Trage Tocht Haarlem langs De Bolwerken, Elswout en de Haarlemmerhout

Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem

 

Ik maakte een Trage Tocht wandeling in Haarlem: de Stadse Tocht langs de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en de Haarlemmerhout. Het begin van deze route (NS-Station Haarlem) is voor mij bekend terrein, maar tot het laatste deel van de Haarlemmerhout niet. Deze wandelroute gaat via de Bolwerken aan de achterkant van het station, via het buitengebied naar Buitenplaats Elswout en via een deel van Aerdenhout loop ik via de Haarlemmerhout Haarlem weer in. Meer over deze Trage Tocht Haarlem lees je in deze blog.

 

Wat is een Stadse Tocht en wat is een Trage Tocht?

Stadse Tochten zijn wandelroutes door de groene en de blauwe gangen van de stad. Daarbij verken je de overgangen naar het buitengebied. Langs de beek of de vaart de stad uit wandelen, door parken, plantsoenen en rafelrandjes. Zeventig procent onverhard haal je bij een Stadse Tocht niet. Wel liefst zoveel mogelijk over vrij liggende, exclusieve wandel- en fietspaden. Er staan 67 Stadse Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina.

Een Trage Tocht is een wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden gaat. Bij het maken van een Trage Tocht is de leidraad  om minimaal 70% onverharde paden per wandeling in de route op te nemen. Dit wordt ‘zandpadgarantie’ genoemd. Een ander belangrijk criterium is een route met een zo gevarieerd mogelijk landschap van boerenland en natuur. Er staan in totaal maar liefst 623 Trage Tochten beschreven op de website van Wandelzoekpagina. En het worden er steeds meer. Een Trage Tocht heeft een lengte variërend tussen de 5 en de 22 kilometer. Een groot deel van de Trage Tochten vind je in landelijk Nederland, ver weg van de hectiek. Je wandelt door natuurgebieden, in het boerenland, langs de waterkant of in een rustig landelijk gebied. Er wordt met het samenstellen van de route rekening gehouden met de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. De wandelingen hebben allemaal een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en GPS-track. De serienaam Trage Tochten geeft aan dat je voor wandelen de tijd moet nemen. Te voet gaan staat haaks op de hectiek van het alledaagse. Aan de wandel zijn is de meest menselijke maat. Het landschap laat zicht het best langzaam lezen.

De routekaart uit GPX Viewer van de Trage Tocht Haarlem De routekaart uit GPX Viewer van de Trage Tocht Haarlem

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

De serie Trage Tochten is ontwikkeld door wandeldeskundige Rob Wolfs in samenwerking met de Wandelzoekpagina. De Trage Tocht Haarlem is samengesteld door Rutger Burgers van Routwerk.nl.

 

Trage Tocht Haarlem

Ik reis met de bus vanuit mijn woonplaats naar Station Haarlem, het begin- en eindpunt van deze Trage Tocht Haarlem. Het is heerlijk wandelweer.

 

Bolwerken

Mijn bus stopt aan de voorkant van Station Haarlem. Om bij het beginpunt van deze Trage Tocht Haarlem te komen loop ik dwars door het station naar wat voor mij de achterkant is. Dit is de oostelijke uitgang Kennemerplein, bij de AH-to-go. Om door het station te lopen moet je in- en uitchecken met je OV-chipkaart. Hier gaat het voor mij direct al fout want ik ziet geen bordje met Dolhuys. Nu weet ik dat de naam Dolhuys ook niet meer bestaat en aangepast is maar Museum van de Geest. Maar ik zie wel de gele villa KinderGarden en de trap waar ik naar boven loop.

De Bolwerken is een stadspark en Bolwerkplantsoen in het centrum van Haarlem. De Bolwerken bleven over toen de stadsmuren in de 19e eeuw werden gesloopt. Het park omvat de voormalige vestingwerken van Haarlem. In de 19e eeuw werden de vestingwerken een stadspark in Engelse landschapsstijl door Jan David Zocher, een bekende Haarlemse tuinarchitect die ook het Vondelpark in Amsterdam heeft ontworpen.

De Bolwerken tijdens de Trage Tocht Haarlem

De Bolwerken tijdens de Trage Tocht Haarlem

Lelies in de Bolwerken tijdens de Trage Tocht Haarlem De Bolwerken

 

Ik wandel langs de singelgracht en passeer een gele villa aan mijn linkerhand. Na deze villa steek ik de straat over en loop door de Franklin Hoevenstunnel het park in tot aan het einde van het park.

 

Woonwijk en buitengebied van Haarlem

Ik steek een bekende brug de Kinderhuissingel over. Rechts zie je de kerk van Oud-katholieke parochie HH. Anna en Maria. De route gaat niet langs de kerk maar vanaf de brug rechtdoor, de Garenkokerskade. Deze straat loop ik een heel eind uit, onder een gebouw door.

Garenkokerskade tijdens de Trage Tocht Haarlem Garenkokerskade

 

Ik steek de Garenkokersbrug over en vervolg mijn weg langs de gracht via kade aan andere kant. Op de kruising bij de Delftbrug ga ik linksaf. Ik volg de klinkerstaat tot aan het eind, dit is de Duvenvoorsdestraat. Onderweg kom je geen supermarkt tegen. Aan de Zijlweg vlakbij de Hoofmanstraat is een grote Poolse supermarkt gevestigd. Mocht je iets nodig hebben voor je picknick is dit een goede plek om dat te kopen. Aan het eind steek ik de verkeersweg over en loop rechtdoor de Hoofmanstraat door.

Bij de Brouwerskade steek ik de brug over en sla rechtsaf de Brouwersvaart op. Dit deel van Haarlem ken ik niet. Ik loop onder de spoorviaduct door langs de Houtmankade en via een voetgangersbrug naar het Houtmanpad. Na de brug loop ik via een halfverhard pad langs vaart. Zo langs het Houtmanpad en langs de vaart is het heerlijk lopen, het is er relatief rustig en ik geniet van de jonge meerkoeten en de mooie planten langs de kant van het water.

Jonge meerkoet tijdens de Trage Tocht Haarlem Jonge meerkoet

 

Via een tunneltje loop ik onder een drukke weg door en steek een hoog bruggetje over.

Houtmanpad tijdens de Trage Tocht Haarlem Houtmanpad

 

Ik vervolg mijn weg langs het water en loop met de bocht mee langs het water tot het volgende bruggetje die ik oversteek. Dit is het Rollandspad.

Rollandspad tijdens de Trage Tocht Haarlem Rollandspad

 

In het Willem Dreesplantsoen staan mooie rododendrons in bloei.

Rododendron in het Willem Dreesplantsoen tijdens de Trage Tocht Haarlem Rododendron in het Willem Dreesplantsoen

 

Via de Hendrik Roozenlaan kom ik uit in de Leendert Meeszstraat. Aan het eind van de Leendert Meeszstraat loop ik recht op de kerk af. Om de hoek ligt café Het Wapen van Kennemerland. Het is druk met fietsers die hier lunchen. Ik loop langs het café via een halfverhard pad tussen de weilanden. In de verte ligt de KoepelKathedraal, de in mijn ogen mooiste kerk van Haarlem. Ik ben er een aantal keren geweest. Via een bruggetje loop ik recht op een wit huis met wit hek af.

Pad naar Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem Pad naar Buitenplaats Elswout

 

Links is een weg, het bos is, rechtsaf loopt een asfaltweg naar buitenplaats Elswout. Ik steek de grote weg over naar de toegangspoort van Elswout.

Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem Buitenplaats Elswout

 

Buitenplaats Elswout

De route gaat buitenom via het bos over de buitenplaats. Van de gebouwen, zoals de orangerie zie ik niet zo veel. Het er rustig, ondanks het mooie weer. Ik kom wel mensen tegen maar ook hele stukken helemaal niemand.

Buitenplaats Elswout ligt in Overveen en is 85 hectare groot. De buitenplaats is eigendom van Staatsbosbeheer. Buitenplaats Elswout heeft een schitterende parkachtige begroeiing met veel stinsenplanten (zoals daslook, boshyacinten, de gele Doronicum orientale en vogelmelk) en historische gebouwen. Op de buitenplaats liggen onder andere een landhuis, stallen en de orangerie. De orangerie doet nu dienst als horecagelegenheid en is volgens de website alleen op zondag geopend. Buitenplaats Elswout is gesticht door Carl Jansz. du Moulin, een van oorsprong Vlaamse lutherse koopman die van jongs af aan voornamelijk handelde op Rusland. In 1633 liet hij bij Overveen een buitenplaats bouwen in Hollands classistische stijl. Elswout is een rijksmonument. Het landgoed is een oase van groen waar het fantastisch wandelen is. Ik kom zeker nog een keer terug en zal er dan ook een blog over schrijven. Ik loop hier in mei en de planten staan vol in bloei en in de wateren van de buitenplaats zie ik veel jonge pullen van o.a. de Canadese ganzen.

De ingang ligt aan de Elswoutslaan 12a, 2051 AE Overveen. Het gratis toegankelijke park is iedere dag geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes. Deze Trage Tocht volgt een deel van beide wandelroutes.

Ik volg de beschreven route over de buitenplaats langs het water, dan weer door het bos, over houten bruggetjes en af en toe een beetje klimmen. Op een gegeven moment loop ik achter het grote huis langs. Deze kun je ook al vanaf de grote weg voor de buitenplaats zien. Wat een geweldig gebied is dit.

Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem

Een lelie op Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem

Daslook op Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem

Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem

Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem

Doronicum orientale op Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem

Canadese gans met jongen op Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem Buitenplaats Elswout

 

Na mijn rondje over de buitenplaats loop ik via de poort terug naar uitgang.

Ik steek de weg weer over.

 

Landgoed Duinvliet

Ik sla opnieuw het Duinvlietspad op. Tot aan de poort. Ik loop nu door de poort landgoed Duinvliet op.

Toegang tot Landgoed Duinvliet tijdens de Trage Tocht Haarlem Toegang tot Landgoed Duinvliet

 

Duinvliet maakt deel uit van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ik ben hier vaker geweest, nl. tijdens mijn fietstocht van de Manpadroute, een fietstocht langs buitenplaatsen. Duinvliet is een stadspark/bos van 11 hectare. Ook dit bos is in beheer van Staatsbosbeheer. Ik heb in dit bosgebied geen gebouwen gezien. De boswandeling was heerlijk. Ook hier bloeien de stinzen weer volop, al moet ik wel zeggen dat de boshyacinten en de daslook tijdens mijn wandeling in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken mooier waren. Ik denk dat ze bijna uitgebloeid zijn. Via de Bovenweg en de Oosterduinweg verlaat ik Landgoed Duinvliet.

Landgoed Duinvliet tijdens de Trage Tocht Haarlem

Boshyacinten op Landgoed Duinvliet tijdens de Trage Tocht Haarlem Landgoed Duinvliet

 

Woonwijk van Haarlem

Vanaf de Oosterduinweg sla ik rechtsaf de Burgemeester Peereboom Vollerlaan in. Dit is een villawijk van Aerdenhout. Aan het eind van deze weg steek ik de weg over en vervolg mijn weg door het Munterslaantje. Aan het eind sla ik linksaf een fietspad en direct weer rechtsaf om via een tunneltje onder een drukke weg door te lopen. Dit is de Westelijke Randweg om Haarlem.

Fietstunnel tijdens de Trage Tocht Haarlem Fietstunnel

 

Na het tunneltje loop ik een stuk rechtdoor waarna ik uitkom aan de Leidsevaart. Als je naar links kijkt zie je opnieuw de KoepelKathedraal. Ik steek de drukke Leidsevaart over en ook de eerste brug.

Ik loop om de manage en sla rechtsaf een houtsnipperpad in. Het is hier heel rustig op een paar kwakende eenden met pullen na. Er is hier niet veel te zien.

Het houtsnipperpad tijdens de Trage Tocht Haarlem Het houtsnipperpad

 

Haarlemmerhout

Aan het eind van dit pad staat rechts een koepel. Deze koepel staat in het Eindenhout, onderdeel van de Haarlemmerhout.

In de Haarlemmerhout tijdens de Trage Tocht Haarlem In de Haarlemmerhout

 

De Haarlemmerhout is het oudste stadsbos van Nederland. Het is een populair recreatiegebied en hondenuitlaatgebied. De Haarlemmerhout omvat drie deelgebieden:

 • de Kleine Hout is een stadspark
 • de Grote Hout is een stadsbos
 • landgoed Eindenhout is een natuurgebied

De Haarlemmerhout tijdens de Trage Tocht Haarlem De Haarlemmerhout

 

Aan de andere kant van de verkeersweg gaat het Haarlemmerhout verder. In het bos staat het monument van Laurens Janszoon Coster, een van de uitvinders van de boekdrukkunst. Het is een vierkante tombe, met aan de vier zijden een Nederlandse tekst, het wapen van Haarlem, een Latijnse tekst en het wapen van Coster.

Monument van Laurens Janszoon Coster in de Haarlemmerhout tijdens de Trage Tocht Haarlem Monument van Laurens Janszoon Coster in de Haarlemmerhout

 

Ik loop om het monument heen tot aan de drukke weg. Het Kleine Hout en Grote Hout zijn van elkaar gescheiden door een provinciale weg tussen Haarlem en Heemstede. Bij de Kleine Hout bevinden zich Paviljoen Welgelegen, een theehuis, een hertenkamp en een kinderboerderij, het Hildebrandmonument en muziekkoepel Het Koepeltje.

Hertenkamp in de Haarlemmerhout tijdens de Trage Tocht Haarlem Hertenkamp in de Haarlemmerhout

 

Ik steek hier over, vanaf nu is het weer bekend terrein. Rechts staat het Hildebrandmonument. Ik sla linksaf en loop om de kinderboerderij en het hertenkamp. Naast de kinderboerderij staat Theehuis De Haarlemmerhout. Heb je vers en koud water nodig, dan kun je naast het theehuis je waterfles vullen via een watertappunt.

Theehuis De Haarlemmerhout tijdens de Trage Tocht Haarlem Theehuis De Haarlemmerhout

 

Na het theehuis sla ik rechtsaf richting de verkeerslichten. Ik ben vaker in het Kleine Hout geweest. Hier staan kunstwerken die deel uitmaken van de beeldengalerij langs de Dreef. Sommige van deze beelden zijn na het verschijnen van mijn blog verdwenen en anderen zijn verplaatst en er zijn een paar nieuwe kunstwerken bij gekomen, zie ik als ik hier loop.

Beeld 'Ein neuer erfolgreicher Tag' aan de Dreef tijdens de Trage Tocht Haarlem Beeld ‘Ein neuer erfolgreicher Tag’ aan de Dreef

 

Haarlem

Aan de overkant van de grote weg loop ik langs Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis van de provincie Noord-Holland.

Paviljoen Welgelegen tijdens de Trage Tocht Haarlem Paviljoen Welgelegen

 

Aan de andere kant van het provinciehuis ligt het Frederikspark. Hier loop ik doorheen tot aan de Grote Houtstraat. Hier merk ik dat ik weer in de stad loop. Het is er druk met verkeer. Veel is hier ook niet te beleven. Ik volg de Kleine Houtstraat en naast huisnummer 47 sla ik de Gravinnesteeg in. Kijk aan het einde van de steeg eens omhoog, hier is street art te spotten. Het dak van de ingang van de moderne Gravinnehof is beschilderd. Ik ben aan het Spaarne aangekomen.

Spaarne tijdens de Trage Tocht Haarlem Spaarne

 

Ik steek de straat over (het is hier altijd druk met verkeer, dus opletten). Net voorbij het Teylers Museum steek ik de straat weer over om tegen het verkeer in langs de Bakenessergracht te lopen. Dit is een mooi stukje Haarlem. Aan de Bakenessergracht 46 staat het oude woonhuis van Rabbijn Simon Philip de Vries. Tijdens de Vrijheidswandeling in Haarlem liep ik hier ook voorbij. Tot voor kort herinnerde alleen een plaquette in de muur aan Rabbijn Simon Philip de Vries. Sinds april 2022 liggen er ook twee Stolpersteine / Struikelstenen voor Simon Philip de Vries en zijn vrouw Judith. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en op 24 maart 1944 om het leven gebracht in het kamp in Bergen-Belsen.

Stolpersteine voor Rabbijn Simon Philip en Judith De Vries tijdens de Trage Tocht Haarlem Stolpersteine voor Rabbijn Simon Philip en Judith De Vries

 

Aan het einde van de Bakenessergracht sla ik linksaf en aan het eind van deze weg rechtsaf de Jansstraat en Jansweg in. Ik loop een stuk rechtdoor en kom uit bij Station Haarlem.

De Trage Tocht Haarlem is ten einde want ik ben weer bij Station Haarlem. Een fantastische wandeling door een grotendeels onbekend Haarlem en zijn buitengebied met mooie delen, zoals de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en delen van Haarlemmerhout  en natuurlijk de binnenstad van Haarlem. Minder interessant vond ik de delen door de woonwijken.

 

Trage Tocht Haarlem

Deze wandelroute is, tegen betaling of gratis als je een abonnement hebt op Wandelzoekpagina voor het downloaden van de Trage Tochten en Groene Wissels, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina.

 

Praktische informatie

Afstand

Deze Trage Tocht Haarlem heeft een lengte van 14 kilometer.

 

Start- en eindpunt

Het start- en eindpunt van deze Trage Tocht is bij Haarlem Station, Kennemerplein 1 in Haarlem.

Station Haarlem tijdens de Trage Tocht Haarlem Station Haarlem

 

Bereikbaarheid van Haarlem

Haarlem is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

 • Auto:
  Haarlem heeft vijf parkeergarages in het centrum: Station, De Appelaar, De Kamp, Raaks en Houtplein. De parkeertarieven in Haarlem centrum zijn hoog. Ik raad je aan om naar het P+R-terrein bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude te rijden. Dit is vlakbij de Ikea, vlakbij de A9 tussen Haarlem en Amsterdam. Vanaf NS-station Haarlem-Spaarnwoude neem je de trein of bus (buslijn 2, 15, 80 of 280) naar Haarlem. Het parkeerterrein bij de Ikea is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.
 • Trein:
  Haarlem heeft twee treinstations: Station Haarlem en station Haarlem Spaarnwoude. Het Station van Haarlem vind ik één van de mooiste stations van Nederland. Kom je per trein, kijk dan eens rond op het station.
 • Bus:
  Met buslijn R-NET 300 van Connexxion rijd je binnen een half uur van luchthaven Schiphol via Hoofddorp naar het centrum of station van Haarlem. Vanuit de hele regio rijden veel bussen via de Tempelierstraat, het centrum en het Station van Haarlem.

 

Horeca

Onderweg kom je in Haarlem veel horecagelegenheden tegen. Ik ga ze hier niet noemen, maar wil er wel een paar uitlichten:

Café Het Wapen van Kennemerland tijdens de Trage Tocht Haarlem Café Het Wapen van Kennemerland

 

Overnachten in Haarlem

In Haarlem zijn veel accommodaties waar je kunt overnachten. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wil je niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje een mogelijkheid.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

In Haarlem zijn volop mogelijkheden om je te vermaken. Er zijn veel musea en tal van wandelroutes in en rond Haarlem.

 

Heb jij wel eens een Stadse of Trage Tocht gewandeld? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik liep de Trage Tocht Haarlem: een stadse tocht via de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en de Haarlemmerhout. Meer over deze Trage Tocht Haarlem lees je hier. #haarlem #bolwerken #elswout #haarlemmerhout #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Haarlem: een stadse tocht via de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en de Haarlemmerhout. Meer over deze Trage Tocht Haarlem lees je hier. #haarlem #bolwerken #elswout #haarlemmerhout #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Haarlem: een stadse tocht via de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en de Haarlemmerhout. Meer over deze Trage Tocht Haarlem lees je hier. #haarlem #bolwerken #elswout #haarlemmerhout #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog

Ik liep de Trage Tocht Haarlem: een stadse tocht via de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en de Haarlemmerhout. Meer over deze Trage Tocht Haarlem lees je hier. #haarlem #bolwerken #elswout #haarlemmerhout #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Haarlem: een stadse tocht via de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en de Haarlemmerhout. Meer over deze Trage Tocht Haarlem lees je hier. #haarlem #bolwerken #elswout #haarlemmerhout #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik liep de Trage Tocht Haarlem: een stadse tocht via de Bolwerken, Buitenplaats Elswout en de Haarlemmerhout. Meer over deze Trage Tocht Haarlem lees je hier. #haarlem #bolwerken #elswout #haarlemmerhout #tragetocht #stadsetocht #wandelen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com