Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : waarde

Southern Lakes & Central Otago, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde

 

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet’s Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : duurzaam. In 2024 zijn het allemaal plekken die ik (nog) niet bezocht heb.

Ter ere van het 50-jarig bestaan van Lonely Planet, keert deze speciale editie van Lonely Planet’s Best in Travel terug naar het best verkochte printformaat. Er is een uitgebreide lijst van 50 must-visit bestemmingen van over de hele wereld.

Dit jaar is men overgestapt naar vijf belangrijke categorieën: landen, regio’s, steden, duurzame reisbestemmingen en locaties met de beste waarde. Elke categorie bevat 10 bestemmingen die zijn gekozen vanwege hun actualiteit, unieke ervaringen, ‘wow’-factor en voortdurende toewijding aan duurzaamheid en gemeenschap. In 2024 is alweer de negentiende editie van de Lonely Planet’s Best In Travel verschenen. In deze blog neem ik je mee naar de 10 meest waardevolle bestemmingen die je volgens Lonely Planet gezien moet hebben.

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : waarde

Polen

Polen is een bestemming die steeds vaker wordt aangedaan door vakantiegangers. Bekende steden zijn hoofdstad Warschau, Krakau, Gdańsk, Wrocław, Poznań en wintersportplaats Zakopane. Als ik Polen bezoek staat Krakau en een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz op mijn lijstje als het om bezienswaardigheden in Polen gaat. In Polen liggen veel oude steden, bruisende moderne steden, maar liefst 23 nationale parken en veel bezienswaardigheden. In de Karpaten en in het Tatragebergte kun je goed wandelen.

Continent: Europa
Hoofdstad: Warschau
Inwoners: 38.282.325 (2020)

Commentaar Lonely Planet:
Polen schittert als een van Europa’s meest betaalbare bestemmingen en biedt een uitstekend aanbod aan reiservaringen van hoge kwaliteit. Veel bezoekers trekken naar steden als Warschau, waar in 2024 een nieuw complex wordt geopend waarin zowel het Museum voor Moderne Kunst als het TR Warszawa Theater zijn ondergebracht. Maar slaap niet op het tijdloze platteland van Polen. Wandel in de Karpaten over de Icon Trail, langs dorpjes met oude houten kerken.

Polen, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by Dariusz Staniszewski from Pixabay

 

Het Midwesten van de Verenigde Staten

Het Midden-Westen zijn de staten van de Verenigde Staten die meer aan de noordelijke kant van het midden (eigenlijk iets ten oosten daarvan) liggen. Het Midden-Westen grenst aan Canada en het grootste deel van de Grote Meren en de Appalachen. De Midwest is één van de vier officiële geografische regio’s waarin de Verenigde Staten zijn opgedeeld. Het gebied beslaat twaalf staten in midden en noordoost Amerika: Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota en Wisconsin. De Midwest heeft steden als Chicago en Minneapolis, Great Lakes en de Great Plains en Mount Rushmore.

Continent: Amerika
Land: Verenigde Staten van Amerika

Commentaar Lonely Planet:
Het Amerikaanse Midwesten is tot bloei gekomen met cooler-dan-je-denkt-steden vol creativiteit, diversiteit en eten dat zo goed is dat het wedijvert met alles wat je aan beide kusten zult proberen. In het afgelopen decennium zijn chef-koks, kunstenaars en ontwerpers naar steden als Chicago, Milwaukee en Detroit gelokt, wat meer ruimte en lagere kosten biedt. Nu vind je er oude pakhuizen die zijn omgetoverd tot kunststudio’s, nieuwe ecodesignhotels en vele restaurants met Michelin-sterren.

Midwest, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by ajschwar from Pixabay

Nicaragua

Nicaragua is een van de bestemmingen in deze top 10 die niet op mijn lijstje staan van te bezoeken landen. Het trekt me niet. Toch schijnt Nicaragua mooi te zijn met vulkanen, ongerepte jungle, idyllische eilanden en gekleurde koloniale steden, zoals de hoofdstad Managua, León en Granada. In de steden staan nog veel koloniale gebouwen. De eilanden van Ometepe worden gevormd door twee vulkanen, de Apoyo-lagune en de Corn Islands, Telica-vulkaan en de stranden van San Juan del Sur zijn toeristische trekpleisters.

Continent: Amerika
Hoofdstad: Managua
Inwoners: 6.203.441 (2020)

Commentaar Lonely Planet:
Nicaragua is de beste budgetbestemming van Midden-Amerika met surfen, zon, koloniale dorpen, tropische bossen, verloren eilanden en meer. Het bekijken van het once-in-a-lifetime spektakel van de totale zonsverduistering vanaf de top van een van de vulkanen van Nicaragua is misschien wel het beste wat 2024 te bieden heeft. Er is ook genoeg te beleven: de geplaveide straten van Granada, de surfdorpen langs de Pacifische kust of een van de 78 natuurreservaten van het land.

Nicaragua, nr. 3 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by 12019 from Pixabay

 

Donau Limes

De Donau ken ik, al heb ik hem nooit gezien, maar ik ben niet bekend met de Donau Limes. De Donaulimes is een onderdeel van de Romeinse militaire grens langs de Donau in Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Servië, Bulgarije en Roemenië. Sinds 2021 staat het westelijke deel ervan (in Duitsland, Oostenrijk en Slowakije) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oostelijk deel (Hongarije, Servië, Bulgarije en Roemenië) zou in 2024 op de lijst komen te staan.

Continent: Europa

Commentaar Lonely Planet:
Een reeks dramatische forten en nederzettingen aan de oude grenzen van het Romeinse Rijk – bekend als de Donau-Limes – is genomineerd voor opname op de Unesco-werelderfgoedlijst in 2024. Hoewel de bescherming van Unesco zich over vier landen zou uitstrekken, is het Bulgaarse traject misschien wel het meest indrukwekkend – en aangezien veel van de sites per fiets kunnen worden verkend op een pad dat de Donau naar de Zwarte Zee volgt, heeft iedereen er gratis toegang toe.

Donau Limes, nr. 4 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by Erich Westendarp from Pixabay

 

Normandië

Als ik aan Normandië denk, denk ik aan D-Day, de dag in 1944 dat de bevrijding van Europa begon. Maar ook aan de kusten. Normandië telt veel toeristische bezienswaardigheden, waaronder vier plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: de Mont-Saint-Michel, het wandtapijt van Bayeux uit de 11e eeuw, het centrum van Le Havre dat door de architect Auguste Perret na de Tweede Wereldoorlog in modernistische stijl werd heropgebouwd en de vestingwerken van Vauban in Saint-Vaast-la-Hougue en op het eiland Tatihou. Andere bekende toeristische trekpleisters zijn de landingsplaatsen-stranden van D-Day, het Amerikaanse kerkhof van Colleville-sur-Mer, het huis en de tuin van de impressionistische Franse schilder Claude Monet in Giverny (485.000 bezoekers in 2010) en de klippen van Étretat. Ik ben nooit in Normandië geweest.

Continent: Europa
Land: Frankrijk

Commentaar Lonely Planet:
In 1872 schilderde Monet Zonsopgang in de Normandische havenstad Le Havre en twee jaar later was het impressionisme geboren. Herontdek nu deze vereerde regio door een nieuwe eco-lens. Gezien de nabijheid van Parijs – iets meer dan een uur met de trein vanaf Gare St-Lazare – beloven de met heggen gesnoeide weiden, met kaas gevoede boerderijen en geurige appelboomgaarden van het landelijke Normandië een betaalbaar tegengif voor de drukte van bezoekers van de Olympische Spelen van 2024 in de Franse hoofdstad.

Normandië, nr. 5 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by 453169 from Pixabay

 

Egypte

Denk ik aan Egypte, denk ik aan de piramides, de Nijl, de stranden langs de kust van de Golf van Akaba en de Sinaiwoestijn. Egypte staat op mijn lijstje, maar het is in die regio zo vaak onrustig dat ik me kan voorstellen dat je de reis uitstelt. Veel toeristen gaan naar de strandbestemmingen Sharm-el-Sheikh en Hurgada. Vanuit deze plaatsen maken ze dan een dagexcursie naar bijv. Luxor, de Sinaiwoestijn en de piramides. In Cairo staat het bekende Egyptisch Museum.

Continent: Afrika
Hoofdstad: Caïro
Inwoners: 109,3 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Met de raadselachtige graven van Luxor, de tijdloze essentie van de Nijl en de machtige piramides van Gizeh, heeft Egypte een overvloed aan historische rijkdommen die geen fortuin kosten om te bezoeken. Ervaar een onschatbare verbinding met een andere kant van het Egyptische erfgoed op de Sinai Trail en de Red Sea Mountain Trail, twee langeafstandswandelroutes die zijn opgericht door een collectief van bedoeïenenstammen. En hopelijk gaat het langverwachte Grand Egyptian Museum in 2024 eindelijk open.

Egypte, nr. 6 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by csbwv from Pixabay

 

Ikaria

Ik ben verschillende keren op vakantie geweest naar Griekenland (Kreta, Corfu, Kos) maar Ikaria ken ik niet. Ikaria is een prachtig, bergachtig Grieks eiland in het westen van de Egeïsche Zee. Het eiland is ongerept en niet aangetast door massatoerisme. Ideaal als je van een rustige vakantie houdt, weg van de drukte. Ikaria bestaat uit bergen rotsen, kloven, wandelpaden, geweldige stranden en lieflijke dorpjes. Hoofdstad van Ikaria is Agios Kirykos.

Continent: Europa
Land: Griekenland

Commentaar Lonely Planet:
Het Griekse eiland Ikaria verleidt met aquamarijnwater en wild terrein, plus een onafhankelijke geest en cultuur die rave-achtige panigyri-festivals organiseert. Vernoemd naar Icarus, die hier zou zijn neergestort nadat hij te dicht bij de zon was gevlogen, wordt Ikaria ook geëerd als de geboorteplaats van Dionysos, god van de wijn. Gebruik de verharde kustweg om het eiland te verkennen, om Ikarian-dorpen te bezoeken die bruisen van eten, wijn en traditionele dans.

Ikaria, nr. 7 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by adamansel52, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

 

Algerije

Algerije is ook een bestemming die ik niet op mijn lijstje heb staan. Als ik aan Algerij denk, denk ik aan de woestijn. Algerije ligt in Noord-Afrika aan de Middellandse Zee. Algerije is een smeltkroes van culturen met een ware schat aan invloeden uit het verleden, variërend van Frans tot Spaans en Berbers tot Romeins. Het grootste land van Afrika combineert deze rijke geschiedenis met prachtige architectuur. In Algerije liggen verschillende UNESCO-werelderfgoedlocaties

Continent: Afrika
Hoofdstad: Algiers
Inwoners: 44,18 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Algerije, op drie uur vliegen of minder van een groot deel van Europa, is een van de meest opwindende korteafstandsbestemmingen voor avontuurlijke reizigers. Je vindt er treinreizen, goed bewaarde Romeinse vindplaatsen en mooie historische steden, waarvan de meest bijzondere de pastelkleurige citadellen op de heuveltop van de M’Zab-vallei zijn. Algerije biedt een betaalbare, publieksvrije ervaring en enkele van de meest spectaculaire bezienswaardigheden op het Afrikaanse continent.

Algerije, nr. 8 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by jacqueline macou from Pixabay

 

Southern Lakes & Central Otago

Nieuw-Zeeland is een bestemming die hoog op mijn lijstje staat. Het lijkt me geweldig om hier een paar weken rond te trekken en van de natuur te genieten. Lake Wakatipu is en groot, glanzend meer omgeven door hoge bergen bij Queenstown. Lake Pukaki ligt tussen Queenstown en Tekapo en is een geliefde fotoplek. Het meer bestaat uit het smeltwater dat van de gletsjers en Mount Cook naar beneden stroomt en is daarom ongelooflijk zuiver en schoon.

Continent: Oceanië
Land: Nieuw-Zeeland

Commentaar Lonely Planet:
In een gebied dat vooral bekend staat om zijn golfbanen, wintersporten en wijnmakerijen, zijn activiteiten zoals fietsen, wandelen en het verkennen van het buitenleven gratis en voor iedereen toegankelijk, rond de populaire resorts Queenstown en Wānaka aan de Zuidelijke Meren, evenals in Central Otago. Als het op fietsen aankomt, worden er nieuwe paden geopend en worden er meer aangelegd. Over een paar jaar kunnen fietsers van Queenstown naar Dunedin aan de oostkust rijden.

Southern Lakes & Central Otago, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by Bernd Hildebrandt from Pixabay

 

Nachttreinen

Het gebruik maken van een nachttrein is helemaal hot. Zeker gezien de relatief korte afstanden binnen Europa in combinatie met het meer milieubewust omgaan en daardoor geen vliegtuin willen pakken op de korte afstanden. Vertrek in de vroege avond vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem en rijdt met de slaaptrein rechtstreeks naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich. Aan boord van ÖBB Nightjet kun je kiezen voor een slaap-, lig- of zitplaats. De trein beschikt over slaapwagens met 1-, 2- of 3-persoonscompartimenten, ligrijtuigen voor 4 of 6 personen en zitcompartimenten met 6 zitplaatsen of een privécompartiment of het compartiment delen met andere reizigers.

Continent: Europa

Commentaar Lonely Planet:
Nog niet zo lang geleden leek het het einde van de lijn voor de nachttreinen van Europa – budgetmaatschappijen en nieuwere, snellere hogesnelheidstreindiensten verminderden de aantrekkingskracht van het slapen in een coupé, duttend op het langzame slaapliedje van rammelende rails. Nu – in het tijdperk van koolstofbewust reizen – is dat aan het veranderen. Het lijkt erop dat Europa zich bewust wordt van het potentieel van slaaptreinen en de charme van wakker worden als je op een nieuwe bestemming aankomt.

Nachttrein, nr. 10 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : waarde Image by Rob Dammers, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

 

Kaart

 

Boek

Zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een boek met de de top 10 van landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde die je in 2024 moet bezoeken, verschenen.

Lonely Planet's Best in Travel 2024

 

Dit was de Top 10 van de waardevolle bestemmingen waar je volgens Lonely Planet in 2024 naar toe moet. Ik heb van deze waardevolle bestemmingen geen bestemming bezocht. Een aantal staan op mijn lijstje van bestemmingen die ooit nog wil bezoeken maar ook een paar waardevolle bestemmingen die er niet op zullen komen.

 

Welke duurzame bestemmingen van dit Lonely Planet lijstje heb jij al eens bezocht? Wat is je favoriet?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : waarde. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : waarde. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : waarde. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : waarde. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : waarde. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : waarde. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com