Nederland | 17 juni 2020 | Geen reacties
Ik maakte een fietstocht langs fietsknooppunten rond Hoofddorp. Mijn route was ongeveer 25 kilometer. Ik ben een aantal keren van de route afgeweken omdat ik een paar punten die niet in de route waren opgenomen wilde fotograferen, zoals het oude Floriadeterrein in het Haarlemmermeerse Bos en Molen de Hommel. Deze molen ligt aan de andere kant van de Ringvaart (en dus niet meer in de gemeente Haarlemmermeer, maar via een brug over de Ringvaart en het fietspad aan de andere kant van het water kun je dichtbij de molen komen. Maar daar moet je dus wel even voor om fietsen.
In deze blog vertel ik je mijn route en alles wat ik onderweg aan leuke dingen tegenkwam. Ook leg ik je uit hoe de fietsknooppunten werken.
Inhoudsopgave
Mijn fietsroute begint op de kruising van de Oude Bennebroekerweg en de IJweg, tussen fietsknooppunt 57 en 62. De reden dat ik hier start is omdat ik daar in de buurt woon. De officiële route zoals ik die op internet vond, begint tussen de knooppunten 58 en 62 ongeveer tegenover Verhalenpaal 3 aan de Hoofdvaart Westzijde. Dat is voor mij kilometers uit de buurt en de route gaat een paar 100 meter van mijn huis langs. Dus verleg ik mijn start- en eindpunt naar de hoek van de Oude Bennebroekerweg en de IJweg en pak ik daar de route op.
Mijn fietstocht langs fietsknooppunten gaat via fietsknooppunten 62 – 58 – 55 – 54 – 53 – 52 – 56 – 57. Er wordt onderweg ook duidelijk aangegeven dat je een knooppunt nadert.
Bord U nadert knooppunt 52
Zoals gezegd start ik mijn fietstocht langs de 8 fietsknooppunten halverwege knooppunt 57 en 62 op de kruising van de Oude Bennebroekerweg en de IJweg. Daar fiets ik de IJweg op tot het volgende bord met nr. 62. Ik fiets het terrein van de Toolenburger Plas op.
De Toolenburger Plas is een kunstmatig meert van 85 hectare. De Toolenburger Plas is ontstaan door zandwinning voor de nabijgelegen woonwijken. Zo ontstond op het voormalige boerenland een grote waterplas dat gebruikt wordt voor recreatie en populair is bij surfers, zwemmers en duikers. Daarnaast kun je hier heerlijk wandelen en fietsen. Aan de Toolenburger Plas zijn twee horecagelegenheden te vinden: Restaurant Long Island en Restaurant Lieveling.
De Toolenburger Plas
Ik fiets het meer rond en volg de bordjes met nr. 62. Je kunt de makkelijke route nemen en dat is de Oude Bennebroekerweg afrijden tot aan het punt waar de Zuidtangent busbaan de Oude Bennebroekerweg kruist, maar dan mis je de Toolenburger Plas en al het moois wat hier te zien is. De officiële route gaat aan de andere kant van het water langs en zo zie je het hele gebied.
Ik kom uit bij de kruising met de Zuidtangent busbaan naar Nieuw-Vennep, die boven mijn hoofd langs loopt en de Oude en Nieuwe Bennebroekerweg kruist. Ik fiets verder de Oude Bennebroekerweg af tot aan de kruising met de Hoofdvaart Westzijde. Hier staat het knooppuntenbordje nr. 62.
Op de hoek staat de Oude Secretarie. Het witte huisje was vroeger een kroeg en is als monument bewaard gebleven. Nu is het een woonhuis.
De Oude Secretarie
Als je de brug oversteekt (staat niet in de route) zie je verhalenpaal nr. 4 – GEZAG / Oude Secretarie (dit was de officieel geopende verhalenpaal).
Meer lezen: Verhalenpaal nr. 4 – GEZAG / Oude Secretarie
Aan de overkant van knooppunt 62 zie je de eerste Calatravabrug van Hoofddorp. Er zijn in totaal 3 Calatravabruggen over de Hoofdvaart gebouwd, één ligt bij Nieuw-Vennep (Harp) en is niet opgenomen in deze fietsroute. De brug die je voor je ziet is de Citer. Dit zijn eigenlijk twee bruggen: een semi-fietsbrug die parallel loopt aan de Hoofdvaart en het voor fietsers mogelijk maakt de Nieuwe Bennebroekerweg over te steken en een autobrug over de Hoofdvaart.
Calatravabrug Citer
Een eindje verderop richting het centrum van Hoofddorp is de derde Calatravabrug: de Luit. Deze brug is ook een rotonde.
De drie bruggen: harp, citer en luit, zijn ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Hij ontwierp drie witte tuibruggen, die met pijlers gebouwd zijn. Aan elke pijler hangt een stuk brugdek, die door middel van kabels (tuikabels) opgehangen zijn.
Calatravabrug Luit
Vanaf de tweede Calatravabrug ga je via een tunnel onder de Van Heuven Goedhardtlaan door. Aan de overzijde van de Hoofdvaart zie je tweede verhalenpaal op deze route: nr. 3 – BOER / Graan voor Visch. Je moet wel even naar de overkant fietsen om hem te kunnen zien.
Meer lezen: Verhalenpaal nr. 3 – BOER / Graan voor Visch
Ik steek de Paxlaan over en voor me zie ik Korenmolen de Eersteling. Deze was (helaas) niet open toen ik deze fietstocht maakte. De molen is gebouwd in 1856. De naam komt van het feit dat dit de eerste molen van het in 1852 ingepolderde Haarlemmermeer was. De molen staat op een verhoging van ongeveer zeven meter. Dit heuveltje maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.
Openingstijden: donderdag: 12.30-16.30 uur, vrijdag en zaterdag: 09.30-16.30 uur.
Website: Molen de Eersteling
Molen De Eersteling
Tegenover de ingang van Molen de Eersteling staat op de hoek met Damsluis in de Hoofdvaart het knooppuntenbordje nr. 58. Deze damsluis in de Hoofdvaart is ook een onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Damsluis in de Hoofdvaart
Wil je Hoofddorp verkennen of zin hebben in een versnapering, fiets dan rechtdoor en sla het bruggetje rechtsaf de Hoofdvaart over.
Vanaf fietsknooppunt 58 sla ik linksaf naar Fort van Hoofddorp, ook weer onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is in 1904 aangelegd. Het fort van Hoofddorp is er een van model A fort. Dit fort heeft als Fort bij Spijkerboor, twee verdiepingen. Dit is een uitzondering. Beide verdiepingen tellen 13 kamers.
Sinds 1 juni 2020 is hier Restaurant Vis aan de Linie gevestigd.
Fort Hoofddorp
De route gaat langs de Geniedijk. Een dijk die ook weer onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De Geniedijk
Lees meer: De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
De Geniedijk is in totaal 12 kilometer lang. De Geniedijk begint in het westen bij het Fort bij Vijfhuizen en loopt via het Fort bij Hoofddorp naar het Fort bij Aalsmeer.
Ik blijf de Geniedijk volgen. Tot aan de Kruisweg kom je aan de linkerkant twee keer een verhalenpaal tegen nr. 2 – DUIK / Dr. Nanningabad en bij de coupure in de Geniedijk bij de kruising met de Kruisweg nr. 1 – LIJN /Spoor en dijk.
Meer lezen: Verhalenpaal nr. 2 – DUIK / Dr. Nanningabad en Verhalenpaal nr. 1 – LIJN / Spoor en dijk
De route blijft de Geniedijk volgen en zo laat ik Hoofddorp achter me zonder dat ik merk dat ik in een stad/dorp fiets, want hier is het heerlijk rustig, geen auto’s en alleen een paar wandelaars en fietsers.
Op de kruising van de Geniedijk met de IJweg vind je knooppuntenbordje nr. 55.
Ik steek de IJweg over en recht voor me staat de Batterij aan de IJweg. Deze batterij is onderdeel van de Geniedijk en ook weer onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Batterij dateert uit 1906. Het was een soort tussenfort tussen het Forten bij Vijfhuizen en het fort in Hoofddorp. Veel is er niet te zien, behalve het kunstwerk ‘De Verrekijker’ op de batterij.
Batterij aan de IJweg
Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de Geniedijk zowel in de richting van Hoofddorp als richting het Haarlemmermeerse Bos.
De Geniedijk bij de IJweg
Weer beneden volg ik knooppuntenbordje 54 die me om de vijver van het Haarlemmermeerse Bos leidt. Direct aan het begin bevindt zich een populaire horecagelegenheid: Papa’s Beach House.
Het Haarlemmermeerse Bos is 115 hectare groot. In het bos is het heerlijk toeven. Toen ik dichterbij het bos woonde, kwam ik er zeer regelmatig om een eind te wandelen. Intussen ben ik verhuisd en kom ik niet veel meer in het Haarlemmermeerse Bos. In een gedeelte van het Haarlemmermeerse Bos werd in 2002 de Floriade gehouden.
Er zijn nog enkele overblijfselen van de Floriade 2002 te zien in het Haarlemmermeerse Bos, zoals het Haarlemmermeerpaviljoen (was een restaurant, maar nu staat het leeg), het expogebouw en de Big Spotters Hill. Ook delen van tuinen zijn nog te zien. Ik vind zelf het deel rond de waterlelievijver en de rozentuin erg mooi. Dit ligt nu niet op de route maar nu ik er toch ben, kan ik het niet nalaten hier toch even een kijkje te nemen en een eindje om te fietsen.
Het Haarlemmermeerse Bos
Lees meer: Haarlemmermeerse Bos en Foto’s Haarlemmermeerse Bos
Ik fiets terug naar het punt waar ik het knooppuntbord 54 al zag.
De weg gaat rechtdoor naar een ander recreatiegebied: de Groene Weelde, een gebied waar ik nooit kom. De Groene Weelde ligt tussen Hoofddorp, Cruquius en Vijfhuizen. Hier vind je bossen, waterpartijen en brede waterlopen met natuuroevers. De Groene Weelde was ook weer een onderdeel van de Floriade 2002. Hier vind je Big Spotters Hill, een uitkijkpunt. Ik moet eerlijk zijn, ik ben er nog nooit bovenop geweest, ook niet tijdens de Floriade in 2002, waar ik in 2002 zeer regelmatig kwam met mijn abonnement. Toen was het er altijd heel druk boven en had ik zoiets van, het is mij er veel te druk en in de jaren er na heb ik, als ik hier was, nooit de moeite genomen naar boven te lopen.
Ik fiets rechtdoor en kom uit bij de Spieringweg die ik oversteek. Aan beide kanten van het fietspad liggen delen van de golfbanen van de Haarlemmermeersche Golfclub. Het is er druk met golfers. Aan de andere kant van de Spieringweg ligt op de golfbaan de Voorstelling bij Vijfhuizen.
Voorstelling bij Vijfhuizen
De voorstelling bij Vijfhuizen was een verdedigingswerk langs de Cruquiusdijk bij Vijfhuizen. Het was een extra loopgravenstelling voor het Fort bij Vijfhuizen. De voorstelling bij Vijfhuizen is ook weer onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De voorstelling bestaat uit 20 kleine bunkers. Deze bunkers liggen verspreid over het terrein en zijn onderdeel van het golfterrein van de Haarlemmermeersche Golfclub. Ondanks dat er golfers lopen, loop ik een rondje langs de voorstelling om een paar foto’s te maken. Bij de Golfclub bevindt zich Restaurant De Drie Gemalen. Of dit restaurant ook voor niet-golfers toegankelijk is, is mij niet geheel duidelijk.
Voorstelling bij Vijfhuizen
Aan het eind van dit pad kom ik uit bij knooppunt 53. Dit is ook het eind van het fietspad en de Ringvaart, de grens van de Haarlemmermeer, ligt voor me.
Recht tegenover mij ligt de Ringvaart en aan de overkant van deze Ringvaart staat Molen de Hommel. Deze molen staat niet in de Haarlemmermeer, maar in buurgemeente Haarlem.
Molen De Hommel
Molen De Hommel, ook wel de Kleine Molen genoemd, is gebouwd in 1879. Het is een poldermolen met riet bedekt en achtkantig. Het is een grondzeiler. Ik maak een paar foto’s aan de Ringvaartkant en fiets een eindje door richting knooppunt 52, maar sla halverwege rechtsaf de brug over de Ringvaart over en direct weer naar rechts en rijd recht op de molen af. Ik maak hier een paar foto’s en fiets daarna terug tot aan de andere kant van de brug.
Molen De Hommel
Ik fiets door richting fietsknooppunt 52. Aan de waterkant staat Verhalenpaal 20 – VUUR / Gemaal de Cruquius.
Verhalenpaal nr. 20 – VUUR / Gemaal de Cruquius
Lees meer: Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 20 – VUUR / Gemaal de Cruquius
Aan de linkerkant staat de laatste horecagelegenheid tijdens deze route: Theehuis Cruquius en daarnaast staat het Gemaal Cruquius. Het Cruquiusmuseum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Het museum laat je de kracht van 19e eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water zien. Het stoomgemaal De Cruquius is indrukwekkend industrieel erfgoed in neogotische stijl. Ik vind het een indrukwekkend gebouw en een leuk museum om een keer te bezoeken, ook met kinderen.
Gemaal Cruquius
Lees meer: Cruquius Museum en Foto’s Cruquius Museum
Direct na het Cruquius Museum zie je knooppuntbordje 52. Deze staat net voor het stoplicht die je helpt om de hele drukke Kruisweg tussen Hoofddorp en Heemstede over te steken.
Dan volgt een in mijn ogen saai stuk, langs de drukke Bennebroekerdijk parallel aan de Ringvaart. Hier is niets te beleven.
Bij de brug over de Ringvaart richting Bennebroek staat het knooppuntbord 56. De pijl wijst rechtdoor.
Relaxen aan de Ringvaart
Ik fiets verder langs de Ringvaart tot aan de kruising met de Bennebroekerweg richting Zwaanshoek. Hier moet ik naar links Zwaanshoek door. Dit is voor mij bekend terrein, want als ik naar de Amsterdamse Waterleidingenduinen fiets, rijd ik hier ook altijd langs, alleen ik ga binnendoor om bij de brug naar Bennebroek uit te komen. Reden: ik vind de Bennebroekerdijk saai en het is er altijd druk met verkeer dat in mijn ogen daar meestal te hard rijdt en er is een fietspad, maar omdat de weg niet zo breed is, hebben de auto’s bij het elkaar passeren het fietspad nodig.
Bij de rotonde met de Spieringweg staat knooppuntbord 57 en net voorbij de rotonde staat bord nr. 57 nog een keer.
Knooppunt 57
Ik fiets rechtdoor, de Drie Merenweg over richting knooppunt 62 en dan ben ik op het punt waar ik ook begonnen ben: de kruising van de IJweg en de Oude Bennebroekerweg.
Moe maar voldaan fiets ik door naar huis.
Een fietsknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal routenetwerk, in mijn geval Noord-Holland. De bewegwijzering van de routes is herkenbaar aan de rechthoekige groen-witte borden met omcirkelde nummers. Via deze nummers fiets je van knooppunt naar knooppunt en bepaal je zelf je route en afstand. Je hoeft alleen deze bordjes in de gaten te houden en niet meer te letten op straatnamen of fietsnavigatie. Je geniet meer van de omgeving en alles wat je onderweg tegenkomt.
De knooppuntroutes maken vooral gebruik van autoluwe wegen en fietspaden en zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Bij de knooppunten staan informatiepanelen die je informeren over het knooppuntennetwerk in de betreffende regio. Zo heb ik twee verschillende regio’s doorkruist volgens deze informatiepanelen: Fietsroute netwerk ‘Amstelland en Meerlanden’ en Fietsroute netwerk ‘Zuid-Kennemerland’.
Knooppunt 55
Knooppunt 52
Je kunt je eigen route samenstellen of een bestaande route kiezen. Op de website Fietseneropuit.nl zie je een overzicht van alle bestaande routes.
In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de Haarlemmerpolder en beschrijven het erfgoed van de Haarlemmermeerpolder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius: Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.
In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst en in het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.
De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.
Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.
Verhalenpaal nr. 4 – GEZAG / Oude Secretarie
In een hele serie van 21 blogs heb ik alle 20 verhalenpalen beschreven. De eerste blog over de verhalenpalen was een inleidende blog.
Tijdens deze fietstocht langs fietsknooppunten rond Hoofddorp zie je langs de route 1 verhalenpaal (nr. 20 – VUUR / Gemaal de Cruquius) en je kunt met een beetje afwijking van de route nog 4 andere verhalenpalen zien: nr. 4 – GEZAG / Oude Secretarie (dit was de officieel geopende verhalenpaal), nr. 3 – BOER / Graan voor Visch, nr. 2 – DUIK / Dr. Nanningabad en nr. 1 – LIJN / Spoor en dijk. Op onderstaande kaart heb ik ze alle 5 ingetekend.
Wil je meer lezen over deze en de andere 15 verhalenpalen, klik dan op onderstaande link.
Meer lezen: Verhalenpalen Haarlemmermeer
Fietsknooppunten 62 – 58 – 55 – 54 – 53 – 52 – 56 – 57 – 62.
Het bordje richting knooppunt 54
Ongeveer 25 kilometer.
Je kunt op elk punt beginnen. Mijn route begint op de kruising Oude Bennebroekerweg en de IJweg in Hoofddorp. De route zoals ik deze op internet vond begint tussen knooppunt 62 en 58.
Hoofddorp is goed bereikbaar. Overal vind je (betaald) parkeermogelijkheden, mocht je met de fiets op de auto naar Hoofddorp komen. Een gratis parkeermogelijkheid is bij het Sportcomplex Willem-Alexander aan de Bennebroekerweg. Als je hier begint, rijd je dezelfde route als ik gereden heb.
Hoofddorp Centrum heeft ook veel horecagelegenheden. Je fietst bij knooppunt 58 een stukje rechtdoor en gaat vervolgens rechtsaf het bruggetje over en je bent in het centrum van Hoofddorp.
Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Hoofddorp en dat worden er steeds meer. Je kunt vanuit Hoofddorp ook heel goed de omgeving verkennen en bijv. Haarlem of Amsterdam bezoeken. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.
Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.
Heb jij wel eens een fietstocht langs fietsknooppunten gemaakt? Zo ja, wat was je route? Laat het me weten via onderstaand reactieformulier.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie