Ik ben gek op muffins. Soms bak ik ze zelf, soms koop ik een paar kant-en-klare in de supermarkt. Dit keer heb ik heerlijke appel-kruimel muffins gebakken. Deze appel-kruimel muffins zijn makkelijk en snel te maken. Je hebt niet eens een mixer nodig. De muffins smaken heerlijk als tussendoortje bij een kopje koffie of thee. Je bewaart de muffins 2-3 dagen in een afgesloten koektrommel of je vriest ze maximaal drie maanden in. Het recept lees je in deze blog. Eet smakelijk!
Wat is een muffin
Een muffin is een licht gezoet klein broodje of cakeje, meestal in een papieren vormpje. Muffins bevatten geen boter, maar olie. Ze bestaan in vele variaties, onder andere met fruit, bessen, appel, chocolade of havermout, en worden soms versierd met glazuur. Er bestaan ook hartige varianten, waarbij geen suiker aan het deeg is toegevoegd, en die soms gevuld worden, met bijvoorbeeld groente.
Muffins komen een flink stuk boven hun papieren vormpjes uit. De vorm heeft wel iets weg van een paddenstoel Muffins worden niet versierd, zodra ze uit de oven komen zijn ze gewoon klaar om opgegeten te worden.
Muffins worden gegeten bij het ontbijt, brunch, lunch of bij de thee, maar ook als tussendoortje. De textuur van muffins kun je vergelijken met de textuur van brood.
- Je hebt geen mixer nodig. Je mengt de losse ingrediรซnten los van elkaar en met een spatel roer je deze twee door elkaar.
- Roer niet te lang! Klonten in je beslag is niet erg.
- De vormpjes van muffins kun je bijna helemaal tot aan de rand vullen.
- Strooi bijvoorbeeld havermout of stukjes chocola over de muffins voordat ze de oven ingaan, dat ziet er leuk uit wanneer ze er uit komen.
Ingrediรซnten voor 12 appel-kruimel muffins
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker
- 300 gram bloem
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baksoda
- snufje zout
- 2 eieren
- 250 ml melk
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 kleine appels of รฉรฉn grote
Ingrediรซnten voor de kruimellaag
- 40 gram ongezouten roomboter
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram bloem
- 50 gram havermout
Bereiding
- Doe de lichtbruine basterdsuiker, bloem, kaneel, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom en roer dit door.
- Doe in een andere kom de eieren, melk en zonnebloemolie bij elkaar.
- Klop dit met een garde door elkaar.
- Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot รฉรฉn geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn.
- Schil de appel(s), verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
- Roer de appel kort door het beslag.
- Neem een muffinvorm die je bekleed met muffin- of cupcakepapiertjes.
- Verdeel het beslag over de vormpjes. Dit gaat het makkelijkste met een ijslepel.
- Vul de cupcakevormpjes tot ongeveer รฉรฉn centimeter onder de rand.
- Voor het maken van de kruimellaag doe je de boter, suiker, bloem, havermout en het zout in een kom en wrijf met je vingers tot er een kruimelmengsel ontstaat. Ben je geen liefhebber van havermout in je kruimeltopping? Je kunt het vervangen door bloem.
- Verdeel het kruimelmengsel over de muffins.
- Bak de muffins in 20-22 minuten op 200ยฐ C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Verdeel het beslag over de vormpjes met een ijsbolknijper. Mocht je deze niet in huis hebben, kun je dit ook met twee lepels doen.ย
Eet smakelijk!
Meer recepten















