De Panoramaroute in Zuid-Afrika

De Drie Rondavels aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika

 

De Panoramaroute in Zuid-Afrika vind ik de mooiste (auto)route van Zuid-Afrika. De route loopt tussen Sabie en Hazyview, een plaats die veel gebruikt wordt als uitvalsbasis voor een bezoek aan het bekende Kruger National Park. De Panoramaroute is een schitterende route ten noorden van Graskop. De Panoramaroute leidt je door de ruige bergketen van de Noordelijke Drakensbergen. Je ziet niet alleen schitterende panorama’s, maar ook watervallen, groene valleien, berglandschappen en diepe kloven.

De Panoramaroute kun je van noord naar zuid of van zuid naar noord rijden. Deze route is wat mij betreft de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. Ik neem je mee op reis langs de prachtige Panoramaroute. Reis je mee?

 

De Panoramaroute

De Panoramaroute loopt door het noordoosten van Zuid-Afrika. Deze route voert je langs een aantal van de mooiste vergezichten langs de route, die begint in het stadje Sabie langs de Blyde River Canyon. Dit is de derde grootste (en groenste!) canyon ter wereld. De Panoramaroute ligt in de provincie Mpumalanga, in het noordoosten van Zuid-Afrika. Mpumalanga is de provincie waar de Drakensbergen beginnen.

De route is in 1 dag te rijden, onderschat echter niet hoeveel tijd je kwijt bent bij de verschillende stops. Veel mensen bezoeken de route op weg vanuit Johannesburg naar het Kruger National Park.

De meeste uitzichtpunten liggen langs de R532 tussen Sabie en de Drie Rondavels. De R532 is 50 kilometer lang. Het is geen lange route, maar omdat veel punten niet direct aan de weg liggen, moet je soms nog een stuk lopen om bij het uiteindelijke uitzichtpunten te komen. Bij bijna alle uitzichtpunten langs de route moet je een kleine entreeprijs betalen en er zijn vaak souvenirkraampjes, picknickplaatsen en toiletgebouwen bij de uitzichtpunten.

Voor bezoeken aan Wonderview, God’s Window en de Pinnacle moet je de R532 even verlaten voor de R534.

 

Trek 1-2 volle dagen uit voor de Panoramaroute. Er is ontzettend veel te zien.

 

Hieronder een overzicht van de uitzichtpunten van zuid naar noord.

 

Pilgrim’s Rest

Pilgrim’s Rest is een oud goudmijn stadje aan de Panoramaroute. Pilgrim’s Rest ligt niet aan de R532, maar aan de R533. Als je doorrijdt, kom je uit in Graskop. Voor mij was Pilgrim’s Rest de eerste stop aan de Panoramaroute. Pilgrim’s Rest is nu een Nationaal Monument. In het stadje is zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht. Voor 10 Rand koop je een toegangskaart waarmee je in vier musea naar binnen mag: The Garage (automuseum), Dredzen Shop and House Museum (winkel met huis), het Victorian House Museum (Victoriaans huisje) en het Pilgrim’s en Sabie News Museum (oude type- en drukmachines). Aan het begin van de straat staan kraampjes waar de lokale bevolking souvenirs, noten en andere dingen verkopen. In het stadje zijn restaurantjes en terrasjes waar je iets kunt eten of drinken.

Pilgrim’s Rest ligt 35 kilometer ten noorden van Sabie aan de R533.

Entree voor Pilgrim’s Rest is gratis. Toegang tot de vier musea bedraagt 10 Zuid-Afrikaanse rand per persoon.
(Prijzen zijn van 2021).

Pilgrim's Rest aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika Pilgrim’s Rest

 

Graskop

Graskop is het officiële begin van de Panoramaroute. Graskop is een toeristendorp met veel winkels en restaurants. Geniet hier in één van de vele pannenkoekrestaurants van een heerlijke pannenkoek. Een bekend restaurant is Harrie’s Pancake. Graskop was net als Pilgrim’s Rest een goudmijnstadje. Het was vanaf eind 19e eeuw de verblijfsplaats voor arbeiders die in de nabijgelegen goudmijn werkten.

Mijn pannenkoek in Harrie's Pancake in Graskop aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika Mijn pannenkoek bij Harrie’s Pancake in Graskop

 

God’s Window

God’s Window is één van de bekendste uitzichtpunten aan de Panoramaroute. Hier heb je een fantastisch uitzicht over het laagveld en als het helder is, is het mogelijk dat je het Kruger National Park in de verte ziet liggen. Maar er hangt bijna altijd een wolkendek boven de bergen, je moet een beetje geluk hebben. Vanuit God’s Window heb je een prachtig uitzicht over het laagveld en de kliffen die 700 tot 900 meter hoog zijn. Toen ik hier was, kon ik niet heel ver kijken. God’s Window ligt op 5 minuten lopen van de parkeerplaats. Bij de parkeerplaats bevinden zich tientallen toeristen stalletjes.

Je kunt het verharde pad nog verder volgen, een stukje door het regenwoud/rainforest.

Entree: 20 Zuid-Afrikaanse rand per persoon inclusief de toegang tot het Rainforest.
(Prijzen zijn van 2021).

God's Window aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika God’s Window

 

Bourke’s Luck Potholes

De Bourke’s Luck Potholes zijn een stop waard. Dit is een must see aan de Panoramaroute. Bourke’s Luck Potholes is de plek waar twee rivieren samenkomen, de Blyde Rivier en de Treur Rivier.

Vanaf de parkeerplaats loop je via een pad 700 meter naar de plek waar beide rivieren elkaar ontmoeten. Je kunt de rivier via hoge bruggen oversteken. De  potholes liggen in een ravijn van maar liefst 30 meter diep. Vergeet niet af en toe naar beneden te kijken, dan zie je wat de waterstromen in de loop van de eeuwen hebben gedaan: enorm diepe. bizarre, cilindervormige gaten uitgesleten in het zachte gesteente. Deze door erosie gevormde waterpoelen zijn een waar kunstwerk om te zien. Het is een indrukwekkend landschap, waarvan je je niet kunt voorstellen dat dit allemaal door moeder natuur is gevormd. Je kunt hier via goed aangelegde paden en bruggen rondwandelen en een kijkje nemen bij dit prachtige natuurverschijnsel.

De potholes zijn vernoemd naar goudzoeker Tom Bourke. Hij voorspelde dat hier veel goud gevonden zou worden. Zelf heeft hij ironische genoeg nooit geen goud gevonden in het gebied.

Bij Bourke’s Luck Potholes  zijn ook een restaurant, toiletten en een winkel gevestigd. Picknicken kan hier ook prima.

Bourke’s Luck Potholes liggen 35 kilometer ten noorden van Graskop.

Entree: 55 Zuid-Afrikaanse rand per persoon.
(Prijzen zijn van 2021).

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika Bourke’s Luck Potholes

 

Blyde Rivier Canyon

De Blyde Rivier Canyon ligt bij de Drie Rondavels, een schitterend uitzichtpunt over de Blyde Rivier. Het is ook het eindpunt (als je, zoals ik) de Panoramaroute vanuit Pilgrim’s Rest begint.

Wist je dat de Blyde River Canyon de derde grootste en de groenste canyon ter wereld is. De kloof is ongeveer 30 kilometer lang en 800 meter diep. De kloof is volledig uitgesleten door de Blyde Rivier. In dit natuurgebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet.

In een paar minuten loop je vanaf de parkeerplek naar verschillende uitzichtpunten, vanwaar je niet alleen panoramisch uitzicht hebt op de indrukwekkende canyon en op de Drie Rondavels.

Mocht je tijd hebben: aan de overkant van het viewpoint, kun je ook een boottocht maken over de Blyde Rivier. Vanaf dit viewpoint moet je nog wel 1,5 uur rijden om de opstapplaats te bereiken.

Entree: 55 Zuid-Afrikaanse rand per persoon.
(Prijzen zijn van 2021).

Blyde Rivier Canyon aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika Blyde Rivier Canyon

 

Drie Rondavels

Eén van de bekendste uitzichtpunten van de Blyde Rivier Canyon is het uitzichtpunt bij de Drie Rondavels.

De Drie Rondavels zijn drie ronde, begroeide rotsen in de Blyde Rivier. Deze drie uniek gevormde heuvels zijn door erosie ontstaan. De Drie Rondavels bestaan uit leisteen onder een kap van hard kwarts. Hierop groeien dennenbomen. De Drie Rondavels worden zo genoemd omdat de heuvels lijken op rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. De toppen zijn genoemd naar drie vrouwen van Chief Maripi Mashile, Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. De top steekt honderden meters boven het ravijn uit en is al van ver te zien.

Je bereikt het uitzichtplatform via een verhard pad van ongeveer 100 meter. Vanaf dit punt kun je ook de Blydepoort Dam in de diepte zien liggen.

Bij de parkeerplaats staan tientallen souvenirstalletjes. Vergeet niet flink af te dingen. Dit is één van de meest bezochte plekken van de Panoramaroute en daarom zijn de vraagprijzen redelijk hoog.

De Drie Rondavels aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika De Drie Rondavels

 

Bekijk ook: Foto’s van de Panoramaroute in Zuid-Afrika

 

Overige bezienswaardigheden die ik, helaas, niet gezien heb

Een paar bekende watervallen aan de Panoramaroute zijn:

  • Horseshoe Falls
  • MacMac Fall: deze waterval is 56 meter hoog. Je ziet hier twee stromen uit de rotsen naar beneden komen. Dat is niet altijd zo geweest. Schotse goudzoekers splitsten in de 19e eeuw de oorspronkelijk stroom in tweeën om beter bij het goud te kunnen komen. Oorzaak van de tweede stroom is dynamiet dat op de plaats werd gebruikt. Goudzoekers dachten hier hun geluk te vinden. Entreeprijs: 20 Zuid-Afrikaanse rand per persoon. (Prijzen zijn van 2021).
  • Lisbon Falls: een waterval van ongeveer 90 meter hoog. Je moet hier een stukje verder naar beneden lopen om een goed uitzicht op de waterval en de achterliggende bergen te krijgen. Entree: 10 Zuid-Afrikaanse rand per auto. (Prijzen zijn van 2021).
  • Berlin Falls: een waterval van ongeveer 45 meter hoog die zich via spectaculaire okerkleurige kliffen een weg naar beneden baant om vervolgens met brute kracht neer te storten in een saffierkleurig waterbad. Entree: 10 Zuid-Afrikaanse rand per auto. (Prijzen zijn van 2021).

The Pinnacle Rock is een spitse rotsformatie van ongeveer 30 meter hoogte met een mooi uitzicht. Op ongeveer 50 meter lopen van The Pinnacle Rock vind je een waterval. The Pinnacle Rock is niet zo indrukwekkend als andere bezienswaardigheden op de route. Maar het is een korte stop waard. The Pinnacle Rock ligt aan het einde van de D354. Entree: 15 Zuid-Afrikaanse rand per persoon. (Prijzen zijn van 2021).

Lowveld view is het uitzichtpunt tussen de Three Rondavels en Bourke’s Luck Potholes. Hier stopt vrijwel niemand, maar het uitzicht op de vallei is geweldig. In de verte zie je de Blyde River Canyon liggen. De toegang is gratis.

Veel toeristen slaan het uitzichtpunt Wonderview over en bezoeken alleen het bekende God’s Window. Vanaf Wonderview heb je een fantastisch uitzicht. De spot ligt letterlijk pal naast de parkeerplaats. Je hoeft hier geen trappen te beklimmen dus ideaal voor mensen die wat slechter ter been zijn of kleine kinderen. Je hebt een rustig en schitterend panoramisch uitzicht over het heuvellandschap beneden.

 

Kaart

 

Praktische informatie om de Panaromaroute te ontdekken

Autohuur

Zuid-Afrika een prachtig uitgestrekt land en de ideale bestemming voor een roadtrip. Huur een auto in Zuid-Afrika. Het geeft je alle vrijheid. Met je eigen auto kun je je eigen reistempo bepalen en stoppen waar en wanneer jij wilt. Ik heb dat gemist toen ik Zuid-Afrika bezocht. Ik reisde, omdat ik niet alleen wilde reizen en geen rijbewijs heb, in groepsverband en soms is dat lastig omdat je ergens langer of juist korter wil blijven maar afhankelijk bent van de reisleiding. In Zuid-Afrika kun je zonder internationaal rijbewijs en met je Nederlandse rijbewijs autorijden en een auto huren.

Ik raad je aan om je auto altijd via Sunny Cars te boeken. Sunny Cars werkt met lokale verhuurders en hanteert een ‘all-in formule’. Zo hoef je dus geen extra verzekeringen af te sluiten, zijn er geen verborgen kosten en heb je ook geen gedoe ter plaatse.

 

Beste reistijd

De beste reistijd voor het rijden van de Panoramaroute is tussen mei en augustus. In deze periode is het koeler en droger en heb je grotere kans op heldere uitzichten. In de Zuid-Afrikaanse zomermaanden is de kans op regen groter en kan het mistig zijn en dat wil je niet hebben als je van de uitzichtpunten wilt genieten. Ik was zelf ik oktober bij de Panoramaroute en had warm weer (± 30° C). Alleen het uitzicht bij God’s Window was niet super.

Bezoek je bijv. de Drie Rondavels en de Blyde Rivier Canyon, dan kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag gaan. De Blyde Rivier Canyon is ontzettend populair bij toeristen en het kan er dan ook behoorlijk druk worden. Vroeg in de ochtend of laat in de middag zijn er nog geen groepen en kun je rustig genieten van de mooie omgeving. Het licht voor foto’s is aan het eind van de middag het mooist.

 

Excursies

Ik heb de Panoramaroute in groepsverband gereden. Dit omdat ik een groepsrondreis van 23 dagen door Zuid-Afrika maakte.

Heb je geen rijbewijs en reis je bijv. met het openbaar vervoer door Zuid-Afrika kun je via GetyourGuide een georganiseerde tour langs de Panoramaroute maken.

 

Overnachten

Ik maakte de trip naar de Panoramaroute op de derde dag van mijn verblijf in Zuid-Afrika. Vanuit Misty Hills Country Hotel, Conference Centre & Spa in Muldersdrift bij Johannesburg reden wij via de Panoramaroute naar Hannah Game Lodge in Ohrigstad.

Aan de Panoramaroute zijn veel overnachtingsmogelijkheden.

Mijn kamer in Hannah Game Lodge in Ohrigstad/Zuid-Afrika Mijn kamer in Hannah Game Lodge in Ohrigstad

 

Vliegen naar Zuid-Afrika

Ik vloog tijdens mijn 23-daagse groepsrondreis door Zuid-Afrika met de KLM rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Johannesburg, OR Tambo International Airport. De vlucht duurde ongeveer ruim 11 uur. Vanuit Johannesburg startte ik met deze rondreis door Zuid-Afrika. Ik vloog terug vanaf Kaapstad naar Amsterdam. Ook weer met KLM. Deze vlucht duurde ongeveer 11,5 uur.

Kijk op Skyscanner voor goedkope vliegtickets Johannesburg of naar Kaapstad of voor de combinatie zoals ik hem maakte: heen via Johannesburg en terug vanaf Kaapstad.

 

Heb jij de Panoramaroute ook gereden tijdens je verblijf in Zuid-Afrika?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest
Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #pilgrimsrest #godswindow #bourkesluckpotholes #drierondavels #blyderiviercanyon #jtravelblog #jtravel Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #pilgrimsrest #godswindow #bourkesluckpotholes #drierondavels #blyderiviercanyon #jtravelblog #jtravel Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #pilgrimsrest #godswindow #bourkesluckpotholes #drierondavels #blyderiviercanyon #jtravelblog #jtravel

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #pilgrimsrest #godswindow #bourkesluckpotholes #drierondavels #blyderiviercanyon #jtravelblog #jtravel Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #pilgrimsrest #godswindow #bourkesluckpotholes #drierondavels #blyderiviercanyon #jtravelblog #jtravel Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #pilgrimsrest #godswindow #bourkesluckpotholes #drierondavels #blyderiviercanyon #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com