Ik heb een heerlijk recept van kaneelbroodjes voor je online gezet. Broodjes die heel makkelijk te maken zijn en perfect passen bij een brunch, paas- of kerstontbijt of gewoon bij de lunch of het ontbijt.
Ik heb rozijnen aan de vulling toegevoegd, deze kun je ook weg laten. Ben je een notenliefhebber kun je bijv. 50 gram grof gehakte pecannoten toevoegen.
Wat is kaneel
Kaneel is een specerij dat bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Kaneel heeft een zoete en houtachtige smaak. Kaneel wordt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen en in vele soorten gebak, zoals in appeltaart of deze kaneelbroodjes. Er zijn mensen die kaneel eten met warme rijst en boter en suiker. Kaneel wordt ook als snoep (kaneelstokken) verkocht. En er is kaneelthee en koffie. Kaneel komt uit Indonesiรซ, China, Vietnam en Sri Lanka. Kaneel is niet mijn lievelingsspecerij maar met bijv. deze kaneelbroodjes of appeltaart ontkom je er niet aan. Kaneelthee zal je mij niet zien drinken.
Ingrediรซnten
- 240 milliliter melk
- 60 gram boter
- 1 zakje gist
- 50 gram suiker
- 1 geklutst ei
- 425 gram bloem (260 gram en 165 gram)
- halve theelepel zout
Ingrediรซnten voor de vulling
- 180 gram bruine suiker
- 4 eetlepels rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- 120 gram zachte boter

Bereiding
- Verwarm langzaam de melk, de boter en de suiker in een pannetje.
- Laat dit mengsel afkoelen.
- Giet het mengsel bij de gist, het ei, 260 gram bloem en het zout.
- Meng vervolgens de rest van de bloem erdoor.
- Kneed het deeg 5 minuten.
- Laat het deeg een uur rijzen.
- Mix alle ingrediรซnten voor de vulling.
- Rol het deeg uit.
- Verdeel de vulling over het deeg.
- Rol de deegplak op.
- Snijd de deegplak als een cakerol in plakken. Ik heb ongeveer 3-4 centimeter dikke plakken gesneden, maar je kunt ze natuurlijk ook smaller maken.
- Laat de broodjes opnieuw een uur rijzen met de platte kant omlaag.
- Vet een grote bakvorm of ovenschaal in. Ik heb een rechthoekige gebruikt, vandaar dat je bij mij hoeken in sommige broodjes ziet, maar je kunt ook een ronde ovenschaal gebruiken.
- Leg een stuk bakpapier in de bakvorm.
- Bak de broodjes 25 minuten op 180ยฐ C gaar in de oven.
- Haal de kaneelbroodjes uit de oven.
- Bestrijk de kaneelbroodjes met een beetje (vloeibare) boter voor een mooie glans.
- Laat de kaneelbroodjes afkoelen.
De kaneelbroodjes zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn.
Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag en paar minuutjes opwarmen in de oven.
Lekker bij een glas ijskoffie of een glas warme chocolademelk met slagroom.
Eet smakelijk!
Meer recepten















