Beste reistijd voor Zuid-Afrika

Het noorden van Zuid-Afrika

 

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika is ongetwijfeld een vraag die bij je opkomt als je een reis door dit schitterende Afrikaanse land wilt maken. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond. De seizoenen zijn omgedraaid ten opzichte van Nederland. Op het moment dat het in Nederland zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Als het in Nederland winter is, is het in Zuid-Afrika zomer. Het meest geschikte seizoen voor jouw reis hangt wanneer en waar je naar toe reist. Wat zijn je doelen: wil je wilde dieren spotten of ga je voor alles wat het mooie land te bieden heeft. Over het algemeen zijn de maanden november tot en met maart de beste maanden om Zuid-Afrika te bezoeken. Als je op safari gaat, kun je het beste tijdens de droge winter op reis gaan, in juli en augustus. Lig je liever op het strand, dan is de Zuid-Afrikaanse zomer de beste tijd om naar Zuid-Afrika af te reizen. De beste reistijd in Zuid-Afrika is ook afhankelijk van de lokale vakantieperiodes. In december en januari hebben veel Zuid-Afrikanen zomervakantie waardoor accommodatie in veel plaatsen drukker en duurder is. Wil je alles weten over de beste reistijd om Zuid-Afrika te bezoeken, check mijn tips in deze blog.

 

Het klimaat van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft op plaatsen in het noordwesten gemiddeld 3.700 zonuren per jaar. Het weer in Zuid-Afrika is bijna het hele jaar door aangenaam. Zelfs in de winter ligt de temperatuur in Zuid-Afrika gemiddeld rond de 20 graden.

De temperatuur in Zuid-Afrika ligt het hele jaar door gemiddeld tussen de 20 en 30 graden. In woestijnachtige klimaatzones loopt de gemiddelde temperatuur op tot 38 graden. Maar het is niet altijd en overal warm en zonnig in Zuid-Afrika. Zo kan er in Lesotho sneeuw vallen en in Kaapstad dalen temperaturen in de winter soms tot ongeveer 7 graden. De temperatuur in Zuid-Afrika varieert per klimaatzone en het seizoen. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn ‘omgedraaid’. Ga je in de Nederlandse zomer op vakantie, dan is het in Zuid-Afrika winter.

Zuid Afrika heeft een gematigd klimaat. Door de uiteenlopende landschappen zijn verschillende klimaatzones ontstaan. Het noordoosten van Zuid-Afrika heeft een subtropisch tot tropisch klimaat, het binnenland is woestijnachtig en het zuiden heeft een mediterraan klimaat. De beste reistijd voor Zuid-Afrika is daarom ook afhankelijk van de klimaatzones die je bezoekt. Zuid-Afrika kent verschillende klimaatzones:

 • Het subtropisch binnenland, het zogenaamde bosveld en lageveld. De maximale zomertemperatuur is 30° C en de minimum wintertemperatuur blijft boven het vriespunt. De regenval bedraagt 1000 millimeter in het oosten en tot 500 millimeter in het noordwestelijke deel. De vegetatie bestaat uit savanne, subtropisch bos met palmen.
 • De gematigde binnenlandse regio, het zogenaamde hogeveld, ligt op een hoogte van 1.500 meter. In de zomer kan het wel 30° C worden en in de winter kan het er soms vriezen. De neerslag is tussen de 800 en 500 millimeter per jaar. De vegetatie in deze regio is savanne en steppe.
 • De subtropische oostkustregio is de kustvlakte van Mozambique tot Port Elizabeth. Hier is het in de Afrikaanse zomers erg heet en heerst er een vochtig klimaat. In de Zuid-Afrikaanse winter is het warm en erg droog. De neerslag is 1.000 tot 700 millimeter per jaar.
 • In de zuidelijke Kaap liggen de steden George en Knysna. Hier stroomt ook de Agulhas stroom. Deze regio ontvangt het gehele jaar door regen. De neerslag bedraagt minimaal 1.000 millimeter gemiddeld per jaar. Hier zijn de zomers warm en de winters mild. Door de vele neerslag zijn hier veel wouden.
 • De semi-aride regio is het binnenland. Dit zijn hete zomers en koude winters. Er valt regen in de zomer. De gemiddelde neerslag is minder dan 500 millimeter per jaar. De vegetatie die je hier tegenkomt is voornamelijk steppe.
 • De aride regio ligt in het westen van Zuid-Afrika. Hier is de verdamping groter dan de neerslag. De neerslag is gemiddeld minder dan 125 millimeter per jaar. De zomers zijn heet en de winters koud.
 • Het winterregen-gebied in de zuidwestkaap kent de meeste neerslag in de Zuid-Afrikaanse winter. In deze tijd van het jaar heeft het gebied minder zonne-uren en daarom ook minder verdamping. In deze natte winters is de temperatuur gemiddeld 12° C. En in de droge zomers ligt de temperatuur rond de 28° C. In dit klimaat komen veel bijzondere planten voor, die een eigen florarijk vormen. Er komen op deze kleine oppervlakte 8.500 soorten planten voor waarvan 6.000 nergens anders voorkomen. Er valt hier 250 tot 3.000 millimeter neerslag per jaar. Dit is het gebied waar de befaamde Zuid-Afrikaanse wijnen vandaan komen.

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet.

MaandJan.Feb.Mrt.Apr.MeiJuniJuliAug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Temperatuur in ° C272726232119182022232526
Uren zonneschijn per dag1110987667891011
Regen in mm1109575654035556540657585
Dagen neerslag per maand3336810997533

Regen in de township van Port Elizabeth in Zuid-Afrika

 

Beste reistijd voor Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent vier verschillende jaargetijden, hoewel het verschil tussen de seizoenen niet zo duidelijk voel- en zichtbaar is als in Nederland.

 • Lente: 1 september tot 30 november
 • Zomer: 1 december tot 28/29 februari
 • Herfst: 1 maart tot 31 mei
 • Winter: 1 juni tot 31 augustus

De beste reistijd voor Zuid-Afrika zijn de maanden mei t/m oktober. Deze maanden vormen het droge seizoen. Tijdens deze maanden heb je de aangenaamste temperaturen en de minste regen. Zuid-Afrika kan het hele jaar door bezocht worden.

 

Mei t/m oktober zijn de meest gunstige maanden als je door Zuid-Afrika wilt reizen.

 

Lente (september-november)

De lente (onze herfst) is een mooie tijd voor een reis door Zuid-Afrika. Ik heb Zuid-Afrika in deze periode bezocht. De Tuinroute is in deze maanden op zijn mooist. De temperatuur ligt tussen de 20 en 26° C en overdag kan het warm worden. Het walvissenseizoen is in volle gang. Het is een rustigere periode met minder toeristen.

Samenvatting:

 • warm, maar niet te heet weer
 • een landschap dat in bloei staat
 • minder toeristen

 

Zomer (december-maart)

De zomer (onze winter) in Zuid-Afrika kan zonnig als regenachtig zijn. De temperatuur ligt rond de 30-35° C. De luchtvochtigheid neemt toe. Hierdoor kunnen stevige buien ontstaan. Ideaal strandweer aan de stranden rond Kaapstad. Van half december tot half januari is het hoogseizoen. De Zuid-Afrikanen hebben zomervakantie. In de wildparken worden veel jongen geboren.

Samenvatting:

 • warm tot heet weer
 • afwisseling met af en toe een fikse regenbui
 • spotten van jonge pasgeboren dieren in een dichtbegroeid landschap
 • Kerst vieren op het strand

 

Herfst (maart-mei)

De Zuid-Afrikaanse herfst (onze lente) is de mooiste tijd om rond te reizen. De temperaturen liggen rond 20 tot 26° C. De temperaturen zijn aangenaam maar niet te hoog en het wordt steeds droger. De regenperiode is voorbij maar het landschap is nog prachtig groen. Het is een rustigere periode met minder toeristen.

Samenvating:

 • lekker warm maar niet te heet weer met af en toe nog een buitje
 • minder toeristen
 • volle rivieren en drinkbronnen en een groener dan groen landschap

 

Winter (juni-augustus)

Dit is onze zomervakantie. Overdag is het ongeveer 20 graden, vaak zonnig en droog. Heerlijk weer. In de avond en nacht koelt het af. Dit is de perfecte periode om wild te spotten. De begroeiing is minder dicht en dieren verzamelen zich bij de drinkplaatsen. De tijd om walvissen te spotten bij Hermanus breekt aan. In juli en augustus is het toeristische hoogseizoen. Veel (Europese) landen hebben zomervakantie en bezoeken Zuid-Afrika in deze maanden.

Samenvatting:

 • aangename temperaturen overdag en koudere nachten
 • actieve dieren die makkelijker te spotten zijn
 • een reis in de zomer(school)vakantie

Kaapstad in Zuid-Afrika

 

Het klimaat voor een aantal belangrijke bestemmingen in Zuid-Afrika

Ik heb voor een aantal toeristische bestemmingen (Kaapstad, Durban, Kruger National Park, Johannesburg en Pretoria) klimaattabellen gemaakt. Wat de beste reistijd voor Zuid-Afrika is, is afhankelijk van de regio die je wil bezoeken. Elke regio heeft een ander klimaat waardoor de beste reistijd voor Zuid-Afrika voor iedereen anders is.

Kaapstad

Het zuidwesten heeft een mediterraan klimaat. In Kaapstad en de Tuinroute en de plaatsen in deze regio kun je het beste in het hoogseizoen tussen november en mei bezoeken. In maart tot en met mei is het hier aangenaam qua temperatuur, het regent weinig en er zijn geen hordes toeristen. Het klimaat in deze regio zijn perfecte omstandigheden voor de wijnbouw in Stellenbosch. Het kan hier in de winter vrij koud worden. De beste reistijd voor deze regio is tussen juli en december. De temperaturen zijn aangenaam, de bloemen langs de Garden Route staat in bloei en er liggen walvissen in de baaien bij Hermanus.

MaandJan.Feb.Mrt.Apr.MeiJuniJuliAug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Temperatuur in ° C262625232018171719212324
Uren zonneschijn per dag1110976567791011
Regen in mm3030358513515514513580604035
Dagen neerslag per maand65581114121310954

 

Durban, St. Lucia en iSimangaliso Wetland Park

Rondom Durban en de kust, richting St. Lucia is de temperatuur aangenaam tussen november en april, maar het is ook de periode dat het hier vaak regent. Durban, St. Lucia en iSimangaliso Wetland Park en omgeving kun je het beste in de winter van mei tot en met augustus bezoeken.

MaandJan.Feb.Mrt.Apr.MeiJuniJuliAug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Temperatuur in ° C282828262423222323242527
Uren zonneschijn per dag677777876667
Regen in mm12511512570553030456595110110
Dagen neerslag per maand1614149534610151716

iSimangaliso Wetland Park in Zuid-Afrika

 

Johannesburg en Pretoria

Rondom Johannesburg en Pretoria heerst een subtropisch klimaat. Deze steden hebben een bijna perfect klimaat en kunnen het hele jaar door bezocht worden. De zomerdagen zijn heet, maar komen met regen. In de winters kan het fris zijn, maar het wordt nooit te koud. De beste tijd om rond Johannesburg en Pretoria te reizen is van maart tot en met mei en september tot en met november als het rustig is en de temperatuur nog aangenaam is. De zomermaanden kun je beter mijden, de temperaturen zijn hoog en er valt veel regen.

MaandJan.Feb.Mrt.Apr.MeiJuniJuliAug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Temperatuur in ° C262525222017172023252525
Uren zonneschijn per dag888899910101099
Regen in mm140105906020105103075120125
Dagen neerslag per maand161112942124101415

Soweto in Zuid-Afrika

 

Kruger National Park

Het Kruger National Park heeft een subtropisch klimaat. Het Kruger National Park wordt vaak gezien als een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken. Dit klopt omdat elk seizoen iets moois te bieden heeft. De meeste reizigers komen naar dit Nationale park om wilde dieren te zien. De beste reistijd zijn de droge wintermaanden (mei t/m september). Er is dan weinig begroeiing en dieren moeten op zoek naar water bij de drinkplaatsen. In het hoogseizoen of zomerseizoen (november t/m maart) zie je veel wild bij de waterpoelen, veel pasgeboren dieren en een groene omgeving. De temperaturen zijn mild en er valt weinig regen.

MaandJan.Feb.Mrt.Apr.MeiJuniJuliAug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Temperatuur in ° C333231292725242629303032
Uren zonneschijn per dag888899999888
Regen in mm10510565351510101020357590
Dagen neerslag per maand988532123699

 

Westkust en Namaqualand

Westkust en Namaqualand liggen in het westelijke en de noordwestelijke deel van Zuid-Afrika. Deze regio’s zijn vooral bekend vanwege de enorme velden vol wilde bloemen die in het voorjaar bloeien. De exacte bloeitijd is natuurlijk niet te voorspellen, maar de beste reistijd voor een bezoek aan Namaqualand is in augustus en september. Je hebt in deze maanden de meeste kans om dit kleurrijke fenomeen te zien. Accommodaties zijn in deze periode snel volgeboek. Ook de rest van het jaar is de natuur hier prachtig en een bezoek waard. De wintermaanden in Namaqualand kunnen in de vroege ochtend en ’s avonds koud zijn (het kan zelfs vriezen), maar overdag gemiddeld boven 25° C. In de zomer is het hier heel warm en ook ’s avonds koelt het niet veel af. Dit gebied staat bekend als ‘half woestijn’ met weinig regen.

MaandJan.Feb.Mrt.Apr.MeiJuniJuliAug.Sep.Okt.Nov.Dec.
Temperatuur in ° C303028242016161721242729
Uren zonneschijn per dag131110987899101113
Regen in mm6-306-306-306-306-3031-606-306-306-306-306-306-30
Dagen neerslag per maand234456554322

 

Beste reistijd per regio

 • De beste reistijd voor Kaapstad is van oktober tot en met april.
 • De beste reistijd voor de Tuinroute is van oktober tot en met april.
 • De beste reistijd voor Durban is van maart tot en met oktober.
 • De beste reistijd voor Johannesburg is van september tot en met juli.
 • De beste reistijd voor het Kruger Park is van juni tot en met augustus.

 

Beste reistijd per maand in Zuid-Afrika

Om een goed beeld te krijgen van de beste reistijd voor Zuid-Afrika, heb ik de beste reistijd per maand voor je op een rijtje gezet.

Januari

Januari hoort tot de beste reistijd voor Zuid-Afrika. Januari valt midden in het hoogseizoen en in grote delen van Zuid-Afrika is het heerlijk weer. Rond Kaapstad is het droog en warm. Een roadtrip langs de kust is een prima idee in deze tijd van het jaar. Januari is niet de beste tijd om nationale parken te bezoeken.

 

Februari

Het weer in februari is vergelijkbaar met met het weer in januari. Februari is één van de heetste maanden van het jaar en een ideale tijd om bijvoorbeeld Kaapstad te bezoeken. Aan de kust is het droog en warm. Februari is in de Drakensbergen of het Kruger National Park een regenachtige maand.

 

Maart

Het is in maart nog hoogseizoen in Zuid-Afrika. De regen neemt af en daarom is het een goede tijd om safari’s te maken. Het echte safari seizoen begint pas rond juni.

 

April

April is een beetje een overgangsmaand. April hoort net niet bij de beste reistijd voor Zuid-Afrika, maar ook niet tot het wildlife seizoen. Het voordeel is dat april één van de rustigste maanden van het jaar is. Er is meer kans op regen, maar de zon schijnt ook vaak. Het kan beide kanten op.

 

Mei

In mei is de Zuid-Afrikaanse zomer bijna voorbij. De temperaturen dalen. Het wordt droger in Zuid-Afrika. Het toerisme is minder druk omdat het hoogseizoen voorbij is. Het is mogelijk om wildlife te spotten maar mei is nog niet de beste maand om wilde dieren te spotten.

 

Juni

De maand juni is het begin van het hoogseizoen en het wildlife seizoen. Rondom Kaapstad en de Cederbergen kan het in juni vrij koud zijn. Juni is de beste tijd om safari’s te maken, omdat je de beste kans hebt om wilde dieren te spotten.

 

Juli

Juli is één van de koudste maanden in Zuid-Afrika. Juli is de beste maand om walvissen te spotten rond de kust van Kaapstad. In het noorden is het juist wat warmer waardoor het een goede tijd is om het Kruger National Park te bezoeken.

Kruger National Park in Zuid-Afrika

 

Augustus

Het weer in augustus is vergelijkbaar met het weer in juli. Het is nog steeds fris in het zuiden en zuidwesten, maar wel wat drukker door de internationale vakanties.

 

September

De maand september is één van de beste maanden om Zuid-Afrika te bezoeken. De temperatuur begint weer te stijgen. Het is een goede tijd om een roadtrip te maken door heel Zuid-Afrika omdat je goede kans hebt om wilde dieren te spotten en omdat het warmer wordt in het zuiden en zuidwesten rondom Kaapstad.

 

Oktober

Oktober valt tussen twee seizoenen. Het is een reden om juist in oktober Zuid-Afrika te bezoeken. Je hebt warm weer in grote delen van het land, het is rustig en je kunt nog steeds safari’s boeken. Beide keren dat ik Zuid-Afrika bezocht was in oktober.

 

November

In november begint het hoogseizoen weer en dus de beste reistijd voor Zuid-Afrika. Het is niet de beste tijd om dieren te spotten in bijvoorbeeld het Kruger National Park, omdat het meer regent en er meer begroeiing is. De walvissen voor de kust voor Kaapstad trekken ook weer weg.

 

December

December is één van de drukste maanden in Zuid-Afrika. Het is warm en droog in grote delen van het land. December is één van de duurste maanden van het jaar om te reizen.

 

De beste tijd om wildlife te spotten in Zuid-Afrika

Het droge seizoen, mei tot en met oktober, is de beste tijd om wildlife te spotten. Dit is ook de beste reistijd voor in Zuid-Afrika. In deze periode valt bijna geen regen en de temperaturen zijn aangenaam. Er is minder begroeiing is. De meeste dieren lopen en liggen rondom de waterbronnen waardoor ze gemakkelijker te vinden zijn.

 

De beste tijd om wildlife te spotten in Zuid-Afrika is mei tot en met oktober.

 

Als je walvissen wilt spotten bij Hermanus en Kaapstad, moet je hier tussen juni en november zijn. September is de beste maand om walvissen te spotten. Net als met alle wilde dieren is er geen garantie dat je walvissen ziet.

Walvisspotten in Hermanus in Zuid-Afrika

 

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Je leest hier alles over de beste reistijd voor Zuid-Afrika (mei tot en met oktober), het klimaat, het weer per maand en het klimaat voor een aantal toeristische plaatsen. #zuidafrika #bestereistijdzuidafrika #bestereistijd #afrika #jtravel #jtravelblog Je leest hier alles over de beste reistijd voor Zuid-Afrika (mei tot en met oktober), het klimaat, het weer per maand en het klimaat voor een aantal toeristische plaatsen. #zuidafrika #bestereistijdzuidafrika #bestereistijd #afrika #jtravel #jtravelblog Je leest hier alles over de beste reistijd voor Zuid-Afrika (mei tot en met oktober), het klimaat, het weer per maand en het klimaat voor een aantal toeristische plaatsen. #zuidafrika #bestereistijdzuidafrika #bestereistijd #afrika #jtravel #jtravelblog

Je leest hier alles over de beste reistijd voor Zuid-Afrika (mei tot en met oktober), het klimaat, het weer per maand en het klimaat voor een aantal toeristische plaatsen. #zuidafrika #bestereistijdzuidafrika #bestereistijd #afrika #jtravel #jtravelblog Je leest hier alles over de beste reistijd voor Zuid-Afrika (mei tot en met oktober), het klimaat, het weer per maand en het klimaat voor een aantal toeristische plaatsen. #zuidafrika #bestereistijdzuidafrika #bestereistijd #afrika #jtravel #jtravelblog Je leest hier alles over de beste reistijd voor Zuid-Afrika (mei tot en met oktober), het klimaat, het weer per maand en het klimaat voor een aantal toeristische plaatsen. #zuidafrika #bestereistijdzuidafrika #bestereistijd #afrika #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com