IJskoffie, als koffieleut vind ik dit heerlijk met warm weer. Een hete kop koffie is ook heerlijk, maar met de hitte van dit moment is een kop ijskoffie, een cafeรฏneshot in een verfrissend jasje, ook niet te versmaden. In deze blog deel ik een eenvoudig recept voor ijskoffie.
Wat is ijskoffie
IJskoffie wordt ook wel iced coffee genoemd. Het is een populair zomerdrankje bij koffieliefhebbers. Je krijgt, als koffieleut, je broodnodige cafeรฏne binnen, zonder dat het zweet je uitbreekt. Heerlijk in de stad op een zonnig terras. Maar ook thuis is een kop ijskoffie (met of zonder ijs) makkelijk te maken. IJskoffie is een koffiedrank die ijskoud wordt geserveerd. Er bestaan vele manieren om ijskoffie te bereiden. Tot de ingrediรซnten behoren sterke koffie, zoetstof, melk en ijs. Er bestaan tal van verschillende varianten van ijskoffie, zoals gekoelde filterkoffie of een romige cappuccino.
Ingrediรซnten
- Sterke koffie
- 1 theelepel suiker of een zoetje
- IJsklontjes
- Melk
Bereiding
- Zet een pot sterke koffie.
- Voeg naar smaak suiker of zoetje(s) toe.
- Roer de koffie door, zodat de suiker/het zoetje meteen oplost.
- Vul een glas voor driekwart met ijsklontjes.
- Voeg een scheutje melk toe.
- Serveer de ijskoffie.
- Serveer je ijskoffie evt. met een toef slagroom.

Variaties
In plaats van ijsklontjes toevoegen, kun je je glas ook in de koelkast laten afkoelen. Ik heb mijn koffie gezet, een zoetje toegevoegd, melk toegevoegd en mijn afgekoelde koffie verdeeld in een paar glazen verder laten afkoelen in de koelkast.
Als je ijsklontjes gebruikt, gebruik sterke koffie, want door de ijskontjes wordt de koffie milder van smaak.
De melk kan je als jeย niet van melk houdt weglaten of een melkvariatie toevoegen, zoals bijv. amandelmelk.
Ik heb bijv. een toef slagroom toegevoegd. Dat maakt deze ijskoffie iets minder sterk.
Er zijn veel variaties met ijskoffie. Dit is een standaard, heel eenvoudig, maar heerlijk recept. Je kunt bijv. ook roomijs toevoegen aan je koffie.
Ter informatie: afgekoelde koffie is bitterder van smaak dan warme koffie. Voeg om die reden eventueel extra suiker toe om de smaak iets minder bitter te maken.
Ik serveer deze heerlijke ijskoffie met een toef slagroom en een plak geglazuurde honingcake. Het recept van deze honingcake heb ik al eerder gedeeld op deze blog.
Af en toe voeg ik een recept toe aan deze blog van iets dat ik lekker vind. Houd het in de gaten.
Meer recepten















