Trage Tocht Driebergen : Bornia, Heidestein en Austerlitz

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Ik maakte een Trage Tocht wandeling op de Utrechtse Heuvelrug: de Trage Tocht Driebergen : Bornia, Heidestein en Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Meer over deze mooie Trage Tocht Driebergen lees je in deze blog.

De herfst hangt in de lucht, een heerlijke tijd om door de bossen te struinen op zoek naar paddenstoelen en de herfstkleuren. Ik kies voor een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug, een gebied dat ik niet ken.

Deze wandeling loopt in het begin gelijk aan de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug. Bij één van de perronnetjes laat deze Trage Tocht de route van de NS- wandeling los. Op de Utrechtse Heuvelrug is het heerlijk wandelen. Op Landgoed Bornia wisselen bos, heide en zandverstuivingen elkaar af. Hier zie je  ook nog overblijfselen van perronnetjes van het oude spoor.

Bij Austerlitz loop je over lange boslanen. Hier zijn de contouren van het voormalige Franse legerkamp, dat hier ten tijde van Napoleon heeft gestaan nog een beetje zichtbaar. Tussen 1804 en 1808 hebben hier 18.000 Franse soldaten verbleven. Zij verbleven hier ter voorbereiding op de grote slag met Engeland. De omgeving van Austerlitz was toen nog één grote heidevlakte. Op de heide kun je een schaapherder met zijn schapen en hond tegenkomen.

Schaapskudde tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Landgoed Heidestein is honderd jaar geleden aangelegd toen het landgoed gekocht werd door de familie de Wetstein Pfister, die terugkeerde uit Nederlands-Indië. Er verrees een statige villa en een theehuis met ijskelder. De familie liet vennen en kanaaltjes graven en legde zelfs een spoorlijn aan. De villa is in 1939 afgebrand, maar de ‘follies’ zijn er nog. Ook zijn er een paar erg donkere tunneltjes.

Als laatste loop je over Landgoed Den Breul.

 

Trage Tocht Driebergen

Driebergen

Ik reis per trein Schiphol en Utrecht CS naar Station Driebergen Zeist. Op Station Driebergen Zeist begint de wandeling bij de stationsuitgang Driebergen.

Station Driebergen-Zeist tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Ik loop richting het P+R parkeergebouw waar ik links de weg omhoog volg. Ik steek de brug Reehorst over en kom uit in een park met rechts een koepel.

Koepel in een park tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Het onverharde pad loopt langs een sportveld en daar duik ik de bossen in. Op een gegeven moment steek ik een verkeersweg en het spoor over.

Na de overweg houdt ik rechts aan, dit is asfaltweg Bornia. Na het passeren van een paar huizen aan mijn linkerhand sla ik linksaf een bospad in. Ik volg een tijd de witrode stickers van de NS-wandeling.

 

Bornia

Bornia was vroeger in handen van een familie uit Leeuwarden. De familie woonde op de ‘Bornia State’ in Leeuwarden. Bornia betekent grens. Het landgoed lag op de grens van Driebergen en Zeist. Bornia herbergt één van de ongereptste duingebieden van de Utrechtse Heuvelrug. Hier woonden in de ijstijd mensen. Er zijn opgravingen met overblijfselen van zeer oude nederzettingen en grafheuvels gevonden. Bornia wordt beheerd door Het Utrechts Landschap. Samen met de landgoederen Heidestein en Noordhout vormt het een groot, aaneengesloten natuurgebied. Tijdens deze Trage Tocht passeer ik alleen Bornia en Heidestein.

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Landgoed Heidestein-Bornia

Ik passeer een klaphek en een overtrap en kom uit in begrazingsgebied van landgoed Heidestein-Bornia.

Overtrap tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Het pad volgt het kanaal. Ik steek het kanaal over en loop verder aan de andere kant van het kanaal.

Het is een fantastisch mooi heidegebied. Het kanaal is bijna drooggevallen. Ik zie in dit deel ook geen grote grazers. Ik loop tot aan een bruggetje over het kanaal.

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Hier volg ik de rode route. Deze kleuren zijn zeer minimaal aangegeven op routepaaltjes van Stichting het Utrechts Landschap. Het is een gekleurde band op een routepaaltje. Verwacht geen half geverfde rode paal. Wat ik hier gedaan heb, is de witte paaltjes en mijn GPX volgen. Want de NS-wandeling loopt in dit deel net even anders. Links naast het bruggetje is een vennetje.

Vanaf een bankje heb ik een mooi uitzicht over de heidevelden. Het zandpad komt uit in de bossen en een overtrap over een hek.

Ik loop langs, wat in de beschrijving genoemd wordt, perronnetje. Het is een laag, begroeid betonnen muurtje. Het zijn de restanten van een oud perron. De voormalige eigenaar van Heidestein-Bornia liet hier in de vorige eeuw een smalspoorbaantje aanleggen. De familie kon met hun speciaal daarvoor gemaakte Utrechtse Heuvelrug personenrijtuig ‘De Bornia’ plezierritjes maken over hun landgoed.

Perron tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Hier eindigt het parallel lopen van de NS-wandeling en deze Trage Tocht Driebergen.

Na een paar bospaden kom ik uit op een open vlakte.

Een eindje verderop graast een kudde schapen. De schaapsherder zie ik niet, maar hoor ik wel af en toe fluiten. De hond die de kudde bij elkaar houdt loopt heen en weer om de kudde heen. De kudde schapen zorgt ervoor dat het gebied open blijft door gras en jonge boompjes op te peuzelen.

Schaapskudde tijdens de Trage Tocht Driebergen

De hond bij de schaapskudde tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Ik kruis de ATB route, maar omdat ik deze Trage Tocht op een doordeweekse dag loop, is het hier niet druk.

Een bospad tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Austerlitz

Op het terrein van boswachterij Austerlitz kruis ik bospaden. Boswachterij Austerlitz is in handen van Staatsbosbeheer. In het bos groeien mooie paddenstoelen aan de bomen en op de grond.

Paddenstoel tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

In het bos zie ik een bord dat te maken heeft met bezienswaardigheden van het voormalige Franse legerkamp. Er staat een paneel van keuken, paardenstal en drenkplaats. Je moet je fantasie gebruiken om dit hier te kunnen zien. Voorbij Austerlitz staat nog een paneel bij een bankje maar deze is leeg.

Paneel over het Franse Legerkamp tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Via een schitterende statige laan wandel ik het dorp Austerlitz binnen.

Een bospad bij Austerlitz tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Ik loop rechtdoor tot aan Eetcafé Ouwekamp. Hier sla ik rechtsaf en snel daarna linksaf, de D.J. Van Nieuwenhuizenweg. Bij huisnummer 24 sla ik rechtsaf om hier via een onverharde weg het bos in te duiken. Rechts is de begraafplaats. De bekende piramide van Austerlitz is niet in deze wandelroute opgenomen.

Paddenstoel tijdens de Trage Tocht Driebergen

Sparrenbos tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Opnieuw Landgoed Heidestein-Bornia

Ik kom weer uit in de bossen die beheerd worden door Stichting het Utrechts Landschap. Hier passeer ik opnieuw een perron en een ATB-route.

Het wandelpad gaat over een zandige kapvlakte met links en rechts een rustgebied voor dieren.

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Ik loop het bos weer in en volg een gemarkeerde bosweg. Hier groeien mooie paddenstoelen.

Paddenstoel tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Na een hek en overtrap kom ik uit op hetzelfde heidegebied waar ik eerder op de dag ook al gelopen heb. Ik loop nu om het vennetje heen en volg een zandpad over de heide. Het zal hier als de heide bloeit schitterend zijn.

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

In het bos stap ik weer via een overtrap over. Ik kom uit bij Landgoed Heidestein.

Een bospad tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

 

Landgoed Heidestein

Landgoed Heidestein bestaat uit vijvers, bruggetjes, theehuis en een en ijskelder. Het landgoed is rond 1906 aangelegd in een voormalig heidelandschap. Een kudde Drentse heideschapen graast in dit gebied. Dit om dichtgroeien van het oorspronkelijke heidelandschap te voorkomen. Als je gelukt hebt kun je zandhagedissen spotten, ik heb ze niet gezien. Heidestein vormt samen met de landgoederen Bornia en Noordhout een groot, aaneengesloten natuurgebied. Het landgoed doet mij denken aan Buitenplaats Elswout in Overveen.

Via een stenen brug met kettingen loop ik door een stikdonkere tunnel waar ik niets zie. Gelukkig is de tunnel niet lang. Het pad gaat verder langs de vijver en passeert opnieuw een stikdonkere tunnel die iets korter is. Ik passeer een huis met een ijskelder op een heuveltje.

Landgoed Heidestein tijdens de Trage Tocht Driebergen

Landgoed Heidestein tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Na het passeren van een stenen gebouw loop ik verder het bos in.

Ik kom uit op Landgoed Den Breul.

 

Landgoed Den Breul

Landgoed Den Breul bestaat uit een landschappelijk park met een waterpartij, wandelpaden en het landhuis. Het landhuis is in 1832 gebouwd in neoclassicistische stijl. Toen kreeg het landhuis de naam De Breul. De naam is een verbastering van Broekland, moerassig land. Na 1849 hebben veel nieuwe eigenaren het huis verbouwd, vergroot en aangepast. In 1927 heeft het huis zijn huidige vorm gekregen. In de Tweede Wereldoorlog was het huis het hoofdkwartier van de Duitse Luftwaffe. Na de oorlog heeft het huis lange tijd dienst gedaan als jongensinternaat. De Breul wordt nu gebruikt als kantoor. De tuin is aangelegd door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher, een naam die ik vaker tegenkom als ik buitenplaatsen en landgoederen bezoek.

Ik loop om de vijver. Via een zijpad kan ik tot aan de voorkant van het landhuis komen om er een foto van te maken. De andere kant is niet interessant met de parkeerplaats die volstaat met auto’s.

Landhuis Den Breul tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Aan het einde van het landgoed kom ik uit bij horecagelegenheid Pannenkoekenhuis lunchrestaurant Princenhof op de hoek van de Hoofdstraat. Bij het stoplicht steek ik deze drukke weg over en kom uit op het busstation van Driebergen-Zeist.

 

Station Driebergen-Zeist

Via het busstation kom ik uit bij Station Driebergen. Ik vul mijn waterfles bij via het watertappunt. Via de trap loop ik naar het perron waar ik even moet wachten op de trein. Ik reis via Utrecht CS waar ik een tijd moet wachten. Vanwege werkzaamheden elders valt een aansluitende trein uit en andere treinen rijden niet verder dan Amsterdam Zuid. Ik wacht een tijdje op de trein die via Schiphol rijdt. Vanaf Schiphol reis ik met de bus naar huis.

 

Conclusie van de Trage Tocht Driebergen

Het is een heerlijke wandeling van 14 kilometer. Heel afwisselend door de bossen in herfsttooi met veel paddenstoelen en over de heide met een grazende schaapskudde. Ik heb genoten van de (helaas niet bloeiende) heidevelden en de bossen. Austerlitz ligt heel centraal in deze wandeling. Ideaal om even een break te houden of als je wilt lunchen, om dat in dit dorp te doen.

Deze Trage Tocht Driebergen is een aanrader. Maar liefst 85% zandpadgarantie. Ik kom nog een keer terug naar de heidevelden als deze in augustus/september in bloei staan.

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Mijn route

Deze wandelroute is, tegen betaling, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina.

 

Praktische informatie

Wandelroute

Deze Trage Tocht Driebergen op de website van Wandelzoekpagina. Sinds het voorjaar van 2021 heb ik tijdens elke wandeling het GPX-bestand gedownload. Mocht de routebeschrijving niet kloppen of als ik er met de mijn routebeschrijving op papier niet uitkom, kan ik terugvallen op mijn telefoon.

 

Afstand

Deze Trage Tocht Driebergen heeft een lengte van 14 kilometer.

 

Ondergrond

De Trage Tocht Driebergen heeft een zandpadgarantie van 85%.

 

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze wandeling is Station Driebergen-Zeist, Stationsweg 2, 3972 KA Driebergen.

 

Bereikbaarheid

Station Driebergen-Zeist is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

 • Auto:
  Direct naast Station Driebergen-Zeist kun je je auto parkeren in de P+R parkeergarage QPark aan de Stationsweg.
 • Trein:
  Station Driebergen-Zeist is prima per trein (zowel intercity als sprinter) bereikbaar vanuit bijv. Amsterdam CS, Nijmegen, Arnhem of Utrecht CS. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.
 • Bus:
  Station Driebergen-Zeist heeft een eigen busstation. De bussen rijden o.a. naar Utrecht CS, Soest, Amersfoort CS, Hilversum, Houten, Wijk bij Duurstede en Wageningen. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Station Driebergen-Zeist tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Horeca

Onderweg kom je een paar horecagelegenheden tegen:

 • Stationshuiskamer, Stationsplein 7 3972 KZ Driebergen-Rijsenburg
 • Eetcafé Ouwekamp, Oude Postweg 144, 3711 AL Austerlitz.
 • Dorpshuis Hart van Austerlitz, Schoolweg 2, 3711 BP Austerlitz
 • Pannenkoekenhuis lunchrestaurant Princenhof, Hoofdstraat 1, 3971 KA Driebergen-Rijsenburg

Pannenkoekenhuis Princenhof tijdens de Trage Tocht Driebergen

 

Overnachten

In Driebergen zijn vijf accommodaties waar je kunt overnachten. Austerlitz heeft geen hotels. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn genoeg andere hotels waar je kunt verblijven. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Driebergen-Rijsenburg of Austerlitz een mogelijkheid.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

 

Wat is een Trage Tocht?

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaan. Bij het maken van een Trage Tocht is de leidraad om minimaal 70% onverharde paden per wandeling in de route op te nemen. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan inmiddels 675 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. Een Trage Tocht heeft een lengte variërend tussen de 5 en de 22 kilometer. Je wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant of in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track.

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

De serie Trage Tochten is ontwikkeld door wandeldeskundige Rob Wolfs in samenwerking met de Wandelzoekpagina. De Trage Tocht Driebergen is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.

 

Heb jij wel eens een Trage Tocht of een wandeling uit één van de wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een Trage Tocht wandeling over de Utrechtse Heuvelrug: de Trage Tocht Driebergen Bornia, Heidestein en Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandel je mee met Trage Tocht Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravelblog #jtravel Ik maakte een Trage Tocht wandeling over de Utrechtse Heuvelrug: de Trage Tocht Driebergen Bornia, Heidestein en Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandel je mee met Trage Tocht Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravelblog #jtravel Ik maakte een Trage Tocht wandeling over de Utrechtse Heuvelrug: de Trage Tocht Driebergen Bornia, Heidestein en Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandel je mee met Trage Tocht Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravelblog #jtravel

Ik maakte een Trage Tocht wandeling over de Utrechtse Heuvelrug: de Trage Tocht Driebergen Bornia, Heidestein en Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandel je mee met Trage Tocht Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravelblog #jtravel Ik maakte een Trage Tocht wandeling over de Utrechtse Heuvelrug: de Trage Tocht Driebergen Bornia, Heidestein en Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandel je mee met Trage Tocht Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravelblog #jtravel Ik maakte een Trage Tocht wandeling over de Utrechtse Heuvelrug: de Trage Tocht Driebergen Bornia, Heidestein en Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandel je mee met Trage Tocht Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com