Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : regio’s

Westfjorden, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

 

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet’s Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio’s. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : regio’s. In 2022 zijn het, op één regio na, Bourgondië, allemaal regio’s die ik (nog) niet bezocht heb.

Bij het samenstellen van deze top-10 lijst van landen lag dit jaar de focus op duurzaamheid. Er is gekeken op welke bestemmingen je als reiziger kunt genieten van een duurzame en verantwoorde vakantie. Ook is uiteraard gekeken naar de ’wow-factor’ van de bestemming. In 2022 is alweer de zeventiende editie van de Lonely Planet’s Best In Travel verschenen. Er staan een paar bekende namen op deze lijst van de Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : regio’s, maar ook regio’s die ik niet ken, ook qua naam niet, zoals Shikoku, Xishuangbanna, Atacamawoestijn en Scenic Rim.

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : regio’s

Westfjorden

De regio Westfjorden (Vestfirðir) is een schiereiland in de meest noordwestelijke deel van IJsland. De grootste stad van de Westfjorden is Ísafjörður. Hier vind je hoge bergen en de eindeloze fjorden. De regio heeft een oppervlakte van bijna 9554 km² en slechts 7300 inwoners. IJsland is een land dat ik graag zou willen bezoeken en ongetwijfeld wordt dan deze regio in de reis opgenomen. Het toerisme staat in deze regio nog in de kinderschoenen. Het is een gebied voor hikes en kajaktochten in een mooie natuur. De Dynjandi waterval is de grootste waterval van deze regio.

Continent: Europa
Land: IJsland

Commentaar Lonely Planet:
Volg kronkelende kustwegen en verken schattige dorpjes, spectaculaire landschappen, epische IJslandse geschiedenis en heel veel wilde dieren in de IJslandse Westfjorden, waar duurzaam toerisme hoog in het vaandel staat.

Westfjorden, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by jacqueline macou from Pixabay

 

West-Virginia

West-Virginia ligt in het oosten van de Verenigde Staten en grenst Pennsylvania, Ohio, Kentucky, Maryland en Virginia.  De hoofdstad is Charleston. West-Virginia werd oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen.  De bijnaam van West-Virginia is Mountain State, omdat de staat voor een deel in de Appalachen ligt. Het hoogste punt is Spruce Knob (1482 meter). Plekken die je hier kunt bezoeken zijn Seneca Rocks, gelegen in Monogahela National Forest en populair onder klimmers en New River Gorge National River met in de omgeving van deze ruige rivier kleurige bossen en berggebied waar je kunt wandelen, raften, mountainbiken en klimmen of de Blackwater waterval.

Continent: Noord-Amerika
Land: Verenigde Staten van Amerika

Commentaar Lonely Planet:
Ontdek West-Virginia, een nog rustige Amerikaanse regio waar het massatoerisme nog niet heeft toegeslagen. Het indrukwekkende berglandschap van de Appalachen en het unieke erfgoed maken deze staat zo bijzonder.

West-Virginia, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by Joshua Choate from Pixabay

 

Xishuangbanna

Xishuangbanna in China is een plek die ik niet ken. Deze regio ligt in het zuiden van de provincie Yunnan en grenst aan Laos en Myanmar. De hoofdstad is Jinghong. Deze stad ligt aan de Mekong rivier ligt. Xishuangbanna is een autonome prefectuur (een bestuurlijke onderverdeling in de moderne tijd en in de oudheid in China). De regio heeft een oppervlakte van 19.700 km². 95% is bergland. De naam Xishuangbanna betekent twaalfduizend rijstvelden. In deze regio woont een Dai-minderheid.

Continent: Azië
Land: China

Commentaar Lonely Planet:
Xishuangbanna staat cultureel gezien dichter bij Bangkok dan Beijing, aangezien het al jarenlang bekendstaat als ultieme backpackbestemming. Inmiddels is het een populaire hub van binnenlands toerisme in China en groeit het uit tot een topbestemming voor de hele wereld.

Xishuangbanna, nr. 3 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by 晖 戴 from Pixabay

 

De Heritage Coast van Kent

Kent ligt in de regio South East England. Deze regio heeft 1,6 miljoen inwoners op een oppervlakte van 3545 km2. De hoofdstad is Maidstone. De kust van Kent in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk heeft een fantastische kustlijn. Deze regio staat voor 2022 op de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bekendste plaatsen aan deze kust zijn Dover en Folkstone, twee ferryhavens. Bekend is de kust rond Dover vooral door zijn krijtrotsen.

Continent: Europa
Land: Verenigd Koninkrijk

Commentaar Lonely Planet:
De Heritage Coast van Kent heeft al het label Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) verdiend, maar de Engelse regio maakt in 2022 ook nog eens kans om UNESCO Werelderfgoed te worden.

De Heritage Coast van Kent, nr. 4 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by Wolfgang Claussen from Pixabay

 

Puerto Rico

Puerto Rico is officieel een van de staten van de Verenigde Staten. Het eiland ligt in de Caribische Zee. Puerto Rico roept bij mij associaties op van zon, zee en strand. Maar ook een eiland dat nog wel een getroffen wordt door orkanen en andere natuurrampen. Puerto Rico bestaat uit het hoofdeiland Puerto Rico en een paar kleinere eilandjes, zoals Vieques, Culebra en Mona. Puerto Rico is 170 kilometer lang en 60 kilometer breed en telt vier miljoen inwoners. De hoofdstad San Juan. De Cerro de Punta is het hoogste punt (1338 meter) van Puerto Rico. Puerto Rico is populair als tussenstop of opstapplaats van cruiseschepen.

Continent: Noord-Amerika
Land: Verenigde Staten van Amerika

Commentaar Lonely Planet:
Puerto Rico is de ideale plek om uit je sleur te komen. De zon schijnt er het hele jaar en de tropische bossen en schitterende stranden trekken al jaar en dag bezoekers. Achter die aantrekkelijke façade schuilt ook een weerbarstig eiland met een sterke gemeenschap die haar omgeving na iedere (natuur)ramp weer op weet te bouwen.

Puerto Rico, nr. 5 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by MariamS from Pixabay

 

Shikoku

Shikoku is een regio en ook het kleinste van de vier grote eilanden van Japan. Op Shikoku wonen ongeveer 4,2 miljoen mensen op een oppervlakte van 18.292 km². Het hoogste punt is de berg Ishizuchi (1982 meter). Shikoku betekent letterlijk ‘vier landen’. Het eiland staat bekend om de 88 pilgrimage (een pelgrimstocht langs 88 tempels op het eiland), bergen die zich heel goed lenen voor bergwandelingen en hikes, het eilandje Naoshima en de rustige steden. Shikoku staat ook bekend om haar prachtige stranden en Iya Vallei, een vallei met diepe kloven, uitgestrekte bossen en eeuwenoude touwbruggen.

Continent: Azië
Land: Japan

Commentaar Lonely Planet:
Op Shikoku word je volkomen ondergedompeld in de community. Het kleine plaatsje Kamikatsu ligt verstopt in de bergen van Oost-Shikoku en is hard op weg om Japans eerste “zero-waste” stad te worden.

Shikoku, nr. 6 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by greennote from Pixabay

 

Atacamawoestijn

De Atacamawoestijn is 970 kilometer lang. Het is een zeer droge woestijn in het noorden van Chili. Het is de allerdroogste gebied ter wereld. In 2011 is hier zelfs sneeuw gevallen. Het startpunt voor een excursie in de Atacamawoestijn is San Pedro de Atacama. San Pedro de Atacama ligt in een oase en leeft vooral van het toerisme. Een excursie die veel gemaakt wordt is de SPACE (San Pedro de Atacama Celestial Explorations) Tour vanuit San Pedro te maken. Tijdens deze excursie zie je de sterrenhemel vanuit de woestijn. Ook liggen de El Tatio in de woestijn. Dit zijn warmwatergeisers die liggen op een hoogte van ruim 4.000 meter.

Continent: Zuid-Amerika
Land: Chili

Commentaar Lonely Planet:
Altijd al eens door een Marslandschap willen lopen? De Atacamawoestijn komt het dichtst bij een buitenaards landschap op Aarde. Het is tevens een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken én een voorloper op het vlak van duurzaam toerisme in Chili.

Atacamawoestijn, nr. 7 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by Julian Hacker from Pixabay

 

Scenic Rim

Scenic Rim is een regio die ik qua naam niet ken. De Scenic Rim Region is een lokaal bestuursgebied in het zuidoosten van Queensland/Australië in de buurt van Brisbane. In Scenic Rim liggen zes nationale parken, zoals Mount Tamborine, Lamington National Park, Mount Lindesay en Mount Barney. Hier liggen ook enkele van de oudste regenwouden. De regio staat ook bekend om zijn wijngaarden.

Continent: Oceanië
Land: Australië

Commentaar Lonely Planet:
Deze onontdekte Australische regio legt de focus op duurzaamheid en wil een van de grootste spelers in low-impact tourisme van het land worden. Daarnaast zet men zich hard in om de natuur te beschermen, in samenwerking met Ecotourism Australia en WWF Australia.

Scenic Rim, nr. 8 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by Alandean88 from Wikimedia Commons

 

Vancouver Island

Vancouver Island ligt in het westen van Canada in de Grote Oceaan. Het eiland heeft een oppervlakte van 32.134 km² (454 kilometer lang en 100 kilometer breed). De hoofdstad van het eiland is Victoria. Vancouver Island is het grootste eiland aan de westkust van Noord-Amerika. Op het eiland leven grizzlyberen, je kunt ze spotten tijdens een excursie, evenals walvissen voor de kust. Vancouver Island leent zich ook uitstekend voor uitgebreide hikes in de natuur. De kust is rotsachtig. Er zijn ook een paar zand- en kiezelstranden. Vanaf eind augustus tot en met november kun je hier de zalmtrek naar de paaigronden volgen. Een leuke regio als je het westen van Canada en de stad Vancouver bezoekt.

Continent: Noord-Amerika
Land: Canada

Commentaar Lonely Planet:
Ooit werd Vancouver Island een beetje afgeschreven als een plek waar mensen naartoe verhuisden als ze met pensioen gingen, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een hippe plek met surfstranden, kleine wijngaarden en restaurants waar lokale ingrediënten voorop staan.

Vancouver Island, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by Robert Nathan Garlington from Pixabay

 

Bourgondië

Bourgondië is een streek in Frankrijk rond de stad Dijon. Denk ik aan Bourgondië, dan denk ik aan de Bourgogne wijn. Niet dat ik iets heb met wijn, totaal niet. Long time ago ben ik hier tijdens een studiereis Frankrijk geweest. In Bourgondië worden de duurste wijnen van de wereld gemaakt. Andere bekende namen in de Bourgogne naast Dijon zijn Mâcon, Beaune en Auxerre. Zoals in heel Frankrijk liggen ook in deze streek veel chateau’s/kastelen. In deze regio liggen talloze historische en culturele bezienswaardigheden. Een leuke streek, zeker voor de wijnliefhebbers.

Continent: Europa
Land: Frankrijk

Commentaar Lonely Planet:
2022 wordt hét jaar voor Bourgondië! Dijon is omgedoopt tot La Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin (CIGV) en viert dit met een immens complex waar je kooklessen kunt volgen en alles over wijn leert. De regio staat volledig in het teken van gastronomie en wijn met een focus op een duurzame wijncultuur.

Bourgondië, nr. 10 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : regio's

Image by Peter H from Pixabay

 

Kaart

 

Boek

Zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een boek met de de top 10 van landen, steden en regio’s die je in 2022 moet bezoeken, verschenen.

Lonely Planet's Best in Travel 2022

 

Dit was de Top 10 van de steden waar je volgens Lonely Planet in 2022 naar toe moet. Ik heb slechts één van deze regio’s, Bourgondië, bezocht. Een aantal staan op mijn lijstje van plekken die ooit nog wil bezoeken maar ook een paar regio’s die er niet op zullen komen.

 

Welke regio’s van dit Lonely Planet lijstje heb jij al eens bezocht? Wat is je favoriet?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : regio's. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : regio's. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : regio's. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog

Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : regio's. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : regio's. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : regio's. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com