Vliegen naar Zuid-Afrika

Vliegtuig van KLM voor de vlucht naar Johannesburg/Zuid-Afrika

 

In deze blog vertel ik je veel over vliegen naar Zuid-Afrika, een land in het zuiden van Afrika met een fantastische natuur en veel wildlife en mooie steden. Zuid-Afrika wordt niet voor niets de wereld in één land genoemd. Ik heb een aantal tips voor je op rijtje gezet hoe je goedkoop je vliegtickets naar Zuid-Afrika kunt vinden en boeken en ik geef je bespaartips.

 

Vlucht naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent drie internationale luchthavens: Johannesburg (OR Tambo International Airport), Kaapstad en Durban (IATA code DUR). Alleen Kaapstad en Johannesburg worden rechtstreeks vanuit Amsterdam aangevlogen. Vanaf beide luchthavens kun je met een huurauto, georganiseerde rondreis of openbaar vervoer het hele land verkennen.

Het is heel populair om in Johannesburg te landen en vanaf Kaapstad weer te vertrekken of andersom. Vanuit Johannesburg kun je het Kruger National Park, Pretoria, Panoramaroute, Township Soweto, de Drakensbergen met de Sani Pass en Swaziland bezoeken. Vanuit Kaapstad kun je de regio rond Kaapstad, het  Kaapse Schiereiland, de wijngebieden rondom Stellenbosch en Knysna bezoeken of doorreizen naar de regio Noord-Kaap.

Het vliegveld van Johannesburg heet OR Tambo International Airport. De IATA code is JNB. Het vliegveld ligt ongeveer 22 kilometer ten noordoosten van het centrum van Johannesburg. De luchthaven ligt aan de autoweg R21, de autoweg van Boksburg naar Pretoria. De taxi’s staan tegenover de internationale aankomstterminal terminal A van de luchthaven. Ik raad u aan om alleen een officiële taxi met een meter te nemen. Je herkent deze taxi’s aan het bordje met de gele letters ’taxi’. De kosten van een taxirit met een officiële taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Johannesburg kost ongeveer 20 euro. De rit duurt ruim een half uur. Ik raad je aan om een luchthaven-taxi te nemen en deze van te voren online te reserveren, dit om te voorkomen dat er geen vervoer beschikbaar is en om discussies over prijzen te voorkomen. Met de auto en het openbaar vervoer bereik je in ongeveer 40 minuten het centrum van Johannesburg.

De luchthaven van Kaapstad ligt ten oosten van het stadscentrum en de haven van Kaapstad. De luchthaven ligt ten noorden van Kaap de Goede Hoop. De IATA code is CPT. De afstand van het vliegveld naar het centrum van Kaapstad is 20 kilometer. De reistijd is ongeveer 30 minuten, tijdens de spits duurt de rit langer. Ik raad je aan om een luchthaven-taxi te nemen en deze van te voren online te reserveren, dit om te voorkomen dat er geen vervoer beschikbaar is en om discussies over prijzen te voorkomen. Reis je met het openbaar vervoer naar het centrum van Kaapstad neem dan de bus naar Cape Town Civic Centre. Deze bus vertrekt iedere 30 minuten. Het busstation MyCiTi Airport bevindt zich net buiten het hoofdgebouw. Een taxi van de luchthaven naar het centrum van Kaapstad kost ongeveer 500 ZAR (€ 31,–).

Vanuit Amsterdam worden rechtstreeks vluchten naar Johannesburg en Kaapstad aangeboden. Goedkoper is het om vanaf de Duitse luchthaven Frankfurt te vertrekken. De rechtstreekse vlucht duurt ongeveer 11 uur.

Een rechtstreekse retourvlucht met KLM Amsterdam – Johannesburg kost ongeveer € 800,–. Als je kiest voor een ticket met tussenstops heb je een retourticket van Amsterdam naar Johannesburg vanaf € 524,– tot € 900,–, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de periode dat je Zuid-Afrika wilt bezoeken.

Een rechtstreekse retourvlucht met KLM Amsterdam – Kaapstad kost ongeveer € 884,–. Als je kiest voor een ticket met tussenstops heb je een retourticket van Amsterdam naar Kaapstad vanaf € 712,– tot € 1.000,–, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de periode dat je Zuid-Afrika wilt bezoeken.

Je kunt ook kiezen voor de combinatie heenreis Amsterdam naar Johannesburg en terug vanuit Kaapstad naar Amsterdam. Een rechtstreekse retourvlucht met KLM kost ongeveer € 859,–. Als je kiest voor een ticket met tussenstops heb je een retourticket vanaf € 672,– tot € 1.000,–, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de periode dat je Zuid-Afrika wilt bezoeken.

Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor de combinatie heenreis Amsterdam naar Kaapstad en terug vanuit Johannesburg naar Amsterdam. Een rechtstreekse retourvlucht met KLM kost ongeveer € 859,–. Als je kiest voor een ticket met tussenstops heb je een retourticket vanaf € 610,– tot € 900,–, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de periode dat je Zuid-Afrika wilt bezoeken.

Op de heen- als terugreis kom je de volgende dag aan in Zuid-Afrika of Nederland, tenzij je met KLM vliegt, dan kom je op de heenreis ’s avonds aan in Zuid-Afrika. Dit staat aangegeven met een +1 als teken dat de aankomst een dag later is.

 

Vliegtickets boeken naar Zuid-Afrika

Er zijn veel websites waar je je tickets naar Zuid-Afrika kunt boeken, zoals Skyscanner, KLM, Cheaptickets of Tix.nl.

Je kunt via de website van Skyscanner een prijsalert instellen zodat je een e-mail krijgt als het ticket dat jij op het oog hebt, goedkoper wordt. Je kunt op deze manier ook de verschillende maanden met elkaar vergelijken. Je vult in wanneer en waarheen je wilt vliegen en de heen- en terugreisdatum. Er komt dan een pop-up van Skyscanner voor het prijs alarm. Vul hier je e-mailadres in en je krijgt direct een e-mail als de prijs voor deze vlucht omhoog of omlaag gaat.

De prijs van een vliegticket is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Wanneer wil je Zuid-Afrika bezoeken? Het hoogseizoen is duurder dan het laagseizoen, of vlieg je in een weekend of een door de weekse dag.
 • Wil je een rechtstreekse vlucht of een vlucht met een overstap? Als je een vlucht met overstap boekt, duurt je reis langer, maar is vaak goedkoper.
 • Wil je onderweg een stopover maken in bijv. Johannesburg, Kaapstad in Zuid-Afrika of Istanbul in Turkije of Frankfurt in Duitsland?
 • Wat is je budget voor een vliegticket naar Zuid-Afrika?
 • Hoe lang ga je, want vaak is een ticket dat 1 maand geldig is goedkoper dan als je bijv. een 3 maands ticket boekt.
 • Wil je een flexibel ticket of een niet wijzigbaar ticket?

Vliegen naar Zuid-Afrika: Prijsalarm van Skyscanner is ingesteld

 

Voorbeeld van een prijsalarm van Skyscanner voor Kaapstad/Zuid-Afrika

 

Binnenlandse vluchten Zuid-Afrika

De afstanden binnen Zuid-Afrika zijn groot. Zuid-Afrika kent veel kleine en middelgrote luchthavens die door vooral Afrikaanse en binnenlandse maatschappijen worden aangedaan. Er zijn 26 luchthavens in Zuid-Afrika met vluchten voor passagiers.

Bekende luchthavens voor binnenlands gebruik zijn Durban, Port Elizabeth, East London, George, Umtata, Skukuza (in het Kruger Park) en Bloemfontein.

 

Vluchtduur naar Zuid-Afrika

Met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam vlieg je in 11 uur naar Johannesburg of Kaapstad.

Heb je een vlucht met een tussenstop duurt de vlucht natuurlijk langer. Hoeveel langer, hangt af van je vliegroute en hoelang je tussenstop is.

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil en tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika 1 uur later dan in Nederland. Je hebt geen last van een jetlag.

 

Bespaartips op je vliegtickets naar Zuid-Afrika

 • Wees flexibel in je reisdagen. Het kan veel geld schelen als je een dag later vliegt of in plaats van in het weekend op en maandag. Vertrek in een weekend is vaak duurder dan een door de weekse vertrekdag. Je kunt met bijv. Skyscanner de prijzen van een vliegticket over een hele maand of een heel jaar vergelijken om zo het goedkoopste ticket te boeken. Stel, als je je vlucht nog niet hebt gevonden hebt een zgn. prijsalarm in, zodat je altijd op de hoogte blijft wanneer de prijzen veranderen.
 • Kijk ook naar andere luchthavens dan alleen naar Amsterdam. Soms kan het veel geld schelen om vanaf Brussel, Düsseldorf, München of Frankfurt te vertrekken.
 • Vergelijk altijd meerdere zoek- of boekingswebsites. De verschillende boekingswebsites kunnen onderling qua prijs door speciale deals met vliegmaatschappijen, actuele promoties of verschillen in toeslagen en extra kosten. Bekende websites zijn Skyscanner, KLM, Cheaptickets of Tix.nl.
 • In het laagseizoen is vliegen naar Zuid-Afrika goedkoper dan in het hoogseizoen. Tijdens het hoogseizoen zijn de goedkopere vluchten en klassen al snel volgeboekt. De inwoners van Zuid-Afrika hebben zomervakantie in december/januari. Veel accommodaties zijn dan volgeboekt of duurder en het is overal druk.
 • Een rechtstreekse vlucht is meestal duurder dan een vlucht met een tussenstop/overstap. Let wel op de overstaptijd. Je wilt niet een hele dag op een luchthaven waar niet veel te doen is rondhangen.
 • Let voor het boeken altijd op de overstaptijden, vliegtijd, luchthaven.
 • Let ook op de extra kosten die berekend worden, zoals administratiekosten, bagagekosten enz.
 • Boek je vliegtickets tussen de 11 en 16 weken (3 tot 4 maanden) voor vertrek. Zo heb je de meeste kans op een goedkoop ticket naar Zuid-Afrika. Wacht ook zeker niet te lang met boeken. Last-minute zijn vliegtickets over het algemeen ook een stuk duurder.
 • De beste reistijd voor Zuid-Afrika is het voor- en het najaar. Januari t/m mei zijn de goedkoopste maanden om te vliegen. April en mei zijn goede maanden om wild te spotten. Deze maanden zijn erg droog. December en juli zijn de duurste maanden om naar Zuid-Afrika te vliegen. Mijd deze maanden als je goedkoop wilt vliegen.

 

Heb jij nog tips voor vliegen naar Zuid-Afrika?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog vertel ik je veel over vliegen naar Zuid-Afrika. Ik heb een aantal tips voor je op rijtje gezet hoe je goedkoop je vliegtickets naar Zuid-Afrika kunt vinden en boeken en ik geef je bespaartips. #zuidafrika #vliegennaarzuidafrika #jtravel #jtravelblog In deze blog vertel ik je veel over vliegen naar Zuid-Afrika. Ik heb een aantal tips voor je op rijtje gezet hoe je goedkoop je vliegtickets naar Zuid-Afrika kunt vinden en boeken en ik geef je bespaartips. #zuidafrika #vliegennaarzuidafrika #jtravel #jtravelblog In deze blog vertel ik je veel over vliegen naar Zuid-Afrika. Ik heb een aantal tips voor je op rijtje gezet hoe je goedkoop je vliegtickets naar Zuid-Afrika kunt vinden en boeken en ik geef je bespaartips. #zuidafrika #vliegennaarzuidafrika #jtravel #jtravelblog

In deze blog vertel ik je veel over vliegen naar Zuid-Afrika. Ik heb een aantal tips voor je op rijtje gezet hoe je goedkoop je vliegtickets naar Zuid-Afrika kunt vinden en boeken en ik geef je bespaartips. #zuidafrika #vliegennaarzuidafrika #jtravel #jtravelblog In deze blog vertel ik je veel over vliegen naar Zuid-Afrika. Ik heb een aantal tips voor je op rijtje gezet hoe je goedkoop je vliegtickets naar Zuid-Afrika kunt vinden en boeken en ik geef je bespaartips. #zuidafrika #vliegennaarzuidafrika #jtravel #jtravelblog In deze blog vertel ik je veel over vliegen naar Zuid-Afrika. Ik heb een aantal tips voor je op rijtje gezet hoe je goedkoop je vliegtickets naar Zuid-Afrika kunt vinden en boeken en ik geef je bespaartips. #zuidafrika #vliegennaarzuidafrika #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com