Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : duurzaam

Patagonië, nr. 3 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam

 

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet’s Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : duurzaam. In 2024 zijn het allemaal, op Zuid-Afrika na, plekken die ik (nog) niet bezocht heb, maar wel van naam ken.

Ter ere van het 50-jarig bestaan van Lonely Planet, keert deze speciale editie van Lonely Planet’s Best in Travel terug naar het best verkochte printformaat. Er is een uitgebreide lijst van 50 must-visit bestemmingen van over de hele wereld.

Dit jaar is men overgestapt naar vijf belangrijke categorieën: landen, regio’s, steden, duurzame reisbestemmingen en locaties met de beste waarde. Elke categorie bevat 10 bestemmingen die zijn gekozen vanwege hun actualiteit, unieke ervaringen, ‘wow’-factor en voortdurende toewijding aan duurzaamheid en gemeenschap. In 2024 is alweer de negentiende editie van de Lonely Planet’s Best In Travel verschenen. In deze blog neem ik je mee naar de 10 duurzame bestemmingen die je volgens Lonely Planet gezien moet hebben.

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : duurzaam

Ecuador

Denk ik aan Ecuador, denk ik aan de Galapagoseilanden en aan de regenwouden op het vaste land. Ecuador is het op één na kleinste land van Zuid-Amerika met een scala aan landschappen gedrapeerd over de evenaar. Ecuador behelst delen van het Amazoneregenwoud en Andesgebergte, de dierenrijke Galapagoseilanden en een hapje van de Zuid-Amerikaanse westkust. Voor natuurliefhebbers is Ecuador een bijna mythische vindplaats.

Continent: Zuid-Amerika
Hoofdstad: Quito
Inwoners: 17,8 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
De thuisbasis van uitgestrekte regenwouden, wilde rivieren, 20 actieve vulkanen en naar schatting 6% van alle soorten op aarde, het megadiverse Ecuador heeft veel te beschermen. Als gevolg hiervan stroomt verantwoord toerisme door zijn aderen – limieten voor bezoekers, ecolodges op zonne-energie, een nieuw zeereservaat en de eerste luchthaven die op hernieuwbare energie wordt aangedreven. Met een recent visum voor digitale nomaden is er nu een mogelijkheid om uw verblijf te verlengen ten gunste van meerdere bezoeken.

Ecuador, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by 4606510 from Pixabay

 

Spanje

Ik heb Spanje in het verleden 1x bezocht, tijdens een studiereis heb ik het Canarische eiland Gran Canaria ontdekt. Spanje is een gewilde bestemming in zowel winter als zomer. Het land is bloedheet in de zomer en er valt bijna geen regen. Er zijn zoveel mooie plekken te ontdekken in dit immense land met steden als Barcelona, Madrid, Sevilla en Valencia. Ook voor natuur en cultuur is Spanje een mooie bestemming. Er is in Spanje meer dan alleen de Costa del Sol of Costa Brava.

Continent: Europa
Hoofdstad: Madrid
Inwoners: 47,42 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Het zonovergoten Spanje, een van ’s werelds populairste bestemmingen, boekt enorme vooruitgang bij het stimuleren van reizen buiten het seizoen om bezoekers over het jaar te spreiden en reizen naar over het hoofd geziene bestemmingen aan te moedigen. Nieuwe fietspaden, elektrische bussen en treinroutes bieden vliegvrije manieren om het land te zien. Creatieve, kleinschalige hotels en andere initiatieven blazen het platteland van het land nieuw leven in en nieuwe treinroutes maken vliegvrij reizen een fluitje van een cent.

Spanje, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by Sonsoles Jiménez from Pixabay

 

Patagonië

Patagonië is een bestemming die, als we niets aan klimaatbeheersing en opwarming van de aarde doen, er over een x-aantal jaren niet meer zo bijligt als dat het nu doet met zijn ijsgletsjers en schitterende natuur. Patagonië is een gebied dat zich duizenden kilometers uitstrekt over het zuiden van Zuid-Amerika: het begint ten zuiden van de Rio Colorado-rivier in Argentinië en loopt tot aan de Straat Magellaan in het uiterste zuiden. Patagonië is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het geldt als één van de mooiste en ruigste wildernissen ter wereld. Patagonië heeft mooie gletsjers. Torres del Paine en het Fitz Roy-massief zijn bekende natuurparken.

Continent: Zuid-Amerika
Land: Argentinië en Chili

Commentaar Lonely Planet:
Nieuwe paden, uitbreidende parken en een ambitieus rewilding-project maken Patagonië aantrekkelijker dan ooit. Aan de Argentijnse kant zal Patagonia National Park eind 2023 een planetarium en interpretatiecentrum onthullen. Over de grens, in een park met dezelfde naam, heeft Chili met succes poema’s, nandoes en bedreigde huemul-herten opnieuw in het wild verwilderd. En bonus, een jaarlijkse zonsverduistering zal de lucht boven beide parken in oktober verduisteren.

Patagonië, nr. 3 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by TravelCoffeeBook from Pixabay

 

Groenland

Groenland is een eiland gelegen in het Noordpoolgebied. Het eiland hoort administratief bij Denemarken. Net als bij Patagonië, als we niet iets doen aan de opwarming van de aarde, is de sneeuw en het ijs op Groenland snel verdwenen. Groenland is een erg geschikt land voor de echte wandelliefhebbers. Groenland biedt vele mogelijkheden voor lange wandelingen en trektochten. Een interessante lokale markt in Groenland is de markt in de hoofdstad Nuuk. In Groenland zijn veel ruïnes te vinden, waaronder die van de Vikingen.

Continent: Europa
Hoofdstad: Nuuk
Inwoners: 56.462 (2008)

Commentaar Lonely Planet:
Het epische ijs en de toendra hebben nieuwsgierige en onverschrokken reizigers al lang geïntrigeerd en naar Groenland gelokt. Nu wordt het gemakkelijker om naar ’s werelds grootste eiland te gaan met de opening van twee nieuwe internationale luchthavens in 2024: een in de kleurrijke hoofdstad Nuuk, de andere in Ilulissat. Groenland, een ongerepte ontsnapping aan het noorderlicht, zal ook genieten van een piek in aurora-waarnemingen als de zon de komende jaren zijn piekactiviteit bereikt.

Groenland, nr. 4 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by Bernd Hildebrandt from Pixabay

 

Wales’ Trails

Als ik aan Wales denk, denk ik aan een ruig landschap aan de westkust van het Verenigd Koninkrijk. In Wales staan maar liefst 641 kastelen. Naast de vele kastelen zijn er ook andere overblijfselen uit het verleden te zien. Steden in Wales zijn hoofdstad Cardiff, Swansea en havenstad Tenby. Snowdonia en Pembrokeshire zijn natuurparken in Wales.

Continent: Europa
Land: Verenigd Koninkrijk

Commentaar Lonely Planet:
Een opknapbeurt van het spoor in Wales – een van ’s werelds eerste landen die wetgeving voor duurzaamheid heeft uitgevaardigd – zal de planeetvriendelijke mogelijkheden uitbreiden om het wilde, prachtige westen van het land te verkennen. Je kunt je vrij gemakkelijk verplaatsen zonder auto: het afgelegen Pembrokeshire National Park is behoorlijk toegankelijk en zal dat nog meer worden. Begin 2025 zijn er nieuwe treinstations en meer diensten gepland voor de hoofdspoorlijn van Zuid-Wales.

Wales Trails, nr. 5 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by Greg Montani from Pixabay

 

Caminho Português de Santiago

Het lopen van de camino naar Santiago de Compostela is helemaal in. De Portugese camino, de Caminho Português start in Lissabon en loopt via de universiteitsstad Coimbra naar Porto. In Porto kan je vervolgens kiezen tussen een weg door het binnenland (Caminho Central) en een weg langs de kust (Caminho da Costa). Tussen beide wegen in liggen heel wat verbindingsmogelijkheden. De Camino Espiritual is de spirituele weg tussen de Spaans-Portugese grens en Padrón. Maar uiteindelijk leiden alle wegen naar … Santiago de Compostela. Het traject Lissabon–Porto volgt grotendeels de Romeinse heirbanen van vroeger.

Continent: Europa
Land: Portugal

Commentaar Lonely Planet:
De Portugese Weg (Caminho Português de Santiago) is meer dan een pelgrimsroute, het is een schilderachtige reis door Portugal en Spanje te voet of met de fiets. Romaanse kerken, rivieren en oude dorpjes begroeten u langs het 620 km lange pad dat Lissabon met Santiago de Compostela verbindt. Breng de nacht door in lokale albergues, dineer in traditionele restaurants en bezoek kleine steden die het moeilijk hebben gehad toen hun inwoners massaal naar de grote steden trokken. Vertraag en geniet van het veranderende landschap terwijl je onderweg bevriend raakt met medereizigers.

Caminho Português de Santiago, nr. 6 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by miposa2 from Pixabay

 

Palau

Palau is voor mij een totaal onbekende bestemming. Bij het intekenen van de kaart in deze blog heb ik moeten zoeken waar dit eiland ligt. De eilandengroep met 340 eilanden ligt in de Grote Oceaan en maakt deel uit van de regio Micronesië. De meeste eilanden zijn vulkanisch van oorsprong. Andere eilanden bestaan uit kalksteen en koraal. Het grootste eiland is Babeldaob. Het hoogste punt op Palau is de Mount Ngerchelchuus (242 m) op Babeldaob. Op Babeldaob ligt ook het grootste meer van Palau, Lake Ngardok. Dit meer is de grootste zoetwatermassa in heel Micronesië.

Continent: Oceanië
Hoofdstad: Ngerulmud
Inwoners: 18.024 (2021)

Commentaar Lonely Planet:
De kleine natie Palau in de Stille Oceaan laat zien hoe duurzaam reizen de impact van klimaatverandering kan verlichten. Een nieuwe app genaamd Ol’au Palau stimuleert reizigers om keuzes te maken met het oog op natuurbehoud, zoals het gebruik van rifveilige zonnebrandcrème of eten in restaurants die duurzaam geproduceerde ingrediënten serveren. Door verantwoordelijk te handelen, verdienen bezoekers toegang tot ervaringen die gewoonlijk zijn voorbehouden aan Palauaanse families en hun vrienden.

Palau, nr. 7 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by JAY PARK from Pixabay

 

Hokkaidō

Hokkaidō is het noordelijkste van de vier grote eilanden van Japan. De hoofdstad van Hokkaido is wintersportplaats Sapporo. De natuur in Hokkaidō bestaat uit een alpien landschap, met toppen boven de 2.000 meter. Het landschap biedt een afwisseling van vulkanen, watervallen, warmwaterbronnen (onsen) en mooie meren. Enkele mooie plekken zijn Lake Akan Nationaal Park, Kushiro moeras met kraanvogels, Daisetsuzan Nationaal Park en het Shikotsu-Toya Nationaal Park. Het plaatsje Biei staat bekend om de prachtige bloemenvelden. In de zomer zijn de glooiende heuvels gehuld in de mooiste kleuren. Je waant je in de Nederlandse Bollenvelden.

Continent: Azië
Land: Japan

Commentaar Lonely Planet:
Hokkaidō staat al lang op de radar van wintersportliefhebbers en ondersteunt milieuvriendelijke activiteiten en accommodatie, plus een culturele renaissance voor de inheemse Ainu-bevolking. Met 20% van het landoppervlak van Japan, maar slechts 5% van de bevolking, beschikt Hokkaidō over uitgestrekte bergen en wildernis, waarvan delen relatief onontdekt blijven, waardoor het een ideaal alternatief of aanvulling is op bestemmingen als Tokio, Kyoto en Hiroshima.

Hokkaidō, nr. 8 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by Kohei Tanaka from Pixabay

 

Baltische Trails

Ik ken deze trail niet. Voor de liefhebbers een leuke lange afstandswandeling in de Baltische Staten. Litouwen, Estland en Letland staan bekend voor hun uitgestrekte bossen en nationale parken. Vanaf 2021 loopt de Baltic Forest Trail, een nieuwe langeafstandswandelroute dwars door de mooiste natuurgebieden van de drie landen. De Baltic Forest Trail begint in Lazdijai, een stadje bij de Pools-Litouwse grens. Na 2141 km eindigt de wandelroute in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De volledige ligt 747 kilometer in Litouwen, 674 kilometer in Letland en 720 kilometer in Estland.

Continent: Europa
Land: Estland, Letland en Litouwen (Baltische Staten)

Commentaar Lonely Planet:
Deze paden omvatten wat kan worden beschouwd als Europa’s langste meditatiebeoefening. Slingeren langs zandduinen, rivieren en meren is een route om je innerlijke zelf te ontdekken. Bekijk de sobere Scandinavische landschappen van Estland, het fijne zand van de Koerse Schoorwal in Litouwen en de vallei van de rivier de Gauja in Letland, die beroemd is om zijn herfstbladeren. Voor een groot deel van de weg heb je het gevoel dat je de hele wereld voor jezelf hebt.

Baltische Trails, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by 12019 from Pixabay

 

Zuid-Afrika

Ik ben twee keer in Zuid-Afrika geweest. Ik heb er verschillende gamedrives in verschillende nationale parken gemaakt. Een must als je Zuid-Afrika bezoekt. Een plek om pinguïns te bezoeken in Boulders Beach op het Kaapse Schiereiland ten zuiden van Kaapstad. Fynbos is de zeer soortenrijke vegetatie in de Kaapstreek in Zuid-Afrika. Bekende soorten fynbos zijn de nationale bloem, de protea en rooibos. Bij ons meer bekend vanwege de thee. Wist je dat rooibos alleen in Zuid-Afrika verbouwd wordt?

Continent: Afrika
Hoofdstad: Kaapstad, Pretoria, Bloemfontein
Inwoners: 59,39 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Nu de biodiversiteit van de aarde zich op een precair kruispunt bevindt en een indrukwekkende oogst van ecolodges die zich inzetten voor de bescherming ervan, is dit het moment om de wilde schoonheid van Zuid-Afrika in je op te nemen. Breng met sterren bezaaide nachten door in glamping en als je geluk hebt, wandel je tussen giraffen en zebra’s zoals de mensen van weleer ooit deden. Deze plek is een ode aan de natuurlijke grootsheid – pinguïns verzamelen zich massaal langs de kust en de fynbosstruik blaast leven in de heuvels van de West-Kaap.

Zuid-Afrika, nr. 10 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : duurzaam Image by falco from Pixabay

 

Kaart

 

Boek

Zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een boek met de de top 10 van landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde die je in 2024 moet bezoeken, verschenen.

Lonely Planet's Best in Travel 2024

 

Dit was de Top 10 van de duurzame bestemmingen waar je volgens Lonely Planet in 2024 naar toe moet. Ik heb van deze duurzame bestemmingen alleen Zuid-Afrika en Spanje (Gran Canaria) bezocht. Een aantal staan op mijn lijstje van bestemmingen die ooit nog wil bezoeken maar ook een paar duurzame bestemmingen die er niet op zullen komen.

 

Welke duurzame bestemmingen van dit Lonely Planet lijstje heb jij al eens bezocht? Wat is je favoriet?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : duurzaam. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : duurzaam. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : duurzaam. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : duurzaam. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : duurzaam. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : duurzaam. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com