Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem of zelfrijzend bakmeel en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen.
Ik heb het vroeger als kind regelmatig gegeten. Ik ben geboren Groningse. Mijn moeder maakte het af en toe op een zaterdag. Sinds ik zelfstandig woon heb ik het niet meer gegeten. Tijd om daar verandering in te brengen.
Wat is poffert
Poffert is een op en top streekgerecht ‘uut Grunn’. Het is een broodachtig boerengerecht, een soort broodcake, die je au bain marie bakt. Poffert werd vroeger vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje. Het is een nogal zwaar gerecht.
De poffert wordt au bain-marie in een speciale poffertpan gekookt. Je kunt deze pan binnen in beleggen met een paar plakken spek om het aanhechten in de pan te voorkomen. Ik heb de vorm ingesmeerd met boter, net als bij cake of taart. Je kunt de poffert ook in de oven in een tulbandvorm bakken. Ik kies er in deze blog voor om het origineel in een poffertpan te bakken. Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten (room)boter en suiker.
Je hebt een poffertpan nodig. Heb je, net als ik, geen poffertpan, online zijn ze gewoon te koop.
Ingrediรซnten voor 1 poffert
- 500 gram zelfrijzend bakmeel of 500 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 3 eieren
- 0,5 liter melk
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- snuf zout
- 150 gram rozijnen
- gesmolten (room)boter
- bruine basterdsuiker
Eventueel kun je een friszure appel in blokjes en/of merg van een vanillestokje toevoegen.
Als je bloem gebruikt moet je een zakje bakpoeder toevoegen.

Bereiding
- Doe het bakmeel of de bloem en het zakje bakpoeder in een kom.
- Voeg de melk en de eieren beetje bij beetje toe.
- Voeg de suiker toe.
- Meng de rozijnen door het beslag.
- Vet de poffertpan in met boter.
- Giet het beslag in de poffertpan.
- Sluit de poffertpan af met de deksel.
- Gaar het beslag au bain marie door een grote pan met water op het vuur te zetten en het water te laten koken.
- De poffertpan moet voor 80% onder water staan.
- Houd het water zachtjes aan de kook.
- Gaar de poffert in ongeveer 2 uur gaar.
- Haal daarna de poffertpan uit het water.
- Laat de poffert iets afkoelen.
- Stort de poffert op een mooie schaal.
- Serveer de poffert met bruine suiker en gesmolten boter.
De poffertpan moet in een gesloten pan staan te pruttelen. Doordat de pan gesloten is zorg je dat de stoom in de pan blijft.ย Deze stoom heb je nodig voor de garing.
Eet smakelijk!ย
Meer recepten
Tips voor je reis naar de provincie Groningen















