Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : steden

Parijs, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden

 

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet’s Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : steden. In 2024 zijn het, op twee steden na, allemaal steden die ik (nog) niet bezocht heb.

Ter ere van het 50-jarig bestaan van Lonely Planet, keert deze speciale editie van Lonely Planet’s Best in Travel terug naar het best verkochte printformaat. Er is een uitgebreide lijst van 50 must-visit bestemmingen van over de hele wereld.

Dit jaar is men overgestapt naar vijf belangrijke categorieën: landen, regio’s, steden, duurzame reisbestemmingen en locaties met de beste waarde. Elke categorie bevat 10 bestemmingen die zijn gekozen vanwege hun actualiteit, unieke ervaringen, ‘wow’-factor en voortdurende toewijding aan duurzaamheid en gemeenschap. In 2024 is alweer de negentiende editie van de Lonely Planet’s Best In Travel verschenen. In deze blog neem ik je mee naar de 10 steden die je volgens Lonely Planet gezien moet hebben.

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : steden

Nairobi

Kenya staat op mijn bucketlist, of ik er ooit kom geen idee. Het beginpunt van elke (rond)reis is de hoofdstad Nairobi, een stad waar het altijd druk is. De naam Nairobi komt uit het Masai Enkare Nairobi en betekent ‘koele wateren’, een verwijzing naar de Nairobi-rivier die door Nairobi stroomt. Nairobi heeft de bijnaam Groene Stad in de Zon. In Nairobi staat het museum en het historische huis van Karen Blixen, auteur van Out of Africa. Als ik ooit naar Kenia afreis is het voor de wildparken.

Continent: Afrika
Land: Kenia
Inwoners: 4,397 miljoen (2019)

Commentaar Lonely Planet:
De hoofdstad van Kenia claimt een wereldwijd centrum van cultuur, bruisend van de niet te missen reiservaringen. De stad schudt de koloniale blik van zich af en omarmt haar unieke ritmes, met een dynamisch aanbod van restaurants, voedselkarren en cafés, samen met een gestage rotatie van kunst- en culturele locaties die allemaal zorgen voor een uitgesproken Nairobi-cool. Voeg daarbij het gelijknamige nationale park vol met dieren in het wild binnen handbereik van het stadscentrum, en je hebt een onvergetelijke reis.

Nairobi, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by Nina Stock from Pixabay

 

Parijs

De Franse hoofdstad is in 2024 gastheer van de Olympische en Paralympische Zomerspelen. Ik ben in een ver verleden in Parijs geweest. Ik ging meer voor Disneyland Parijs, maar heb ook wat van de stad gezien, zoals de Arc de Triomphe, de Eiffeltoren (ik heb er helaas niet bovenop gestaan), boottocht op de Seine en de Sacré-Coeur. Parijs staat nog zeker op mijn lijstje om, als het kan, te bezoeken, want ik zou ook graag Versailles, het Louvre en de binnenkant van de Sacré-Coeur en de omliggende wijk Montmartre willen bezoeken.

Continent: Europa
Land: Frankrijk
Inwoners: 2,161 miljoen (2019)

Commentaar Lonely Planet:
Parijs staat op het punt centraal tijdens de Olympische en Paralympische Zomerspelen van 2024 en biedt bezoekers een nieuwe manier om in contact te komen met een van ’s werelds meest geliefde steden. Fietstijdritten rijden door de stad; beachvolleybal en blindenvoetbal zullen zich ontvouwen onder de Eiffeltoren; en breakdancers zullen six-step op DJ-beats over het plein waar Lodewijk XVI in 1793 het hoofd rolde. Een stad die voortdurend het wiel opnieuw uitvindt – een apotheek die boeken voorschrijft, fototentoonstellingen op de Seine, een driehoekige glazen wolkenkrabber – Parijs pronkt met innovaties buiten de sportarena.

Parijs, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by Jörg Petersen from Pixabay

 

Montréal

Ik deze Canadese stad niet. De stad ademt met een vleugje Frankrijk, want Montréal ligt in de provincie Quebec. Een provincie waar men voornamelijk Frans spreekt. Maar als ik zo lees dat het oude Montreal een schatkamer vol historische gebouwen is met statige bouwwerken uit de 17e-19e eeuw, met geplaveide straten, mooie pleinen en enkele indrukwekkende kerken is het de moeite waard om de stad op je lijst te zetten als je Canada bezoekt.

Continent: Amerika
Land: Canada
Inwoners: 1,78 miljoen (2017)

Commentaar Lonely Planet:
Montréal’s all-season kalender van festivals en kunstevenementen, veranderende buurten vol met diverse gerechten, au courant galerijen en eigenzinnige winkels zijn enkele van de vele redenen waarom het al lang een van Canada’s coolste bestemmingen is. Maar dit jaar, met nieuwe musea, vernieuwde attracties, een altijd levendige restaurantscene en extra vervoersmogelijkheden die het nog gemakkelijker te bereiken maken, is deze grootstedelijke regio klaar voor zijn close-up.

Montreal, nr. 3 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by Ichigo121212 from Pixabay

 

Mostar

Als ik aan Mostar denk, zie ik de verwoesting van de Stari Most-brug tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië voor me. Gelukkig is de brug hersteld en nu is het dé bezienswaardigheid in Mostar en een symbool van de stad en haar veerkracht. Het is een mooi voorbeeld van Islamitische Balkanarchitectuur.
Mostar draagt nog steeds diepe oorlogslittekens en is tegelijkertijd een stil bewijs van de weerbaarheid van een volk en diens mogelijkheid om alles van de grond terug op te bouwen. Maar er is meer te zien in Mostar, zoals de Koski Mehmed Pasha Moskee, het Old Bridge Museum en de Kriva Ćuprija of Scheve Brug.

Continent: Europa
Land: Bosnië en Herzegovina
Inwoners: 113.169 (2013)

Commentaar Lonely Planet:
Mostar, lang een favoriet onder backpackers en liefhebbers van de Balkan, trekt de onvergetelijk schilderachtige, met minaretten bezaaide middeleeuwse oude binnenstad en de beruchte brug bezoekers nu voor meer dan een dagtocht. De dynamische kunst-, ambachts- en muziekfestivals blijven mensen terugtrekken en verleiden om een tijdje te blijven. Met de 20e verjaardag van de reconstructie van de Stari Most-brug in aantocht, is er nog nooit zo’n jubelende tijd geweest om te gaan.

Mostar, nr. 4 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by Freeshot from Pixabay

 

Philadelphia

Philadelphia is de op één na grootste stad aan de oostkust van de Verenigde Staten. In Philadelphia werd in in 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring opgesteld. Met deze verklaring was de basis gelegd voor het ontstaan van de geschiedenis van Amerika. Philadelphia is een bruisende stad met bezienswaardigheden, cultuur eten/drinken en winkelen. Philadelphia heeft een paar bekende bezienswaardigheden, zoals de Liberty Bell, Independance Hall en het National Constitution Center. Philadelphia heeft verschillende musea: Philadelphia Museum of Art en het Rodin museum. Philadelphia is voor de liefhebbers een winkelparadijs met veel grote winkelcentra.

Continent: Amerika
Land: Verenigde Staten van Amerika
Inwoners: 1,576 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Aan de samenvloeiing van de rivieren Delaware en Schuylkill ligt de eerste Werelderfgoedstad van het land, de geboorteplaats van de Verenigde Staten en de ‘City of Brotherly Love’. Maar wat in al die historische hoogmoed verloren kan gaan, is de kinetische energie van het moderne Philly – en de tektonisch verschuivende culturele kern. Tussen grote nieuwe openingen en mijlpaaljubileumevenementen door, rechtvaardigen de musea alleen al een reis in 2024 (net als de eetgelegenheden om je van brandstof te voorzien).

Philadelphia, nr. 5 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by Bruce Emmerling from Pixabay

 

Manaus

Manaus is een stad dat me qua drukte niet trekt, maar als je het Amazonegebied wilt bezoeken is Manuas het startpunt. Een bekend bouwwerk in de stad is het Teatro Amazonas. Museum Amazônico is een museum in een verbouwd herenhuis. In het museum is een collectie van inheemse voorwerpen en door de mens bewerkte voorwerpen afkomstig rond en uit de Amazone te zien die gevonden zijn tijdens archeologische onderzoeken.

Continent: Zuid-Amerika
Land: Brazilië
Inwoners: 2,02 miljoen (2014)

Commentaar Lonely Planet:
Een poëtische botsing van stomend spektakel en ecotoeristisch avontuur wacht in Manaus. De grootste stad van het Amazonegebied ligt aan de vreemd onvermengende samenvloeiing van de zwartwaterstroom Rio Negro en de kakikleurige Rio Solimões, zoals de bovenstroom van de Amazone hier wordt genoemd. En eromheen ligt het grootste regenwoud ter wereld, waar talloze unieke en bedreigde diersoorten hun thuis vinden.

Manaus, nr. 6 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by JB from Pixabay

 

Jakarta

In het commentaar van Lonely Planet staat de voormalige hoofdstad van Indonesië maar bij mijn weten is Jakarta nog altijd de hoofdstad van Indonesië. Het is de aankomstplaats als je op Java arriveert. Jakarta is de plek om te acclimatiseren. Jakarta heeft een slechte naam want het verkeer is verschrikkelijk en de stad is onleefbaar door alle luchtvervuiling. Jakarta is oude Batavia met veel musea. De musea geven een kijkje in de tijd van de Nederlandse overheersing. Kota was ooit het centrum van het oude Batavia, de stad van de Nederlandse kolonisten. Nu staat hier het oude stadhuis met het Jakarta National History Museum. Een ander museum dat je niet moet overslaan is het Nationaal Museum van Indonesië. In dit koloniale gebouw leer je alles over de geschiedenis van het land, van de prehistorie tot nu. Kortom genoeg te beleven tijdens de eerste dagen in Indonesië.

Continent: Azië
Land: Indonesië
Inwoners: 10,56 miljoen (2020)

Commentaar Lonely Planet:
De voormalige hoofdstad van Indonesië is lange tijd een basiskamp geweest voor internationale reizigers die naar de wilde regenwouden en afgelegen eilanden van het land gaan. In 2022 kondigde de regering aan dat ze zou verhuizen naar een nieuw gebouwde hoofdstad vanwege de herhaalde overstromingen en het woedende verkeer in Jakarta. Deze kosmopolitische stad is nog steeds de plek om te genieten van stedelijk comfort voordat je je in de afgelegen uithoeken van het land waagt. Ervaar deze dynamische metropool voordat deze verandert.

Jakarta, nr. 7 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by Deny Sabri from Pixabay

 

Praag

Ik heb Praag verschillende keren bezocht al is het inmiddels al weer jaren geleden. Ik vind het een mooie stad. De eerste keer in Praag was nog voor de val van de Muur. Praag is een populaire stedentrip bestemming. De bijnaam van Praag is de ‘Gouden Stad’. De stad aan de Moldau heeft kleurrijke, imposante gebouwen. Verken de Oude en Nieuwe Stad. Deze twee aan elkaar grenzende buurten hebben elk een heel ander karakter. De Praagse burcht, de Karelsbrug, het Oude Stadsplein met het astronomisch uurwerk en de gotische Tynkerk en de Joodse wijk Josefov hebben bij mij heel veel indruk gemaakt.

Continent: Europa
Land: Tsjechië
Inwoners: 1,309 miljoen (2019)

Commentaar Lonely Planet:
De iconische bezienswaardigheden van Praag, een pulserende hoofdstad gehuld in een gotisch stadsbeeld, voelen bijna te mooi om echt te zijn. In het afgelopen decennium kwamen bezoekers massaal aan, wat de charme van de stad deels bedierf. De Covid-19 lockdown gaf de stad de kans om op de resetknop te drukken, en in 2024 belooft de stad de drukte te verlichten door langzaam toerisme en attracties buiten het stadscentrum te promoten.

Praag, nr. 8 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by Thang Ha from Pixabay

 

Izmir

Ik ben verschillende keren in Turkije geweest maar niet in Izmir. Izmir is het vroegere Smyrna. Izmir is, na Istanboel en Ankara, de derde stad van Turkije. Izmir is een aanvlieghaven voor vakantiegangers die een vakantie hebben geboekt aan de Egeïsche Zee. In Izmir ligt Kadifekale, een heuvel die je in het urban deel van de stad vindt. Het is ook de naam van het kasteel dat op deze heuvel staat. Het kasteel stamt uit de Romeinse tijd. In het centrum van de stad ligt Izmir Argora en op het Konak Square staat de Izmir Clock Tower (İzmir Saat Kulesi), een historische klokkentoren.

Continent: Azië
Land: Turkije
Inwoners: 4,367 miljoen (2019)

Commentaar Lonely Planet:
Een stad die er prat op gaat het goede leven te leiden, de ligging aan zee van İzmir, de verse Egeïsche keuken en de mix van herontdekt erfgoed en gerevitaliseerde hedendaagse cultuur verdient een draai in de schijnwerpers. Een levendige oude bazaarwijk, een populair jaarlijks muziek- en dansfestival, nieuwe kunst- en cultuurlocaties, een bloeiend wijngebied en gemakkelijke toegang tot prachtige stranden en oude ruïnes zijn enkele van de redenen om te gaan voordat iedereen dat doet.

Izmir, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by gezenthi from Pixabay

 

Kansas City

Ik ken Kansas City alleen van naam. Kansas City is ook niet een stad die ik zou uitkiezen voor een stedentrip. Als ik een stad in de Verenigde Staten zou bezoeken is het eerder New York, Washington, Los Angeles of San Francisco. Kansas City is de grootste stad van de Amerikaanse staat Missouri. Eén van de bekendste gebouwen in Kansas City is het Power and Light Building. Een bekend museum is het gratis toegankelijke Nelson-Atkins Museum of Art. Kansas City Central Library is een van de opvallendste gebouwen van de stad. De gevel van de parkeergarage van de bibliotheek is geïnspireerd op een boekenplank en bestaat uit 22 reusachtige boekruggen van wel 25 meter hoog. Mocht je Kansas City bezoeken loop dan ook langs de Liberty Memorial Tower, een gedenkplek voor Amerikaanse slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Continent: Amerika
Land: Verenigde Staten van Amerika
Inwoners: 508.394 (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Plotseling in de internationale schijnwerpers na het optreden van Taylor Swift bij de voetbalwedstrijd van de Chiefs, staat Kansas City om veel redenen op onze radar. Dankzij de opening van een nieuwe state-of-the-art luchthaventerminal en de uitbreiding van de gratis te gebruiken tramlijn door het stadscentrum van Kansas City, heeft het ‘Heart of America’ in 2024 zoveel om over te zingen. De stad bouwt het eerste stadion dat gewijd is aan een vrouwensportteam, heeft een steeds evoluerende, culinaire scene van het hoogste niveau en zal een nieuw uitgaansgebied openen bovenop een oude spoorbrug die zich over de rivier uitstrekt. We twijfelen er niet aan dat het crescendo van deze stad veel nieuwe fans zal opleveren.

Kansas City, nr. 10 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : steden Image by 12019 from Pixabay

 

Kaart

 

Boek

Zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een boek met de de top 10 van landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde die je in 2024 moet bezoeken, verschenen.

Lonely Planet's Best in Travel 2024

 

Dit was de Top 10 van de steden waar je volgens Lonely Planet in 2024 naar toe moet. Ik heb, op twee steden na: Parijs en Praag, geen van deze steden ooit bezocht. Een aantal staan op mijn lijstje van plekken die ik ooit nog wil bezoeken.

 

Welke steden van dit Lonely Planet lijstje heb jij al eens bezocht? Wat is je favoriet?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #stedentrip #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #stedentrip #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #stedentrip #jtravelblog #jtravel

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #stedentrip #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #stedentrip #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : steden. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #stedentrip #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com