Nederland | 26 mei 2019 | 2 reacties
Ik maakte een bijzonder uitje in Haarlem: ik bezocht de KoepelKathedraal aan de Leidsevaart in het kader van ‘Klim naar het licht’. Vanaf 1 mei t/m 27 oktober 2019 is deze bijzondere attractie te bezoeken en kun je zelf ook de klim naar het licht maken.
De ‘Klim naar het licht’ is een route langs smalle trappen, via de koepel en catacomben naar de Vrouwen- en Mannentoren. Tussen de beide torens is een speciale loopbrug aangelegd. Geniet op 60 meter hoogte van een schitterend uitzicht over Haarlem en zijn omgeving. Wat een schitterend idee.
Dit alles is te danken aan de afronding van restauratie van de KoepelKathedraal / Nieuwe Sint Bavo Kathedraal in Haarlem. Het kerkbestuur werd geïnspireerd door het evenement ‘Klim naar de Hemel’ dat in 2018 op de Grote Kerk in Alkmaar plaatsvond. Dit evenement trok toen 93.000 bezoekers.
‘Klim naar het licht’ in de KoepelKathedraal in Haarlem
Inhoudsopgave
Als ik aan kom lopen zie ik al van verre af de torens met de loopbrug ertussen en de koepel. Ik heb er zin in. Maar wat is het hoog en wat een imposant gebouw is deze kathedraal. Ik loop eerst een rondje om de kathedraal om foto’s te maken. Overal zijn koepels en koepeltjes en torens. Wauw ik ben zeer onder de indruk van de buitenkant.
De KoepelKathedraal in Haarlem
Het is prachtig weer als ik dit uitstapje maak. Dat heb je ook wel nodig als je boven op de loopbrug staat. Als het bewolkt/mistig/regenachtig is, zie je niets. Op het moment als ik aankom is het 12.15 uur en ik zie nog geen mensen op de loopbrug. Zeer waarschijnlijk hebben zij meer tijd nodig om boven te komen. De shifts zijn ook pas om 12.00 uur begonnen. Elke dag is ingedeeld in tijdshifts die om het kwartier gaan. De eerste shift is om 12.00 uur en de laatste shift begint om 16.30 uur. Per shift mogen 45 personen naar boven. Op de brug mogen zich maximaal 45 personen bevinden. De vrijwilligers houden dit in de gaten. Maximaal 225 bezoekers begeven zich op de route. Men gaat ervan uit dat je gemiddeld 75 minuten onderweg bent.
Eenmaal in de kathedraal, ben ik stil, want een immense kathedraal is dit en wat mooi met zijn schitterende schilderingen en hoge plafonds. Ik ga later, als ik weer beneden ben, de binnenkant verkennen.
Ik koop voor € 7,50 (ik val nog onder het earlybird tarief omdat ik in de maand mei de torens beklim) een entreekaartje voor de torens voor de shift van 12.30 uur.
Na het scannen van mijn entreekaart begint voor mij de klim naar boven. Loop je mee met deze toren- en gewelventocht door de KoepelKathedraal met zijn spannende ambachtelijke spiltrappen, gewelven, verborgen zolders en via het interieur van de koepel naar de twee enorme torens.
Plattegrond van de ruimtes die je tegenkomt tijdens het beklimmen van de torens
Het begin naar boven is via een mooie, maar smalle spiraaltrap. Wat een geweldige trap. Kijk eens naar beneden als je boven aangekomen bent. Je hebt een geweldige foto. Een hele fotogenieke plek. Het wordt het slakkenhuis genoemd. Ik snap boven ook direct waarom.
De mooie trap naar de koepel
Onderweg naar de koepel kom ik door de gewelven van de kathedraal. Hier is alles van hout. Er zijn bulten te zien, wat het is lees ik later in een artikel op internet, nl. de bovenkant van de gewelven, ook wel olifantenruggen genoemd. Als ik later mijn foto bekijk, weet ik ook waarom ze zo genoemd worden.
Pas op je hoofd, want de balken hangen vrij laag en het zijn zware balken. De balken zullen niet meegeven als je er met je hoofd tegenaan knalt.
De olifantenruggen tijdens een kruip door sluip door route
De galerij van de koepel is op 25 meter hoogte. Het kruis op de koepel is nog 38 meter hoger.
De koepel is symbolisch de hemel.
Het is smal hier. Je moet niet claustrofobisch zijn. De doorgangen zijn heel smal. Maar wat een machtig gezicht heb je hiernaar beneden naar het koor of naar het schitterende plafond van de koepel. Op de groenblauwe band onderaan de koepel staat het Te Deum, een eeuwenoud kerklied dat nog altijd gezongen wordt.
Ik loop hier helemaal rond, door wat genoemd wordt de twaalf hemelpoorten.
Vanaf de galerij in de koepel
Uitzicht vanaf de galerij in de koepel
Vanuit de koepel is het opnieuw kruip door sluip door route om bij de torens te komen. Het zijn nauwe doorgangen door de catacomben van de kathedraal. Alles is van hout en goed afgezet. Ik vind het niet eng om hier te lopen.
Pas ook hier op je hoofd, want de balken hangen vrij laag en het zijn zware balken. Ook deze balken zullen niet meegeven als je er met je hoofd tegenaan knalt.
Kruip door sluip door
Er zijn in de Vrouwentoren een paar etages die je kunt bekijken. Dat geeft de gelegenheid om even bij te komen van de klim. De klim valt me ontzettend mee. Het omhoog lopen gaat heel geleidelijk. Je bent, omdat je steeds een stop kunt maken op de etages, ook niet bezig met de vraag hoe ver moet ik nog en hoeveel treden moet ik nog omhoog.
De bouw van de kathedraal tot de oversteek was in 1906 klaar. Vervolgens heeft het tot 1926 geduurd voor met de bouw van te torens kon beginnen. Men moest eerst sparen voor de twee torens. In 1928 waren de torens klaar.
In de oversteekruimte wordt een audiovisuele presentatie over de architectuur en de kunstschatten van de kathedraal getoond.
De oversteek in de Vrouwentoren
In de ‘lounge’ kun je even op adem komen in een rustruimte met zitzakken en muziek.
Even uitrusten in de lounge van de Vrouwentoren
De volgende etage is de etage met de klokken van de Vrouwentoren. Hier hangen drie enorme klokken. Gelukkig luidden ze niet toen ik hier liep, want ik denk dat dit heel hard is als je ernaast staat. De Kathedraal heeft maar liefst 8 klokken. Alle klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers meegenomen. De twee uit de Vrouwentoren hebben de oorlog overleeft omdat ze tijdens het transport per schip over het IJsselmeer door de geallieerden zijn gebombardeerd. Alles wat het schip vervoerde is na de oorlog van de bodem van het IJsselmeer naar boven gehaald. In de Vrouwentoren hangen de Salvator, Michael en de Bavo. In de mannentoren hangen 3 kleinere klokken en de andere twee klokken hangen in de toren met de zelfdragende trap waar de klim begon.
De drie klokken in de Vrouwentoren
De laatste etage van de Vrouwentoren is de etage met het uurwerk voor de aan de buitenkant hangende klok.
Het uurwerk in de Vrouwentoren
Na een heleboel traptreden, 275 schijnen het er te zijn, ben ik boven en zie ik letterlijk weer licht. Wat is het hier mooi en wat een uitzicht. Tussen de twee torens ligt een tijdelijke brug op 60 meter hoogte. Je moet deze brug over omdat je via de Vrouwentoren omhooggaat en via de Mannentoren weer naar beneden gaat. Het is niet eng om deze brug over te steken. Je kunt niet naar beneden vallen alles is afgeschermd. De hele constructie is stevig gebouwd. Ook de relingen zijn goed hoog en de platforms aan het begin en einde van de brug zijn omgeven door hekwerk.
De loopbrug tussen de Vrouwentoren en de Mannentoren
Aan de hekken zijn informatieborden geplaatst met een korte uitleg over de plekken die je vanaf dat punt ziet.
Een beschrijving van dat wat je ziet vanaf het hoogste punt van de KoepelKathedraal in Haarlem
Voor mensen met hoogtevrees is dit wel een uitdaging. Gelukkig heb ik daar geen last van.
De mintgroene koepel is van dichtbij te bekijken. Deze staat heel fotogeniek te stralen in de zon. Geniet van het uitzicht.
De koepel
Ik kan heel ver kijken, dit omdat het helder en zonnig is. In de verte zie ik Schiphol liggen. Ook de rookpluimen van Tata Steel in IJmuiden zijn duidelijk zichtbaar. Aan de andere kant ligt Leiden. Haarlem zelf is goed te zien, met de Grote of St. Bavo, Molen de Adriaan die zijn wieken ronddraait en parkeergarage De Kamp met de muurschildering en DeDAKKAS. Het uitzicht is fantastisch. Ik kan het niet goed beschrijven. Genieten dit.
Uitzicht over Haarlem vanaf de top
Uitzicht richting IJmuiden vanaf de top
Uitzicht richting Hoofddorp vanaf de top
Trek wel iets warms aan, want boven is het natuurlijk kouder dan beneden en je vangt heel veel wind.
De tocht naar beneden gaat iets sneller dan naar boven. Er zijn in de Mannentoren ook weer een paar etages die je kunt bekijken, zoals ook hier de etage met drie enorme klokken. Gelukkig luidden ook deze in de Mannentoren niet toen ik hier liep.
De klokken in de Mannentoren
De volgende etage is leeg en daar is ook niet veel te zien, behalve twee vlaggen die op de grond lagen. De reden dat die hier liggen is me niet duidelijk.
Vlaggen op de grond in de lege ruimte in de Mannentoren
Een etage lager is de televisiekamer. Hier wordt een film over de KoepelKathedraal getoond.
De trap naar beneden is net zo nauw als die in de Vrouwentoren. Doordat ik nachtblind ben en het licht af en toe heel vervelend valt, vind ik het, ondanks dat het goed verlicht is bij de trappen, af en toe best eng om af te dalen. Ik zie soms nl. niet of ik op een bredere tussentrede of smalle trede sta. Toen ik in de Vrouwentoren naar boven ging had ik hier geen last van. Ik denk dat het komt door de lichtinval. Ik heb hier meer mensen over horen praten.
Ook hier is een oversteekruimte en ook hier wordt een audiovisuele presentatie over de architectuur en de kunstschatten van de kathedraal getoond.
Ramen in de oversteek van de Mannentoren
Wauw dan ben ik alweer beneden, wat een gave ervaring is het beklimmen van deze torens.
De klim naar de torens is prima te doen, maar je snapt natuurlijk wel dat dit geen bezienswaardigheid is voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Er is geen lift aanwezig.
Eenmaal beneden bekijk ik op mijn gemak de mooie kathedraal.
De KoepelKathedraal ofwel de Nieuwe Bavo ofwel de Kathedrale basiliek Sint Bavo is de kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Ik ken deze kerk niet, ik ben er ook nog nooit binnen geweest. Tot voor kort kende ik alleen de Grote of Sint Bavo in het centrum van Haarlem. Om eerlijk te zijn vind ik deze kerk indrukwekkender dan de Grote of Sint Bavo.
De nieuwe Sint Bavo Kathedraal behoort samen met de Sagrada Familia in Barcelona (Spanje), de Sacré-Coeur in Parijs (Frankrijk), de Westminster Cathedral in Londen (Verenigd Koninkrijk) en de Basiliek van Koekelberg in Brussel (België) tot de top 5 van belangrijkste kerken die tussen 1890 en 1950 gebouwd zijn. Heel apart dat juist deze kerk in Haarlem ertussen staat. De andere zijn hele bekende kerken die iedereen die één van deze steden bezoekt op zijn/haar lijstje van te bezoeken attracties heeft staan.
De binnenkant van de koepel
De KoepelKathedraal wordt een verborgen (kunst)schat genoemd. Ik snap het helemaal. Want zeg nu zelf, als je aan Haarlem denkt, denk je niet aan de KoepelKathedraal. Ik zou eerder denken aan de Grote of Sint Bavo in het centrum van de stad.
De Koepelkathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers, de zoon van de bekende architect Pierre Cuypers (o.a. van het Rijksmuseum). De kathedraal is gebouwd tussen 1895 en 1930. De kathedraal telt maar liefst 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog. De kathedraal is in drie periodes gebouwd. Dit is terug te zien in de verschillende bouwstijlen, zoals de neogotische bouwstijl, de neoromaanse bouwstijl, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage. In exterieur en interieur zijn Moorse invloeden te zien in de ornamentiek en de bouwvorm.
De torens worden de Vrouwen- en Mannentoren genoemd. De reden: voor de financiering werd bedacht dat de vrouwen geld zouden inzamelen voor de ene toren en de mannen voor de andere toren. Deze competitie zorgde voor een fanatieke inzameling. De vrouwen wonnen. De mannen namen het geld mee naar de kroeg. De dames kregen een mooiere toren met klok. Een andere uitleg die ik onderweg lees, is dat mannen en vrouwen vroeger gescheiden in de kerk zaten. De vrouwen zaten links in de kerk en de mannen zaten rechts in de kerk.
De klok aan de buitenkant van de Vrouwetoren
De Mannentoren
De KoepelKathedraal heeft vier orgels. Het oudste orgel dateert uit 1800. De grootste en bekendste is het Willibrordus-orgel.
In de kathedraal zijn veel kunstwerken te zien, o.a. van Jan Toorop, Han Bijvoet, Mari Andriessen, Jan Dibbets, Gijs Frieling en Marc Mulders.
Ook de glas-in-loodramen zijn schitterend.
De binnenkant
In de Koepelkathedraal is het Kathedraalmuseum te bekijken. Deze bevindt zich in de crypten onder het Hoogkoor. Hier is t/m 26 oktober 2019 de tentoonstelling ‘150 maal de Kathedraal’ te zien. Deze tentoonstelling laat 150 unieke, historische ansichtkaarten vanaf 1900 tot nu van de KoepelKathedraal zien. Ik heb deze tentoonstelling niet bekeken. Ik kan je niet vertellen of het de moeite van een bezoek waard is.
Als ik, na een enerverende middag, weer buiten sta, ben ik diep onder de indruk van deze kathedraal. Ik loop nog een keer een rondje om de kathedraal om foto’s te maken. Ik bedenk me dan dat ik dus helemaal in de nok van deze kathedraal tussen de koepel en de torens en dus helemaal boven in de torens die 60 meter hoog zijn, heb gelopen. Het is wel heel hoog als ik zo voor de kathedraal sta.
De Vrouwentoren (links met klok) en de Mannentoren (rechts)
De KoepelKathedraal in Haarlem
Wat een geweldige ervaring is dit. Zeer de moeite waard. Ga jij de torens nog beklimmen? In juli 2019 is bekend geworden dat de Klim naar het licht met 2 maanden is verlengd. Dit kan nog t/m 27 oktober 2019!
Wil je meer weten over de Koepelkathedraal of nog veel meer foto’s zien? Kijk dan op mijn andere website.
Handige weetjes
De binnenkant
Bereikbaarheid
Openingstijden ‘Klim naar het licht’
Maandag: gesloten.
Dinsdag t/m vrijdag en zondag: 12.00-18.00 uur. De laatste shift is om 16.30 uur.
Zaterdag: 10.00-16.00 uur. De laatste shift is om 14.30 uur, na afloop is er orgelmuziek.
De kassa gaat een half uur voor openingstijd open. Je hebt maximaal 90 minuten de tijd voor ‘De klim naar het licht’. Ik weet niet hoe ze dit controleren. Toen ik hier was, ben ik langer dan anderhalf uur onderweg geweest. Het was ook niet druk toen ik de kathedraal bezocht. Misschien als het heel druk is, dat er strenger op toegezien wordt.
Openingstijden KoepelKathedraal
Van april t/m oktober:
Dinsdag t/m vrijdag: 11.00-17.00 uur.
Zaterdag: 11.00-14.30 uur.
Van november t/m maart:
Dinsdag t/m zaterdag: 13.00-17.00 uur.
Entree
Je boekt een tijdslot waarin je naar boven mag.
Volwassenen: € 8,50 per persoon.
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,–.
Kinderen t/m 5 jaar: € 1,–.
Als je online je tickets besteld komen er per bestelling € 1,50 aan administratiekosten bij.
Ook aan de kassa kunnen tickets gekocht worden die alleen met pin of creditcard betaald kunnen worden.
De prijzen hiervoor zijn:
Volwassenen: € 10,– per persoon.
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,–.
Kinderen t/m 5 jaar: € 1,–.
Je entreeticket is ook je toegangsbewijs voor een bezoek aan de kathedraal. De entreeprijs voor het bezoeken van alleen de kathedraal is € 4,– per persoon.
Als je je ticket vooraf koopt, ben je zeker van toegang. Het kan vooral in het weekend heel druk zijn, waardoor het niet mogelijk is dat je de klim kunt maken. Bestel je tickets online via de website van Klim naar het licht.
Bestel je tickets voor ‘Klim naar het licht’ voor de KoepelKathedraal in Haarlem online
Adres
KoepelKathedraal
Leidsevaart 146
2014 HE HAARLEM
Telefoon: 023 – 532 30 77
E-mail: info@nieuwebavo.nl
E-mail: info@koepelkathedraalhaarlem.nl
Websites
Klim naar het licht
Nieuwe Bavo
Sociale media
Facebook
Instagram
Twitter
Als je op social media via #klimnaarhetlicht zoekt, zie je heel veel mooie foto’s.
Heb jij de torens van de KoepelKathedraal in Haarlem al beklommen en van het uitzicht genoten? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het me weten via onderstaand reactieformulier.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
2 reacties
Thanks with regard to giving these types of amazing post.