem een stukje van een versteende boom meeneemt. De gidsen geven niet veel uitleg.

Petrified Forest is dagelijks te bezoeken tussen 08.00 en 17.00 uur. Kies voor het nationale park en niet voor de onofficiële parken bij de boerderijen.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Petrified Forest Petrified Forest

Meer foto’s van Petrified Forest op mijn andere website JTravel.nl.

 

#8 Kokerbomen

Kokerbomen zijn aloë planten. Dit zijn niet echt bomen, maar metershoge vetplanten. De holle takken werden in het verleden als pijlkokers door de lokale bevolking, de San, gebruikt. In sommige van deze aloë’s zitten gigantische nesten van de republikeinwevers. De planten kunnen bijna acht meter hoog worden. De naam komt van de San.

Bij mooi weer steken de bladeren af tegen de felblauwe lucht.

De kokerbomen heb ik bezocht in het Kokerbomenwoud of Quiver Tree Forest, ongeveer 14 kilometer ten noordoosten van Keetmanshoop in het zuiden van Namibië op de Gariganus boerderij. Hier ligt ook Giant’s Playground.

De grootste van de ongeveer 250 quiver trees of kokerbomen in het Kokerbomenwoud is tussen de tweehonderd en driehonderd jaar oud. Via de gevormde paden loop je een route, zodat je een mooi beeld van het Kokerbomenwoud krijgt.

De entree tot het Kokerbomenwoud en Giant’s Playground bedraagt NAD 55 per persoon. Dit ticket kan worden gekocht in het kantoor van de boerderij Gariganus. Een voertuig kost NAD 20.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Kokerbomen Kokerbomen in het Kokerbomenwoud

Meer foto’s van de kokerbomen op mijn andere website JTravel.nl.

 

#9 Giant’s Playground

Op Giant’s Playground liggen enorme stapels stenen verspreid over het landschap. De naam Giant’s Playground dekt de lading precies. Het is een wonder dat alle rotsformaties zonder de hulp van reuzenhanden zijn ontstaan. Het is net een blokkendoos in een speeltuin van een reus. Giant’s Playground staat bekend om zijn bizarre rotsformaties die eruitzien alsof een reus met rotsblokken heeft lopen gooien.

Vanwege de manier waarop de massieve keien door een gigantische kracht op elkaar zijn geplaatst, wordt het park Giant’s Playground genoemd. Hierdoor zijn rotsformaties en een reeks doolhoven ontstaan. Ik heb een korte wandeling gemaakt, het was te warm om er lang rond te lopen.

Giant’s Playground  ligt ongeveer 14 kilometer ten noordoosten van Keetmanshoop in het zuiden van Namibië op de Gariganus boerderij. Hier ligt ook het Kokerbomenwoud. Giant’s Playground ligt 5 kilometer van het Kokerbomenwoud. De entree tot het Kokerbomenwoud en Giant’s Playground bedraagt NAD 55 per persoon. Dit ticket kan worden gekocht in het kantoor van de boerderij Gariganus. Een voertuig kost NAD 20.

Bijzonder natuurfenomeen in Namibië: Giant's Playground Giant’s Playground

Meer foto’s van Giant’s Playground op mijn andere website JTravel.nl.

 

 

Ben jij wel eens in Namibië geweest? Wat was voor jou het meest bijzondere natuurfenomeen dat je hebt bezocht?

 

Meer lezen over Namibië

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Namibië staat bekend om zijn bijzondere natuurfenomenen. Van oude planten en de grootste zeehondenkolonie in Afrika tot zandduinen. Ik heb er 9 voor je op een rijtje gezet. Meer lees je hier. Lees je mee? #namibie #namibia #afrika #africa #natuurfenomenen #jtravel #jtravelblog Namibië staat bekend om zijn bijzondere natuurfenomenen. Van oude planten en de grootste zeehondenkolonie in Afrika tot zandduinen. Ik heb er 9 voor je op een rijtje gezet. Meer lees je hier. Lees je mee? #namibie #namibia #afrika #africa #natuurfenomenen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com