Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 17 – RUIG / Ruigoord

Verhalenpaal nr. 17 - RUIG / Ruigoord

 

Deze week laat ik je kennismaken met de zeventiende verhalenpaal: nr. 17 – RUIG / Ruigoord. Deze verhalenpaal staat in het kunstenaarsdorp Ruigoord op de kruising van Ruigoord en de Bauduinlaan.  Dit is vlakbij de plek waar vroeger de bansloot van het eiland Ruigoord in het water van het IJ uitstroomde. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 17 – RUIG / Ruigoord

Deze 17e verhalenpaal staat in het kunstenaarsdorp Ruigoord op de kruising van Ruigoord en de Bauduinlaan.  Dit is vlakbij de plek waar vroeger de bansloot van het eiland Ruigoord in het water van het IJ uitstroomde. De paal staat op het hoogste deel van het vroegere veeneiland. Nu is het een groene oase in het moderne Amsterdamse havengebied. Deze 17e paal is geplaatst in samenwerking met Haven Amsterdam.

De eerste sporen van bewoning dateren uit de 11e eeuw. Door hevige stormen en overstromingen rond het water in de buurt de Spaarndammerdijk was dit een barre en weerbarstige plek voor haar bewoners. Er zijn nog altijd sporen in het landschap bij Halfweg en Spaarnwoude die veroorzaakt zijn door doorbraken van de hoge Spaarndammerdijk. Door de vaak draaiende, kolkende beweging van het water bij een doorbraak worden deze plassen ook wel ‘wielen’ genoemd.

Vanaf 1578 nam het waterschap Hoogheemraadschap van Rijnland het beheer en onderhoud van de verwaarloosde Spaarndammerdijk over van de arme inwoners van Spaarnwoude, Hofambacht en Houtrijk & Polanen. Er werd flink geïnvesteerd in kades, sluizen en dijken, zoals het Rijnlandshuis in Spaarndam en in Halfweg. Vanuit deze gemeenlandshuizen van het waterschap werd de veiligheid rond het gebied van de Spaarndammerdijk georganiseerd en bewaakt.

In 1652 legden twee opzichters van het Hoogheemraadschap van Rijnland hun inspectieboot aan op het zuidelijkste puntje van Ruigoord. Zij vonden hier de meest ideale en natuurlijke plek voor het bouwen van de eendenkooi van Ruigoord.

’t Ruyghe Oord ontstond door de stroming in het Oer-IJ. Dit is een grillige vertakking van de Rijn.

In 1873 verloor Ruigoord de status van eiland. De reden: inpoldering.

In 1973  ontstond Ruigoord, een gemeenschap en vrijhaven die bestond uit krakers, kunstenaars en de oorspronkelijke bewoners. In Ruigoord zijn nu ateliers gevestigd en worden er culturele activiteiten georganiseerd in het voormalige kerkgebouw.

Ruigoord ligt niet in de Haarlemmermeer, maar sinds 1997 in Amsterdam. Vroeger hoorde Ruigoord bij de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Deze gemeente is per 2019 opgegaan in de gemeente Haarlemmermeer en zodoende is deze verhalenpaal in Ruigoord geplaatst. Dit is de enige verhalenpaal die in een andere gemeente staat. Het Amsterdamse havenbedrijf heeft volledige financiële ondersteuning en medewerking verleend aan dit project.

Verhalenpaal nr. 17 - RUIG / Ruigoord

Verhalenpaal nr. 17 - RUIG / Ruigoord

Verhalenpaal nr. 17 - RUIG / Ruigoord

Verhalenpaal nr. 17 - RUIG / Ruigoord

Verhalenpaal nr. 17 - RUIG / Ruigoord Verhalenpaal nr. 17 – RUIG / Ruigoord

 

Locatie van verhalenpaal nr. 17 – RUIG / Ruigoord

Deze 17e verhalenpaal staat in het kunstenaarsdorp Ruigoord op de kruising van Ruigoord en de Bauduinlaan.  Dit is vlakbij de plek waar vroeger de bansloot van het eiland Ruigoord in het water van het IJ uitstroomde.

 

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

Deze artikelen zijn ook leuk om te lezen:

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de zeventiende verhalenpaal: nr. 17 – RUIG / Ruigoord. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog Deze keer laat ik je kennismaken met de zeventiende verhalenpaal: nr. 17 – RUIG / Ruigoord. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com