Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 16 – STOMP / Stompe Toren

Verhalenpaal nr. 16 - STOMP / Stompe Toren

 

Deze week laat ik je kennismaken met de zestiende verhalenpaal: nr. 16 – STOMP / Stompe Toren. Deze verhalenpaal vind je aan de Kerkweg 26, vlakbij de Stompe Toren, tussen de inrit naar de boerderij en het fietspad naar Spaarndam. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 16 – STOMP / Stompe Toren

Deze 16e verhalenpaal staat aan de Kerkweg 26, vlakbij de Stompe Toren, tussen de inrit naar de boerderij en het fietspad naar Spaarndam. De oude gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van de gemeente Haarlemmermeer. De Stompe Toren ligt op een verhoging in het terrein tussen enkele gebouwen.

De Stompe Toren is in de 13e eeuw gebouwd. In 1573, tijdens het beleg van Haarlem, werd Spaarnwoude door de Spanjaarden in brand gestoken. De Stompe Toren werd behouden.

De kerk werd in 1764 tegen de toren aangebouwd. De oude kerk werd gesloopt. Een eeuw later moet er gerenoveerd worden en de spitse toren en een verdieping van de toren worden gesloopt. Maar omdat het geld ontbreekt wordt de toren ingekort tot 20 meter en is er een dak van hout en dakpannen geplaatst. Zo komt de toren aan zijn naam: de Stompe Toren. In de muur zie je twee stenen die vaam aangeven van de reus van Spaarnwoude. Op het bord bij de kerk wordt beschreven hoe mensen hier eeuwen geleden woonden. Naast de kerk bevinden zich grafstenen.

In de zomermaanden vinden hier culturele activiteiten plaats, in de winter is de kerk gesloten. Dit omdat de kerk moeilijk te verwarmen is.

Spaarnwoude heeft huizen rond de kerk maar ook langs de Kerkweg, de Spaarndammerdijk, de Lage Dijk en de Liede. Spaarnwoude ontstond in de Middeleeuwen op de strandwal. Deze strandwal loopt van zuid naar noord en is ongeveer 7000 jaar geleden gevormd.

Verhalenpaal nr. 16 - STOMP / Stompe Toren

Verhalenpaal nr. 16 - STOMP / Stompe Toren

Verhalenpaal nr. 16 - STOMP / Stompe Toren

Verhalenpaal nr. 16 - STOMP / Stompe Toren

Verhalenpaal nr. 16 - STOMP / Stompe Toren Verhalenpaal nr. 16 – STOMP / Stompe Toren

De Stompe Toren De Stompe Toren

 

Locatie van verhalenpaal nr. 16 – STOMP / Stompe Toren

Deze verhalenpaal staat aan de Kerkweg 26, vlakbij de Stompe Toren, tussen de inrit naar de boerderij en het fietspad naar Spaarndam.

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen:

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de zestiende verhalenpaal: nr. 16 - STOMP / Stompe Toren. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog Deze keer laat ik je kennismaken met de zestiende verhalenpaal: nr. 16 - STOMP / Stompe Toren. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Follow by Email
RSS

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids


Warning: getimagesize(https://jtravelblog.nl/wp-content/uploads/Verhalenpalen-357.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/vhosts/jtravelblog.nl/httpdocs/wp-content/themes/jtravelblog/microdata/newsarticle.php on line 23

Warning: getimagesize(https://jtravelblog.nl/wp-content/uploads/Logo-JTravelBlog.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/vhosts/jtravelblog.nl/httpdocs/wp-content/themes/jtravelblog/microdata/newsarticle.php on line 31