Ik heb een heerlijke Groninger mosterdsoep gemaakt. Ook weer een typisch Gronings streekgerecht. Een soep die ik vroeger niet kende maar die ik nu heerlijk vind. Als ik een keer uit eten ga en er staat mosterdsoep op het menu dan is dat standaard mijn voorgerecht. Deze soep is gemaakt van Groninger mosterd. De overige ingrediënten zijn room en spekreepjes. Veel kookplezier!
Ik kocht ook regelmatig de welbekende mosterdsoep uit zak. Maar als zo vaak, zelf maken is vaak lekkerder dan uit een pak/zak.
Groninger mosterdsoep is een typische oud-Hollandse klassieker gemaakt met onder andere prei (heb ik niet toegevoegd) en echte Groninger mosterd. De Groninger mosterd maakt mosterdsoep zo lekker. De soep is van zichzelf romig en mild van smaak door de basis van kippenbouillon, prei en room.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem (gezeefd)
- 1 liter koude kippen/groentebouillon
- 2 eetlepels Groninger Mosterd
- 125 milliliter room
- zout en peper
Eventueel extra toevoegen met prei, gerookte zalm, garnalen of Groninger worst.

Bereiding
- Laat de roomboter smelten in de soeppan.
- Voeg de gezeefde bloem toe.
- Bak dit op een laag vuur en al roerend in ongeveer 10 minuten gaar.
- Pas op dat de bloem niet te bruin kleurt.
- Giet voorzichtig de afgekoelde bouillon erbij, terwijl je met een garde klopt.
- Klop net zo lang door tot een egaal geheel ontstaat.
- Laat dit zachtjes koken tot de gewenste dikte is bereikt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Voeg 2 eetlepels Groninger mosterd toe (of meer, naar smaak).
- Voeg de room toe en roer het geheel goed door.
- Breng dit aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 10-15 minuten even inkoken tot het vol en romig is.
- Bak de spekreepjes uit en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje
- Breng de soep op smaak met peper, zout en eventueel extra mosterd.
- Verdeel de soep over 4 kommen en verdeel de gebakken spekreepjes erover.
Tip: serveer je mosterdsoep met uitgebakken spekjes en prei.
Eet smakelijk!
Meer recepten





