Mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

Mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Op een mooie nazomerdag in september loop ik een deel van een etappe van het Trekvogelpad tussen Broek in Waterland en Amsterdam. Ik begin in Broek in Waterland en loop via Zuiderwoude, Ransdorp en Durgerdam naar de rand van Amsterdam. Het is een route van ongeveer 19 kilometer. Het Trekvogelpad wordt omschreven als een wandeling waar vogels en idyllische dorpjes van Landelijk Noord samenkomen. Vogels heb ik niet veel gezien maar een paar leuke idyllische dorpjes in Landelijk Noord zeker wel.

 

Wat is het Trekvogelpad?

Het Trekvogelpad is een lange afstandswandeling van 400 kilometer van Bergen aan Zee dwars door Midden-Nederland naar Usselo vlakbij de Duitse grens. Deze lange afstandswandeling is opgesplitst in 23 dagetappes. Deze wandelroute is in beide richtingen bewegwijzerd met wit-rode markeringen. Het Trekvogelpad wordt ook wel ‘Pieterpad-overdwars’ genoemd. Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland. De wandelroute van het Trekvogelpad loopt langs veel vogelnatuurgebieden, zoals de Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek. Ik ben er nog niet uit of ik in de toekomst het hele Trekvogelpad wil lopen. Deze etappe loop ik omdat ik Broek in Waterland wilde bezoeken en mij dit een leuke wandeling lijkt. Als ik besluit het hele Trekvogelpad te lopen, zal ik mijn eigen indeling maken want etappes van 20 kilometer en langer zijn voor mij te lang. Deze wandeling was al te lang, maar ja, onderweg rijdt geen openbaar vervoer behalve een Mokums taxi. Maar dan moet ik 3 kwartier van te voren reserveren.

Markering van het Trekvogelpad tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam Markeringsteken van het Trekvogelpad

 

Mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

Ik reis per bus, metro en bus naar Broek in Waterland. Ik heb gratis bus-tram-metro tickets die ik op deze route gebruiken kan. Voor de trein zou ik wel moeten betalen. Ik reis rechtstreeks met de bus vanuit mijn woonwijk naar Station Amsterdam Zuid, daar stap ik over op de Noord-Zuidlijn, metro 52, naar Station Amsterdam Noord. Vanaf Station Amsterdam Noord neem ik bus 312 van EBS naar Broek in Waterland.

 

Lees ook: Kunst in de Amsterdamse metro

 

De busrit van Amsterdam Noord naar Broek in Waterland duurt slechts 8 minuten. Ik sta in notime in landelijk Noord-Holland. Wat een rust hier. Ik stap uit bij de halte Broek in Waterland. Deze bushalte ligt aan de drukke doorgaande weg N247. Gelukkig hoef je om het dorpscentrum te bezoeken deze weg niet over te steken. Er is een tunnel voor voetgangers en fietsers aangelegd. Om het oude centrum te bezoeken moet je naar de overkant van de weg.

 

Broek in Waterland

Vanaf de bushalte loop ik naar het centrum van Broek in Waterland. Het is nog rustig als ik hier loop. Het is hier prachtig met de mooie gevels van de houten huizen. Ik wandel door de smalle straten. Bij de Broekerkerk is het nog rustig als ik er binnenloop. Buiten is aan het water een terras ingericht. De eerste bezoekers genieten hier al van hun kop koffie. De Broekerkerk is een protestante kerk. Hier worden op zondag nog wekelijks kerkdiensten gehouden. De rest van week wordt de kerk gebruikt als koffiehuis en boekenmarkt. Het is een mooie kerk. Bij de ingang neem ik een stencil met uitleg mee. Tijdens mijn rondje door de kerk lees ik de wetenswaardigheden over het doophek met koperen boog en de orgels. Er is een tegeltableau te zien met Bijbelse voorstellingen. De uitleg ligt er naast. Ook mooi zijn de gebrandschilderde ramen.

De Broekerkerk in Broek in Waterland tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Ik loop nog een rondje door het dorp, o.a. langs het Beroemde huis aan de Erven 10-14 en langs het havenrak. Het Beroemde huis bevat bijzondere 17e eeuwse schilderingen. Het huis is alleen tijdens een rondleiding te bezichtigen.

Er staan schitterende houten huizen met mooie tuinen en theekoepeltjes en veel water. In de Gouden Eeuw trokken reders, kapiteins en rijke kooplieden naar het oorspronkelijke schippersdorp. Zij bouwden deftige huizen. Zo werd Broek in Waterland één van de meest welvarende dorpen van het Waterland.

Huizen in Broek in Waterland tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

In Broek in Waterland hebben ze stenen lantaarnpalen.

Stenen lantaarnpaal tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Ik loop terug naar de bushalte want de route gaan aan de overkant van de N247 verder. Het is nu heel druk bij de Broekerkerk.

Aan de andere kant van de N247 loop ik nog een stukje door Broek in Waterland. Leuk is de ophaalbrug aan het begin van dit deel van het dorp.

Een brug in Broek en Waterland tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Al snel loop ik buiten het dorp tussen de weilanden. De trekvogels, met uitzondering van overtrekkende ganzen, zie ik nu niet. Het is niet het seizoen.

Water tussen Broek in Waterland en Zuiderwoude tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Zuiderwoude

Ik loop via het fietspad, dat net weer open is na werkzaamheden, tussen de weilanden rond de Belmermeer.

Aan het eind van de weg kom ik uit in het dorp Zuiderwoude. Net op het moment dat ik hier loop, is er een begrafenis gaande vanuit de kerk. Uit respect blijf ik staan waar ik sta en wacht tot de nabestaanden het naastgelegen kerkhof opgelopen zijn.

Kerk in Zuiderwoude tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Zuiderwoude heeft ook karakteristieke huizen. Het dorp is veel kleiner dan Broek in Waterland maar heeft wel een idyllische uitstraling. Via de houten ophaalbrug wandel ik Zuiderwoude al snel weer uit.

Een brug in Zuiderwoude tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Een tijd lang loop ik in de achtertuin van Amsterdam. Het is hier druk met fietsers, wandelaars kom ik niet tegen en auto’s mogen hier niet rijden. Leuk is het ophaalbruggetje.

Een brug onderweg tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Mijn wandelpad gaat verder door het waterrijke gebied. Helaas is deze wandelroute volledig geasfalteerd. Ik wandel hier over rustige polderwegen met weidse uitzichten en watergebieden. Ik hou van dit soort landschappen.

Onderweg tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Onderweg loop ik langs een vervallen huis met langs de hekken de waarschuwing ‘Pas op voor de hond’. De hond heb ik gelukkig niet gezien, maar rondom het toegangshek zijn een paar skeletten aangebracht. Humor. Wel fotogeniek.

Pas op voor de hond tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Ik loop verder met mooi vergezichten over het water en de veengebieden.

Water onderweg tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Ransdorp

Na een paar kilometer kom ik in Ransdorp. In de verte zie ik al een tijd de stompe toren van Ransdorp.

Ransdorp tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

In de verte zie ik de contouren van Amsterdam. Ransdorp is bezaaid met rijksmonumenten. Het is een leuk dorp. Veel stelt het niet voor, maar de ophaalbruggen, het raadhuis achter de kerk, de kerk en de Ransdorpertoren zijn leuke fotogenieke plekken.

Een brug in Ransdorp tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

Kerk in Ransdorp tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Aan de andere kant van Ransdorp loop ik het dorp weer uit en kom weer in het buitengebied. Hier weer veel weilanden en relatieve rust want hier mogen wel weer auto’s rijden. Via het fietspad loop ik naar de Durgerdammerdijk. Daar stuit ik op werkzaamheden. Auto’s kunnen er niet langs, maar fietsers en voetgangers wel.

 

Durgerdam

Het beschermde dorpsgezicht Durgerdam ligt aan de Waterlandse Zeedijk vlakbij Amsterdam. Durgerdam is een dijkdorp met mooie gekleurde dijkwoningen. Ik loop voor de huizen langs. Het is een langgerekt dorp. Je kunt ook over de dijk lopen maar vanwege de werkzaamheden is dit niet overal mogelijk. Op de dijk wappert de was op sommige plekken in de wind.

 

De was hangt buiten in Durgerdam tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

Huis in Durgerdam tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Vanuit Durgerdam zie je het IJmeer met aan de horizon de Amsterdamse wijk IJburg.

In Durgerdam tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

Durgerdam tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Ik zie te laat dat ik hier wel weer de dijk op kan. Maar omdat ik op het fietspad loop en er water tussen de weg en het fietspad ligt blijf ik daar maar lopen. Ik ben moe en ben op zoek naar een plek waar ik in een bus kan stappen. Helaas rijdt hier geen openbaar vervoer en zal ik nog een stukje door moeten lopen. Na de tunnel onder de A10 kom ik bij de rode Schellingwouderbrug. Ik besluit om hier naar boven te gaan en niet door te lopen naar Schellingwoude. Ik zie onderweg borden dat de sluis over het IJ afgesloten is.

Het uitzicht vanaf de Schellingwouderbrug tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Boven op de Schellingwouderbrug rijdt een bus van buslijn 37 naar Station Noord mij voorbij. In plaats van naar links te gaan, sla ik op de brug rechtsaf want op de website van het GVB heb ik gezien dat net voorbij de verderop gelegen rotonde de bushalte Liergouw staat.

Deze bussen blijken op het kwartier te rijden naar Station Noord. Vanaf dit station neem ik weer de Noord-Zuidlijn, metro 52, naar Station Amsterdam Zuid waar ik overstap op de bus naar mijn woonplaats.

 

Mijn wandeling kenmerkt zich vandaag uit een paar leuke dorpjes, veenweidegebied, polders, kanalen en sloten en boerenland.

 

Mijn route

 

De volledige route van het Trekvogelpad staat ook op de website van Wandelnet of een boekje.

 

Praktische informatie

Afstand

Ik heb 19 kilometer gelopen.

 

Bereikbaarheid

Broek in Waterland is vanuit Amsterdam Noord bereikbaar met de bussen van EBS lijn 312 en 315. Vanaf Amsterdam Centraal rijdt EBS met de lijnen 314 en 316. Voor de precieze bustijden, kijk op ov9292.nl.

Broek in Waterland ligt aan de N247 die loopt van Amsterdam Noord via Monnickendam, Edam naar Hoorn.

Metrostation Amsterdam Noord tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Horeca onderweg

In Broek in Waterland zijn een paar horecagelegenheden, veel was er nog niet open toen ik hier liep. Een leuke stop is bij de Broekerkerk.

In Ransdorp loop je langs Hotel-Café De Zwaan.

Aan de Durgerdammergouw loop je langs Melktap en boerderij winkel waar je verse melk of andere melkproducten en biologische sappen kunt kopen.

In Durgerdam is Restaurant De Mark aan de Durgerdammerdijk een leuke horecagelegenheid.

Je waterfles kun je in Broek in Waterland, Zuiderwoude en bij de pomp in Durgerdam bijvullen.

 

Overnachten onderweg

In Broek in Waterland, Zuiderwoude en Ransdorp en directe omgeving zijn een paar accommodaties waar je kunt overnachten. Bijvoorbeeld in Inn on the Lake tegenover de Broekerkerk of Slapen bij Jesse vlakbij de bushalte.

Of onderweg in een pipowagen bij Your Cozy Waggon at the Cows’ Paradise.

Wil je in Ransdorp overnachten, denk dan eens aan Amsterdam Farmland.

Ga je de volgende dag verder met een etappe van het Trekvogelpad, kun je ook overwegen om in de Holiday home Landelijk Amsterdam aan de Durgerdammerdijk of in een cottage aan de Durgerdammerdijk te overnachten.

Onderweg zijn er ook genoeg natuurhuisjes in Broek in Waterland en Zuiderwoude en omgeving te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

Trekvogelpad tijdens mijn wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam

 

Heb jij wel eens een etappe van het Trekvogelpad gelopen? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een lange-afstandswandeling?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam. Ik begin in Broek in Waterland en loop via Zuiderwoude, Ransdorp en Durgerdam naar de rand van Amsterdam. Het is een wandeling door een paar idyllische dorpjes in Landelijk Noord. Meer lees je in deze blog. #broekinwaterland #zuiderwoude #ransdorp #durgerdam #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam. Ik begin in Broek in Waterland en loop via Zuiderwoude, Ransdorp en Durgerdam naar de rand van Amsterdam. Het is een wandeling door een paar idyllische dorpjes in Landelijk Noord. Meer lees je in deze blog. #broekinwaterland #zuiderwoude #ransdorp #durgerdam #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam. Ik begin in Broek in Waterland en loop via Zuiderwoude, Ransdorp en Durgerdam naar de rand van Amsterdam. Het is een wandeling door een paar idyllische dorpjes in Landelijk Noord. Meer lees je in deze blog. #broekinwaterland #zuiderwoude #ransdorp #durgerdam #wandelen #jtravelblog #jtravel

Ik maakte een wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam. Ik begin in Broek in Waterland en loop via Zuiderwoude, Ransdorp en Durgerdam naar de rand van Amsterdam. Het is een wandeling door een paar idyllische dorpjes in Landelijk Noord. Meer lees je in deze blog. #broekinwaterland #zuiderwoude #ransdorp #durgerdam #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam. Ik begin in Broek in Waterland en loop via Zuiderwoude, Ransdorp en Durgerdam naar de rand van Amsterdam. Het is een wandeling door een paar idyllische dorpjes in Landelijk Noord. Meer lees je in deze blog. #broekinwaterland #zuiderwoude #ransdorp #durgerdam #wandelen #jtravelblog #jtravel Ik maakte een wandeling tussen Broek in Waterland en Amsterdam. Ik begin in Broek in Waterland en loop via Zuiderwoude, Ransdorp en Durgerdam naar de rand van Amsterdam. Het is een wandeling door een paar idyllische dorpjes in Landelijk Noord. Meer lees je in deze blog. #broekinwaterland #zuiderwoude #ransdorp #durgerdam #wandelen #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com