De Big Five, heb jij ze al gespot?

Olifanten in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

 

De Big Five. Als je op reis gaat naar Afrika en daar een gamedrive maakt, ontkom je niet aan deze term. Welke dieren behoren tot de Big Five? En waarom? In deze blog vertel ik je meer over de dieren die behoren tot de Big Five. Maar wat is de Big Five en waar spot je ze?

 

Wat is de Big Five?

De Big Five staat voor de 5 machtigste zoogdieren die je tijdens een gamedrive gezien moet hebben. Het zijn de heersers in het dierenrijk: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard. Op mijn lijstje van gespotte dieren tijdens de gamedrives ontbreekt helaas nog het luipaard. De andere 4 heb ik wel gezien en ook meer dan eens.

De term Big Five heeft niets te maken met de grootte van de dieren. De Big Five is van oudsher een jagersterm. De leeuw, de olifant, het luipaard, de neushoorn en de buffel zijn in Afrika de vijf gevaarlijkste dieren om te bejagen. Deze dieren kiezen de aanval, daar waar andere dieren proberen te vluchten als ze zijn aangeschoten. Gelukkig wordt er steeds vaker met de camera op de Big Five geschoten in plaats van met het geweer.

Veel deelnemers aan gamedrives beschouwen het als een doel om de Big Five te spotten.

Ik vind het zelf heel indrukwekkend om bijvoorbeeld een olifant van dichtbij te zien, dit zijn zulke grote dieren.

 

Waar spot je de Big Five?

In Afrika zijn verschillende landen waar je de Big Five kunt spotten. Het bekendste land is Zuid-Afrika, maar ook in Congo, Kenia, Namibië, Tanzania, Zambia en Zimbabwe zijn de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard te zien. Voorbeelden van natuurparken in Afrika waar je de Big Five kunt spotten zijn de Serengeti, Ngorongoro krater, Masai Mara, Kruger National Park. Van dit rijtje heb ik het Kruger National Park in Zuid-Afrika bezocht. De andere parken liggen in Kenia en Tanzania, twee landen die op mijn bucketlijst staan (daarover in een latere blog meer). De afzonderlijke dieren heb ik ook in andere parken gezien, zoals in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve en het Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika en Etosha National Park en het Waterberg Plateau National Park in Namibië.

 

De leeuw is voor velen het populairste dier van de Big Five. Mijn favoriet is niet de leeuw maar de olifant.

Wat is jouw favoriet van de Big Five? En waarom?

 

De olifant

De olifant is het grootste landdier ter wereld. Er zijn twee soorten olifanten: de Afrikaanse en de Aziatische olifant, waarvan de Afrikaanse olifant weer onderverdeeld wordt in de bos- en savanne olifant. Olifanten kunnen 4 meter hoog worden. Gemiddeld wordt een olifant 70 jaar oud. Het gewicht van een volwassen olifant bedraagt 7.000 kilo.

Helaas wordt de olifant, net als de neushoorn, het slachtoffer van stropers. Zij maken jacht op het ivoor van de slagtanden van deze dieren. Deze slagtanden kunnen 100 kilo wegen. De slagtanden worden gebruikt om vijanden aan te vallen, bomen om te duwen, boomstammen op te tillen of om in de grond te woelen.

Olifanten eten gras, bladeren, vruchten en boomtakken. Ze eten per dag 300 kilo. De slurf wordt gebruikt om te ademen, water te drinken, te douchen, te ruiken, om dingen op te pakken, te knuffelen of om te worstelen.

De kudde olifanten bestaat voornamelijk uit vrouwtjes. Een kudde kan uit meer dan 20 olifanten bestaan. Mannetjes bevinden zich alleen in de kudde als ze zich willen voortplanten. Vanaf hun tiende jaar zijn de mannetjes niet meer in de groep te vinden. Oudere mannetjes zwerven meestal alleen door het woud. Vooral de wat chagrijnige mannetjes kunnen zich onvoorspelbaar gedragen en je kunt het beste een flinke afstand bewaren. Olifanten zijn sociale dieren. Olifanten komen in Afrika veel voor. Ze leven in de bossen of op de savanne.

Tijdens mijn gamedrives heb ik heel veel olifanten gezien, zoals in het Kruger National Park, Tshukudu Game Reserve, het Addo Elephant National Park en in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika en in Etosha National Park in Namibië.

Een olifant in het Tshukudu Game Reserve in Zuid-Afrika

Een olifant in het Tshukudu Game Reserve in Zuid-Afrika

Een olifant in het Kruger National Park in Zuid-Afrika

Een olifant in het Kruger National Park in Zuid-Afrika

Olifanten in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

Olifanten in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

Olifanten in het Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika

Olifanten in het Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika

Een olifant in Etosha National Park in Namibië

Een olifant in Etosha National Park in Namibië

 

De leeuw

De koning der dieren, een reputatie die de leeuw heeft gekregen door zijn jachtkunst. De mens is een vijand voor de leeuw. Leeuwen komen bijna alleen nog maar voor in beschermde wildreservaten in Afrika. De leeuwen zijn dieren die hun leefgebied afbakenen. Een groep bestaand uit 1-2 mannetjes, die heel goed herkenbaar zijn aan zijn manen, en 5 vrouwtjes en hun welpen.

De leeuw is vooral aan het eind van de middag actief als ze op jacht gaan. De prooi bestaat uit middelgrote zoogdieren,, zoals gnoe’s/wildebeesten, zebra’s en antilopen. Een ander deel van hun voedsel bestaat uit etensresten die ze van andere dieren afpikken.

De leeuw is een lui dier want leeuwen slapen en rusten 20 uur per dag. Een leeuw wordt in het wild ongeveer 12-14 jaar oud. Leeuwen leven op de savanne en op open grasvlakten. Op het heetst van de dag liggen de leeuwen in de schaduw en zijn ze moeilijker te spotten.

Leeuwen heb ik gespot in het Kruger National Park, Tshukudu Game Reserve (hier is geen foto van omdat het donker was toen ik deze spotte) en in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika en in Etosha National Park in Namibië.

Leeuwen in het Kruger National Park in Zuid-Afrika

Leeuwen in het Kruger National Park in Zuid-Afrika

Leeuwen in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

Leeuwen in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

Een leeuw in Etosha National Park in Namibië

Een leeuwin in Etosha National Park in Namibië

 

De buffel

De buffel is een machtig, indrukwekkend en gevaarlijk dier. Helemaal als hij je recht aankijkt met zijn grote hoorns. De spanwijdte kan bij een volwassen mannetje wel een meter bedragen. Een volwassen mannetjes buffel is ongeveer 800 kilo zwaar. Ze kunnen agressief overkomen, helemaal als ze hun vrouwtjes beschermen. Buffels kom je in de wildparken in grote groepen tegen, soms bestaat een groep uit wel 100 dieren.

De buffel eet gras en bladeren en drinkt heel veel liters water per dag. Meestal zijn ze op de savannes en in de bossen in de buurt van water te spotten.  Een buffel wordt ongeveer 25 jaar oud.

Buffels heb ik gespot tijdens een gamedrive bij Hannah Lodge in Ohrigstad, in het Kruger National Park en in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika en in het Waterberg Plateau National Park in Namibië.

Buffels tijdens een gamedrive bij Hannah Logde bij Ohrigstad in Zuid-Afrika

Buffels tijdens een gamedrive bij Hannah Logde bij Ohrigstad in Zuid-Afrika

Buffels in het Kruger National Park in Zuid-Afrika

Buffels in het Kruger National Park in Zuid-Afrika

Buffels het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

Buffels in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

Buffels in het Waterberg Plateau National Park in Namibië

Buffels in het Waterberg Plateau National Park in Namibië

 

De neushoorn

In Afrika leven twee soorten neushoorns: de witte en de zwarte neushoorn. Het verschil zit hem in de vorm van de lippen. De zwarte neushoorn heeft een bovenlip die uitsteekt. De witte neushoorn heeft brede, vierkante lippen. Deze lippen bepalen wat ze eten. De neushoorns zijn vooral na het schemer actief.

De neushoorn wordt met uitsterven bedreigd. Dit omdat de hoorns, helaas, populair zijn in Azië (vooral China en Vietnam) en het Midden-Oosten. Daar wordt gedacht dat de hoorn een genezende kracht bezit en dat is de mensen veel geld waard.

De zwarte neushoorn weegt tot 1.350 kilo. De voorste hoorn van een neushoorn is ongeveer 50 cm lang, maar kan 130 cm lang worden. Een zwarte neushoorn leeft op plekken met veel struiken. Een zwarte neushoorn kan een snelheid van 55 kilometer per uur bereiken. De zwarte neushoorn  heeft een puntige bovenlip. Dat is de reden dat deze neushoorn bekend staat als puntlipneushoorn. Met zijn bovenlip kan het dier gemakkelijk blaadjes en takjes plukken. De zwarte neushoorn is veel zeldzamer dan de witte neushoorn.

De witte neushoorn is groter en zwaarder dan de zwarte neushoorn. Een volwassen mannetje kan 2.500 kilo wegen. De snelheid is door dit gewicht ook langzamer dan die van de zwarte neushoorn, ongeveer 40 kilometer per uur. Een witte neushoorn eet gras. De voorste hoorn van een witte neushoorn is ongeveer 60 cm lang maar kan 150 cm lang worden. . De naam van de witte neushoorn is afgeleid van het Afrikaanse woord wijd, wat breed, betekend. Dit heeft betrekking op de brede lippen van dit soort. De Engelsen verstonden ‘white’ als wit. De witte neushoorn wordt ook wel de breedlipneushoorn genoemd.

Ik heb de witte neushoorn gezien in het Waterberg Plateau National Park in Namibië (hier is geen goede foto van omdat ik hem tussen de struiken heb gezien) en tijdens een gamedrive bij Hannah Lodge in Ohrigstad, in het Kruger National Park en in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika. Tijdens het schrijven van deze blog kom ik er bij het doornemen van mijn foto’s achter dat ik alleen de witte neushoorn tijdens de gemaakte gamedrives gezien heb.

Neushoorns in het reservaat bij Hannah Lodge in Ohrigstad in Zuid-Afrika

Neushoorns in het reservaat bij Hannah Lodge in Ohrigstad in Zuid-Afrika

Een neushoorn in het Kruger National Park in Zuid-Afrika

Een neushoorn in het Kruger National Park in Zuid-Afrika

Neushoorns in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

Neushoorns in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

 

Het luipaard

Het luipaard is het enige dier uit de Big Five die ik nog niet heb gespot. Omdat een luipaard mensenschuw is, is het uit dit rijtje van de Big Five het dier dat het moeilijkst te spotten is. Wil je hem zien, kijk dan ook eens omhoog, luipaarden leven graag in bomen.

Het is een katachtige met een gevlekte vacht. Het luipaard leeft op de grond en in bomen op de savanne, in het bos of in de woestijn. Vooral ’s nachts is er activiteit en overdag ligt een luipaard in een boom of in het stuikgewas te slapen. Een luipaard eet van insecten tot antilopen. Hij wacht liggend in het gras op zijn prooi en uit het niets vangt hij zijn prooi met een snelheid van 60 kilometer per uur. Zijn prooi wordt meegesleept naar een boom, zodat een ander roofdier het niet kan afpakken. Een luipaard kan ongeveer 20 jaar oud worden.

Verwissel een luipaard niet met een jachtluipaard of cheetah want dat zijn verschillende dieren. Het luipaard is veel zwaarder gebouwd dan een jachtluipaard. Luipaarden hebben een ronde kop en kleine oortjes. De vacht heeft zwarte vlekken met een bruine verkleuring.

Een luipaard / Bron: Pixabay

Een luipaard / Bron: Pixabay

 

Weet je dat de Veluwe zijn eigen Big Five heeft? Dit zijn het edelhert, damhert, ree, wild zwijn en de moeflon.

 

Heb jij alle dieren van de Big Five al gespot? Zo ja waar, en zo nee welk dier heb je nog niet gespot?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Heb jij de Big Five al gespot: olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn. Ik heb in Zuid-Afrika en Namibië 4 dieren van deze lijst gespot, een luipaard heb ik nog niet gezien (helaas). Wil je meer lezen over de Big Five, kijk dan op mijn website. #bigfive #zuidafrika #namibie #olifant #leeuw #neushoorn #buffel #luipaard

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog. Het gezicht achter JTravelBlog
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips.                   Lees meer –>

Social media

Boek je vlucht

Boek je overnachting(en)



Booking.com

Heb je nog iets nodig?

Miljoenen artikelen

Bestel je reisgids

Lid van

Bloggers Noord Nederland
  
Follow