Nederland | 8 april 2020 | Geen reacties
Deze week laat ik je kennismaken met de dertiende verhalenpaal: nr. 13 – MUNT / Romeinse vondst. Deze verhalenpaal vind je op de hoek van de Kaagweg en de Huigsloterdijk in Abbenes. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?
Inhoudsopgave
Deze paal in Abbenes staat op de plek waar in oktober 1920 door landbouwer Krijger maar liefst 12.389 munten uit de 4e eeuw werden gevonden. Het was zijn perceel Huigsloterdijk 251 bij de Kaagweg.
Het Museum van Oudheden in Leiden heeft in 1950 de hele vondst gekocht. Hun theorie is dat de munten werden gebruikt als basis voor een smid om bijv. mantelspelden van te maken.
In 1958 werd de oorsprong onderzocht. De herkomst van de munten en ook de vindplaats werden onderzocht. Een theorie is dat een Romeins schip met geld die op weg was naar Engeland hier is vergaan. Dit gebeurde bij de monding van de rivier de Aa bij Huigsloot (is nu de gemeente Haarlemmermeer). Deze rivier stond in open verbinding met de Noordzee. De bestemming van de munten was Engeland, waar door een crisis een gebrek aan munten was.
De gemeente Haarlemmermeer heeft in 1987 445 van deze gevonden Romeinse munten gekregen. De munten liggen nu in het gemeentearchief.
Verhalenpaal nr. 13 – MUNT / Romeinse vondst
Deze 13e verhalenpaal staat op de hoek van de Kaagweg en de Huigsloterdijk in Abbenes.
In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.
In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.
De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.
Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.
Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie