Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : landen

Mongolië, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen

 

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet’s Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : landen. In 2024 zijn het op Kroatië na bestemmingen die ik (nog) niet bezocht heb.

Ter ere van het 50-jarig bestaan van Lonely Planet, keert deze speciale editie van Lonely Planet’s Best in Travel terug naar het best verkochte printformaat. Er is een uitgebreide lijst van 50 must-visit bestemmingen van over de hele wereld.

Dit jaar is men overgestapt naar vijf belangrijke categorieën: landen, regio’s, steden, duurzame reisbestemmingen en locaties met de beste waarde. Elke categorie bevat 10 bestemmingen die zijn gekozen vanwege hun actualiteit, unieke ervaringen, ‘wow’-factor en voortdurende toewijding aan duurzaamheid en gemeenschap. In 2024 is alweer de negentiende editie van de Lonely Planet’s Best In Travel verschenen. In deze blog neem ik je mee naar de 10 landen die je volgens Lonely Planet gezien moet hebben.

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2024 : landen

Mongolië

Als ik aan Mongolië denk ik aan een uitgestrekt landschap waar de lokale bewoners op een paard rijden en slapen in de yurt en waar het in de winter heel koud is. Mongolië heeft een uitgestrekt landschap met kobaltblauwe luchten, kronkelende riviertjes, heldere bergmeren en dichtbegroeide bossen, hoge bergpieken van het Altai gebergte en de oneindig lijkende zandvlaktes van de Gobi-woestijn. Tip: Probeer een traditioneel diner van gestoomde knoedels, bereid door een nomadenfamilie op de steppen.

Continent: Azië
Hoofdstad: Ulaanbaatar
Inwoners: 3.348 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Voor zoekers naar weidse ruimtes, avonturen en cultuur heeft Mongolië veel te bieden. De hoofdstad wemelt van de mensen en unieke attracties. Mongolië, ingeklemd tussen Rusland en China, lijkt moeilijk te bereiken gezien de recente geopolitieke gebeurtenissen in zijn twee grote buurlanden. Maar de deuren van Mongolië staan open en een toerismecampagne heeft de visumbeperkingen tot 2025 versoepeld.

Mongolië, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by Herbert Bieser from Pixabay

 

India

India is een bestemming die mij niet trekt. Het is me er veel te druk en chaotisch. Voor mij te veel prikkels. Populaire bestemmingen in India zijn de Taj Mahal, de Gouden Driehoek, Varanasi, Goa, Rajasthan en Kerala. Je hebt een visum nodig voor dit land. Bereid je als je naar India reist goed voor. Neem voorzorgsmaatregelen in verband met je gezondheid. Ook belangrijk, plan je reis naar India in de beste reistijd en niet in het regenseizoen.

Continent: Azië
Hoofdstad: New Delhi
Inwoners: 1,408 miljard (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Nieuwe vliegroutes bieden gemakkelijke toegang vanuit Europa en Amerika tot geliefde hubs zoals Delhi, Mumbai, Goa en Kerala. De Indiase spoorwegen staan ook voor een opknapbeurt, met stijlvolle nieuwe treinen die over het hele netwerk worden uitgerold. Maak een boottocht van 2000 mijl op de MV Ganga Vilas, ’s werelds langste riviercruise. Voor elke reiziger die zin heeft in een dosis dosa’s en het bijvullen van tempels, is dit het ideale moment om ’s werelds kleurrijkste land te zien.

India, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by Dave Parkinson from Pixabay

 

St. Lucia

Ik weet dat St. Lucia in de Caribische Zee ligt, maar daar houdt mijn kennis op. Mijn associatie met dit eiland is een eiland met mooie stranden, een blauwe zee, palmbomen en een tropisch klimaat. Maar St. Lucia is meer lees ik. Het eiland heeft de Pitons, twee vulkanische bergpieken in het zuiden van St. Lucia. De Pitons zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Continent: Amerika
Hoofdstad: Castries
Inwoners: 179.651 (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Poederachtig wit zand en hemelsblauw getinte wateren zijn nauwkeurige beschrijvingen voor het eiland met een ijzeren greep op de aanduiding ’s werelds beste huwelijksreisbestemming. Maar onlangs hebben toerismefunctionarissen van St. Lucia bewust de aandacht verlegd naar het culturele erfgoed, de onderscheidende tradities en creatieve neigingen van het eiland, een ideale ervaring voor Carib-ofielen die op zoek zijn naar iets dat verder gaat dan het typische all-inclusive verblijf.

St. Lucia, nr. 3 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by falco from Pixabay

 

Mexico

Mexico is een land dat me een dubbel gevoel oproept: drugsoorlog en aan de andere kant het toeristische schiereiland Yucatan met stranden, leuke plaatsen als Cancun en Playa del Carmen, het eiland Cozumel en de Maya cultuur met zijn tempels. Bij het eiland Cozumel ligt het Palancar-rif waar gedoken en gesnorkeld kan worden. Het drukke en warme Mexico-Stad trekt me totaal niet.

Continent: Amerika
Hoofdstad: Mexico-Stad
Inwoners: 126,7 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Mexico trekt reizigers aan die op zoek zijn naar avontuur, cultuur, geschiedenis, eten en kunst. Eén van de vele redenen om Mexico dit jaar te bezoeken, zijn nieuwe vervoersmogelijkheden. Neem de pas gelanceerde trein naar Caribische stranden en oude Maya-ruïnes; bekijk de zonsverduistering van 2024 vanaf het gouden zand van Mazatlán; of probeer een roadtrip naar Boheemse badplaatsen langs de ruige en prachtige kust van Oaxaca.

Mexico, nr. 4 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by Makalu from Pixabay

 

Marokko

Marokko staat bekend om zijn koningssteden Rabat, Fès, Meknès en Marrakech. Ik zou graag Marrakesh, Ouarzazate, het blauwe stad Chefchaouen, het Atlasgebergte en de Saharawoestijn nog een keer willen bezoeken. Het slenteren door de medina’s en soeks is een must als je in één van de steden bent. Wandelen door de doolhof van straatjes en over de lokale kleurrijke markten.

Continent: Afrika
Hoofdstad: Rabat
Inwoners: 37,08 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Er gaat niets boven een wandeling door de Sahara-woestijn op de rug van een kameel, op koopjesjacht in een souk in Marrakesh en het verkennen van de betoverende blauwe stad Chefchaouen. Dit Noord-Afrikaanse land haalde onze lijst in 2024 dankzij de buzz van zijn historische prestaties op het WK, zijn klim naar het echelon van het wereldsurfcircuit en het nieuw leven ingeblazen muziekfestival, Mawazine. De aardbeving heeft je misschien doen nadenken over de vraag of het oké is om daarheen te reizen, maar de lokale bevolking zegt dat reizigers die naar Marokko komen de beste manier zijn om het herstel te ondersteunen, waardoor 2024 een goed moment is om Marokko te bezoeken.

Marokko, nr. 5 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by Walkerssk from Pixabay

 

Chili

Chili wordt vanuit Nederland vaak aangeboden in combinatie met de buurlanden Argentinië en/of Bolivia. Chili is het meest langgerekte land ter wereld. In het noorden ligt één van de droogste woestijnen ter wereld, de Atacama, met geisers en vulkanen. In het midden lijkt het landschap erg op Duitsland, groene valleien en veel loofbossen. In het zuiden van Chili (Patagonië) liggen sneeuwvlaktes, gletsjers en immense fjorden. De hoofdstad Santiago ligt strategisch in het midden. Het is in verhouding een rijk land en doet qua levensstandaard niet onder voor Europese landen.

Continent: Zuid-Amerika
Hoofdstad: Santiago
Inwoners: 19,49 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Met uitgebreide parken, een nieuwe president en plannen voor een nieuwe op gelijkheid gerichte grondwet verandert Chili. Chili is een land van zoutvlakten, regenwouden, vulkanen, gletsjers en fjorden. Chef-koks in Santiago ontsluiten het potentieel van endemische ingrediënten. Wijnboeren vinden meer natuurlijke manieren om wijn te maken. Rapa Nui (Paaseiland) verbeeldt een duurzame toekomst, terwijl in Patagonië de biodiversiteit hersteld wordt.

Chili, nr. 6 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by Chris Stenger from Pixabay

 

Benin

Benin is een bestemming die ik niet ken. Door Benin stromen verschillende rivieren zoals de Kouffou, de Mono, de Zou en de Okpara die een deel van de grens met Nigeria vormt en de Niger die de grens met de republiek Niger vormt. In het noordwesten van Benin ligt de Atacora-bergketen. Er zijn een paar nationale parken: Pendjari en het Nationaal park W in het noordoosten aan de grens met Niger. Porto-Novo en Cotonou zijn de belangrijkste steden van Benin.
Continent: Afrika
Hoofdstad: Porto-Novo
Inwoners: 13 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Benin valt in het niet bij zijn buurman in het oosten, Nigeria, maar dit West-Afrikaanse land heeft charisma, geschiedenis en culturele kracht. Ooit de plaats van het oude koninkrijk Dahomey, is het ook de spirituele thuisbasis van voodoo, een fascinerende en vaak verkeerd begrepen religie. Sla een pad naar de met palmbomen omzoomde stranden van Benin en enkele van de beste nationale parken aan deze kant van het continent.

Benin, nr. 7 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by Noémie Girardet from Pixabay

 

Oezbekistan

Oezbekistan is een relatief maar opkomende reisbestemming. Oezbekistan vormde ooit het hart van de Zijderoute tussen de Middellandse Zee en China. Oezbekistan kent moderne steden met oude binnensteden zoals Samarkand en Boechara. In de woestijn is totale rust en stilte. Oezbekistan schijnt een prachtig land te zijn voor een avontuurlijk en indrukwekkende reis.
Continent: Azië
Hoofdstad: Tasjkent
Inwoners: 34,92 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Reizigers blijven de handelsnetwerken in Oezbekistan van oase tot oase volgen. Hogesnelheidstreinen en een handig binnenlands vluchtnetwerk hebben de kameelkaravanen vervangen die ooit welvarende vestingsteden met elkaar verbonden, maar de oude culturele centra van Samarkand, Bukhara en Khiva roepen nog steeds het tijdperk van de zijderoute op. In het Nuratau-gebergte laat een op de gemeenschap gebaseerd toeristisch initiatief bezoekers het leven van herdersgemeenschappen zien.

Oezbekistan, nr. 8 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by LoggaWiggler from Pixabay

 

Pakistan

Pakistan staat niet op mijn lijstje. Het land trekt mij totaal niet. Volgens mij is het ook niet heel toeristisch. Vanuit Nederland worden er geen reizen naar dit islamitische land aangeboden. Als Nederlandse vrouw zal ik me hier niet veilig voelen.

Continent: Azië
Hoofdstad: Islamabad
Inwoners: 231,4 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Pakistan lokt al lang reizigers van over de hele wereld en het is hoog tijd voor een heropleving. Met het verminderen van politieke spanningen, keren avontuurlijke reisorganisaties terug naar de bruisende bazaars van Pakistan, door Mughal gebouwde moskeeën, alpenvalleien en met sneeuw bedekte Himalaya-passen. Elke roepie die je uitgeeft, helpt het land weer op te bouwen na de verwoestende overstromingen van 2022.

Pakistan, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by Abdullah Shakoor from Pixabay

 

Kroatië

Ik ben lang geleden een keer in Kroatië geweest. Tijdens een studiereis bezocht ik o.a. Trogir, Split en het eiland Krk. Kroatië was vroeger een deel van Joegoslavië. De meeste toeristen trekken naar de regio’s Istrië en Dalmatië. Het binnenland van Kroatië met de Plitvice meren en de hoofdstad Zagreb zijn ook interessante plekken. Voor de kust van Kroatië liggen meer dan 1.000 eilanden. De stranden in Kroatië bestaan in de meeste gevallen uit fijne kiezelsteentjes. Bekende plaatsen in Kroatië zijn Split, Dubrovnik, Trogir, Zadar, Poreč, Rijeka en Zagreb.

Continent: Europa
Hoofdstad: Zagreb
Inwoners: 3,899 miljoen (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Zonovergoten kustlijn, talloze eilanden, dramatische bergen en historische ommuurde steden: reizen naar Kroatië is nog gemakkelijker geworden met de toetreding tot zowel het Schengengebied zonder grenzen als de eurozone. Nu kun je over land helemaal van Lissabon naar Dubrovnik reizen zonder een paspoort te overhandigen of valuta te wisselen.

Kroatië, nr. 10 op Lonely Planets Best in Travel 2024 : landen Image by Ivan Ivankovic from Pixabay

 

Kaart

 

Boek

Zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een boek met de top 10 van landen, steden, regio’s, duurzaam en waarde die je in 2024 moet bezoeken, verschenen.

Lonely Planet's Best in Travel 2024

 

Dit was de Top 10 van de landen waar je volgens Lonely Planet in 2024 naar toe moet. Ik heb Kroatië al een keer bezocht, de andere landen op deze lijst niet. Er zijn sowieso een paar bestemmingen die niet op mijn lijstje staan, zoals India, Pakistan en Benin. Marokko en Mongolië zou ik wel graag een keer bezoeken.

 

Welke landen van dit Lonely Planet lijstje heb jij al eens bezocht? Wat is je favoriet? 

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel

Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel Elk jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden, regio's, duurzaam en waarde. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2024 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2024 #reisinspiratie #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com