De door mij gelezen boeken in 2019

Ik heb de boeken die ik in 2019 gelezen heb op een rijtje gezet. Een mooie mix van feelgood, oorlogsverhalen, thrillers en romans. Lees mee en doe inspiratie op.

 

Dit jaar maak ik voor het eerst een aantal jaaroverzichten. Dit jaar voor het eerst een aparte blog met de door mij gelezen boeken in 2019. Voor mijn maandoverzichten houd ik bij welke boeken die maand gelezen heb. Mijn smaak is breed van een goede thriller tot een roman tot waargebeurde verhalen. Vanaf 2019 zet ik de door mij gelezen boeken aan het begin van het volgende jaar op een rijtje. Misschien inspireert het je.

Ik heb dit jaar veel boeken die in mijn boekenkast staan, herlezen en soms lees ik boeken via mijn tablet. Dit zijn vaak boeken die ik via bookchoice download. Ik heb dit jaar al een aantal keren een serie van 8 boeken gratis gekregen. Ik heb geen abonnement, expres niet omdat er soms ook boeken zijn die me totaal niet interesseren maar als het gratis te downloaden is, waarom niet, zo heb ik op deze manier al veel mooie boeken gelezen.

Ik lees vooral op bed, net voor het slapen gaan. Door alle drukte met de ziekte van mijn moeder en de energie die dat gevreten heeft en ook mijn eigen therapie bij het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) in Amsterdam heb ik vaak geen puf meer om te gaan lezen. Later in het jaar gaat het weer wat beter met mijn moeder en heb ik geen therapie meer, waardoor ik meer tijd aan lezen van boeken kan besteden. Ik heb helaas niet bijgehouden welke boeken ik in januari en februari 2019 heb gelezen. Ik ben de door mij gelezen boeken pas gaan bijhouden toen ik ook mijn maandoverzichten voor deze blog ben gaan schrijven. Een vast onderdeel is de door mij gelezen boeken in die maand.

 

De orchideeëntuin – Lucinda Riley

In De orchideeëntuin bracht Julia Forrester als kind uren door op het landgoed van Wharton Park. Haar lievelingsplek was de kas waar haar opa exotische orchideeën verzorgde. Nu Julia jaren later een tragisch ongeluk in haar familie moet verwerken, zoekt ze troost op haar geliefde Wharton Park. Het landgoed is inmiddels geërfd door de aantrekkelijke Kit Crawford, die het grondig laat renoveren. Tijdens de renovatie komt een oud dagboek boven water, dat mogelijk van Julia’s opa is geweest. Julia gaat op onderzoek uit en ontrafelt een jarenlang verborgen familiegeheim, dat niet alleen het leven van iedereen op Wharton Park voor altijd veranderd heeft, maar ook alles wat Julia dacht te weten over haar eigen leven in een dramatisch nieuw daglicht zet.

 

Erfenis – Henk Apotheker & Kirsten van Dissel

Erfenis is een thriller over familie, uitbuiting en nietsontziend egoïsme. Chris is privédetective, ze is een kameleon en computers hebben geen geheimen voor haar. Ze lost liever problemen voor andere mensen op dan dat ze haar eigen leven aanpakt. Als internetmiljonair Mirko Noorman haar vraagt zijn verdwenen zoon op te sporen, lijkt dat een onmogelijke missie. Chris waagt zich al meteen op verraderlijk terrein, en als haar jonge informant Danny dood onder aan een flatgebouw wordt gevonden, is er voor Chris geen weg meer terug. Ze komt in aanvaring met de levensgevaarlijke misdaadfamilie De Soete. En als Chris’ turbulente verleden een onverwachte rol blijkt te spelen, loopt de drie jaar oude ontvoering uit op een persoonlijk drama.

 

De Tweede zonde – Åsa Larsson

In De Tweede zonde leidt officier van justitie Rebecka Martinsson het onderzoek naar een gruwelijke moord in Kiruna. Het slachtoffer is Soll-Britt en zij zorgde voor haar negenjarige kleinzoon Marcus, die getuige was van de moord. Zolang het onderzoek loopt, vindt Marcus onderdak bij politieman Krister. Hoe dieper Rebecka in de zaak duikt, hoe meer bizarre sterfgevallen bovenkomen die met elkaar te maken hebben en Marcus in gevaar brengen. Het is ooit begonnen bij de dood van Frans Uusitalo, die een erfenis naliet. Zal het Rebecka lukken om de moordenaar van Soll-Britt te vinden en het leven van Marcus en zijn erfenis veilig te stellen?

 

De vrouwen van kasteel Deverill – Santa Montefiore

In De vrouwen van kasteel Deverill trekt Kitty Deverill naar haar grootmoeder, bij wie ze de liefde vindt waaraan het thuis ontbreekt. Ze vertelt Kitty verhalen vertelt over vorige generaties Deverills, over de geschiedenis van het roemruchte kasteel en over het leven op het ruige, maar lieflijke Ierse platteland. Ondanks het verschil in afkomst is Bridie, de dochter van de kokkin op het kasteel, Kitty’s dierbaarste vriendin en trouwste bondgenoot, samen met Celia Deverill, het nichtje uit Londen dat de zomers steevast in Ierland doorbrengt. Wanneer door de Eerste Wereldoorlog en de strijd om een onafhankelijk Ierland de spanning in het land toeneemt, komt er een einde aan de idyllische jeugdjaren van de drie meisjes. Hun ooit zo hechte band dreigt verloren te gaan. Maar één ding zal hen altijd binden: hun verlangen naar kasteel Deverill en alle herinneringen die binnen die majestueuze muren zijn opgeslagen.

 

Als de rododendron bloeit – Santa Montefiore

In Als de rododendron bloeit proberen de vrouwen van kasteel Deverill zich staande te houden in de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Kitty wordt verscheurd door haar liefde voor Ierland en de wens haar leven met Jack te delen. Celia is vastbesloten kasteel Deverill in zijn oude glorie te herstellen en stort zich vol overgave op de renovatie, zich niet bewust van de rampspoed die onafwendbaar op haar af komt. Bridie probeert wanhopig over het verlies van haar zoon heen te komen, die ze bij zijn geboorte moest afstaan, en verzint de wildste plannen om hem terug te krijgen. Ondertussen groeit er in Amerika een eenzaam meisje op, dat niets weet van haar familie. De drie vrouwen staan voor belangrijke beslissingen in hun leven. Is liefde alleen genoeg om de zware tijd die hun te wachten staat het hoofd te bieden?

 

De laatste roos van de zomer – Santa Montefiore

In De laatste roos van de zomer botsen de vrouwen van Deverill botsen telkens weer als het gaat over de toekomst van hun geliefde kasteel. Intussen wordt Kitty’s leven op zijn kop gezet als haar vroegere geliefde terugkeert uit Amerika met zijn vrouw en kinderen, en ze ontdekken dat hun levens wel veranderd zijn maar hun gevoelens niet. Hebben ze de kracht om elkaar te weerstaan, of zetten ze alles op het spel voor een paar gestolen momenten samen? En er bloeit nóg een liefde op die alles oneindig veel ingewikkelder zal maken: Jack Deverill is verliefd geworden op een mooi Amerikaans meisje dat hij in Dublin heeft ontmoet. Ze is in Ierland om haar biologische moeder te zoeken en hij is vastbesloten haar ten huwelijk te vragen, zich niet bewust van het drama dat hij daarmee over zich afroept. Iemand zal de kluwen van geheimen en misverstanden moeten ontrafelen, wil er ooit rust komen op kasteel Deverill.

 

Ik las bovenstaande boeken als de trilogie De familie Deverill. Later zijn er nog meer delen verschenen die ik nog niet gelezen heb.

 

Paradijsvogels – Nathalie Pagie

Een heerlijk boek die ik in de zomer bij mijn ouders in de tuin gelezen heb. In Paradijsvogels vertrekt journaliste Tara Linders naar Aruba voor een commerciële reportage over jonge succesvolle carrièrejagers. Maar als ze een Vlaams meisje ontmoet dat in nood verkeert, stuit ze op een compleet ander verhaal. Met hulp van haar collega Diego Martinez gaat Tara op onderzoek uit en ontdekt ze dat het eiland ook duistere kanten heeft. Samen trekken ze een grotere beerput open dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden: het luxe eilandleven blijkt niet meer dan een zeepbel. Als de bewoners zich tegen haar keren zal ze moeten vechten voor haar leven.

 

Judas – Astrid Holleeder

Judas is de familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983, het jaar van de Heineken-ontvoering, alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. Astrid en Sonja Holleeder staan op tegen hun broer Willem en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. Willem Holleeder terroriseerde zijn familie dertig jaar lang, perste ze af en bedreigde ze. Astrid Holleeder vertelt in het boek over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de Willem Holleeder en Cor van Hout, de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu, haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Astrid kon dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

 

Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder

Dagboek van een getuige is het vervolg op Judas. Dit deel gaat over de consequenties van beslissing om te getuigen tegen haar broer. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Het boek geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Iedereen kent de geschiedenis van Willem Holleeder, des ter interessanter is het verhaal achter de schermen die we in deze twee boeken te weten komen.

 

Geheim leven – Carla de Jong

Met het boek Geheim leven duikt Carla de Jong in de geschiedenis van haar eigen familie. Elza Kingma groeit op in het interbellum. Ondanks de crisis van de jaren dertig kent haar leven weinig zorgen, maar dat verandert met de komst van nieuwe buren. Van meet af aan koestert Elza een antipathie tegen de buurvrouw. Toch raken beide families steeds nauwer bevriend. Dan scheurt een reeks dramatische gebeurtenissen de gezinnen uiteen. Elza gaat haar eigen weg en zwijgt over haar traumatische geschiedenis, ook tegen haar kinderen. Als ze tegen de honderd loopt, klopt het verleden aan en kan zij er niet langer voor weglopen.

 

De verloren familie – Jenna Blum

De verloren familie gaat over de Duits-Joodse Peter Rashkin. Hij heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten. Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarstwegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie. Hoe de oorlog nog een lange nasleep heeft.

 

Goudkust – Suzanne Vermeer

Goudkust is het spannende verhaal van Fleur die voor de liefde naar Kroatië verhuisde. Tibor heeft haar ten huwelijk gevraagd, het sprookje is compleet. Ze heeft haar drie beste vriendinnen Noa, Milou en Sanne uitgenodigd om alvast een paar dagen voor de bruiloft te komen en te genieten van het luxe leven aan de ‘goudkust’ van Kroatië. Maar langzaamaan beginnen ze aan de bedoelingen van Tibor te twijfelen. Waarom is hij zo vaak weg? Waarom wordt hij continu bijgestaan door twee bodyguards? Is dit echt Fleurs grote liefde? En dan wordt Fleur vlak voor de bruiloft opeens ontvoerd.

 

Nachtroos – Lucinda Riley

In Nachtroos reist de elfjarige Anahita met de familie van een rijke vriendin mee naar Engeland. Ze ontmoet Donald Astbury, erfgenaam van het prachtige, afgelegen landgoed Astbury, en zijn sluwe moeder. De reis naar Engeland verloopt door deze ontmoeting heel anders dan Anahita ooit had kunnen denken. Een eeuw later komt actrice Rebecca Bradley voor een nieuwe film naar het inmiddels vervallen landgoed. Ze hoopt daar te kunnen ontsnappen aan de paparazzi en roddels die haar in Amerika achtervolgen. Tijdens het filmen ontmoet ze de Indiase Ari Malik, die naar Astbury is gekomen op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Samen ontrafelen ze de duistere geheimen rond Astbury Hall en komen steeds dichter bij de waarheid die decennialang verborgen bleef. Een mooi verhaal van een geweldige schrijfster.

 

De jongen in de sneeuw – Samuel Bjork

Soms heb je van die boeken waar je niet door heen komt. Dit jaar was dat voor mij De jongen in de sneeuw. Ik snapte niet veel van de relaties tussen de personen. Later bleek dat er nog een paar eerdere delen waren. Waarschijnlijk is dat de oorzaak. In een bergmeer wordt een 21-jarige ballerina vermoord gevonden. De politie vindt in het bos vlakbij een camera op een statief, precies gericht op de plaats delict. Het nummer ‘4’ is in de lens gekrast. Inspecteur Holger Munch is met verlof om te zorgen voor zijn dochter, maar hij besluit terug te komen voor het onderzoek naar de moord op de ballerina. Mia Krüger stelt haar vakantie uit als Munch opduikt en haar vraagt zich samen met hem over de zaak te buigen en te helpen met het onderzoek. Als Mia ook nog een van corruptie verdachte collega in de gaten moet houden, komt alles in een levensgevaarlijke stroomversnelling

 

Een kuil voor een ander – De Waal en Baantjer

In Een kuil voor een ander wordt na de sloop van een groot gebouw in de Amsterdamse binnenstad een lichaam opgegraven. Rechercheur Van Opperdoes en zijn trouwe collega Jacob staan voor een raadsel. Niet alleen rijst de vraag wie het slachtoffer is, maar ook hoe het lichaam daar terecht is gekomen. Dat het geen natuurlijke dood betreft is wel duidelijk, maar niemand lijkt een motief te hebben gehad voor moord. Dan komt er plots hulp uit onverwachte hoek. Even een makkelijker boek na een boek waar ik niet door hen kon komen.

 

Ik ontsnapte uit Auschwitz – R. Vrba

Ik ontsnapte uit Auschwitz is het indrukwekkende levensverhaal van Rudolf Vrba, een Slowaakse Jood die uit Auschwitz ontsnapte en het leven van ten minste 200.000 Joden wist te redden. In het boek wordt een minutieuze beschrijving van de verschrikkingen gegeven. In de morgen van 7 april 1944 klinkt alarm door vernietigingskamp Auschwitz. Het eerste teken dat twee gevangenen ontsnapt zijn. Samen met kampgenoot Alfred Wetzler slaagt Vrba erin als een van de vijf joodse gevangenen te ontsnappen. Vrba overleeft door zijn onvoorstelbare levenswil, zijn slimheid en soms door puur geluk. De bijna achteloze stijl waarin het boek geschreven is, maakt de beklemming ervan nog groter. Een heel indrukwekkend boek over de verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog.

 

Eiland in bloei – Sarah Jio

Eiland in bloei gaat over Emily Wilsons. Ze was een bestsellerschrijfster, getrouwd met een man die zo covermodel had kunnen zijn, en er was niets wat hun eeuwige geluk in de weg zou kunnen staan. Tien jaar later liggen de kaarten heel anders, en is haar relatie gestrand. Wanneer haar oudtante Bee haar uitnodigt om een maand door te brengen op Bainbridge Island in Washington State, hapt Emily meteen toe, verlangend naar een rustig plekje aan zee waar haar gebroken hart kan helen. Terwijl ze research doet voor haar volgende boek, vindt Emily een roodfluwelen dagboekje uit het jaar 1943. Ze begint te lezen en ontdekt verbazingwekkende overeenkomsten tussen haar eigen leven en dat van de onbekende dagboekschrijfster.

 

Henk Bouwens Oorlogstrilogie – Wim Broos

De Henk Bouwens oorlogstrilogie zijn 3 boeken, die mijn broer in drie delen in zijn boekenplank bij mijn ouders heeft staan. Wij hebben dit soort boeken vroeger verslonden. Ik grijp terug naar de eerste 2 delen van deze trilogie. Het derde deel lees ik in 2020. De drie delen zijn: 1. Henks Kooivakantie; 2. Henk Slaat Zijn Vleugels Uit Deel en 3. Henk Vecht Mee. Henk Bouwens is een Rotterdamse jongen, die na het bombardement van mei 1940 terechtkomt bij een kooikersfamilie in het noorden van het land. Als jongen uit een grote stad moet hij wel even wennen aan het eenvoudige leven op het platteland. Maar hij voelt zich al snel thuis. Later ontmoet hij een piloot van de Royal Air Force, met wie hij spannende avonturen beleeft.

 

Ik heb uiteindelijk 19 boeken gelezen in 2019. Ik hoop volgend jaar weer meer te lezen. De rust is teruggekeerd en ik heb geen therapie meer waar ik veel tijd en energie aan kwijt was en de gezondheidssituatie van mijn ouders is stabiel.

 

Wat was jouw favoriete boek van 2019? En waarom zou ik dat boek juist moeten lezen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb de boeken die ik in 2019 gelezen heb op een rijtje gezet. Een mooie mix van feelgood, oorlogsverhalen, thrillers en romans. Lees mee en doe inspiratie op. Kan jij mij een boek aanraden voor mijn lijst van 2020? #boekenlijst2019 #jaaroverzicht2019 #inspiratie #jtravel #jtravelblog Ik heb de boeken die ik in 2019 gelezen heb op een rijtje gezet. Een mooie mix van feelgood, oorlogsverhalen, thrillers en romans. Lees mee en doe inspiratie op. Kan jij mij een boek aanraden voor mijn lijst van 2020? #boekenlijst2019 #jaaroverzicht2019 #inspiratie #jtravel #jtravelblog Ik heb de boeken die ik in 2019 gelezen heb op een rijtje gezet. Een mooie mix van feelgood, oorlogsverhalen, thrillers en romans. Lees mee en doe inspiratie op. Kan jij mij een boek aanraden voor mijn lijst van 2020? #boekenlijst2019 #jaaroverzicht2019 #inspiratie #jtravel #jtravelblog

Ik heb de boeken die ik in 2019 gelezen heb op een rijtje gezet. Een mooie mix van feelgood, oorlogsverhalen, thrillers en romans. Lees mee en doe inspiratie op. Kan jij mij een boek aanraden voor mijn lijst van 2020? #boekenlijst2019 #jaaroverzicht2019 #inspiratie #jtravel #jtravelblog Ik heb de boeken die ik in 2019 gelezen heb op een rijtje gezet. Een mooie mix van feelgood, oorlogsverhalen, thrillers en romans. Lees mee en doe inspiratie op. Kan jij mij een boek aanraden voor mijn lijst van 2020? #boekenlijst2019 #jaaroverzicht2019 #inspiratie #jtravel #jtravelblog Ik heb de boeken die ik in 2019 gelezen heb op een rijtje gezet. Een mooie mix van feelgood, oorlogsverhalen, thrillers en romans. Lees mee en doe inspiratie op. Kan jij mij een boek aanraden voor mijn lijst van 2020? #boekenlijst2019 #jaaroverzicht2019 #inspiratie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com