Nederland, Wandelen | 17 december 2023 | Geen reacties
Ik liep de Pioniersroute tussen Zwaanshoek en Hoofddorp van Wandelnetwerk Noord-Holland. Een nieuwe wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland met een lengte van 9,38 kilometer die start bij startpunt Zwaanshoek bij knooppunt 9. Zoals elke knooppuntenwandeling kun je de wandeling bij elk knooppunt beginnen en ook in tegenovergestelde richting lopen. Wandel je mee met Pioniersroute over de Boseilanden in Zwaanshoek, door de wijk Floriande in Hoofddorp en PARK 21.
De Pioniersroute is voorzien van gele pijlen en ligt tussen Zwaanshoek en Hoofddorp. De wandelroute gaat door de nieuwe parken en buurten van de wijk Floriande in Hoofddorp en de ruigtes in PARK21. Allemaal relatief nieuw, echt pioniersland.
Inhoudsopgave
De website van Wandelnetwerk Noord-Holland bied je de keuze uit bestaande routes of het maken van je eigen route. Dit kan met behulp van de routeplanner. De gratis routekaarten download en/of print je vanaf de website. Je kunt ze ook delen met vrienden of toevoegen aan de app. De markering van het wandelnetwerk in het veld is leidend voor de routes. Je wandelt vanaf één van de startpunten, waar je uit verschillende gemarkeerde routes kunt kiezen. Deze startpunten liggen op strategische locaties (bij stations, parkeerterreinen en/of horeca gelegenheden) waar een informatiebord (startpaneel) de rondwandelingen vanaf dat startpunt toont. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes voorzien van een herkenbaar logo, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. Naast de routeplanner zijn er ook de ommetjes van de maand, themaroutes en startpuntenroutes. Wandelnetwerk Noord-Holland wordt beheerd door Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap West-Friesland en in samenwerking met verschillende terreinbeheerders. Wandelnetwerk Noord-Holland bestond in 2021 10 jaar. De wandelingen gaan via verharde en onverharde paden. Deze wandelroute is grotendeels verhard, een deel over de Boseilanden in Zwaanshoek en in PARK21 zijn onverhard.
Sinds februari 2023 is Wandelnetwerk Noord-Holland uitgebreid met Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland. Tegelijk met de opening Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland werden ook negen nieuwe TOP’s (Toeristisch Overstappunt) geopend. Wandelnetwerk Noord-Holland is uitgebreid met 150 nieuwe wandelroutes tussen Zandvoort en de westkant van Amsterdam en van Velsen tot het zuidelijkste puntje van de Haarlemmermeer. Het 486 kilometer lange netwerk verbindt bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot wandelgebied. Het bevat 428 keuzepunten, 48 startpuntpanelen en 9 Toeristische Overstappunten. Deze TOP’s zijn opvallend groenblauwe informatiezuilen waarop fiets-, wandel- en vaarroutes in de omgeving vermeld staan. Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland is de enige regio met wandelroutes in de duingebieden van PWN, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer. Het wandelnetwerk sluit aan op omringende wandelnetwerken van Midden-Kennemerland, Amstelland en Duin- en Bollenstreek. Het routebureau van Recreatie Noord-Holland is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het uitgestrekte wandelgebied. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken en een route te lopen in mijn eigen regio. Ik kies voor de Pioniersroute, de gele route vanaf startpunt Zwaanshoek aan de Bennebroekerweg bij de Boseilanden.
Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een wandel-app ontwikkeld met alle routes van het wandelnetwerk. Deze gratis app kun je downloaden in de App Store en in PlayStore. Wat mij opvalt in deze app is dat er geen mogelijkheid is om vanuit de app de GPS-track te downloaden. Het downloaden kan wel als je de website van Wandelnetwerk Noord-Holland opent en via de oranje button opslaan kiest voor GPS. Ik download tijdens elke wandeling het GPX-bestand. Mocht de route onderweg slecht aangegeven worden, kan ik terugvallen op mijn telefoon. Dit keer heb ik mijn telefoon niet nodig gehad omdat ik de gele pijlen moest volgen.
De wandel app van Wandelnetwerk Noord-Holland
Zwaanshoek een rustig en groen dorp aan de Ringvaart op de grens van de Haarlemmermeer. Aan de overkant van de brug ligt Bennebroek. Vroeger werd Zwaanshoek aangeduid als Bennebroekerbuurt. De naam Zwaanhoek verwijst naar het grote aantal zwanen dat in de eerste jaren na de drooglegging van de Haarlemmermeer in dit gebied neerstreek. Zwaanshoek bestond vroeger uit lintbebouwing langs de ringdijk (Bennebroekerdijk) en de Bennebroekerweg. Sinds de jaren zeventig is het dorp uitgebreid met nieuwbouw en nog steeds worden er in het dorp en aan de rand van het dorp nieuwe huizen gebouwd. Net buiten Zwaanshoek liggen de boseilanden. Nu nog groen, ik hoop dat dit ook zo blijft want hier worden in de toekomst huizen gebouwd.
De wijk Floriande is een Vinex-nieuwbouwwijk gelegen aan de westkant van Hoofddorp. Ik had vroeger een collega die op één van de dertien eilanden woonde. Toen had ik zoiets van, wat woon jij in de middle of nowhere want dit deel was tot begin van deze eeuw landbouwgebied. Een paar jaar later woonde ik zelf in de wijk. Ik hoefde niet te pionieren, zoals dit ongetwijfeld in het begin bij de aanleg wel moest. Toen ik er kwam wonen was er al een winkelcentrum en andere faciliteiten. Toegegeven, je woont aan de rand van Hoofddorp, maar ik mag er graag wonen. Als ik ergens heen wil, er is een goede busverbinding naar Haarlem (met overstappen) of een rechtstreekse verbinding naar Hoofddorp Centrum en door naar Schiphol. Floriande ligt tussen De IJweg, Bennebroekerweg en de N205 een volledige nieuwbouwwijk uit de grond gestampt met alle faciliteiten die een mens nodig heeft, zoals een winkelcentrum met meerdere supermarkten, winkelketens en horecagelegenheden, scholen, apotheek, bibliotheek en aan het eind het ziekenhuis.
In de beschrijving van Wandelnetwerk Noord-Holland staat beschreven dat je over Goeree-Overflakkee loopt. Nu ik kan je vertellen dat de borden aan het begin van elk eiland aan de Deltaweg staan, maar de 13 eilanden vanaf de Bennebroekerweg naar het Spaarne Ziekenhuis zijn meer bekend door de nummers. De eilanden hebben de namen van de Waddeneilanden en de Zeeuwse eilanden. Het eiland Goeree-Overflakee is eiland 5. Het eiland staat ook bekend als het villa-eiland, want hier staan grote, dure en soms pompeuze huizen.
PARK 21 ligt aan de zuidkant van de wijk Floriande. Dit was vroeger een akkerbouwgebied. Het park ligt tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, heeft een grootte van 1.000 hectare en is volop in ontwikkeling. In PARK21 is veel beleven. Er is het sportpark van honk- en softbalclub de ‘Hoofddorp Pioniers’, je kunt hier wandelen, fietsen en paardrijden in het groene gebied. De paden brengen je naar bijvoorbeeld speeltuin Kleiland, het bijenpaleis en de biologische moestuin, Klimpark21, het Electric Motorcross Park. In het oostelijk deel komt een evenemententerrein. De basis van PARK21 is het polderland met de kenmerkende lange rechte bomenrijen en de boerenerven. Sinds de drooglegging van het Haarlemmermeer in 1852 is de Haarlemmermeer de plek waar vernieuwers blijvend kunnen pionieren. Ook in PARK21 is volop ruimte voor innovatie. Ik ken de naam PARK21 maar ik ben er nog nooit geweest. Het is een mooi gebied waar ik tijdens deze wandeling gelopen heb. En ik heb nog maar een klein stukje gezien. In de toekomst zal ik ook het andere deel van PARK21 gaan verkennen.
Ik start mijn wandeling bij startpunt Zwaanshoek. Hier kun je je fiets of auto goed parkeren.
Hier staat ook het informatiebord met de 3 wandelroutes die vanaf dit startpunt beginnen:
De laatste twee routes trekken me niet zo. Ik zie de pijlen regelmatig want als ik naar bijv. de Amsterdamse Waterleidingduinen of de Bollenstreek fiets, rijd ik hier altijd langs.
Bij Startpunt Zwaanshoek staat routepaaltje 9. Ik volg vanaf dit punt de gele pijlen.
Een paar meter verderop staat het volgende knooppuntenpaaltje al: nr. 19. Vanaf dit punt loop ik een stuk onverhard langs het water van de boseilanden. Aan de overkant van het water raast het verkeer over de Driemerenweg. Mocht je niet onverhard willen lopen moet je iets eerder naar links afslaan. Aan het eind voor het bruggetje komen de verharde en onverharde pad samen. Op het onverharde pad staat knooppuntenpaaltje 43.
Aan de andere kant van het bruggetje staat knooppuntenpaaltje 57. Je deelt het pad nu met fietsers en wandelaars. Ik volg het pad over de mooie brug over de Driemerenweg. Voor de brug staat knooppuntenpaaltje 85. In de panelen van deze fiets-wandelbrug zie je kindergezichten.
Direct aan de overkant van de brug gaat er trap naar beneden. Ik kom uit op het pad dat achter de dertien eilanden van de wijk langs loopt. Ik loop hier een stukje langs en sla daarna bij het bordje eiland 5 rechtsaf, de Statendam op. Op dit eiland staan mooie en in mijn ogen foeilelijke potserige huizen. Ik heb hier in het verleden vaak gelopen, bijv. tijdens mijn therapie om te genezen van CVS/Chronische vermoeidheid (iets wat helaas niet gelukt is).
Nu loop ik tot halverwege de Statendam en bij de kinderspeeltuin steek ik over naar de Brouwersdam. Aan het eind steek ik het bruggetje over. Kijk wel uit als je hier loopt, want na het bruggetje ligt een fietspad en de Deltaweg. Het autoverkeer wil fietsers en voetgangers nog wel eens over het hoofd zien. Ik loop een klein stukje naar links en steek de weg over langs de school de Optimist via het bruggetje over de IJtocht.
Aan de andere kant van de IJtocht staat knooppuntenpaaltje 50. Ik loop via het Altenapad naar de Fanny Blankers-Koenlaan en steek deze drukke doorgaande weg over. In het midden van de weg hangt routeplaatje 24.
Ik loop rechtdoor langs de volkstuinen en daarachter het skatepark van de wijk. De route gaat langs de volkstuinen, maar dit paadje is overstroomd door de vele regen die in de dagen voor mijn wandeling gevallen is. Maar er zijn meer paadjes die ik kan nemen en waar ik wel droge voeten houd.
Aan de andere kant van het pad ligt Winkelcentrum Floriande. Aan het eind van het pad steek ik de weg over en loop een stukje zig zag door dit stukje van Floriande. Via de Mulderstraat waar ik een bord zie Niet achteruit inparkeren en kijk naar de foto hoe de auto’s staan.
Via de Mulderstraat kom ik uit in de Kramerhof.
Aan de andere kant van de Kramerhof loop ik via de Verbeekstraat naar het Heusdenpad. Een bekend stukje van de wijk. Ik sla rechtsaf richting de Bennebroekerweg. Aan de overkant van het water weer een deel met mooie huizen.
Bij het stoplicht steek ik de Bennebroekerweg over en loop langs HappyKids – Kinderdagverblijf (KDV) Floriande en Sportcomplex Koning Willem-Alexander naar de trap en brug over de Nieuwe Bennebroekerweg. Hier raast het verkeer langs.
Ik kom uit in PARK21. Een naam die ik ken maar een deel van Hoofddorp waar ik nooit geweest ben moet ik tot mijn schande bekennen.
Het eerste deel is niet bijster interessant, dit loopt om het honkbalstadion van Hoofddorp Pioniers heen. Het is hier rustig. In het stadion zelf wordt niet gespeeld. Op de naast gelegen padelbanen is het wel druk. Het pad is deels verhard, deels onverhard. Ik loop aan de rand van Hoofddorp. In de verte ligt Nieuw-Vennep. In PARK21 staat knooppuntenpaaltje 95.
Via een asfaltpaadje door het bos kom ik uit bij de Leendert van der Meulenbrug. Leendert van der Meulen was een oud wielrenner die in 1937 geboren is in Badhoevedorp. Hij werd in 1961 wereldkampioen stayeren op de baan bij de amateurs in het Zwitserse Zürich.
Via deze brug steek ik de Driemerenweg over en kom uit in een bosrijk gebied. Ik verlaat hier PARK21. Aan het eind van de brug staat knooppuntenpaaltje 84.
Op een gegeven moment loop ik door het gras dat tot mijn knieën staat. Het is hier moeilijk lopen en het pad is best lang en zelfs een stukje onduidelijk. Volgens mij is er nl. een deel van het pad overwoekerd langs het hek waardoor je moet uitwijken naar een vies bosgebied.
Later kom ik wel weer uit op het ‘graspad’ wat niet echt een pad is, maar meer een olifantenpaadje. Later wordt het wel iets makkelijker lopen. Ik loop hier om het land van boeren die wonen aan de Spieringweg in Zwaanshoek. In de verte zie ik de Spieringweg liggen.
Voor ik weer op een asfaltweg kom, loop ik eerst nog een stukje door het bos.
Aan het eind van de bospaden kom ik uit bij de tunnel onder de Nieuwe Bennebroekerweg. Aan de andere kant van tunnel ben ik weer op bekend terrein want aan het eind van dit pad ben ik terug bij mijn beginpunt, knooppunt 9.
De Pioniersroute tussen Zwaanshoek en Hoofddorp staat op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. Ik vond het ook heel handig om de app van Wandelnetwerk Noord-Holland te gebruiken. Zo kon ik precies zien of ik de juiste route nam. De Pioniersroute tussen Zwaanshoek en Hoofddorp staat onderweg heel goed aangegeven met gele pijlen.
De knooppunten zijn: 9, 19, 43, 57, 85, 50, 24, 95, 84, 19 en 9.
De Pioniersroute tussen Zwaanshoek en Hoofddorp heeft een lengte van 9,38 kilometer.
Auto: Je auto kun je onderweg op meerdere plekken parkeren, zoals in de wijk Floriande of bij het startpunt in Zwaanshoek.
Openbaar vervoer: R-Net bus 341 rijdt vanuit Schiphol en Hoofddorp door de wijk Floriande naar het Spaarne Ziekenhuis. Bij het Spaarne Ziekenhuis aan de rand van de wijk kun je overstappen op R-Net bus 340 naar Haarlem of Aalsmeer/Uithoorn. Ook kun je hier R-Net bus 300 naar Haarlem of naar Schiphol nemen.
Fiets: Je fiets kun je onderweg overal stallen.
Onderweg zijn er geen horecagelegenheden. In de wijk Floriande kun je even van de route afwijken om naar Winkelcentrum Floriande te lopen waar verschillende horecagelegenheden zijn gevestigd. Hier zijn ook twee supermarkten gevestigd.
Honden zijn op deze wandelroute toegestaan.
Er zijn een paar overnachtingsmogelijkheden in Zwaanshoek en Hoofddorp, zoals Het Parkhuisje in Zwaanshoek die direct om de hoek bij het startpunt in Zwaanshof ligt of Floriande Bed & Breakfast op eiland 4 in de wijk Floriande. Je vergelijkt de hotels en de prijzen via Booking.com.
Je kunt ook een natuurhuisje in Zwaanshoek boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling en later de rest van de mooie omgeving kunt verkennen.
Je kunt ook gebruik maken van een B&B.
Vanuit Zwaanshoek en Hoofddorp kun je de mooie omgeving verkennen en bijv. de rest van de Haarlemmermeer, de Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken.
Heb jij wel eens een wandeling van het Wandelnetwerk Noord-Holland gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie