Wat is er te zien op de Floriade Expo 2022 in Almere

Kunstwerk Beehold op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Ik bezocht eind mei en half juni de Floriade Expo 2022 in Almere. In deze blog vertel ik je alles wat je kunt verwachten tijdens deze tuinbouwtentoonstelling in Almere die eens in de 10 jaar wordt gehouden en alles wat je moet weten om er een mooie en leerzame dag van te maken.

Aan Floriade Expo 2022 in Almere nemen meer dan 40 landen en honderden nationale inzendingen deel. Allemaal laten ze hun oplossingen zien om steden groener en gezonder te maken. Het hoofdthema van Floriade Expo 2022 in Almere is Growing Green Cities. Op de Floriade Expo ontdek je creatieve, groene en duurzame oplossingen voor groene steden en kom je meer te weten over de groene initiatieven en duurzame technologieën voor tuinbouw, voeding, energie en gezondheid. De Floriade Expo beslaat 60 hectare!  Er is veel te ontdekken, zoals een kabelbaan van 850 meter lang tussen de zuid- en noordkant van het Floriade-park, mooie landenpaviljoens in het Urban District, bloemententoonstellingen in The Green House in Hortus Avenue.

In een tweede blog geef ik je informatie voor je bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere.

 

Floriade Expo in het kort

Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die 1x per 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Elke 10 jaar in een andere plaats. De eerste Floriade werd in 1960 gehouden als opvolger van de Floratentoonstellingen.

In 2022 wordt de Floriade Expo gehouden in Almere. Eerdere Floriades werden gehouden in 1960 in Rotterdam, 1972 in Amsterdam, 1982 in Amsterdam, 1992 in Zoetermeer, 2002 in de Haarlemmmermeer en 2012 in Venlo. Voor mij is dit de derde Floriade die ik bezoek. Met mijn ouders en broertje de bezocht ik Floriade in 1982 in Amsterdam en in 2002 werd de Floriade bijna in mijn achtertuin in de Haarlemmermeer gehouden. Ik had toen een Floriade pas en was er toen regelmatig te vinden.

Het thema van Floriade Expo 2022 in Almere is ‘Growing Green Cities’. Floriade Expo 2022 in Almere vertaalt het thema Growing Green Cities naar vier subthema’s: Greening the City, Feeding the City, Healthying the City en Energising the City.

Floriade Expo 2022 in Almere

 

Mijn bezoeken aan de Floriade Expo 2022 in Almere

Ik bezocht eind mei en half juni de Floriade Expo 2022 in Almere. Vanuit mijn woonplaats reisde ik per trein naar Almere Centrum. Ik raad je aan om dit ook te doen. Vanaf het Station Almere Centrum is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Esplanade waarvandaan de boot naar de ingang Weerwater vertrekt.

Ik ben de eerste keer om 10 uur bij de ingang en ben beide keren om 19.00 uur weer vertrokken. Half juni was ik iets later maar dat kwam omdat mijn trein vertraging had en ik daardoor later bij de boos was. Het waren een lange dagen maar oh wat was er veel te zien. Ik kan me niet vinden in de kritiek dat dingen niet af zijn en dat het saai is, want er is voor elk wat wils. Het terrein zag er groen en fris uit, rotzooi heb ik niet gezien.

Om alles te zien is er een knooppuntenroute uitgezet. Op de plattegrond zie je zwarte bolletjes met witte cijfers 1 t/m 30. Als je deze knooppunten volgt, mis je niets. De tweede keer heb ik een andere route gelopen en me niet gehouden aan de knooppunten. Ik wist nu wat ik kon verwachten en wat ik nog een keer wilde zien en fotograferen.

Knooppunten op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Ik volg deze knooppuntenroute en loop achtereenvolgens via het Urban District met zijn landenpaviljoens (leuk zijn bijv. Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten en de bamboetuin van China), Central Square met de woontoren Flores en het niet te missen kunstobject Beehold, Utopia Island met zijn vuurtoren, Green Island met veel Nederlandse bedrijven die zich hier presenteren (zoals de Almere Wolunie, Fruitful City en Treeport Zundert), Eco District dat tegenviel en waar ik t/m de bloemetjestuin van de Albert Heijn gelopen ben en daarna weer via de brug over de snelweg A6 terug naar Hortus Avenue met de grote kas. Ik loop tijdens mijn eerste bezoek redelijk gehaast langs Hortus Avenue omdat ik heel weinig tijd heb en het bijna 19.00 uur is als ik de kas binnenloop.

Expoloded View Beyond Building op de Floriade Expo 2022 in Almere

Utopia Toren op de Floriade Expo 2022 in Almere

Treeport Zundert op de Floriade Expo 2022 in Almere

Albert Heijn Bloementuintjes op de Floriade Expo 2022 in Almere

Boot & Dart Group en Partners op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Uiteindelijk heb ik wel alles gezien, maar met de 60 hectare is Floriade Expo 2022 in Almere te groot om het in één dag helemaal goed te bekijken. Dat is ook de reden dat ik half juni nog een keer naar Almere afreis.

Tijdens mijn tweede bezoek half juni ben ik begonnen bij het deel waar ik eind mei gehaast door heen gelopen ben, nl. bij Hortus Avenue waar ik ook langer dan eind mei in de kas ben. Vanaf daar loop ik naar het Urban District en Utopia Island waar ik de kabelbaan neem naar Eco District. Dat moet je echt een keer meemaken als je de Floriade bezoekt, hoog boven de Floriade en over de snelweg ben je in een paar minuten naar de andere kant. Je hebt een gaaf uitzicht naar beneden. Vanaf Eco District loop ik via Green Island terug naar Urban District en Hortus Avenue en zo weer naar de uitgang. Ik heb opnieuw genoten tijdens dit tweede bezoek. Ook de tweede keer ben ik met de boot vanaf Almere naar de ingang gevaren.

Eustoma in The Green House

Verenigde Arabische Emiraten op de Floriade Expo 2022 in Almere

Wilde Weelde op de Floriade Expo 2022 in Almere

Kabelbaan op de Floriade Expo 2022 in Almere

Eco District op de Floriade Expo 2022 in Almere

Almeerse Wolunie op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

In deze blog deel ik mijn eigen ervaringen met je. Ik kan niet negatief zijn over de Floriade, want ik heb me beide keren prima vermaakt. Er is zoveel te zien. De één zal dit leuk vinden en de ander vindt een ander paviljoen leuk. Ik vraag me af wat de verwachtingen van de bezoekers die negatief zijn, waren. Ik denk dat ze niet goed voorbereid zijn en niet weten dat de Floriade vooral over onze toekomst qua wonen, voeding, techniek en groenbeleving gaat. Als je dat niet echt interesseert, tsja dan heb je er niet veel te zoeken en is een bezoek zonde van het geld. Ik vond mijn bezoeken absoluut de moeite waard. Ik raad je aan als je vaker wilt gaan, de Floriadepas aan te schaffen.

Floriade Expo 2022 in Almere is een inspirerende plek voor groen leven en wonen met veel aandacht voor natuur, maar er is ook veel kunst geïnspireerd door het thema, cultuur en voedsel te zien.

 

Plattegrond van de Floriade Expo Almere in 2022

Plattegrond van de Floriade 2022 in Almere

 

Op de website van de Floriade Expo kun je een grote plattegrond downloaden.

 

Wat is er te zien op de Floriade Expo 2022 in Almere?

Trek je wandelschoenen aan en ga met me mee langs alle bezienswaardigheden op de Floriade Expo 2022 in Almere. Ik houd de nummering op de plattegrond hierboven aan.

De Floriade is opgedeeld in een paar districten:

 • Urban District
 • Central Square
 • Utopia Island
 • Green Island
 • Hortus Avenue
 • Eco District

Ik vind het Urban District en Green Island het meest interessant en Eco District het minst. Dit deel ligt ook wel erg afgescheiden van de rest, maar wel slim gedaan om hier de in- en/of uitgang van de kabelbaan te leggen, zo zien de gebruikers van de kabelbaan dit deel ook. Ook als je met de pendelbus naar de auto gebracht wordt, moet je de uitgang Eco District gebruiken.

Aan de banners langs de paden kun je zien in welk district je je bevindt. Ben je de weg kwijt, overal op de Floriade staan routewijzers.

Banner op de Floriade Expo 2022 in Almere

Richtingaanwijzer op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Urban District

Het Urban District is voor velen het beginpunt. Urban District ligt direct naast de ingang Weerwater. De knooppuntenroute start hier. In Urban District liggen de landenpaviljoens.

36 = België
De Belgische inzending bestaat uit drie delen: een duurzaam geometrisch paviljoen, een mooi aangelegde tuin met eetbare bloemen en leuke zitplekken in de tuin. Al het materiaal is volledig herbruikbaar of afbreekbaar en natuurlijk. Alle materialen worden na de Floriade hergebruikt of gerecycleerd.

België op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

37 = Luxemburg
Een kavel dat tegenvalt is die van Luxemburg. De installatie zou moeten uitnodigen tot een gesprek over de Luxemburgse staalindustrie (wie in Nederland weet hiervan?) en de toekomstige ontwikkeling van een groene en duurzame stad. Het is de architecturale interpretatie van een blad. Het metershoge kunstwerk is een symbolische voorstelling van een reusachtig blad.

Luxemburg op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

48 = Thailand
Ook een leuk paviljoen is die van Thailand. Buiten is een exotische tuin vol waterlelies, kurkumaplanten, sierplanten aangelegd. Binnen zijn mooie orchideeën te zien en wordt het toerisme naar Thailand gepromoot. Ook laat Thailand de ‘agri food en horticulture’ zien. Agri food in de vorm van exotische vruchten en eetbare insecten en oriëntaalse kruiden en specerijen.

Thailand op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

50a = India
India heeft een spirituele tuin aangelegd. In het paviljoen zijn Indiase producten te koop. Ik houd zelf niet van het opdringerige gedoe als je even rondkijkt, iets wat er wel even gebeurde toen ik iets wilde bekijken. Verbondenheid met de natuur staat er centraal. Het spirituele aspect wordt benadrukt door het opnemen van bekende heilige vormen van oude levende goden en godinnen.

India op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

50b = Sudan
Het paviljoen van Sudan straalde geen warmte uit. Binnen en buiten stond veel uitgestalde koopwaar, zoals lederwaren tassen, gemaakt van kameelleer, beelden van wilde dieren en houtsnijwerk. Het deed me denken aan de souvenirshops langs de kant van de weg in Zuid-Afrika en Namibië.

Sudan op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

51 = Cyprus
Ook een presentatie dat erg tegenvalt. Het zou moeten laten zien hoe een kaal stuk stad met behulp van inheemse planten op kan bloeien tot een park dat de stad leven geeft. Ik zie het er niet, maar dat is mijn mening.

Cyprus op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

52 = Japan
Japan heeft een Japanse tuin en een paviljoen dat geïnspireerd is op de traditionele ecologische levensstijl waarin tuin, landbouwgrond en bos nauw verbonden zijn. Het thema is ‘Satoyama’, een gebied dat bestaat uit landbouwgronden, irrigatievijvers, bossen en graslanden rondom de steden en dorpen. In het paviljoen zijn tentoonstellingen van ikebana, bonsaibomen en bloemstukken. De bloemen worden elke twee weken ververst en komen uit Japan.

Japan op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

53 = Qatar
Qatar heeft werk gemaakt van zijn presentatie. Er is veel te zien, zoals een bedoeïenentent en vier torens. Ik weet niet of het de bedoeling is om hier te gaan zitten, toen ik er was, was de tent leeg. De Pigeon Tower is oorspronkelijk een rustplaats in de woestijn voor duiven op trektocht. Dit paviljoen is een 3D-print. In de Community Tower zie je een film over de geschiedenis en groei van Qatar en hoe ze in Qatar de woestijn vergroenen. De Green Tower laat zien dat er met moderne vormen van landbouw er van alles kan groeien in de woestijn. In de Energy Tower toont hoe ze omgaan met duurzame energie en zonnepanelen in de woestijn.  De torens symboliseren van Qatar om te investeren in de toekomst.

Qatar op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

65 = Suriname
Suriname presenteert zich in een grote kas. In de kas word je meegenomen langs de groene hoogtepunten van Suriname, het duurzame toerisme en de tuinbouw. Mede door de financiële bijdrage van 300 ondernemers kan Suriname zich op de Floriade Expo 2022 presenteren. Je kunt hier ook allerlei Surinaamse lekkernijen kopen.

Suriname op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

66 = Duitsland
Duitsland heeft heel veel werk gemaakt van zijn paviljoen. Het paviljoen bestaat uit een tuin met het thema ‘Biotopia – Growing Community’ met innovatieve oplossingen voor een duurzame interactie tussen natuur en stad. Boven is een grote daktuin aangelegd. Binnen in het paviljoen kun je met een slimme armband de exposities (Healty Urban Living, Green City, Regenerative Energy en Local Food) activeren en je een eigen visie op een groene stad van de toekomst creëren. Aan het eind krijg je je persoonlijke resultaten te zien. Ben je liefhebber van Duits eten, is er een heus restaurant met Duitse gerechten.

Duitsland op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

67b+68 = Frankrijk
Ik heb tijdens mijn eerste bezoek het paviljoen van Frankrijk niet gezien. De reden: het paviljoen was gesloten. Tijdens mijn tweede bezoek heb ik wel een bezoek gebracht. Het thema van Frankrijk is ‘back to the future’. Frankrijk neemt je mee naar de stad van morgen: terug in tijd en tegelijkertijd naar de toekomst. Er wordt gebouwd op voorouderlijke kennis en innovaties op het gebied van eco-bouw en landschap. Het houten paviljoen van Frankrijk steunt op drie pijlers: bio-inspiratie, bio economie en de circulaire economie. Op het veld naast het paviljoen zie je urban canopees/stedelijke luifel. Een mooie vinding.

Frankrijk op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

69 = Oekraïne
Een kavel dat wel op de kaart staat maar waar geen paviljoen is te zien. Hier sta je even stil bij de verschrikkingen die op het moment van de Floriade Expo 2022 in Oekraïne plaatsvinden. De inwoners hebben onze steun zo hard nodig. Het is niet goed te zien, maar de geel-blauwe bloemen verbeelden het wapen van Oekraïne.

Oekraïne op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

70 = Italië
De tuin van Italië is mooi, het paviljoen was tijdens mijn eerste bezoek gesloten. Ik werd daar samen met een paar anderen door een niet heel vriendelijke vrouw weggestuurd terwijl de deur geopend was. In de mediterrane tuin zijn bloemen gepoot en eetbare gewassen, zoals citroenen en sinaasappels. De planten hebben  weinig water en onderhoud nodig. Ook zijn hier eetbare tuinbouwproducten te zien, zoals dus citrusvruchten, olijven en tomaten. Dit paviljoen is pas in de eerste week van juni geopend voor het publiek. Binnen zijn de meubels gemaakt van karton.

Italië op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

71 = Tsjechië
Tsjechië heeft alleen maar een kunstwerk buiten staan. Het houten sculptuur is het Universum van Vaclav Fiala, het symbool van de collectieve verantwoordelijkheid voor de planeet. De weide is de schakel tussen de stad en het platteland.

Tsjechië op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

81 = Provincie Flevoland
Flevoland presenteert zich in het Food Forum. Het groene dak ligt op zeeniveau. Je maakt hier kennis met Flevoland, de voedseltuin van Europa. De provincie presenteert zich hier met bedrijven uit Flevoland en laat zien hoe ze werken aan het voedselsysteem voor de toekomst. Hier werken bedrijven, studenten en kennisinstellingen samen aan innovaties voor wereldwijde stedelijke voedselvraagstukken. De bekende Tv-kok Sharon de Miranda (bekend van Binnenste Buiten) is de chef-kok van Food Forum. Na de Floriade Expo blijft het Food Forum bestaan als deel van Flevo Campus. Je kunt een VR-ballonvlucht maken over Flevoland.

Provincie Flevoland op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

82 = Flevo Campus
Flevo Campus is het kennisinstituut dat zich richt op stedelijke voedselvraagstukken. Hier worden de waarde die de consument aan hun voedsel verbindt onderzocht net als de wereld achter het voedsel. Op de kavel staat het kantoor van Flevo Campus. De kantoren bestaan uit containers. Flevo Campus is een initiatief van de gemeente Almere, provincie Flevoland en Aeres Hogeschool.

Flevo Campus op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

83 = Exploded View Beyond Building
Exploded View Beyond Building is het gebouw van de Dutch Innovation Experience. Het hele huis bestaat uit natuurlijke materialen en elke kamer heeft een eigen verhaal. Het huis is een bijzondere tentoonstelling over de leefomgeving van de toekomst in de vorm van een woning. Dit huis bestaat helemaal uit natuurlijke materialen, zoals laminaat van lisdodde, isolatie van hennep, tegels met bacteriën, en plafonds van zeewier. Ik heb hier leuke dingen gezien. The Natural Pavilion blijft na deze Floriade als reizend natuurpaviljoen bestaan.

Expoloded View Beyond Building op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

84 = China
China presenteert zich met een mooie bamboetuin. De bruggen, gebouwen, banken in deze tuin zijn allemaal gemaakt van bamboe. Het thema is ‘A Growing Chinese Bamboo Garden’. Traditionele Chinese landschapsarchitectuur wordt hier gecombineerd met de nieuwste tuinbouwontwikkelingen. Via een bamboeboog loop je de mooi aangelegde tuin binnen. Deze tuin is 4.200 m2. Dit is de grootste internationale tuin op Floriade 2022. Door op knoppen te drukken gaat de fontein spuiten.

China op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

87 = Lisinia
Lisinia toont aan hoe je met weinig water toch een vruchtbaar klimaat kunt creëren. Want dat kan met kruidige planten zoals lavendel.

Lisinia op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

88 = Verenigde Arabische Emiraten
De Verenigde Arabische Emiraten heeft een geweldige presentatie van ‘Salt Water Cities, Where the land meets the sea’. Hier is een innovatieve benadering te zien van duurzaamheid in de droge, woestijnachtige omgeving van het land, waar waterschaarste, verschroeiende hitte en zoute grond voor allerlei uitdagingen zorgen. De muur om het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten is gemaakt van 3D geprint gerecycled plastic. Je loopt langs zoutwaterplassen met mangrovescheuten en binnen zie je een virtuele onderzeese zeegrasweide.

Verenigde Arabische Emiraten op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

89 = Mycelium Park
Mycelium Park bestaat uit twee delen: het paddenstoelvormige Growing Pavilion en de paddenstoelen van de Living Shelter. Het paviljoen is opgebouwd uit vijf geteelde kerngrondstoffen: hout, mycelium, bulrush (kattenstaart), katoen en reststromen uit de landbouwsector. Verrassend dat je hier zo veel leuke dingen mee kunt maken. Een verrassend paviljoen in een mooie vorm. Mycelium zijn de wortels van de paddenstoel. Living Shelter geeft een kijkje in wat de architectuur van morgen zou kunnen zijn. Het paviljoen was ook tijdens de Dutch Design Week in 2019 te bewonderen. Binnen is het verrassend ruim en licht.

Mycelium Park op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

98 = Aeres Hogeschool Almere
Het eerste gebouw dat ik zag bij binnenkomst is het nieuwe pand van de Aeres Hogeschool Almere. De binnenkant heb ik niet gezien omdat het gesloten was. Het gebouw is in gebruik als hogeschool. De buitenkant valt ontzettend op omdat het helemaal bedekt is met planten. Het gebouw heeft de bijnaam ‘De Groene Long’. Het is de groenste hogeschool van Nederland en onderdeel van Flevo Campus. Dit pand won de Circulair Award 2022. Aeres Hogeschool Almere leidt studenten op tot toekomstgerichte groene veranderaars. Zij krijgen de kennis nodig om de groeiende steden leefbaar te houden omdat de inwoners van steden steeds meer vragen hebben over natuur, leefbaarheid, voorziening van voedsel, water en energie in hun stad.

Aeres Hogeschool Almere op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

100 = Nederland
De Nederlandse inzending is Natural Pavilion. Het is één van de eerste gebouwen die je tegenkomt vanaf ingang Weerwater. In het bio-based natuurpaviljoen ontdek je innovaties van meer dan 24 kunstenaars die de relatie natuur en technologie verkennen, met verrassende dingen. De kunstenaars van de kunstwerken kijken ver in de toekomst van duurzame innovatie. Het gebouw bestaat uit drie etages. Het gebouw is voorzien van de meest duurzame innovaties. In The Nature Pavilion zie je bijv. vernieuwend food zoals hapjes van de stamcellen van bekende mensen, gebreide steak, doorzichtige sashimi en vleesoesters.

Nederland op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

101 = Bangladesh
Een mooi licht paviljoen is het paviljoen van Bangladesh. Je ziet het (vind ik) niet aan de buitenkant maar het paviljoen is gebouwd in de vorm van een shapla, waterlelie, de nationale bloem van Bangladesh. Binnen zijn natuurlijke materialen gebruikt, vooral veel jute. Je kunt hier ook producten uit Bangladesh kopen, zoals jute kleding en tassen.

Bangladesh op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

102 = Turkije
Het paviljoen van Turkije was beide keren gesloten toen ik hier was. Het paviljoen vestigt de aandacht op de nieuwe vorm die de steden moeten aannemen en de groeiende interesse van de bewoners voor de natuur. Binnen zou je een filmpje over Turkije en handgemaakte producten moeten kunnen bekijken. Dit paviljoen is pas eind juni officieel geopend.

Turkije op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

106 = Gemeentes Amsterdam en Almere
Twee totaal verschillende steden maar ze werken samen o.a. in het paviljoen The Voice of Urban Nature. Almere en Amsterdam laten hier zien hoe ze samen met de inwoners bouwen aan de groene stad van de toekomst en hoe ze de natuur willen ontwikkelen. Een leuk paviljoen van de gemeentes Almere en Amsterdam. Deze steden werken samen aan De Groene Stad van de Toekomst. In de tuin bevindt zich een met 4.000! eetbare plantensoorten. Let ook op de teksten op de muren. Die zijn leuk.

Gemeentes Amsterdam en Almere op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

113 = Classics & Future Moments
Dit is een deel die ik de eerste keer niet gezien heb, de tweede keer dat ik de Floriade bezocht heb ik dit wel gezien. Het zag er een beetje verwilderd en uitgebloeid uit, vond ik. Dit zijn acht kleurrijke tuinen voor het bloemenkunstproject Classics & Future Moments. Op alle kavels is een pleintje gemaakt waar je kunt gaan staan om een selfie te maken met een bloemenkunstwerk als achtergrond. Hier zijn bloembollen en vaste planten en heesters geplant. De naam Classics & Future Moments verwijst naar vier gelouterde tuinarchitecten en vier talenten die elk hun eigen kavel hebben ontworpen.

Classics & Future Moments

 

Restaurants in het Urban District:
2 = Local Foodtrucks
3 = Ice Cream Parlour
5 = Pizza Place

Foodtruck op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Central Square

Central Square is het centrale plein op de Floriade. Vanuit alle gebieden zie je Flores, de flat en ook het kunstwerk Beehold is van verre te zien.

90 = Flores
Het Floresgebouw is vanaf alle kanten van de Floriade te herkennen. Het is een hoge flat waar nu de exposanten tijdelijk wonen maar als de Floriade in oktober 2022 is afgelopen wordt het omgebouwd tot 80 huurappartementen. Beneden zijn nu een restaurant. Het Floresgebouw is ontworpen door Klunder Architecten. Mooi is de beschildering met bloemen. Het weerspiegelt de bomen, planten planten- en bloemencollectie van Floriade. Voor het Floresgebouw liggen ijsjes. Ze liggen achter hekken. Reden? Kinderen kunnen als het opengesteld zou zijn op de ijsjes spelen. Er omheen staat een terras.

Flores op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

193 = Kunstpaviljoen M.
Museum M is een rond gebouw met een cirkelvormig vlonderpad/loopbrug ervoor. Museum M. blijft na de Floriade bestaan. Het gebouw is ontworpen door Studio Ossidia. Het ontwerp bestaat uit drie cirkels: De Haven, Het Podium en Het Observatorium. Binnen zijn er een paar ruimtes die je zintuigen prikkelen. In de tentoonstelling NaturAlly: wild futures nemen vijf kunstenaars je mee in hun toekomst van de natuur. De nadruk ligt op grootschalige multimediale kunst en landschapskunst.

M. wil met een permanent museum in Almere immersieve kunst en landschapskunst voor meer mensen toegankelijk maken. Immersieve kunst hangt niet aan de muur, maar is een algehele ervaring: het binnenstappen in een kunstwereld waarbij al je zintuigen geprikkeld worden en waarin je echt meegenomen wordt. Ik vond het wel grappig maar om daar nu apart voor naar een museum te gaan, nee.

Kunstpaviljoen M. op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Restaurants op Central Square:
3 = Ice Cream Parlour
5 = Pizza Place

Pizza Place op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Utopia Island

Utopia Island ligt in het Weerwater. Vanaf knooppunt 8 op Utopia Island bekijk je het groene toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland. Hier staan 12 houten inspiratieboxen verspreid over de boulevard. Het is de bedoeling dat je bewust van de meerwaarde van groen in een stedelijke omgeving.

3 = Oosterwold
Bij Oosterwold ervaar hoe je je eigen voedsel kunt maken. Hier leer je over de geschiedenis van stadslandbouw, de ambities van Oosterwold en ‘urban farming’. Oosterwold is het grootste stadslandbouw project ter wereld. Oosterwold wil 10% van het voedsel van Almere produceren. Op deze kavel zie je fruitbomen en struiken, een expositieruimte waar de betekenis van stadslandbouw wordt geïntroduceerd, een multifunctionele presentatieruimte met een audiovisual over Oosterwold en moestuinbakken waar 50 verschillende groentes groeien.

Oosterwold op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

17 = J.M. van Berkel B.V. Hillegom
Deze kavel ligt achter het huisje van Save Plastics. Ik heb wel een kavel achter het huisje gezien maar geen bordje, ik weet dus niet of deze plantenperk van Van Berkel is.

23 = Save Plastics
Deze tiny house is gebouwd van 7.400 kilo Almeers hergebruikt plastic afval. Save plastics ziet plastic afval als een waardevolle grondstof. Bij Save Plastics Beach House zie je hoe bouwen met lokaal afval zorgt voor een schonere leefomgeving en voor minder import van traditionele bouwmaterialen, zoals cement en tropisch hardhout. Plastic is geen afval meer maar gerecycled materiaal. In het huisje zijn, als het huisje open is, wisselende exposities. De lantaarnpaal, vlonders en de loungestoelen op het strand zijn ook gemaakt van gerecycled plastic.

Save Plasctics op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

31 = Circuloco
In Circuloco hebben lokale ondernemers de handen ineen hebben geslagen als het gaat om circulariteit. Bedrijven en kunstenaars uit Almere en omgeving tonen hier hun duurzame oplossingen. Het paviljoen van Circuloco wordt na afloop van de Floriade verplaatst naar een volgende locatie. Hier kun je stompkaarsen met het logo van de Floriade kopen, de kaars is gemaakt van kaarsvetresten. En ook iets wat ik uit mijn jeugd ken, punniken, het maken van een lange, gebreide holle koord. Ik had vroeger ook setje. Hier kun je zelf punniken met een grote uitvoering. Echt jeugdsentiment.

Circuloco op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

46 = Stichting Stad & Natuur Almere
Als je vanaf het Urban Disctrict komt is dit het eerste wat je van Utopia Island ziet. Bij Stichting Stad & Natuur Almere heeft zijn kavel samen met Stichting Nationale Boomfeestdag gevuld met bomen. Je hebt hier een schitterend uitzicht over het Weerwater. Op het bomenbeleefpad leer je veel over bomen en bossen. Een educatieve kavel met knutselopdrachten, speurtochtopdrachten en workshops.

Stichting Stad en Natuur Almere op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

194 = Gemeentes Amsterdam en Almere Utopia Schooltuin
Een gezamenlijke inzending van de gemeentes Amsterdam en Almere. Stichting Stad & Natuur uit Almere en Schooltuinen en Natuureducatie Amsterdam hebben natuur- en voedsel educatie lessen ontwikkeld voor twee basisscholen op het terrein van de Floriade. De lessen richten zich op de vier thema’s van de Floriade: Greening, Feeding, Healtyhing & Energising the City.

Utopia Schooltuin op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

195 = Wilde Weelde
Wilde Weelde is een spiraalvormige tuin langs de oevers van het Weerwater. Het een groene stadsplein met inheemse bomen, bloemen en planten. Een mooie tuin met inspiratie voor je eigen tuin en creatief hergebruiken van materialen, regenwateropvang, composteren, bijenhotels en vogel- en insectvriendelijke beplanting. Wilde Weelde is een vakvereniging en netwerk van hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers, adviseurs en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen.

Wilde Weelde op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

197 = Stichting Weerwoud
Kringlooplandbouw op het uiterste puntje van Utopia Island. Je loopt hier op een deel van 1,4 hectare waar je kunt zien hoe voedselvoorziening en ecosysteemherstel samen gaan in de stad van de toekomst. Er wordt gebruik gemaakt van agroforestry, een eeuwenoude vorm van kringlooplandbouw.

Stichting Weerwoud op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Restaurants op Utopia Island:
8 = Poffertjes en school lunches
9 = Flora’s Kitchen
10 = The Dutch

Restaurant Flora's Stage op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Green Island

Green Island vind ik samen met Urban District het mooiste deel van de Floriade Expo in Almere. Ook Green Island ligt in het Weerwater. Ik wandelde vanaf Utopia Island naar Green Island. Leuke plekken hier zijn in mijn ogen de Almeerse Wolunie, Treeport Zundert en Fruitful City.

13 = Tuinbranche Nederland
In de klimaattuin van Tuinbranche Nederland zie je het ‘klimaat-maatje’. Dit is een positief, vriendelijk, uitnodigend figuurtje dat iedereen helpt met tips, adviezen en inspirerende voorbeelden om zelf bij te dragen aan een biodiverse omgeving. Het klimaatmaatje moet je bewustzijn dat er echt iets met het klimaat aan de hand is en vooral dat we daar zelf iets aan kunnen doen. Er schijnen een aantal klimaat-maatjes aanwezig te zijn. Ik heb er eerlijk gezegd niet op gelet. Maar op mij foto’s zie ik wel bordjes met teksten zoals zet planten in je tuin.

Tuinbranche Nederland op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

14 = Almeerse Wolunie
‘Shades of Nature’ is een schitterend bedacht paviljoen. Je kijkt je ogen uit, zowel van binnen als aan de buitenkant. Aan de ene kant zie je het grote oog gemaakte van lappen stof, binnen zie je veel wekpotten met water en verfstof uit planten met gebreide schaapjes en planten. De wol van deze schaapjes komt van de schapen in het Vroege Vogelbos. Als het licht er in valt is het een mooi kleurenspel dat lijkt op glas-in-lood-ramen. Ook aan de buitenkant lijkt het net een grote glas-in-lood-raam. De binnenwand is bedekt met vilt gemaakt van de wol van de schapen en veren. Neem plaats op een schapenvacht en geniet van dit prachtige paviljoen.

Almeerse Wolunie op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

15 = Treeport Zundert
Een andere geweldige bijdrage is die van Treeport Zundert. Zundert is de geboorteplaats van de bekende schilder Vincent van Gogh. Het is een golvend kunstwerk met plantjes ertussen. De beplanting wordt gecombineerd met een innovatief Zunderts systeem van ondergrondse warmteopslag. Dit is een bijzondere buizenconstructie. Normaal gesproken zie je die alleen ondergronds. Op de Floriade wordt het bovengronds gecombineerd met beplanting en installaties geïnspireerd door beroemdste werken van Vincent van Gogh.

Treeport Zundert op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

16 = Groen Collectief Nederland
Het paviljoen van Groen Collectief Nederland werd tijdens mijn eerste bezoek gebruikt voor een netwerkborrel en tijdens mijn tweede bezoek was het paviljoen al gesloten. Ik kan je dus niet vertellen wat er te zien is maar de achterkant van de muur is heel mooi met twee mooie street art werken in de vorm van een vlinder en een bij. Hier draait het er om wat groen kan doen in een stedelijke omgeving en je ervaart praktische oplossingen, zoals duurzame en herbruikbare materialen, groene daken en wanden, waterdoorlatende bestrating.

Groen Collectief Nederland op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

20 = Koers
CO2-neutrale, zelfherstellende, waterdoorlatend wandelpaden. Zo wil je het in elke tuin en elke openbare ruimte zien. De paden zijn grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal en volledig recyclebaar. En goed voor de bomen en planten die naast het pad groeien want die maken gebruik van de regen.

Koers op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

21 = LTO Cultuurgroep Zomerbloemen
Dit is een pluktuin, aangelegd in de vorm van twee grote bloemen. Het is vanaf de grond niet te zien dat deze kavel aangelegd is in de vorm van bloemen maar het schijnt dat je het heel goed vanuit de kabelbaan ziet. De pluktuin is gevuld met zomerbloemen van bolgewassen, vaste planten, heesters, siergrassen en zaaigewassen.

LTO Cultuurgroep Zomerbloemen op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

26 = Sino-Europe Horticulture Association
De Sino-Europe Horticulture Association neemt je mee door een prachtige en kleurrijke rhododendrontuin. Ik heb deze tuin beide keren niet kunnen vinden.

27 = Fruitful City
Dit is het paviljoen van de kerken in Almere. Hier zie je het Bijbelse toekomstvisioen: een volmaakte stad in een paradijselijke tuin. Eerbied voor de schoonheid van de schepping van God is inspiratie voor een duurzame en groene toekomst. Het is een kleine, ronddraaiende eco kerk met zonnepanelen op het dak. De kerk draait mee met de zon, waardoor het meer zonne-energie produceert en volledig energiezelfstandig is. Heel symbolisch: God is onze zon en als wij naar Hem toe gaan, ontvangen we zijn licht. Een mooie gedachte. In de tuin 12 sculpturen die de vruchten van de Geest uitbeelden, zoals geloof, hoop en liefde, trouw, geduld, vrede en vreugd. In de tuin rondom de Tiny Church zijn drie routes uitgezet: Beeldenroute, spirituele route en duurzaamheidsroute. Een mooie plek om even tot rust te komen. Je kunt binnen een kaarsje aansteken aan de paaskaars.

Fruitful City op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

38 = Lageschaar Vaste Planten
Hier doe je inspiratie op voor je eigen tuin met bijzondere combinatie van inheemse en wilde planten en reguliere soorten. Thuis kun je je eigen tuin vol biodiversiteit maken die een lange levensduur heeft.

Lageschaar Vaste Planten op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

39 = Cultuurgroep Rozen
De roos is  één van de meest populaire bloemen. Rozen verdienen meer plek in de steden. Hier leer je meer over rozen, hun levensduur, de bloei, klimaatbestendigheid, onderhoudsvriendelijkheid en de bijdrage van rozen aan de biodiversiteit. Thema: Roses for sustainabale green cities, with love.  Al wandelend onder klimrozenbogen ontdek je hier een wereld vol geur en kleur.

Cultuurgroep Rozen op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

40 = TRI-groei in groen en Aeres
TRI Groei in Groen en Aeres werken samen om iedereen die in het groen wil werken op te leiden. TRI zijn de schakel tussen groene scholen, hoveniersbedrijven en leerlingen. TRI zorgt werkadressen om werk- of stage-ervaring op te doen. Aeres Hogeschool Almere leidt studenten op tot toekomstgerichte groene veranderaars.

TRI Groei in groen en Aeres op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

55 = Boomkwekerij Ebben & VIC Landscapes
Deze kavel heet The Wonderful World of Water and Trees. Je wordt hier verleid om te spelen met water in een waterlandschap. Op de kavel een levende brug (een brug gemaakt van levende bomen), een wikkelhuisje en een zitje aan het water met hangmat. Alle materialen zijn natuurlijk, gerecycled of recyclebaar. 

Boomkwekerij Ebben en VIC Landscapes op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

57 = De Grote Tuinverbouwing / Lodewijks Groene Geluk
Lodewijk Hoekstra is een bekende tv-tuinman. Met zijn televisieprogramma ‘Lodewijks Groene Geluk’ wil hij iedereen inspireren om groener te leven, wonen en consumeren. Hier kun je een selfie met hem (beter gezegd een levensgrote foto) maken en jouw groene wens delen op social media voor een betere en duurzamere wereld. Hij geeft shows bij de Urban Stage.

De Grote Tuinverbouwing op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

58 = Garden of Peace
Garden of Peace wil een toekomst bouwen met de ander maar niet ten koste van de ander. Je leest hier wijze spreuken van filosofen en andere vooraanstaande personen uit het verleden, kunst en ziet planten uit zes continenten. De gulden snede wordt uitgelegd. Dit is een geometrische vorm die je overal in de natuur, zoals in bloemen, schelpen en ons eigen lichaam, terugziet. De gulden snede de basis van het ontwerp van de Garden of Peace.

Garden of Peace op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

59 = World Village
Tijdens mijn bezoeken waren de winkels van World Village allemaal al gesloten. Ik heb niet binnen kunnen kijken. Het zijn winkeltjes met spullen uit Sudan, Ecuador, Marokko, Bolivia en Yemen.

World Village op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

62 = EcoDemoHuis
In het EcoDemohuis ontdek je elke dag tussen 16.00 uur en 17.00 uur meer over ecologisch wonen in een huis dat niet alleen duurzaam en energiezuinig is, maar ook weinig onderhoud vraagt, zoals dat de woning meer energie oplevert dan dat jij verbruikt, zonnepanelen op het dak, duurzaam materiaal, hergebruik van de geventileerde lucht en de warmte- koudeopslag en weinig tot geen onderhoud aan het huis. Ik vind de ruimte binnen heel beperkt.

EcoDemoHuis op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

73 = Insectendorp
Deze kavel met de insectenhuisjes staat niet op de kaart. De huisjes zijn kopieën van gebouwen die in Almere staan. De huisjes zijn gemaakt van roodbakkende klei en zijn winterhard.

Insectendorp op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

74 = Van den Berk Boomkwekerijen
Op deze kavel staan bomen die meer vertellen over de relatie tussen bomen en water en hoe we de klimaatveranderingen kunnen remmen en een  leefbare stad kunnen verbeter. Bomen bieden de oplossing voor de stijging van de zeespiegel. De uitleg over de relatie tussen bomen en water en de baten van bomen in de stad vindt plaats in een zeecontainer, 3 meter onder NAP.

Van den Berk Boomkwekerijen op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

77 = TU Delft Urban Forestry
Wil je even chillen. Dat kan in het Urban Climate Arboretum van de TU Delft. Dit is een leslokaal, laboratorium en chillplek ineen. Urban Forestry houdt zich bezig met het in kaart brengen van de mogelijkheden om bomen een essentiële rol te laten spelen in de aanpak van grootstedelijke problemen als klimaatadaptatie, ecologie en woningbouw.

TU Delft Urban Forestry op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

80+97 = Tiny Houses
Tiny Houses zijn helemaal hot op het moment en passen dus goed in het thema van de Floriade Expo 2022. Je ervaart hoe je met minder binnenruimte, een kleine eigen tuin en een ruime gezamenlijke tuin een mooie woonplek hebt. Er staan in totaal zeven tiny houses. Hier komen in de toekomst ook daadwerkelijk tiny houses te staan. Toen ik er was kon ik geen van de tiny houses van binnen bekijken, helaas.

Tiny Houses op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

96 = Stiltegoed, Bezinning en Beweging
Een kavel dat niet op de plattegrond staat. Deze kavel ligt naast kavel 97 (Tiny Houses). Hier werk je aan je innerlijke gezondheid tijdens de dagelijkse demonstraties en gratis kennismakingen met bijv. Thai Chi, yoga en meditatie.

Stiltegoed, Bezinning en Beweging op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Bamboo Giant
Een kavel dat niet op de plattegrond staat. De kavel heeft ook geen eigen bordje en geen eigen kavelnummer. Het is een plek waar je op bamboostoelen kunt uitrusten in een heus bamboobos. De tuin is tot stand gekomen in samenwerking met BambooGiant.nl. Bamboo Giant is de grootste bamboekwekerij in Nederland. Het bedrijf is gespecialiseerd in tuinbamboes. Deze kavel ligt naast de kavel van TU Delf Urban Forestry.

Bamboo Giant op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Restaurants op Green Island:
11 = ROOTS Shelter restaurant

Roots shelter Restaurant op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

12 = Local Foodtrucks met Thais eten bij Chop Chop en Venezolaans eten
13 = Foodtruck Joyride met koffie, thee en iets voor bij de koffie en thee

Foodtruck op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Hortus Avenue

Hortus Avenue is de straat die van de ene kant naar de andere kant van de Floriade loopt en waar aan beide kanten bedrijfspresentaties te zien zijn. Dit deel heb ik de eerste door tijdgebrek nogal gehaast bekeken. Tijdens mijn twee bezoek ben ik hier begonnen. Hortus wordt na de Floriade de nieuwe groene stadswijk van Almere.

119 = Woonzorgcentrum Flora
Hier wonen al mensen als de Floriade gehouden wordt. Het is een woonzorgcentrum waar mensen wonen met dementie. Vanuit Flora hebben zij uitzicht op de prachtige tuinen en paviljoens van de Expo. Het woonzorgcentrum blijft hier na de Floriade staan als onderdeel van de toekomstige wijk Hortus.

Woonzorgcentrum Flora op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

123 = Light Challenge
Geen idee wat dit zou moeten zijn, want op deze kavel zie ik alleen een elektriciteitshuisje.

125 = Lips Groen
Het thema van deze tuin is: zet je zintuigen op scherp. In deze zintuigentuin worden je zintuigen geprikkeld. Bij het ontwerp is gebruik gemaakt van ideeën uit de biofilie, een aangeboren verbinding van de mens met de natuur, zoals de rust die kijken naar water brengt of het luisteren naar de wind of de rust van wandelen in het bos. Er is hier zoveel te zien qua kleuren, geluiden, geuren, vormen, natuurlijke materialen, geometrie en water.

Lips Groen op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

126 = Europarcs
Europarcs heeft twee (Rebel House en Just Nature) CO2 neutrale woningen met nieuwe technologieën gebouwd. Europarcs heeft twee belangrijke pijlers: het ontwikkelen van volledige duurzame recreatiewoningen en het opbouwen en inrichten van duurzame vakantieparken. Ze introduceerden het concept ‘ré-creeëren’ en richten zich op ‘het nieuwe recreëren’: vakantie vieren in een innovatieve en duurzame woning. Het lijkt van buiten niet erg groot maar binnenin is er verrassend veel ruimte met name in de Just Nature woning.

Europarcs op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

127 = Boot & Dart Group en Partners
Hier wordt getoond hoe een groene stad functioneel aantrekkelijk en leefbaar gehouden wordt door het groen ondergronds en bovengronds. Ook oplossingen om de steden te veranderen in een groene en fijne leefomgeving worden hier getoond.

Boot & Dart Group en Partners op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

128 = Hortus
Hortus wordt de nieuwe groene stadswijk van Almere. De wijk wordt gebouwd op het terrein van wat nu de Floriade Expo is. Er worden duurzame en comfortabele woningen in het groen aan het Weerwater gebouwd door Amvest en Dura Vermeer.

Hortus op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

130 = Cultuurgroep Rozen
De roos is  één van de meest populaire bloemen. Rozen verdienen meer plek in de steden. Hier leer je meer over rozen, hun levensduur, de bloei, klimaatbestendigheid, onderhoudsvriendelijkheid en de bijdrage van rozen aan de biodiversiteit. Thema: Roses for sustainabale green cities, with love.  Al wandelend onder klimrozenbogen ontdek je hier een wereld vol geur en kleur.

Cultuurgroep Rozen op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

131 = Fruithal Smits
Fruithal Smits is de fruittuin van de provincie Flevoland, een tuin vol appels, peren en aardbeien, waar je van alles te weten komt over hoe deze gezonde lekkernijen geteeld worden. Het fruit wordt in de provincie, lokaal en duurzaam geteeld door het familiebedrijf Smits. In de tuin een tiny house en een paar reuze vruchten.

Fruithal Smits op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

132 = Flevofood
Flevofood is een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. Hier ontdek je de duurzame voedselketen van zaadje tot bord. Met behulp van nieuwe duurzame en innovatieve technieken worden groenten geplant, onderhouden en geoogst. Pixelfarming is een natuurinclusieve manier van telen waarbij het land wordt verdeeld in ‘pixels’ met verschillende gewassen, een robot verzorgt de gewassen tot ze klaar zijn om geoogst te worden.

Flevofood op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

136 = The Green House
The Green House is de grote kas vlakbij de ingang Weerwater. Tijdens mijn eerste bezoek heb ik een snel bezoek gebracht. In de kas van 170 meter lengte en een grootte van 1 hectare presenteert de glastuinbouwsector uit verschillende landen zich, zoals Colombia, Ethiopië, India en Zuid-Korea. In de kas shows met o.a. eustoma, orchideeën en amaryllissen. Dit doet me een beetje denken aan de binnententoonstellingen van de Keukenhof in Lisse waar ik eerder dit jaar was. In The Green House maak je een reis door de glastuinbouw: van zaadje of stekje tot groente en fruit op je bord of tot prachtige bloemen en planten. In het Technical Innovation Center zie je de toekomstige teeltwijzen met onder meer een gerobotiseerde vertical farm, drones en andere soorten robots. In de kas is restaurant Roots gevestigd. Van woensdag t/m zondag is er om 13.00 uur dagelijks een gratis rondleiding door The Green House.

The Green House op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

141 = World Food Pavilion
Een heel herkenbaar paviljoen met zijn wereldkaart. In dit paviljoen ga je op ontdekkingsreis door de fascinerende wereld achter ons voedsel. Dit is een voorproefje van World Food Center Center in Ede dat in 2023 opent. Het wordt een thema-attractie rondom voedsel. Je wordt meegenomen in de vraagstukken rondom de productie en consumptie van voedsel.

World Food Paviljoen op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

142 = Flevofood
Flevofood is een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. Hier ontdek je de duurzame voedselketen van zaadje tot bord. Met behulp van nieuwe duurzame en innovatieve technieken worden groenten geplant, onderhouden en geoogst. Pixelfarming is een natuurinclusieve manier van telen waarbij het land wordt verdeeld in ‘pixels’ met verschillende gewassen, een robot verzorgt de gewassen tot ze klaar zijn om geoogst te worden.

Flevofood op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

143 = Flevoland toen en nu
Deze kavel ligt naast Flevofood en staat niet op de plattegrond. Hier wordt in het kort de geschiedenis van de provincie Flevoland uitgebeeld van een stuk land onder zeeniveau met nu landbouw, wegen en waterwegen en moderne steden, natuur en landschapskunst.

Flevoland toen en nu op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

145 = Conference Paviljoen
Deze congresruimte is alleen toegankelijk voor congresdeelnemers.

Conference Pavilion op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

148 = Cultuurgroep Fruitgewassen
Hier ontdek je de verleiding van fruit. Je leert hier meer over de opkweek van fruitgewassen en je ziet hoe de fruitsoorten die in Nederland geteeld worden en hier groeien en bloeien. De Cultuurgroep Fruitgewassen laat je zien welke rol Nederland in de wereld vervult op het gebied van hoogwaardige veredeling van fruitgewassen. De beste exemplaren worden gebruikt om door te kweken, om te kruisen en om uitgangsmateriaal zoals zaden en stukjes plant te telen. De moderne fruitteelt maakt gebruik van betrouwbare, gezonde en moderne rassen van uitgangsmateriaal van Nederlandse bodem. Hier doe je ideeën op om zelf fruit te kweken op je balkon of in je moestuin. De Nederlandse vruchtboomkwekerij en fruitteelt laat je innovatieve oplossingen zien voor duurzame fruitteelt in steden.

Cultuurgroep Fruitgewassen op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

150 = From Boskoop
Rond Boskoop worden al eeuwen bomen en struiken gekweekt. In de tuin van Boskoop zie je smalle percelen vol groen, gescheiden door water. Dit is het typische landschap van het boomkweekgebied Boskoop. Het is een miniatuur van het Boskoops boomkwekerijgebied met bomen en planten.

From Boskoop op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Restaurants op Hortus Avenue:
1 = Coffee Corner
14 = Orangerie

Orangerie op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

15 = Conference Paviljoen
16 = ROOTS Restaurant

Roots Restaurant op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Eco Disctrict

Eco District vond ik niet veel aan. Je kunt hier vandaan met de kabelbaan naar Green Island of andersom van Green Island naar Eco District en dan via één de twee viaducten over snelweg A6 naar Hortus Avenue lopen.

Hier staan ook weer de Floriade letters, net als bij ingang Weerwater. Deze letters zijn onder andere gemaakt van gerecyclede materialen die zijn verzameld bij het Upcyclecentrum in Almere. Inwoners van de stad hebben hieraan bijgedragen door allerlei materialen die ze niet meer gebruikten in te leveren bij het centrum.

185 = Albert Heijn Bloementuintjes
Albert Heijn heeft zijn bloementuintjes over gehad denk ik en hier uitgestrooid. Albert Heijn is een officieel partner van Floriade Expo 2022 in Almere. Met het planten van verschillende bloemen worden de bijen, vlinders en andere insecten geholpen. Er liggen 8 verschillende soorten bloementuintjes waar insecten aan nectar en stuifmeel geholpen worden wat belangrijk is voor de biodiversiteit in Nederland.

Albert Heijn Bloementuintjes op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

187 = J.M. van Berkel B.V. Hillegom
Net als op Utopia Island heb ik ook in het Eco District geen kavel van J.M. van Berkel B.V. Hillegom gevonden.

188 = 100 jaar Jan de Wit en Zonen B.V.
Een kavel waar niet veel te zien is, behalve een aantal bloemen. De firma Jan de Wit en Zonen B.V. leveren al vier generaties lang bloembollen en vieren in 2022 hun 100-jarig bestaan.

Jan de Wit en Zonen op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Bonte Berm
De Bonte Berm van JUB Holland brengt kleur en diversiteit in de stedelijke omgeving. Dit is een combinatie van bloembollen met 1-, 2- en meerjarige kruiden. Het mengsel zorgt voor 8 maanden bloei, extensief maaibeleid, voedsel, schuil- en nestelplekken voor insecten. Deze kavel staat niet op de plattegrond. De kavel bevindt zich tussen het toiletgebouw en de kavel van de Albert Heijn.

Bonte Berm op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Restaurants in het Eco Disctrict:
17 = Coffee Corner

Coffee Corner op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Kunst

Op het hele terrein van de Floriade Expo 2022 in Almere staan vele kunstwerken. Net als hierboven bij de paviljoens heb ik ook hier de nummering van de plattegrond aangehouden. Er zijn leuke kunstwerken bij.

A = Okay, I’m Alex
Deze robot staat vlakbij de ingang Weerwater. Toen ik de eerste keer de Floriade bezocht was werkte de robot niet, tijdens mijn tweede bezoek bewoog de robot een klein beetje. Deze robot en de robot die bij de ingang bij Eco District staat, zijn tweemaal daags te zien in de voorstelling Rocky the Robot op de main-stage van het Floriadeterrein.

Okay, I’m Alex op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

B = We will Find a Way van Farida Sedoc
Dit is een 700 meter lang kunstwerk. Het is één van de grootste kunstwerken ter wereld. Als je op Hortus Avenue loopt moet je even naar beneden kijken. Daar zie je dit kleurige kunstwerk. Het is kunst die ontstaat in de samenleving door samenwerking in de gemeenschap. Jij kunt als bezoeker van de Floriade elke woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur meewerken aan het kunstwerk.

Kunstwerk We will Find a Way op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

C = Beehold van Florentijn Hofman
Dit kunstwerk van Florentijn Hofman kun je niet missen. Beehold is 12 meter hoog. Het lijkt op een volwassene met een kind. Het beeld bestaat uit 10.000 (blije en verdrietige) bijen. Bijen zijn belangrijk voor een goede balans tussen mens en natuur, zeker in de nabije toekomst. Dit kunstwerk is gemaakt als statement over de mens-natuur verhouding die in disbalans is. 80% van de planten die we eten zijn voor de bestuiving afhankelijk van bijen maar het aantal neemt af. Dit kunstwerk blijft na de Floriade Expo 2022 in Almere in op de Esplanade in Almere Stad staan.

Kunstwerk Beehold op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

D = Weerwater van Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens
Het weerwater is een stille getuige van de ontstaansgeschiedenis van Almere en omgeving. Dit is één van de drie hoorspelen waarin de geschiedenis van het Floriade terrein wordt verteld vanuit het landschapsperspectief. Het was water en toen land en nu weer water. De geschiedenis van het Floriadeterrein wordt verteld vanuit het perspectief van de materialen waaruit het is opgebouwd: zand, zeeklei, hout en beton.

Kunstwerk Weerwater op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

E = Worm Beleving van Will Beckers
Het kunstwerk is een ode aan de worm. Jij als bezoeker gaat ondergronds door een gang met wormachtige structuur. Zo ervaar je het perspectief van een worm.

Kunstwerk Worm Beleving op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

F = De uitkijk van Will Beckers
Het is een uitkijk in een takken wal langs de Weerwater. Je kijkt vanaf Utopia Island naar Almere Stad. Het kunstwerk biedt ook een doorkijkje naar de waterrand.

Kunstwerk De uitkijk op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

G = Oase van Will Beckers
Dit kunstwerk nodigt je uit om even rust te nemen op de boomstammen en dit kunstwerk dat bestaat uit honderden Cortenstaal plaatsjes te bekijken. In het hart groeit een organisch wilgennest.

Kunstwerk Oase op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

H = Utopia Toren van Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens
De Utopiatoren is de stille getuige van de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Dit is één van de drie hoorspelen waarin de geschiedenis van het Floriade terrein wordt verteld vanuit het landschapsperspectief. Het was water en toen land en nu weer water. De geschiedenis van het Floriadeterrein wordt verteld vanuit het perspectief van de materialen waaruit het is opgebouwd: zand, zeeklei, hout en beton.

Utopia Toren op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

I = Groene golf van Nanja van der Heiden onder begeleiding van Will Beckers
Dit kunstwerk is de winnaar van een ontwerpwedstrijd met studenten van Van Hall Larenstein. Het ontwerp is geïnspireerd op de geschiedenis van de Zuiderzee en verbeeld een ‘groene’ golf waar jij als bezoeker onderdoor loopt.

Kunstwerk Groene golf op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

J = Wenstoeter van Will Beckers
Hier kun je je groene wens laten horen. Via deze wenstoeter kunnen de bezoekers hun wensen voor de natuur over het Weerwater schreeuwen.

Kunstwerk Wenstoeter op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

K = I wish for Nature van Will Beckers
Dit kunstwerk reflecteert aan het The Willoman project van de Floriade 2012 in Venlo. De mens in het midden staat symbool voor de ultieme samenleven van mens en natuur. Laat je leiden door de wensen voor de natuur door de jeugd uit 2012 en 2022.

Kunstwerk I wish for Nature op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

L = Passage van Bouke Groen
Een groot wit kunstwerk middenin het oerbos. Het bladerdak is de enige connectie met de natuur. Een groot wit kunstwerk midden in het bos. Als je tegen de schuine muren leunt hoor je geluiden en je voelt de klank in je lichaam.

Kunstwerk Passage op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

M = Leven als een monster / Speelwildernis
In de speelwildernis worden korten scenes gespeeld door acteurs van de natuurspeelplaats Speelwindernis uit Almere. Deze theatervoorstelling voert langs het oerbos. De deelnemende kinderen zijn op zoek naar een monster dat in het oerbos leefde en onderweg worden ze zelf een monster.

Kunstwerk Speelwildernis op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

N = Naturespeak van David Guathier
Het kunstwerk is door algoritme getraind om poëzie te produceren op basis van een selectie van gedichten en filosofische teksten over de natuur. Het kunstwerk presenteert de natuur om over de filosoferen en te praten door de ontmoeting tussen dichters en machinetaal op te voeren.

Kunstwerk Naturespeak op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

O = The Lost Flowers Almanac van Abner Preis
Een digitaal pop-up-boek kunstwerk waarin je het natuurlijke leven, dat we zijn kwijtgeraakt, maar ook hebben gered. Een kunstwerk op de grond in het bos op Green Island met uitgestorven bloemen en vlinders.

Kunstwerk The Lost Flowers op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

P = Rabatten van Cathelijne Montens
Dit is één van de drie hoorspelen waarin de geschiedenis van het Floriade terrein wordt verteld vanuit het landschapsperspectief. Het is een gesprek tussen de beginboom en de rabat, getuigen van de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Het was water en toen land en nu weer water. De geschiedenis van het Floriade-terrein wordt verteld vanuit het perspectief van de materialen waaruit het is opgebouwd: zand, zeeklei, hout en beton.

Q = Attuning Nows van Audrey Large
Dit is een 3D-sculptuur gemaakt met behulp van de computer en daarna in een natuurlijke omgeving is geplaatst.

Kunstwerk Attuning Nows op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

R = Roots Suburbia in de buurt
Dit kunstwerk vertelt het verhaal van een inwoners van Almere die zich vestigen in Almere. Het kunstwerk laat de diversiteit van de inwoners van Almere zien. In Almere wonen maar liefst 193 culturen in één stad.

Kunstwerk Roots Surburbia in de buurt op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

S = Nomadic Folly van Felipe van Laar
Nomadic Folly laat de schoonheid zien van nutteloos bouwen. Dit is een oude Engelse traditie van een architectonisch experiment om mee te pronken.

Kunstwerk Nomadic Folly op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

T = Tranquility Machine
Tranquility Machine is een ruimtelijk, sonisch instrument dat bemiddelt tussen de natuurkrachten en de menselijke zintuigen. Het is een meditatieve ruimte waar je een kalmerende mindfulnesservaring beleeft.

Kunstwerk Tranquility Machine op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

U = Okay, I’m Alex
Deze robot staat vlakbij de entree van de kabelbaan in Eco District. Toen ik er was werkte de robot niet. Deze robot en de robot die bij de ingang Weerwater staat, zijn tweemaal daags te zien in de voorstelling Rocky the Robot op de main-stage van het Floriadeterrein.

Okay, I’m Alex op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

V = Het Trotse Bos
Hier dagen vijf kunstenaars je uit om te ervaren hoe we onderdeel zijn van het onzichtbare, natuurlijke netwerk. Hoe ervaar jij de natuur? Sta je er los van, sta je erboven of ben je onderdeel van de natuur? Er staan in dit deel verschillende kunstwerken:

 • Wortel_net van Marloeke van der Vlugt
 • De Klinkboom van Annabel Schouten
 • The Weeping Greenhout van Ronald vander Meijs
 • Mare Memoria van kunstenaarscollectie deOnkruidenier
 • ‘Wil’ van Biance Lurvink

Kunstwerk Trotse Bos op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Dobberend Bos
Het dobberend bos kun je niet over het hoofd zien. Dobberend Bos uit Rotterdam is werk van kunstproducent Mothership. Het bos bestaat uit 20 gerecyclede zeeboeien uit de Noordzee. Ze zijn gevuld met 20 Hollandse iepen, die zorgen voor extra vergroening, compensatie van CO2 en reductie van fijnstof. Het bos heeft geen nummer gekregen op de kaart.

Kunstwerk Dobberend Bos op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Next Generation
Next Generation vind je op Green Island vlakbij de Garden of Peace. Kunstenares Angela Groeneveld is bij het maken van dit kunstwerk uitgegaan van de Echinacea/Zonnehoed. Het hart is vervangen door doorzichtige plexiglazen bollen waarin u een baby ziet. Deze baby wordt omringd door bloemblaadjes die symbool staan voor de mensen om hem heen. Er moet goed voor onze kinderen gezorgd worden. In welke omgeving worden kinderen (next generation) groot gebracht, hoe worden ze opgevoed.

Kunstwerk Next Generation op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

De kunst A t/m B vind je op Hortus Avenue, C op Central Square, D t/m K + V en het Dobberend Bos op Utopia Island, L t/m T en Next Generation op Green Island en U in het Eco District.

 

Theaters

Op de Floriade kun je in een paar theaters en podia voorstellingen bijwonen. Ik heb geen voorstelling bij gewoond, simpelweg omdat ik er geen tijd voor genomen heb en er ook geen tijd voor had. Op een afstandje heb ik tijdens mijn tweede bezoek wel het Domstad Jeugdorkest gehoord dat het lunchconcert op Urban Stage verzorgde.

 • Main Stage van de Vriendenloterij in Urban District bij Central Square (nr. P1 op de plattegrond). Het podium is op een ponton in het water gebouwd. Hier kun je een paar keer per dag een voorstelling bijwonen.
 • Urban Stage in het Urban District bij de foodtrucks (nr. P2 op de plattegrond)
 • Flora’s Stage op Utopia Island (nr. P3 op de plattegrond)
 • Forest Theatre (bostheater) op Utopia Island (nr. P4 op de plattegrond)
 • Forest art (oerbos) op Green Island (nr. P5 op de plattegrond)

Main Stage op de Floriade Expo 2022 in Almere

Urban Stage op de Floriade Expo 2022 in Almere

Flora's Stage op de Floriade Expo 2022 in Almere

Forest Theatre op de Floriade Expo 2022 in Almere

Forest art op de Floriade Expo 2022 in Almere

 

Ik heb als blogger gratis entreekaarten voor de Floriade Expo 2022 in Almere ontvangen. De boot naar en vanaf de ingang heb ik beide keren zelf betaald. Ik heb alles zelf ontdekt en gefotografeerd. De ervaringen die ik in deze blog deel zijn mijn ervaringen. Laat je niet beïnvloeden door negatieve reviews van anderen want er zijn altijd bezoekers die een andere voorstelling van bijv. de Floriade hebben. Dat was in 2002 in de Haarlemmermeer al het geval en dat is nu ook weer het geval. Het zijn niet alleen maar plantjes waar je naar kijkt, dan kun beter naar een botanische tuin of in het voorjaar naar de Keukenhof gaan. De Floriade gaat over creatieve, groene en duurzame oplossingen voor groene steden, groene initiatieven en duurzame technologieën voor tuinbouw, voeding, energie en gezondheid. Ook de pers is niet altijd positief, maar ik vraag me bij sommige artikelen online wel af of de betreffende journalist weet wat het verhaal achter de kavel of het kunstwerk is.

Ik vond en vind de Floriade geweldig. Nadeel is wel dat alles op het park duur is en je bijna overal voor bij moet betalen, zoals de boot, de shuttlebus en het treintje. De rondleidingen zijn inmiddels gratis.

Dit is een lange blog geworden. Er is zoveel te vertellen over de Floriade. Ik hoop dat je er van genoten hebt en dat je er iets aan hebt als je de Floriade Expo 2022 in Almere bezoekt. In de volgende blog vertel ik je de praktische zaken voor je bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere.

 

Heb jij de Floriade Expo in Almere al bezocht? Zo ja, wat vond je ervan?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In deze blog lees je alles wat je kunt zien tijdens je bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In deze blog lees je alles wat je kunt zien tijdens je bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In deze blog lees je alles wat je kunt zien tijdens je bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog

Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In deze blog lees je alles wat je kunt zien tijdens je bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In deze blog lees je alles wat je kunt zien tijdens je bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog Ik bracht in mei en juni 2022 twee keer een bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. In deze blog lees je alles wat je kunt zien tijdens je bezoek aan de Floriade Expo 2022 in Almere. Lees je mee? #floriade #floriade2022 #floriadeexpo2022 #almere #flevoland #tuinbouwtentoonstelling #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com