Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : steden

Florence, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

 

Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet’s Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio’s. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : steden. In 2022 zijn het, op twee steden na, allemaal steden die ik (nog) niet bezocht heb.

Bij het samenstellen van deze top-10 lijst van landen lag dit jaar de focus op duurzaamheid. Er is gekeken op welke bestemmingen je als reiziger kunt genieten van een duurzame en verantwoorde vakantie. Ook is uiteraard gekeken naar de ’wow-factor’ van de bestemming. In 2022 is alweer de zeventiende editie van de Lonely Planet’s Best In Travel verschenen. Er staan een paar bekende namen op deze lijst van de Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : steden, maar ook steden die ik niet ken, ook qua naam niet.

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : steden

Auckland

Auckland ligt op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland en is de grootste stad van het land. Nieuw-Zeeland en ook zeker Auckland staan op mijn bucketlist. De reden, er wonen familieleden van mij in deze stad. In de regio liggen 53 vulkanische objecten, zoals vulkaankegels, meren, lagunes en eilanden.  drie wijnregio’s en een aantal prachtige stranden. De 328 meter hoge Sky Tower is één van de hoogste bouwwerken van het zuidelijk halfrond. Er zijn veel musea en galeries, uitstekende restaurants en wijnbars, leuke winkels en talloze andere attracties in Auckland.

Continent: Oceanië
Land: Nieuw-Zeeland
Inwoners: 1.695.900 (2018)

Commentaar Lonely Planet:
Binnen de grenzen van deze kunstminnende stad vind je 53 vulkanen, meer dan 50 eilanden, drie wijnregio’s en meerdere stranden. Veel natuurschoon dus in de grootste en meest diverse stad van Nieuw-Zeeland, maar ook op cultureel gebied valt er veel te beleven: lokale creatievelingen worden hier opnieuw in de spotlight gezet.

Auckland, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Claudio Silvano from Pixabay

 

Taipei

Taipei is de hoofdstad van Taiwan. De stad Taipei is een hypermoderne stad waar je lekker kunt eten. De stad heeft een rijke historie. Reis je door Taiwan, dan begint en eindigt je reis in Taipei. Taiwan en ook Taipei schijnen mooie bestemmingen te zijn. Maar miljoenensteden, zoals Taipei, zijn ook steden die ik het liefst zo snel mogelijk vanwege de drukte, lawaai en hectiek, verlaat. Taipei is een goede plek om een paar dagen te acclimatiseren en als startpunt voor een rondreis door Taiwan. De bekendste tempel van Taipei is de Longshan Tempel (Lungshan Tempel).

Continent: Azië
Land: Taiwan
Inwoners: 2.704.900 (2016)

Commentaar Lonely Planet:
Het moderne Taipei is levendig, maar ook relaxed. In deze stad leven oude religieuze tradities en een progressieve LGBTQIA+-cultuur in harmonie naast elkaar. Een bijzondere mix van verschillende inheemse, Aziatische en Westerse invloeden, micro-klimaten en hippe bars maakt het de moeite waard deze stad te verkennen.

Taipei, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Ke Hugo from Pixabay

 

Freiburg

In een ver verleden heb ik een weekend doorgebracht in deze Zuid-Duitse stad. Wat ik me kan herinneren is dat het een mooie stad is met mooie architectuur en gezellige pleinen. Buiten de stad ligt de Schlossberg, met een prachtig uitzicht over de stad. Freiburg is bekend om zijn middeleeuwse stadspoort, de Martinstor en een eeuwenoude kathedraal aan het Münsterplatz.

Continent: Europa
Land: Duitsland
Inwoners: 230.241 (2019)

Commentaar Lonely Planet:
Achter de prachtige, historische façade van Freiburg met geplaveide steegjes en een eeuwenoude kathedraal gaat een van de meest jeugdige, ontspannen en duurzame steden van Duitsland schuil. Reizen met het openbaar vervoer wordt hier aangemoedigd en er zijn twee keer zoveel fietsen als auto’s.

Freiburg, nr. 3 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Couleur from Pixabay

 

Atlanta

Atlanta is de hoofdstad van de staat Georgia in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. Atlanta is de geboorteplaats van de leider van de de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr. en de belangrijke plaats uit de Amerikaanse Burgeroorlog. In Atlanta zijn veel monumenten en historische musea te vinden en andere topattracties, zoals het CNN Center, het Georgia Aquarium en World of Coca-Cola. Denk ik aan Atlanta, denk ik aan de Olympische Spelen van 1996. Mijn broer was toen in Atlanta. Mij trekt deze stad niet zo.

Continent: Noord-Amerika
Land: Verenigde Staten van Amerika
Inwoners: 488.800 (2019)

Commentaar Lonely Planet:
Deze stad draagt de bijnaam Hotlanta, vanwege zijn zinderende zomers en eigentijdse energie. Atlanta bruist en is de culturele diamant van het zuiden van de VS. Passie en activisme zijn hier diep geworteld en de stad is enorm divers, niet alleen door bevolking, maar ook het uiterlijk van het stedelijk gebied: bijna 50% van het oppervlakte is bedekt met bomen.

Atlanta, nr. 4 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Paul Brennan from Pixabay

 

Lagos

Lagos in Nigeria en een stad die mij totaal niet trekt. Als ik beelden zie, zie ik chaos en drukte in een miljoenenstad. Lagos staat bekend om de meest chaotische stad ter wereld. Om van de luchthaven naar de stad te komen heb je uren nodig. Geen stad voor sightseeing in mijn ogen.

Continent: Afrika
Land: Nigeria
Inwoners: 14.862.000 (2021)

Commentaar Lonely Planet:
De geboorteplaats van Nollywood, de derde grootste filmindustrie ter wereld, is een avontuurlijke bestemming zonder te veel opsmuk. Lagos doet niet erg z’n best om toeristen te lokken, maar dat betekent zeker niet deze authentieke stad niet het ontdekken waard is.

Lagos, nr. 5 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Oluwaseyi Aiyeobasan from Pixabay

 

Nicosia/Lefkosia

Nicosia ligt op het eiland Cyprus in de Middellandse Zee. Nicosia heb ik tijdens een studiereis Cyprus bezocht. Toen een verdeelde stad met een Grieks en Turks deel met in het midden een muur. We mochten over de muur kijken maar geen foto’s maken, deed je dat stiekem wel, dan werd er wel wat van gezegd. Aan de andere kant van de muur het onbereikbare Turkse deel van Nicosia. Het mooiste zicht over het Turkse deel had je toen vanuit de toren van een grote winkel waar je op het dak over de muur kon kijken. Nicosia is de laatste verdeelde hoofdstad van Europa.

Continent: Europa
Land: Cyprus
Inwoners: 205.985 (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Op het verdeelde Cyprus vindt je deze flamboyante stad waarin Griekse, Turkse, islamitische en christelijke invloeden samenkomen. In deze zonnige Europese stad in het Midden-Oosten ga je op reis door de tijd langs oude drinkfonteintjes uit het Ottomaanse Rijk en langs een wirwar van oude moskeeën en kerken.

Nicosia, nr. 6 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by A.Savin from Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace

 

Dublin

Dublin is de hoofdstad van Ierland en een uitstekend begin voor een roadtrip door Ierland. Dublin kent veel gezellige pubs. In Dublin kun je door de stad struinen en bijv. een whiskyproeverij bezoeken of bezoek Trinity College Library, de mooiste bibliotheek ter wereld. In de directe omgeving is een schitterende natuur om heerlijke wandelingen te maken. Ierland/Dublin staan zeker op mijn lijstje van te bezoeken bestemmingen en steden.

Continent: Europa
Land: Ierland
Inwoners: 554.554 (2016)

Commentaar Lonely Planet:
Dublin, een van de meest nuchtere en vriendelijke steden van Europa, is constant in beweging en de veranderingen in de Ierse hoofdstad worden geleid door zijn internationale mix van inwoners. Toch is het centrum nog steeds zo compact en overzichtelijk als honderd jaar geleden.

Dublin, nr. 7 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Giacomo Zanni from Pixabay

 

Merida

Merida/Mexico is voor mij een onbekende stad. De stad ligt op Yucatán. Yucatán is wel een bestemming die op mijn bucketlist staat, waarschijnlijk wordt Merida tijdens een rondreis over het schiereiland wel aangedaan. Het koloniale centrum schijnt fantastisch te zien met veel musea. Vanuit Merida kun je in de omgeving de Maya cultuur opsnuiven.

Continent: Noord-Amerika
Land: Mexico
Inwoners: 892.363 (2015)

Commentaar Lonely Planet:
Historie, cultuur en natuur komen tot leven in deze inspirerende stad die een goede uitvalsbasis is voor het ontdekken van eeuwenoude Maya-ruïnes, imposante koloniale gebouwen en mysterieuze cenotes. De ‘Witte Stad’ van Yucatán heeft cultuur al sinds jaar en dag hoog in het vaandel, dus hier vind je in het historische centrum volop kunstgaleries, musea en innovatieve restaurants.

Merida, nr. 8 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Israel Trejo from Pixabay

 

Florence

Van deze top 10 steden staat Florence het hoogst op mijn verlanglijstje van te bezoeken steden. Florence ligt in Toscane. Een stad vol cultuur, zoals het Uffizi museum, de Duomo van Florence, Palazzo Vecchio en de Ponte Vecchio brug. Florence is bekend vanwege de rijke bankiersfamilie de’ Medici. Door deze familie werd Florence de belangrijkste renaissancestad ter wereld. Florence is een schitterende stad voor een korte of lange stedentrip. Vanwege de drukte raad ik je aan om in het voor- of naseizoen naar Florence te gaan.

Continent: Europa
Land: Italië
Inwoners: 382.258 (2017)

Commentaar Lonely Planet:
Florence is al jarenlang een populaire toeristische bestemming waar de sinds kort initiatieven ondernomen worden om het toerisme duurzamer te maken met activiteiten waar de locals meer van profiteren dan voorheen. Denk aan een stadswandeling langs alle bijzondere fonteinen, straatkunst en geheime plekken om sterren te kijken.

Florence, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Sylabo from Pixabay

 

Gyeongju

De grote onbekende is voor mij het Zuid-Koreaanse Gyeongju. Ik ken de naam Gyeongju niet en deze stad staat ook niet op mijn bucketlist. De historische delen (oude paleizen, boeddhistische relikwieën en andere bijzondere overblijfselen van oude koninkrijken) van Gyeongju staan sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bekende attractie zijn de Cheomseongdae observatietoren uit 637 en de tumuli. Breng je een bezoek aan Zuid-Korea, zet Gyeongju op je lijstje van te bezoeken steden.

Continent: Azië
Land: Zuid-Korea
Inwoners: 264.091 (2012)

Commentaar Lonely Planet:
Dit vredige, sprookjesachtige “openluchtmuseum” staat in schril contrast met de drukke, overvolle Koreaanse metropolen. Hier hoef je niet op zoek naar overblijfselen van oude koninkrijken als paleizen, grafheuvel en boeddhistische relikwieën: de stad staat er vol van, naast een mix van nationale parken, bossen en lotusvijvers.

Gyeongju, nr. 10 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : steden

Image by Alain Seguin at Wikimedia Commons

 

Kaart

 

Boek

Zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een boek met de de top 10 van landen, steden en regio’s die je in 2022 moet bezoeken, verschenen.

Lonely Planet's Best in Travel 2022

 

Dit was de Top 10 van de steden waar je volgens Lonely Planet in 2022 naar toe moet. Ik heb, op twee steden na: Freiburg en Nicosia, geen van deze steden ooit bezocht. Een aantal staan op mijn lijstje van plekken die ooit nog wil bezoeken maar ook een paar steden die er niet op zullen komen.

 

Welke steden van dit Lonely Planet lijstje heb jij al eens bezocht? Wat is je favoriet?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #stedentrip #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #stedentrip #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #stedentrip #jtravel #jtravelblog

Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #stedentrip #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #stedentrip #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #stedentrip #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com