Wat kost reizen in Namibië

De wegen in Namibië

 

Ik heb de kosten van reizen door Namibië voor je op een rijtje gezet. De kosten van een reis door Namibië is voor iedereen anders. Overnacht je in hotels of kies je voor een auto met daktent? Reis je alleen of in een groep? Allemaal dingen die een budget bepalen. Namibië is geen goedkope bestemming, houd daar rekening mee als je besluit om dit schitterende land te bezoeken.

Ik maakte een georganiseerde groepsrondreis door Zuid-Afrika en Namibië. Deze kosten voor Namibië heb ik hieronder vermeld, maar ik heb ook de gemiddelde kosten voor bijv. vlucht, autohuur, kosten voor eten & drinken en excursies voor je op een rijtje gezet.

 

Budget voor Namibië

Wat je budget voor een reis door Namibië is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal dagen dat je door Namibië reist, huur je een auto of reis je bijv. in een groep, wat voor soort accommodatie slaap je, de kosten van je vliegticket, kook je zelf of ga je elke dag uit eten.

 

Kosten voor een vlucht

Een vlucht vanuit Amsterdam met KLM/Lufthansa/Air Namibia via Frankfurt naar Windhoek kost op het moment ongeveer € 800,– per persoon. Via Skyscanner kun je een prijsalarm instellen voor je vlucht naar Windhoek op de door jou gewenste datum.

Het vliegtuig van KLM naar Kaapstad Het vliegtuig van KLM naar Kaapstad

 

Kosten voor autohuur

De autohuur is afhankelijk van het type auto waarmee je door Namibië reist. Ik raad je aan om met een 4×4 te gaan reizen, dit omdat met uitzondering van de grote steden, de wegen bestaan uit gravel en grind. Niet goed voor banden. Neem ook altijd een reserveband mee en weet hoe je die moet wisselen. Je zult niet de eerste zijn die in de middle of nowhere een lekke band oploopt. Gemiddeld betaal je tussen de € 70,– en € 140,– per dag voor een 4×4 zonder daktent. Wil je een auto met daktent dan kost deze auto gemiddeld € 150,– per dag.

De wegen in Namibië De wegen in Namibië

 

Extra kosten voor benzine zijn niet meegerekend. Houd er rekening mee dat de benzinepompen niet op iedere hoek van de straat staan en kom je onderweg een benzinestation tegen, tank dan, want ook daar zul je niet de eerste zijn die vergeet te tanken. Gemiddeld ligt de prijs voor een liter benzine op € 0,80.

Het leukste tankstation dat ik in Namibië gezien heb, is die van Solitaire. Ik adviseer je hier zeker te tanken, want de dichtstbijzijnde plaatsen zijn Walvis Bay en Swakopmund. Geniet ook van de overheerlijke appeltaart die ze in de shop verkopen.

Een stop onderweg om te tanken: Solitaire Een tankstop onderweg: Solitaire

 

Kosten voor accommodatie

Accommodatieprijzen zijn heel verschillend. Wil je op een camping staan met je 4×4 met daktent, boek je een lodge of een hotel. Ik heb tijdens mijn reis door Namibië in zowel lodges als hotels geslapen en een keer in een compleet ingerichte tent in de buurt van Etosha National Park.

Heb je geen auto met daktent, dan gaat een groot deel van je budget op aan accommodatiekosten. Accommodaties in Namibië zijn behoorlijk prijzig. Voor lodges betaal je soms €100,– per nacht.

De prijzen voor een accommodatie in nationale parken en bijv. in de Sossusvlei liggen hoger dan bijv. in een stad als Swakopmund. Kostentechnisch is het goedkoper om een eindje buiten de nationale parken of aan de rand van de Sossusvlei te overnachten, dan ben je goedkoper uit.Booking.com

 

Mijn kamer in het Ais-Ais Resort in de buurt van de Fish River Canyon Mijn kamer in het Ais-Ais Resort in de buurt van de Fish River Canyon

 

Kosten voor eten & drinken

Ook de kosten voor eten en drinken kun je zelf in de hand houden. Kampeer je onderweg, doe onderweg boodschappen in een supermarkt. Ook hier geldt doe het voor een aantal dagen tegelijk als je weet dat je naar de middle of nowhere gaat.

In de grotere plaatsen als Windhoek, Keetmanshoop, Swakopmund en Walvis Bay zijn genoeg restaurants. Maar ik heb ook verbleven in gebieden waar je voor het diner aangewezen bent op de accommodatie waar je verblijft.

Dineer je in een restaurant eten, dan betaal je voor een driegangendiner ongeveer 200 N$ per persoon. In een minder chic restaurant kost een gemiddelde maaltijd ongeveer 100 N$ per persoon. Een biertje of een koffie kost ongeveer 20 N$, frisdrank 15 N$ en een flesje water kost ongeveer 10 N$.

Het afscheidsdiner in Joes Beerhouse in Windhoek Het afscheidsdiner in Joes Beerhouse in Windhoek

 

Fooien

Houd er rekening mee dat het normaal is dat je fooien geeft. Het is een belangrijk onderdeel van de lokale economie en helemaal in de toeristische sector. Het is in Namibië (en heel Afrika) normaal dat je iemand een klein bedrag geeft als er een service is verleend, zoals aan een chauffeur, gids of hotelpersoneel. Zij rekenen hier meestal ook op. Gemiddeld geef je een kruier in een hotel N$ 10 per koffer en schoonmaakpersoneel 10 N$ à 20 N$ per dag.

In het algemeen is de hoogte van een fooi 10% van de prijs.

 

Kosten voor excursies

Het maken van excursies en entreegelden moeten berekend worden als je een budget maakt. Reis je in groepsverband, dan zullen de prijzen anders liggen. Ik heb bijv. voor een excursie in het Waterberg Plateau National Park, incl. auto en ranger 485N$ betaald. De kosten naar de Himba’s, de boottocht en living desert tour zijn prijzen die ik ter plekke heb betaald. Andere prijzen zoals de Sossusvlei, de Rotstekeningen van de San, Fish River Canyon, zijn prijzen als je op eigen gelegenheid en met ‘eigen’ auto deze bezienswaardigheden bezoekt. De prijzen zijn een indicatie van de kosten van een excursie.

 • Sossusvlei: 80N$ per persoon per dag en 10N$ per auto per dag.
 • Etosha National Park: 80N$ per persoon per dag en 10N$ per auto per dag.
 • Fish River Canyon: 80N$ per persoon per dag en 10N$ per auto per dag.
 • Waterberg Plateau National Park: 80N$ per persoon per dag en 10N$ per auto per dag.
 • De zeehonden van Cape Cross: 80N$ per persoon en 10N$ per auto.
 • Boottocht in de haven van Walvis Bay en Living Desert Tour bij Walvis Bay: 1400N$ per persoon.
 • Excursie naar de Himba-bevolking: 350N$ per persoon.
 • Georganiseerde gamedrive in Etosha National Park: 660N$ per persoon.
 • Rotstekeningen bij Twyfelfontein: 30N$ per persoon en 10N$ per auto.

Excursie: Boottocht in Walvis Bay Excursie: Boottocht in Walvis Bay

 

Tips voor het budget voor Namibië

 • De Namibische dollar is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Je kunt binnen Namibië zowel de Zuid-Afrikaanse Rand als de Namibische dollar gebruiken. Het wisselgeld krijg je terug in Namibische dollars, ook al betaal je in Zuid-Afrikaanse Rand. De koers kun je hier checken.
 • In de meeste grote plaatsen zijn geldautomaten te vinden. Houd rekening met je veiligheid en ga bij voorkeur met twee mensen pinnen. Eén op de uitkijk en één die de transactie uitvoert.
 • In de kleine plaatsen is vaak geen pinautomaat. Houd daar rekening mee als je bijv. naar de Sossusvlei gaat dat je daar nergens kunt pinnen. In de meeste lodges en restaurants kun je wel pinnen, maar dat is lang niet over het geval. Zorg er voor dat je bij het afrekenen genoeg cash geld bij je hebt, ook voor bijv. benzinestations, souvenirs en fooien.
 • Creditcards worden in hotels en nationale parken geaccepteerd.

 

Prijsniveau in Namibië

Namibië is GEEN goedkoop land om te reizen, helemaal als je het vergelijkt met andere reisbestemmingen in Afrika. Er zijn landen in Afrika die er bewust voor kiezen om het prijsniveau voor toeristen hoog te houden om geen slachtoffer te worden van het massatoerisme.

De gemiddelde prijzen voor maaltijden, autohuur en excursies heb ik in de betreffende onderdelen genoemd.

 

Lees meer: Mijn route van 22 dagen door Zuid-Afrika & Namibië

 

Mijn kosten voor een 22-daagse rondreis Zuid-Afrika & Namibië

Mijn georganiseerde reis door Namibië was een combinatiereis van Zuid-Afrika en Namibië. Ik begon in Kaapstad en eindigde in Windhoek (Namibië).
Wat kost een rondreis door deze twee Afrikaanse landen. Ik kan je er geen duidelijk antwoord te geven. Dit omdat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Er zijn legio mogelijkheden. Je kunt op verschillende manieren reizen. Ik heb meer betaald dan sommige van mijn reisgenoten. De reden was dat bij de rondreis een vlucht met Emirates via Dubai inbegrepen was. Ik vond dat nogal omslachtig. En omdat ik wist dat zowel Kaapstad als Johannesburg rechtstreeks door KLM aangevlogen werden, heb ik een  vlucht met KLM geboekt. Op de heenreis kwam ik dezelfde dag aan als dat ik uit Amsterdam vertrok. De rest van de groep kwam pas halverwege de volgende middag aan in Kaapstad. Ik heb daardoor een extra nacht in Kaapstad doorgebracht. Ik had een extra dag in het schitterende Kaapstad. Doordat de terugvlucht van KLM later vertrok dan de vlucht met Emirates, heb ik een aparte transfer vanuit mijn hotel in Windhoek naar de luchthaven van Windhoek geboekt en had ik een andere vlucht tussen Windhoek en Johannesburg dan mijn reisgenoten. Tussen Windhoek en Johannesburg vloog ik met South African Airways. Vanuit Johannesburg had ik een rechtstreekse (nacht)vlucht naar Amsterdam.

Ik maakte deze 22-daagse rondreis met NRV Holidays.

De prijzen die ik hier onder noem zijn prijzen uit 2014, het jaar dat ik deze rondreis maakte. Het is heel goed mogelijk dat bepaalde kosten hoger uitvallen. In het eerste deel van dit artikel zijn de prijzen die je nu ongeveer betaald vermeld.

De binnenkant van mijn tent in Mondjila Safari Camp nabij het Etosha National Park in Namibië De binnenkant van mijn tent in Mondjila Safari Camp nabij het Etosha National Park

 

Mijn kosten van de 22-daagse rondreis Namibië & De Kaap

In 2014 kostte mijn 22-daagse rondreis Namibië & De Kaap met NRV Holidays € 3.540,31.

Dit is als volgt opgebouwd:
Pakketreis 22-daagse rondreis Namibië & De Kaap en inclusief de extra kosten voor de rechtstreekse vlucht met KLM, de extra transfer, de extra hotelovernachting in Kaapstad en de éénpersoonskamertoeslag € 3.678,88.

Omdat ik tijdens de reis en na afloop van deze reis een klacht heb ingediend over de gang van zaken en het slechte hotel heb ik toen ik terug was in Nederland nog € 130,– retour ontvangen.

Uiteindelijk kostte deze reis me € 3.548,88.

 

Kosten eten & drinken

De lunches en diners waren vaak niet bij de prijs inbegrepen. Ook de drankjes waren niet inbegrepen. Lunch en diner zijn niet goedkoop in Zuid-Afrika & Namibië.
Soms was ik verplicht om in het hotel te eten waar ik op dat moment verbleef. Reden: ik zat in de middle of nowhere en kon nergens anders heen. Daar was het ook vaak duurder dan een diner in een restaurant in bijv. Swakopmund. Maar veel scheelde het niet qua prijs.

Totale kosten eten & drinken in Namibië (Zuid-Afrika is in dit totaal bedrag niet meegenomen): € 210,94.

Mijn lunch in Keetmanshoop Mijn lunch in Keetmanshoop

 

Kosten entreegelden en excursies

De meeste excursies waren inclusief, maar een paar optionele excursies moesten apart betaald worden. Zo heb ik de volgende excursies apart bijgeboekt:
• Sundowner Dune Drive (met 4WD) bij de Sossusvlei – Sesriem (€ 32,32).
• Marine Cruise (incl. champagne en oesters) en Living Desert Tour bij Walvis Bay (€ 126,25).
• Bezoek aan de Otjikandero Himba’s (€ 24,99).
• Gamedrive met een 4WD (hele dag) in Etosha National Park met een 4WD (€ 47,13).
• Gamedrive met een 4WD in Waterberg Plateau Nationaal Park (€ 34,85).
Totale kosten excursies: € 265,54.

Excursie: Sossusvlei Excursie: Sossusvlei

 

Kosten souvenirs

Ik koop tijdens mijn reizen in het buitenland veel ansichtkaarten. Deze stuur ik naar familie in Nederland of ik plak ze later thuis in mijn reisverslag.
Onderweg heb ik verschillende magneten voor op mijn koelkast gekocht. Deze spaar ik al een aantal jaren. Deze kon ik ook nu niet laten liggen.

Onderweg heb ik een mooi fotoboek over Namibië en het boek ‘The wildlife of Southern Africa‘ gekocht.

Totale kosten souvenirs in Namibië (Zuid-Afrika is in dit totaal bedrag niet meegenomen): € 159,98.

 

Overige kosten in Zuid-Afrika & Namibië

Ook gaat er aan het begin van de reis geld vanuit de groep in de zgn. pot. Hier worden bijv. de entreegelden, koffie onderweg en de meeste lunches onderweg, de kruiers in de hotels, gidsen ter plekke en personeel bij de hotels van betaald. De rest van de fooi gaat op aan bijv. lokale mensen die op de foto gezet worden of begeleiding tijdens een tour.

In het meest onvriendelijke hotel waar ik deze reis verbleef moesten we per se voor de WIFI betalen. Anders konden we niet internetten en geen klacht indienen, want juist over dit hotel in Swakopmund waren wij zeer ontevreden. Kosten WIFI € 3,57.

In Namibië heb je speciale adapter nodig om bijv. de batterijen van je fotocamera of telefoon/tablet op te laden. Deze zijn bij de ANWB in Nederland wel te koop maar daar betaal je als lid € 9,95 en als niet-lid € 12,95 voor. Ik heb in een supermarkt in Stellenbosch (Zuid-Afrika) een exemplaar voor omgerekend € 1,64 gekocht. Deze adapter heb ik de hele reis gebruikt, dit omdat ik veel hotels de adapters niet standaard in de kamers aanwezig zijn en je vaak een borg moet betalen om ze bij de receptie te lenen.

Het is bij rondreizen gebruikelijk om na afloop fooien te geven aan de begeleiding. Voor deze rondreis werden we hele reis door 2 mensen begeleid: de reisleider en de buschauffeur. Deze kosten zijn net als fooien die niet uit de pot zijn betaald opgenomen in de post overig.

Pot: € 293,15. Hiervan is een klein deel besteed in Zuid-Afrika, maar ik heb geen specificatie van alle kosten die uit de pot zijn betaald. Dit is het totale bedrag dat ik voor deze 22-daagse rondreis voor de pot betaald heb.
Overige kosten in Namibië (Zuid-Afrika is in dit totaal bedrag niet meegenomen): € 57,51.

De bus waarmee ik met een groep door Namibië (en Zuid-Afrika) reisde De bus waarmee ik met een groep door Namibië (en Zuid-Afrika) reisde

 

Totale kosten 22-daagse rondreis Namibië & De Kaap op een rijtje

Rondreis: € 3.548,88 (incl. Zuid-Afrika)
Eten & drinken: € 210,94
Excursies: € 265,94
Souvenirs: € 159,98
Overige kosten: € 57,51
Pot € 293,15
Totale kosten Namibië: € 4.536,40

Mijn kosten in Zuid-Afrika bedroegen € 193,32 (zoals eten en drinken, souvenirs en entree voor Two Oceans Aquarium in Kaapstad).

De prijzen zijn voor 1 persoon, dit omdat ik alleen op reis was.

De reden dat ik het hier voor je uitgesplitst heb, is omdat ik je een beeld van de kosten in Namibië wil geven en niet van mijn totale reis. Tijdens deze reis verbleef ik 6 volle dagen in Zuid-Afrika, de 1e dag was een reisdag en op dag 8 van deze rondreis verlieten we aan het begin van de middag Zuid-Afrika en staken de grens naar Namibië over.

 

Meer lezen over Namibië

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze link iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb de kosten voor een reis door Namibië voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #namibie #kosten #budget #vliegticket #autohuur #accommodatie #jtravel #jtravelblog Ik heb de kosten voor een reis door Namibië voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #namibie #kosten #budget #vliegticket #autohuur #accommodatie #jtravel #jtravelblog Ik heb de kosten voor een reis door Namibië voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #namibie #kosten #budget #vliegticket #autohuur #accommodatie #jtravel #jtravelblog

Ik heb de kosten voor een reis door Namibië voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #namibie #kosten #budget #vliegticket #autohuur #accommodatie #jtravel #jtravelblog Ik heb de kosten voor een reis door Namibië voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #namibie #kosten #budget #vliegticket #autohuur #accommodatie #jtravel #jtravelblog Ik heb de kosten voor een reis door Namibië voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #namibie #kosten #budget #vliegticket #autohuur #accommodatie #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com