Recept : Poffert

Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem of zelfrijzend bakmeel en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen.

Ik heb het vroeger als kind regelmatig gegeten. Ik ben geboren Groningse. Mijn moeder maakte het af en toe op een zaterdag. Sinds ik zelfstandig woon heb ik het niet meer gegeten. Tijd om daar verandering in te brengen.

Inhoudsopgave

Wat is poffert

Poffert is een op en top streekgerecht ‘uut Grunn’. Het is een broodachtig boerengerecht, een soort broodcake, die je au bain marie bakt. Poffert werd vroeger vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje. Het is een nogal zwaar gerecht.

De poffert wordt au bain-marie in een speciale poffertpan gekookt. Je kunt deze pan binnen in beleggen met een paar plakken spek om het aanhechten in de pan te voorkomen. Ik heb de vorm ingesmeerd met boter, net als bij cake of taart. Je kunt de poffert ook in de oven in een tulbandvorm bakken. Ik kies er in deze blog voor om het origineel in een poffertpan te bakken. Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten (room)boter en suiker.

Je hebt een poffertpan nodig. Heb je, net als ik, geen poffertpan, online zijn ze gewoon te koop.

Ingrediรซnten voor 1 poffert

    • 500 gram zelfrijzend bakmeel of 500 gram bloem
    • 1 zakje bakpoeder
    • 3 eieren
    • 0,5 liter melk
    • 1 eetlepel witte basterdsuiker
    • snuf zout
    • 150 gram rozijnen
    • gesmolten (room)boter
    • bruine basterdsuiker

    Eventueel kun je een friszure appel in blokjes en/of merg van een vanillestokje toevoegen.

    Als je bloem gebruikt moet je een zakje bakpoeder toevoegen.

Recept : Groninger poffert

Bereiding

  • Doe het bakmeel of de bloem en het zakje bakpoeder in een kom.
  • Voeg de melk en de eieren beetje bij beetje toe.
  • Voeg de suiker toe.
  • Meng de rozijnen door het beslag.
  • Vet de poffertpan in met boter.
  • Giet het beslag in de poffertpan.
  • Sluit de poffertpan af met de deksel.
  • Gaar het beslag au bain marie door een grote pan met water op het vuur te zetten en het water te laten koken.
  • De poffertpan moet voor 80% onder water staan.
  • Houd het water zachtjes aan de kook.
  • Gaar de poffert in ongeveer 2 uur gaar.
  • Haal daarna de poffertpan uit het water.
  • Laat de poffert iets afkoelen.
  • Stort de poffert op een mooie schaal.
  • Serveer de poffert met bruine suiker en gesmolten boter.

De poffertpan moet in een gesloten pan staan te pruttelen. Doordat de pan gesloten is zorg je dat de stoom in de pan blijft.ย  Deze stoom heb je nodig voor de garing.

Eet smakelijk!ย 

Meer recepten

Bewaar op Pinterest
Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog
Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog
Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog
Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog
Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog
Dit keer heb ik een heerlijke poffert gemaakt. Poffert is een typisch Gronings streekgerecht. Je maakt het met bloem en rozijnen in een poffertpan. Je eet het met bruine suiker en gesmolten boter. Dat wordt smullen. Hoe je poffert maakt lees je in deze blog. Eet smakelijk. #poffert #groningen #streekgerecht #jtravel #jtravelblog
Auteur foto

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Skyscanner
De zonnigste bestemmingen



Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

De Zwerver voor al je reisgidsen en landkaarten
Boekenwereld.com

Meer over dit onderwerp

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

Handige links

voor het plannen van je reis

Al mijn reistips zijn gratis voor jou beschikbaar. Om mij te helpen om dit gratis voor jou te kunnen blijven doen, werken ik samen met verschillende partners. Als je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvang ik een klein percentage van het bedrag. Dit kost jou niks extra, maar wordt door mij zeer gewaardeerd. Meer handige links vind je in het artikel JTravelBlog steunen.

Deel deze blog op sociale media

Foto van Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg JTravelBlog op Instagram

Copyright ยฉ 2018-2025 JTravelBlog.nl

Scroll naar boven