Recept : Zuid-Afrikaanse bobotie

Mijn Zuid-Afrikaanse bobotie

 

Als je door Zuid-Afrika en Namibië gereisd hebt, heb je ongetwijfeld ergens bobotie gegeten. Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika en Namibië heb ik van de reisleider zijn recept voor bobotie gekregen. Er zijn veel recepten in omloop. In deze blog deel ik je dit recept, zodat het kant en klare pakket van Knorr, die je in de supermarkt koopt, het huis uit kan. Dit is veel lekkerder. Ik laat je in deze blog zien hoe je zelf op een simpele manier bobotie kunt maken.

 

Wat is bobotie?

Bobotie is een typisch Zuid-Afrikaans gerecht dat ook in Namibië wordt gegeten. Bobotie bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkumalaag.

De naam komt van ‘bobotok’. Dit is een Indonesisch vleesgerecht dat gestoomd wordt. Het eerste recept voor bobotie stond al in 1609 in een Nederlands kookboek. Via  Javaanse en Maleisische slaven is dit recept in Zuid-Afrika terechtgekomen. De slaven van de plantagehouders zetten dit gerecht op het menu. Er bestonden toen zelfs aparte bobotiketels.

 

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo gehakt
1 ui
2 eetlepels cutney
2 eetlepels (abrikozen) jam
2 eieren
1 theelepel zout
1 kopje melk
1 lepel kerriepoeder
1 lepel kurkuma
1 lepel witte azijn
1 snee witbrood
olijfolie

300 gram rijst
50 gram rozijnen

Het originele recept voor bobotie

Het originele recept voor bobotie

 

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de gesneden uien goudbruin.
  • Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul en bruin.
  • Snijd de korsten van het brood en snijd het brood in blokjes.
  • Voeg het witbrood, een half kopje melk, de kerriepoeder, de cutney, de abrikozenjam, de azijn en 1 ei toe en roer dit door het gehakt-/uienmengsel.
  • Schep dit mengel in een ingevette ovenschaal.
  • Klop het ei en een half kopje melk met de kurkuma en giet dit over de het mengsel in de ovenschaal.
  • Bak het de bobotie in een voorverwarmde oven op 180° in ongeveer 45 minuten.

 

Tip:  Serveer de bobotie met rijst en rozijnen.

 

  • Zet intussen een pan water op en kook de rijst volgens de bereidingswijze van het pak.
  • Voeg de rozijnen toe aan het water.
  • Giet de rijst af, als deze gaar is en serveer de rijst apart van de ovenschotel.

 

Bij veel recepten zijn sperziebonen en een appel toegevoegd, maar het originele bobotierecept is zonder deze twee ingrediënten, je kunt het ter variatie eventueel toevoegen.

Zuid-Afrikaanse bobotie in een hotel in Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse bobotie in een hotel in Zuid-Afrika

 

Eet smaaklik!

 

Meer recepten:

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens je reis door Zuid-Afrika zul je ongetwijfeld ergens een keer bobotie eten. Hier in Nederland kun je het via het bekende Knorr pak maken, maar dat smaakt toch anders dan een origineel recept van een Zuid-Afrikaan. Eet smakelik alvast. Hier lees je hoe je dit recept heel makkelijk zelf kunt maken. Lees en kokkerel je mee? #recept #zuidafrika #bobotie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog. Het gezicht achter JTravelBlog
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips.                   Lees meer –>

Social media

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram
Pinterest
Pinterest
Follow by Email
RSS

Boek je vlucht

Boek je overnachting(en)



Booking.com

Heb je nog iets nodig?

Miljoenen artikelen

Bestel je reisgids

Lid van

Bloggers Noord Nederland
  
Follow