Westerborkpad etappe 17 : Station ’t Harde – Station Wezep

Het bos tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad

 

Dit is mijn verslag van etappe 17 van het Westerborkpad van Station ’t Harde naar Station Wezep over een afstand van 14 kilometer. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling van Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijnproject. Ik wandel etappe voor etappe.

Veel plezier bij het lezen van en het bekijken van de foto’s in deze blog over etappe 17 van het Westerborkpad.

 

Wat is het Westerborkpad?

Het Westerborkpad is een lange-afstandswandeling van 342 kilometer. Het Westerborkpad bestaat uit 30 etappes. De route begint bij Amsterdam Centraal Station en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. De wandelroute loopt zoveel mogelijk in de buurt van het spoor, want dat was de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen. De ondertitel van deze route is: Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. Het Westerborkpad is slechts één kant op gemarkeerd. De reden is dat mensen na hun deportatie veelal niet meer terugkwamen. Het is een route langs historische sporen en gedenkplaatsen.

De route van het Westerborkpad is gemarkeerd met wit-rode stickers, met daarin het logo van Kamp Westerbork. De markeringen zie je overal onderweg, vooral op verkeersborden, -palen, maar ook op brugleuningen of op een bankje. Er is vooral gemarkeerd op plekken waar je kunt twijfelen over de juiste route. Onderweg heb ik heel veel van deze stickers gezien. Je kunt ook nog de oude stickers tegenkomen, rood-blauw met het logo van Kamp Westerbork. Onderweg heb ik een paar van deze oude stickers gezien, deels ook overgeplakt door de nieuwe stickers.

Markeringsteken van het Westerborkpad tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad

 

Deze etappe heb ik geen Stolpersteine/Struikelstenen gezien. Tijdens de voorbereiding op etappe 17 van het Westerborkpad merk ik dat de website van het WesterborkLuisterpad niet werkt. Ik ben onderweg wel een markeringsstickers op lantaarnpalen tegengekomen. Jammer dat website niet werkt of niet meer bestaat, want de verhalen die verteld werden waren zeer interessant om of thuis of onderweg te luisteren. Ik vond het aanvulling tijdens de wandeling. Ik heb de plekken van het WesterborkLuisterpad wel ingetekend in de routekaart verderop in deze blog.

Ik volg het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) Westerborkpad aan de hand van markeringen onderweg en de route op de website van Wandelnet en sinds de 5e etappe ook via de GPS op mijn telefoon.

 

Meer over het Westerborkpad lees je in de blogs die al eerder op deze website zijn verschenen.

 

Westerborkpad etappe 17 : Station ’t Harde – Station Wezep

’t Harde

Omdat er werkzaamheden aan het spoor zijn, rijden de treinen anders dan anders. Dit keer reis ik vanuit mijn woonplaats rechtstreeks zonder overstappen naar ’t Harde. Ideaal. Geen stress over aansluitingen wel/niet halen en verzekerd van een zitplaats. Het is wel een treinrit van 2 uur en 18 stops omdat het de stoptrein van Hoofddorp naar Zwolle is.

In ’t Harde aangekomen loop ik het station uit richting het viaduct van snelweg A28. Daarachter ligt de Eperweg. Aan de andere kant van het viaduct ligt Restaurant La Place, mocht je iets willen eten/drinken of een toilet wilt bezoeken moet je dat daar doen. Voorlopig zie je nl. geen horecagelegenheden meer. Ik zie dit keer helemaal niets van ’t Harde, want tegenover La Place sla ik bij de carpoolplaats ’t Harde rechtsaf en loop via het middelste van drie paden het bos in.

Bospaden tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Bospaden

 

Ik blijf dit pad een stuk volgen en kom uit bij een klein heideveld. De heide begint al te bloeien, dit is vroeg want het de een na laatste dag van juli als ik deze etappe loop. In dit deel mis de ik markeringstekens van het Westerborkpad. Maar met behulp van de routebeschrijving en de GPS op mijn telefoon verdwaal ik niet.

Heideveld tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Heideveld

Heide tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Heide

 

Het is warm op dit open gedeelte. Je merkt dat het bos en de grond snakken naar regen. Alles is kurkdroog.

Het bos tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Het bos

 

Na het heideveld loop ik weer door het bos. In eens hoor ik iets. Het is een bonte specht die hoog in een boom met zijn snavel tegen de boom tikt.

Bonte specht tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Bonte specht

 

Ik loop verder en maak af en toe een fotostop, zoals bij een veld met paarse bloemen.

Paarse bloemen tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Paarse bloemen

 

Na het deel door het bos kom ik uit op de Bovendwarsweg. Gelukkig loop ik hier op een afgescheiden fietspad, want op de weg is het druk. Bij een camping staat een treintje die passagiers komt ophalen voor een ritje in de omgeving. Ik kom het treintje later nog een keer tegen. Aan het eind van de lange (1,8 kilometer) Bovendwarsweg zie ik aan de overkant dat er een kijktuin is. Ze zijn open. Ik neem een kijkje.

 

Kijktuin Ons Joppe

De kijktuin ligt aan de overkant van de straat. Ik loop het erf op en wordt verwelkomd door de eigenaar. Ik neem een kijkje bij de dahlia’s die nu vol in bloei staan en bij De Snuffelschuur met curiosa, decoratie tot tuinartikelen. De prijzen zijn heel schappelijk.

In de grote tuin zijn naast de mooi aangelegde borders en twee vijvers verschillende zitjes waar je even kunt uitrusten. Het is dahliatijd als ik er een kijkje neem. Het is een kleurrijk palet. Een deel van de planten is te koop in de hobbykwekerij. Ik loop een rondje door de tuin en maak een aantal foto’s.

Adres: Ons Joppe, Bovendwarsweg 114, 8096 PS Oldebroek.
Openingstijden: iedere donderdag van 2 juni tot en met 16 september van 10.00 uur tot 16.30 uur. Op andere dagen bij aanwezigheid en op afspraak. Op zondag gesloten.
Entree: gratis.
Website

Kijktuin Ons Joppe tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad

Kijktuin Ons Joppe tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad

Kijktuin Ons Joppe tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad

Kijktuin Ons Joppe tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Kijktuin Ons Joppe

 

Vakantiepark Landgoed ’t Loo

Ik ga verder. Aan de overkant van de kijktuin loop ik het bos weer in. Dit is Landgoed Hof van Mullegen. Ik merk niet dat dit een landgoed is, want huizen zie ik hier niet.

Het traject van deze etappe van het Westerborkpad loopt hier gelijk aan Klompenpad Vreepad. Ik volg het pad bijna een kilometer. Onderweg bij een paar bankjes maak ik een lunchstop. Het is rustig in het bos. Ik kom maar een paar andere wandelaars tegen.

Het bos tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Het bos

 

Na de lunchstop duik ik het bos weer in en volg het bordje Vierschoten. De routebeschrijving is hier niet heel duidelijk maar met behulp van de bordjes (ook van het klompenpad) en de GPS op mijn telefoon loop ik ook hier niet verkeerd. Ik loop voorbij het grote hek bij Vakantiepark Landgoed ’t Loo, een vakantiepark van Landal GreenParks. Hier moet je opletten want het hek lijkt afgesloten en er achter staat verboden toegang maar is een smalle ingang via een openslaande deur in het hek en via een krappe sluis. Ik ben op het vakantiepark en loop zoals de route aangeeft richting de receptie. Bij de grote recreatieplas is het heel druk. Logisch want het is vakantietijd en het is warm. Aan de andere kant van de centrale gebouwen met receptie en restaurant loop ik via een rotonde met fontein naar de uitgang.

Landal GreenParks Vakantiepark Landgoed 't Loo tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad

Landal GreenParks Vakantiepark Landgoed 't Loo tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad

Landal GreenParks Vakantiepark Landgoed 't Loo tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Landal GreenParks Vakantiepark Landgoed ’t Loo

 

Weer buiten het vakantiepark loop ik via de Harm Aartsweg de plaats ’t Loo uit en duik de bossen weer in.

 

Langs de A28 naar Wezep

Ik volg hier de bordjes van het Westerborkpad en het klompenpad.

In dit deel van het bos lijkt het wel herfst, terwijl het eind juli is. De bladeren, dennenappels en eikels vallen als rijpe appeltjes van de boom. Het is gortdroog in het bos. Er is ook al een hele tijd amper neerslag gevallen.

Het bos tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Het bos

 

Ik loop hier parallel aan de snelweg A28. Het is hier door het autoverkeer niet rustig. Ik heb nooit geweten dat er zo dicht bij de snelweg een wandelpad loopt. Ik denk niet dat de automobilisten weten die bospaden daar liggen. Gelukkig voor mens en dier is er wel afzetting met gaas tussen de snelweg en het bos. Het pad gaat hier op en af en is af en toe heel smal.

Wandelend langs snelweg A28 tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Wandelend parallel aan snelweg A28

 

Ik kom uit achter een begraafplaats en loop langs een paar huizen naar de Bovenheigraaf. Onderweg mekkeren een paar geiten naar me.

 

Wezep

De Bovenheigraaf is de weg die over de snelweg A28 loopt. Aan de andere kant van het viaduct loop ik Wezep in.

Wezep in tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Wezep in

 

Ik zie niet veel van Wezep want de route gaat langs de rand van het dorp over een industrieterrein. Aan het eind van de Industrieweg sla ik rechtsaf de Stationsweg op.

Het station is in zicht. Aan de andere kant van het spoor ligt Gasterij De Zeuven Heuvels. Voor het restaurant staat een watertappunt. Ik vul mijn fles water bij voor ik de trein naar huis neem.

Station Wezep tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Station Wezep

 

Als ik in de rechtstreekse trein vanuit Wezep naar mijn woonplaats zit, denk ik na over dat wat ik vandaag, tijdens etappe 17 van het Westerborkpad, gezien heb. Veel was er niet te zien, ik heb geen oorlogsmonumenten, musea of Joodse begraafplaatsen gezien. Een leuke onderbreking was Kijktuin Ons Joppe in Oldebroek. De rest van de etappe was grotendeels kilometers door het bos maken. Ik heb mooiere etappes gelopen van het Westerborkpad.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Westerborkpad staat ook op de website van Wandelnet of als je liever een boekje in handen hebt:

Wandelgids met de volledige routebeschrijving van het Westerborkpad

 

Praktische informatie

Afstand van etappe 17 van het Westerborkpad

Etappe 17 van het Westerborkpad loopt vanaf Station ’t Harde naar Station Wezep. De afstand van etappe 17 van het Westerborkpad is 14 kilometer.

 

Bereikbaarheid van etappe 17 van het Westerborkpad

Omdat er werkzaamheden aan het spoor zijn, rijden de treinen anders dan anders. Ik reis dit keer vanuit mijn woonplaats rechtstreeks zonder overstappen naar ’t Harde en terug reis ik met een rechtstreekse sprintertrein vanuit Wezep naar mijn woonplaats. Ideaal. Geen stress over aansluitingen wel/niet halen en verzekerd van een zitplaats. Het is wel een treinrit van 2 uur en 18/19 stops omdat het de stoptrein van Hoofddorp naar Zwolle is.

Als er geen werkzaamheden zouden zijn zou ik met de intercitytrein vanaf Schiphol Airport naar Station Zwolle reizen en in Zwolle overstappen op de trein naar Station ’t Harde. Deze trein gaat maar 2x per uur. Ook de terugreis zou ik ook via Zwolle naar huis reizen. Nadeel is wel dat ik geen tijd heb om onderweg eten te kopen en op te eten omdat ik in Zwolle slechts 13 minuten overstaptijd heb.

Je kunt ook de trein via Station Amersfoort naar en vanaf Station ’s Harde nemen, ook deze trein gaat maar 2x per uur van en naar Amersfoort Centraal en Amersfoort Schothorst. De aansluitingen voor mij zijn vanaf Amersfoort beroerd. Ik moet zowel op de heenreis als de terugreis 25 minuten wachten tijdens het overstappen. Als ik deze route neem kom ik met de rechtstreekse trein vanaf Schiphol en reis vanaf Amersfoort Centraal ook weer met deze rechtstreekse trein terug naar Schiphol. Je kunt ook in Amersfoort Schothorst overstappen. Hier zijn echter geen voorzieningen als winkels en horecagelegenheden. Naar en vanaf Schiphol reis ik per bus van en naar mijn woonplaats.

Station 't Harde tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Station ’t Harde

 

Horeca onderweg

Deze etappe heb ik één supermarkt gezien, op Vakantiepark Landgoed ’t Loo, een vakantiepark van Landal GreenParks waar je over heen loopt. Bij de receptie is de supermarkt van dit vakantiepark. Omdat je niet door ’t Harde en Wezep loopt kom je tijdens etappe 17 van het Westerborkpad geen supermarkten tegen.

Neem eten en drinken mee want tussen in de buitengebieden rond ’t Harde en Wezep kom je geen horecagelegenheden tegen. Naast het station van ’t Harde is een sushi restaurant gevestigd en net na het viaduct van snelweg A28 is een vestiging van La Place gevestigd. In Wezep is naast het station Gasterij De Zeuven Heuvels gevestigd. Voor dit restaurant is een watertappunt. Ook op Vakantiepark Landgoed ’t Loo is een restaurant gevestigd waar je iets kunt eten/drinken.

 

Overnachten onderweg

In ’t Harde en Wezep zijn een paar accommodaties waar je kunt overnachten.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in ’t Harde en Wezep en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Tijdens deze etappe loop je een stukje over Vakantiepark Landgoed ’t Loo, een vakantiepark van Landal GreenParks. Een leuke uitvalsbasis om een deel van het Westerborkpad te lopen.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij wel eens een etappe van het Westerborkpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een verslag van etappe 17 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zeventiende etappe loopt van Station 't Harde naar Station Wezep. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #tharde #wezep #kijktuinonsjoppe #westerborkpad #etappe17 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 17 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zeventiende etappe loopt van Station 't Harde naar Station Wezep. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #tharde #wezep #kijktuinonsjoppe #westerborkpad #etappe17 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 17 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zeventiende etappe loopt van Station 't Harde naar Station Wezep. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #tharde #wezep #kijktuinonsjoppe #westerborkpad #etappe17 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Een verslag van etappe 17 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zeventiende etappe loopt van Station 't Harde naar Station Wezep. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #tharde #wezep #kijktuinonsjoppe #westerborkpad #etappe17 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 17 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zeventiende etappe loopt van Station 't Harde naar Station Wezep. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #tharde #wezep #kijktuinonsjoppe #westerborkpad #etappe17 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog Een verslag van etappe 17 van de lange-afstandswandeling Westerborkpad. Deze zeventiende etappe loopt van Station 't Harde naar Station Wezep. Mijn belevenissen en mijn route lees je in deze blog. Loop je mee? #tharde #wezep #kijktuinonsjoppe #westerborkpad #etappe17 #geschiedenis #tweedewereldoorlog #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com