Mijn highlights van Zuid-Afrika

Het Suikerbossie, de nationale bloem van Zuid-Afrika

 

In deze blog heb ik mijn highlights van Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Zuid-Afrika wordt ook de wel de wereld in één land genoemd. Er is zoveel te zien, mooie steden, mooie stranden, schitterende wildparken met wildlife waar je mooie gamedrives kunt maken, een vriendelijke bevolking en lekker eten. Wat wil een mens nog meer.
Mijn highlights zijn de Panoramaroute, de wildparken Kruger National Park, Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve en Addo Elephant National Park, Kaapstad, Stellenbosch, Knysna & Featherbed Nature Reserve, Sani Pass, Tsitsikamma National Park, het Taalmonument in Paarl en het Kaapse Schiereiland.
Vanuit Nederland vliegt de KLM rechtstreeks naar Johannesburg en Kaapstad. Ook is het mogelijk om bijv. een vlucht vanuit Amsterdam naar Johannesburg en terug van Kaapstad naar Amsterdam te boeken. Zo kun je een mooi rondreis door het schitterende land maken.

Ik heb Zuid-Afrika 2x bezocht. Mijn eerste reis was een 23-daagse groepsrondreis van Johannesburg naar Kaapstad en mijn tweede reis was een 22-daagse groepsrondreis van Kaapstad naar Windhoek/Namibië.

 

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve (spreek uit als ‘Sjloesjloewie-Imfooloozie’) is een schitterend natuurpark ten zuiden van Swaziland en in het oosten van Zuid-Afrika. Het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve werd in 1895 opgericht. Het park bestond uit twee verschillende parken, het Hluhluwe Park in het noorden en Imfolozi Park in het zuiden. Deze parken zijn samengevoegd. Hierdoor is het huidige Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve ontstaan. Het park heeft een grootte van 96.000 hectare en is één van de grootste parken van Zuid-Afrika. Ik vond dit park mooier dan het Kruger National Park. Ik had hier, net als in het Kruger National Park, graag langer willen verblijven.

Ik heb hier een gamedrive gemaakt waar zowel de ranger als de groepsleden hem zaten te knijpen, want op een gegeven moment hoorden we geritsel uit de struiken komen, maar we zagen nog niets. Opeens stak er een hele olifantenfamilie over en kom dan niet te dichtbij, helemaal niet als er kleine olifantjes in de groep zijn. Wij kregen te maken met een boos olifantenmannetje, die dreigend op de 4×4 af kwam lopen. De ranger heeft de auto in zijn achteruit moeten zetten, want de olifant kwam wel erg dreigend op ons af. De groep olifanten was op doortocht naar een waterplas en moest het pad kruisen waar wij met de 4×4 stonden.

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve staat bekend om de uitgebreide wildpopulatie met veel groot en klein wild, zoals olifanten, leeuwen, giraffes, kudu’s, zebra’s, neushoorns, buffels en nijlpaarden. Ook leven er maar liefst 300 soorten vogels.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Ik verbleef in Bayala Lodge, niet van Hluhluwe Game Reserve.

Een olifant in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

 

Lees ook: Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve
Bekijk ook: Foto’s van Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

 

Kruger National Park

Elke toerist die Zuid-Afrika bezoekt, bezoekt ook het Kruger National Park. Dit nationale park is een grote toeristische trekpleister in Zuid-Afrika. Het Kruger National Park is één van de mooiste en grootste safariparken van de hele wereld. Ik ben er helaas maar 1 dag geweest, maar zou er zo een week kunnen doorbrengen. Het Kruger National Park ligt in het noorden van Zuid-Afrika. Het Kruger National Park heeft een lengte van 352 kilometer en is gemiddeld 60 kilometer breed met een totale oppervlakte van 19.633 km².

Je kunt hier de ‘Big Five’ spotten (helaas heb ik geen luipaard gezien). De Big Five bestaat uit de neushoorn (zowel de witte als zwarte neushoorn), de olifant, de buffel, de leeuw en het luipaard.

Jaarlijks bezoeken meer dan één miljoen mensen het Kruger National Park. In totaal leven hier meer dan 147 soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 120 soorten reptielen, 52 soorten vissen en 35 soorten amfibieën.

In het Kruger National Park kun je zelf rijden of deelnemen aan een georganiseerde excursie met een ervaren ranger. Er gelden strenge regels in verband met de veiligheid. Zo mag je je auto alleen verlaten op plaatsen waar dat is toegestaan zoals in de bushcamps en op picknickplaatsen, met je auto mag je alleen op de verharde wegen rijden en (heel logisch in mijn ogen) het voeren van dieren is streng verboden.

Ik raad je aan om tickets en tours voor het Kruger National Park aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Ik verbleef in Kubu Safari Logde, niet ver van Kruger National Park.

Een giraffe in het Kruger National Park

 

Lees ook: Kruger National Park
Bekijk ook: Foto’s van het Kruger National Park

 

Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park ligt in de buurt van Port Elizabeth, aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Het Addo Elephant National Park heeft een oppervlakte van ongeveer 180.000 hectare.

Het Addo Elephant National Park is opgericht in 1931. De oorspronkelijke grootte van het park was iets meer dan 2.000 hectare. In 1954  leefden er 22 olifanten in het park, nu zijn het er meer dan 450.

Ook hier leeft de Big Five. Ik heb van de Big Five alleen de olifanten gezien in dit nationale park. Eén olifant rolt zich voor onze ogen helemaal door de modder. De begeleidende ranger vertelt ons dat hij dit nog niet vaak gezien heeft en dat we geluk hebben.

Ook zien we een niet gevleugelde mestkever die alleen in het Addo Elephant National Park te zien is, een luipaardschildpad, wrattenzwijnen, een steppebuizerd, wevervogels, een zwartschouder grijze wouw, zebra’s, een zadelrug jakhals, een luipaardschildpad, kudu’s, rode hartebeesten en stokstaartjes.

Ik raad je aan om tickets en tours voor het Addo Elephant National Park aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Ik verbleef het Humewood Hotel in Port Elizabeth, ik was op doorreis van East London naar Port Elizabeth.

Een zebra in het Addo Elephant National Park

 

Lees ook: Addo Elephant National Park
Bekijk ook: Foto’s van het Addo Elephant National Park

 

Kaapstad

Kaapstad is de mooiste stad van Zuid-Afrika (in mijn ogen). Er is in de stad en directe omgeving zoveel te zien, dat je hier makkelijk een week kunt verblijven en dan aan het eind van die week verzucht, ik heb nog niet alles gezien.

Kaapstad heeft een Nederlands tintje, want in 1652 arriveerde Jan van Riebeeck hier om in opdracht van de VOC een verversingspost te stichten. Hij heeft bijv. Company’s Garden aangelegd.

Bekende plekken in Kaapstad zijn:

 • Victoria & Albert Waterfront: Waterfront is één van de grootste toeristische attracties van Kaapstad met winkels en restaurants. De boot naar Robbeneiland vertrekt vanaf Waterfront.
 • Two Oceans Aquarium: met aquaria vol vissen en haaien, waar je leert over het onderwaterleven in de Atlantische en Indische Oceaan.
 • Nobel Square: een plein met standbeelden van de vier Zuid-Afrikaanse winnaars van de Nobelprijs van de Vrede: Chief Albert Luthuli, aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige presidenten Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk.
 • St. George Cathedral: de kerk is bekend geworden door aartsbisschop Desmond Tutu, de eerste zwarte aartsbisschop in Zuid-Afrika en strijder tegen de apartheid.
 • Company’s Garden: een fantastisch stadspark om heerlijk doorheen te wandelen, om de schitterende planten en bomen te bekijken en te genieten van de rust in een drukke stad.
 • Bo Kaap: een kleurrijke wijk aan de voet van Signal Hill met felgekleurde huizen, trappen en terrassen en nauwe straatjes.
 • City Hall: het gemeentehuis van Kaapstad.
 • Kasteel de Goede Hoop: het symbool van het Nederlandse erfgoed in Kaapstad met op werkdagen om 12.00 uur de wisseling van de wacht.
 • Tafelberg: een must do, maar je bent afhankelijk van het weer. Als je boven bent, heb je een fantastisch uitzicht over Kaapstad en de omgeving.
 • Signal Hill: bij helder weer heb je een mooi uitzicht over Victoria & Albert Waterfront, de haven, Bo Kaap, de Tafelberg, Devil’s Peak, de oceaan en Robbeneiland.
 • Lion’s Head: je hebt hier een mooi uitzicht over Kaapstad en de Atlantische Oceaan.
 • Kirstenbosch Botanical Garden: meer dan 4.000 inheemse planten en bloemen. Deze botanische tuin staat hoog op mijn lijstje als ik Kaapstad bezoek.
 • Robbeneiland: is bekend geworden omdat hier apartheidsstrijders vaak levenslang werden opgesloten. Robbeneiland groeide uit tot hét symbool van de Apartheid. Nelson Mandela is de meest bekende gevangene.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Kaapstad en omgeving aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

In Kaapstad heb ik tijdens mijn beide reizen door Zuid-Afrika in drie hotels verbleven: het Strand Tower Hotel, het Cape Diamond Hotel en het Lady Hamilton Hotel.

Kaapstad

 

Lees ook: Kaapstad / Kaapstad
Bekijk ook: Foto’s van Kaapstad / Foto’s van Kaapstad

 

Panoramaroute

De Panoramaroute is in mijn ogen de mooiste autoroute van Zuid-Afrika. De Panoramaroute ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika. De route begint bij de plaats Lydenburg en eindigt bij Hazyview. Deze autoroute biedt: mooie vergezichten, watervallen, canyons en diepe kloven. De meeste uitzichtpunten liggen langs de R532 tussen Sabie en de Drie Rondavels. De R532 is 50 kilometer lang.

Bekende plekken aan de Panoramaroute zijn:

 • Pilgrim’s Rest: een oude goudmijnstad. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het is een groot nationaal museum geworden waar je een indruk krijgt van hoe men hier eind 19e, begin 20e eeuw leefde.
 • Graskop: een toeristendorp met veel winkels en restaurants, vooral pannenkoekrestaurants. Een bekend pannenkoekrestaurant is Harrie’s Pancake.
 • God’s Window:  een uitzichtpunt waar je vanaf de uitkijkpunten op heldere dagen tot 70 kilometer ver kunt kijken.
 • Bourke’s Luck Potholes: het zachte rotsgesteente uitgesleten door de sterke stroming van de rivieren. Door deze stroming zijn er diepe gaten (potholes) ontstaan.
 • Blyde Rivier Canyon: een kloof van ongeveer 30 kilometer lang en 800 meter diep. De groene kloof is volledig uitgesleten door de Blyde Rivier.
 • Drie Rondavels: drie ronde, begroeide rotsen in de Blyde Rivier. Deze drie uniek gevormde heuvels zijn ontstaan door erosie. De bergtoppen lijken op ronde hutten (rondavels) die je in Zuid-Afrika veel ziet.
 • Watervallen: Horseshoe Falls, MacMac Falls, Lisbon Falls en de Berlin Falls.

Ik raad je aan om tickets en tours voor de Panoramaroute aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Ik verbleef in Hannah Lodge bij Ohrigstad niet ver van de Panoramaroute.

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute

 

Lees ook: Panoramaroute
Bekijk ook: Foto’s van de Panoramaroute

 

Knysna en Featherbed Nature Reserve

Knysna (spreek uit als Nijsna) ligt in het hart van de Tuinroute, aan de Indische Oceaan.

Knysna Quays is een twee verdiepingen tellende stalen bouwwerk met houten terrassen. Het lijkt een miniatuurversie van het Victoria & Albert Waterfront in Kaapstad. Een mooie plek met kleding- en snuisterijenwinkels en restaurants. Een mooie kerk is de Holy Trinity-kerk, een Anglicaanse kerk. De kerk is in 1855 in Norman stijl gebouwd.

Knysna is bekend vanwege zijn oesters en het oester festival in juli.

Voor de kust van Knysna zwemmen walvissen.

Featherbed Nature Reserve is een particulier natuurreservaat. Featherbed Nature Reserve is alleen per boot bereikbaar. De boot vertrekt niet ver van het Waterfront. De excursie naar Featherbed Nature Reserve duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur waarbij je met een 4×4 voertuig en aanhangwagen naar boven wordt gebracht en wandelend terug gaat. Bezoekersaantallen zijn beperkt. Bezoekers worden alleen onder begeleiding van een gids toegestaan. De excursie is dagelijks. Goede wandelschoenen zijn aanbevolen. De wandeltocht is de 2,2 kilometer. De wandeling gaat langs Milkwood Bosse, de oude Khoi Khoi grotten en de kustweg. De gids geeft onderweg informatie over de geschiedenis, ecologie, fauna en flora en de vogels die hier leven. Dit is een mooie wandeling en een mooie boottocht.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Knysna en het Featherbed Nature Reserve aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

In Knysna verbleef ik Premier Hotel Knysna The Moorings.

Knysna vanaf Featherbed Nature Reserve in Zuid-Afrika

 

Lees ook: Knysna / Featherbed Nature Reserve
Bekijk ook: Foto’s van Knysna en Featherbed Nature Reserve

 

Kaapse Schiereiland

Het Kaapse Schiereiland is het rotsachtig schiereiland dat op de meest zuidwestelijke hoek van Afrika ten zuiden van Kaapstad 75 kilometer de Atlantische Oceaan inloopt. Een fantastisch gebied voor een dagtrip vanuit Kaapstad.

Het Kaapse Schiereiland is bekend vanwege het fynbos. Een bekende plant uit de fynbos-familie is de protea (suikerbossie in het Afrikaans). Het fynbos staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook is er op het schiereiland wildlife te zien zoals bavianen, zebra’s en struisvogels. Houd je autoruit gesloten als je hier rijdt, de bavianen zijn nl. heel brutaal en als ze een mogelijkheid hebben, klimmen ze naar binnen. Toen ik hier was, reden de bavianen mee op daken van auto’s.

Bekende plekken op het Kaapse Schiereiland zijn:

 • Hout Bay: is een belangrijke vissersplaats met veel winkeltjes, coffeeshops, restaurants, café’s en een haven. Vanuit Hout Bay vertrekken de toeristenboten naar Duikereiland.
 • Duikereiland: een klein eiland buiten Hout Bay waar je tijdens een veertig minuten durende cruise zeehonden kunt zien. Deze cruises vertrekken vanuit de haven van Hout Bay.
 • Chapman’s Peak Drive: een weg langs de Atlantische kust met een lengte van 9 kilometer en 114 bochten. De weg is beroemd vanwege de indrukwekkende kliffen en schitterende uitzichten.
 • Capepoint: is bekend vanwege zijn vuurtoren, die lopend bereikbaar is via een goed aangelegd wandelpad. Het gaat redelijk steil naar boven. Geniet onderweg van de mooie uitzichten over de Indische- en Atlantische Oceaan.
 • Kaap de Goede Hoop: hier staat het bekende bord met in het Engels en Afrikaans de tekst dat dit de meest zuidwestelijk punt is van het Afrikaanse vasteland en de GPS-coördinaten. Het kan hier druk zijn, want iedereen wil een foto van zichzelf met dit bord.
 • Boulders Beach: bekend om zijn 2.500 Afrikaanse pinguïns die je na het betalen van een entree kunt zien. De pinguïns leven hier in hun natuurlijke omgeving, jij bent de bezoeker en loopt via een bepaalde route langs de pinguïns.
 • Simon’s Town: Boulders Beach ligt vlakbij Simon’s Town. Deze plaats staat bekend om zijn marinebasis.
 • Badplaatsen: False Bay. Muizenberg (met zijn felgekleurde strandhuisjes), Fishhoek, Noordhoek, Scarborough en Kommetjie.

Ik raad je aan om tickets en tours voor het Kaapse Schiereiland aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Tijdens mijn uitstapjes naar het Kaaps Schiereiland verbleef ik tijdens mijn beide reizen door Zuid-Afrika in Kaapstad. In Kaapstad heb ik in drie hotels verbleven: het Strand Tower Hotel, het Cape Diamond Hotel en het Lady Hamilton Hotel.

Het Kaapse Schiereiland in Zuid-Afrika

 

Lees ook: Kaapse Schiereiland / Kaapse Schiereiland
Bekijk ook: Foto’s van het Kaapse Schiereiland / Foto’s van het Kaapse Schiereiland

 

Stellenbosch

Stellenbosch ligt in het wijngebied van Zuid-Afrika. Rondom Stellenbosch zijn veel wijnestates gevestigd, waar je, mocht je dat willen, een rondleiding kunt boeken en een wijnproeverij kunt bijwonen. Dit is niet aan mij besteed, ik houd niet van wijn en drink sowieso bijna geen alcohol.

In Stellenbosch zie je veel oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl. De bekendste straat in Stellenbosch is de Dorpstraat, een nationaal monument met oude gebouwen, variërend van Kaap-Hollands, Gregoriaans tot Victoriaans. Deze panden worden nu gebruikt als winkel, restaurant, hotel of atelier.

In Stellenbosch kun je niet om Oom Samie Se Winkel heen. Oom Samie Se Winkel is een winkel van sinkel. Het winkeltje ziet er nog precies zo uit als na de oprichting in 1904. Een leuk winkeltje om rond te neuzen.

In het centrum van Stellenbosch staat de Moederkerk, het kerkgebouw van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Een kerk met schitterende glas-in-loodramen en een mooie preekstoel.

In Stellenbosch ligt de oudste botanische tuin in Zuid-Afrika met planten en bloemen uit de hele wereld. De botanische tuin is onderdeel van de universiteit van Stellenbosch.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Stellenbosch en omgeving aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Ook Stellenbosch heb ik tijdens mijn beide reizen door Zuid-Afrika bezocht. De eerste keer vanuit Kaapstad, ik verbleef toen in het Strand Tower Hotel. De tweede keer verbleef ik in een hotel in het centrum van Stellenbosch, het Stellenbosch Hotel.
Oom Samie Se Winkel in Stellenbosch in Zuid-Afrika

 

Lees ook: Stellenbosch / Stellenbosch
Bekijk ook: Foto’s van Stellenbosch / Foto’s van Stellenbosch

 

Sani Pass

Een geweldige excursie in de Drakensbergen is de Sani Pass.  Omdat de weg van gravel is, kan de Sani Pass alleen met een 4WD voertuig bereden worden. De onverharde weg passeert de top op een hoogte van 2.874 meter. De weg klimt met tientallen haarspeldbochten naar boven waarbij de stijging op sommige stukken meer dan 50% is. Je rijdt vanaf een hoogte van 1.200 meter naar 2.874 meter over een afstand van 22 kilometer.

Onderweg heb je geweldige uitzichten over het gebied.

Eenmaal boven ben je in Lesotho. Maar voor je daar bent, ben je een paar stempels in je paspoort rijker: Zuid-Afrika uit en een eindje verderop Lesotho in. En op de terugreis andersom: een stempel dat je Lesotho weer hebt verlaten en een eindje naar beneden steek je de grens met Zuid-Afrika weer over, stempel Zuid-Afrika in, in je paspoort erbij.

Op de top staat de Sani Top Chalet, de hoogste pub van Afrika. De bar is bekleed met geld uit andere landen. Zo hangt er bijvoorbeeld een briefje van 50 biljoen dollar uit Zimbabwe. Je kunt hier lunchen of iets drinken.

Loop of rijd ook rond in de omgeving. Toen ik hier was, kwam ik met een paar groepsleden een herder met een paar schapen tegen. Wij hadden hem al eerder beneden zien lopen en voor we het door hadden liep hij al boven met zijn schapen.

Ik raad je aan om tickets en tours voor de Sani Pass aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Ik verbleef in Sani Pass Hotel & Leisure Resort, aan de voet van de Sani Pass.

De Sani Pass in Zuid-Afrika

 

Lees ook: Sani Pass
Bekijk ook: Foto’s van de Sani Pass

 

Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National Park ligt in het zuiden van Zuid-Afrika aan de Indische Oceaan. In dit nationale park zijn twee wandelingen te maken: de Tsitsikamma Trail en Otter Trail.

Ik heb hier vanuit het bezoekerscentrum een korte wandeling gemaakt naar de hangbruggen over de kloof van Storms River. Bij deze hangbrug heb je een schitterend uitzicht over de rotsen, baaien en de bossen.

Voor de waaghalzen onder mijn lezers: vanaf Bloukrans River Bridge kun je bungeejumpen.

Ik raad je aan om tickets en tours voor het Tsitsikamma National Park aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Ik verbleef in het Premier Hotel Knysna The Moorings omdat ik onderweg was van Port Elizabeth naar Knysna.

Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika

 

Lees ook: Tsitsikamma National Park
Bekijk ook: Foto’s van het Tsitsikamma National Park

 

Taalmonument in Paarl

Buiten Paarl, in de Zuid-Afrikaanse wijnlanden, staat het Taalmonument. Het eerste wat je op je pad tegenkomt, is de tekst ‘Dit is ons erns’.

Het Taalmonument vertegenwoordigt de groei en de evolutie van de Afrikaanse taal en geeft erkenning aan de uiteenlopende wortels die verspreid liggen over drie continenten.

Het Taalmonument in Paarl is een monument vol symboliek. Het monument bestaat uit diverse verminderende structuren van een convexe en concave aard, die invloeden van verschillende talen en culturen op Afrikaans zelf, evenals politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika symboliseren, als volgt:

 • Heldere Westen – de Europese oorsprong van de taal
 • Magisch Afrika – Afrikaanse invloeden op de taal
 • Brug – tussen Europa en Afrika
 • Afrikaans – de taal zelf
 • Republiek – uitgeroepen in 1961
 • Maleise taal en cultuur

Vanaf het monument heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving. Aan de voet van het Taalmonument is een restaurant en een winkeltje gevestigd.

Ik raad je aan om tickets en tours voor Paarl aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je tot 24 uur voor het begin van je activiteit gratis annuleren. Je ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de tickets en tours terug.

Ook het Taalmonument in Paarl heb ik tijdens mijn beide reizen door Zuid-Afrika bezocht. De eerste keer vanuit Kaapstad, ik verbleef toen in het Strand Tower Hotel. De tweede keer verbleef ik in een hotel in het centrum van het nabij gelegen Stellenbosch, het Stellenbosch Hotel.

Het Taalmonument bij Paarl in Zuid-Afrika

 

Lees ook: Taalmonument in Paarl / Taalmonument in Paarl
Bekijk ook: Foto’s van het Taalmonument in Paarl / Foto’s van het Taalmonument in Paarl

 

Mijn highlights van Zuid-Afrika

 

Mocht je meer willen lezen over deze highlights van Zuid-Afrika, bezoek dan mijn andere website.

 

Wat zijn jouw highlights van Zuid-Afrika? Laat het in een reactie hieronder weten!

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb mijn highlights van Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #zuidafrika #southafrica #afrika #africa #kaapstad #panoramaroute #stellenbosch #sanipass #jtravel #jtravelblog #wildparken Ik heb mijn highlights van Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #zuidafrika #southafrica #afrika #africa #kaapstad #panoramaroute #stellenbosch #sanipass #jtravel #jtravelblog #wildparken Ik heb mijn highlights van Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #zuidafrika #southafrica #afrika #africa #kaapstad #panoramaroute #stellenbosch #sanipass #jtravel #jtravelblog #wildparken

Ik heb mijn highlights van Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #zuidafrika #southafrica #afrika #africa #kaapstad #panoramaroute #stellenbosch #sanipass #jtravel #jtravelblog #wildparken Ik heb mijn highlights van Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #zuidafrika #southafrica #afrika #africa #kaapstad #panoramaroute #stellenbosch #sanipass #jtravel #jtravelblog #wildparken Ik heb mijn highlights van Zuid-Afrika voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #zuidafrika #southafrica #afrika #africa #kaapstad #panoramaroute #stellenbosch #sanipass #jtravel #jtravelblog #wildparken

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com