Op vakantie in coronatijd

Op vakantie in coronatijd

 

We willen allemaal zo graag: op vakantie in deze coronatijd. Maar waar kan je heen, zijn er restricties en wat als er zich toch problemen voordoen in deze coronatijd? Sinds 15 mei 2021 zijn er weer mogelijkheden. We mogen eindelijk weer. Ik heb het een en ander voor je op een rijtje gezet en de nodige aanpassingen gedaan zodat deze blog weer up to date is.

We mochten maandenlang niet reizen. Alleen noodzakelijke reizen waren toegestaan. Per 15 mei 2021 is het algemene advies aangepast. Er is weer een reisadvies per land.

 

Laatste update: 20 februari 2023 / 14.30 uur

 

Het virus is helaas nog altijd niet weg en komt steeds maar terug met inmiddels in Nederland weer dagelijks bijna 3.000 besmettingen.

Houd je a.u.b. aan de maatregelen die in Nederland of op je vakantiebestemming gelden. Alleen dan kunnen we het virus de baas worden. Niet alleen in Nederland hebben we met coronamaatregelen te maken, ook in het buitenland. Dit kan een verplichte (PCR)test zijn die je moet ondergaan voor je vertrek of je moet bij aankomst verplicht in quarantaine. Check voordat je een reis gaat boeken de regels in Nederland en de regels die gelden in het land waar je heen gaat. Zo kom je niet onverwachts voor verrassingen en extra kosten te staan.

 

Let op: het kan voorkomen dat landen met de kleurcode groen en geel besluiten zelf om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen. Bijvoorbeeld een negatieve test of quarantaine-verplichting. Het is daarom raadzaam het hele reisadvies te lezen en niet af te gaan op alleen de kleurcode.

Bereid je goed voor op je reis en zich ook tijdens je verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De situatie in een land kan snel veranderen.

 

Landen met kleurcode groen

  • Bulgarije
  • Duitsland
  • Hongarije
  • Kroatië
  • Letland
  • Noorwegen
  • Oostenrijk
  • Polen
  • Roemenië
  • Slovenië
  • Slowakije
  • Tsjechië
  • Saba
  • Sint-Eustatius
  • Zweden

 

Landen met kleurcode geel

  • Aruba
  • België
  • Bonaire
  • Curaçao
  • Cyprus
  • Denemarken
  • Estland
  • Finland
  • Frankrijk
  • Griekenland
  • Ierland
  • Italië
  • Litouwen
  • Luxemburg
  • Malta
  • Portugal
  • Sint Maarten
  • Spanje
  • IJsland
  • Zwitserland

 

Landen met kleurcode oranje

  • Verenigd Koninkrijk

 

Een oranje reisadvies betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Ook wordt aanraden om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je terugkomt uit één van deze landen.

Hier lees je de richtlijnen van de Rijksoverheid.

 

Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land je ook gaat, je kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.

Het hoofdadvies is: denk goed na wat je doet en ga je toch op vakantie, ga dan wijs op reis.

Bereid je goed voor, ken de regels in het land van bestemming en vooral: zorg dat je ook tijdens je vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de website of de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wijs op reis in coronatijd

 

Voor reizen binnen Europa heb je een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat -DCC) nodig. Meer hierover lees je op mijn blog Alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app.

 

Per Europees land

België 🇧🇪

De kleurcode van België is geel. Bij terugkeer vanuit België naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

🇧🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor België van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇧🇪

 

Bulgarije 🇧🇬

De kleurcode van Bulgarije is groen. Er zijn nog wel inreisbeperkingen voor Bulgarije. Nederland stond op de rode lijst voor Bulgarije, maar wordt vanaf 4 augustus 2021 door Bulgarije op hun oranje lijst gezet.

🇧🇬 Bekijk het actuele reisadvies voor Bulgarije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇧🇬

 

Cyprus 🇨🇾

De kleurcode voor Cyprus is geel. Reizen is mogelijk, maar let op, er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland en bij terugkeer uit Cyprus naar Nederland moet je voor je terugreis een coronabewijs laten zien. Je moet 48 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass (informatie in het Engels) invullen.

🇨🇾 Bekijk het actuele reisadvies voor Cyprus van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇾

 

Denemarken 🇩🇰

Vanaf 1 juli 2021 is de kleurcode voor Denemarken geel. Bij terugkeer vanuit Denemarken naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

🇩🇰 Bekijk het actuele reisadvies voor Denemarken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇩🇰

Duitsland 🇩🇪

De kleurcode van Duitsland is groen. Sinds 27 juli 2021 is Nederland voor Duitsland hoogincidentiegebied. Wat dat betekent lees je via onderstaande link.

🇩🇪Bekijk het actuele reisadvies voor Duitsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇩🇪

 

Estland 🇪🇪

De kleurcode voor Estland is vanaf 24 juni 2021 geel. Bij terugkeer uit Estland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

🇪🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Estland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇪🇪

 

Finland 🇫🇮

De kleurcode voor Finland is geel. Nederland is voor Finland een risicoland. Lees wat dit voor je betekent. Let op: bij terugkeer vanuit Finland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

🇫🇮 Bekijk het actuele reisadvies voor Finland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇫🇮

 

Frankrijk 🇫🇷

De kleurcode voor heel Frankrijk is geel. Lees wat dit voor je betekent. Bij terugkeer uit Frankrijk of het eiland Corsica naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

🇫🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Frankrijk van het Ministerie Buitenlandse Zaken 🇫🇷

 

Griekenland 🇬🇷

De kleurcode voor Griekenland is geel. Lees wat dit voor je betekent. Bij terugkeer uit heel Griekenland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. Je kunt naar Griekenland reizen met je coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) als je 24 uur voor je reis een elektronisch PLF formulier hebt ingevuld.

🇬🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Griekenland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇬🇷

 

Groot-Brittannië 🇬🇧

De kleurcode voor het Verenigd Koninkrijk is oranje. Vanaf 8 augustus 2021 is het Verenigd Koninkrijk niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar het Verenigd Koninkrijk als het noodzakelijk is. Je moet op dit moment verplicht in quarantaine als je naar het Verenigd Koninkrijk reist. Sinds 2 augustus 2021 is de quarantaineplicht opgeheven voor personen die vanuit ‘amber countries’ (waaronder Nederland) naar Engeland en Schotland reizen. Dit geldt alleen voor personen die volledig gevaccineerd zijn met vaccins goedgekeurd door het EMA. Als je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist, moet je je voor vertrek laten testen (ook als je gevaccineerd bent), moet je een quarantaineverklaring bij je hebben en moet je bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine.

🇬🇧 Bekijk het actuele reisadvies voor Groot-Brittannië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇬🇧

 

Hongarije 🇭🇺

De kleurcode voor Hongarije is groen. Na een verblijf in Hongarije hoef je voor terugkeer in Nederland geen negatieve test te laten zien en na terugkeer niet in (thuis)quarantaine te gaan.

🇭🇺 Bekijk het actuele reisadvies voor Hongarije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇭🇺

 

Ierland 🇮🇪

De kleurcode voor Ierland is geel. Lees wat dit voor je betekent. Bij terugkeer uit Ierland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

🇮🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Ierland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇪

 

Italië 🇮🇹

De kleurcode van Italië is geel. Lees wat dit voor je betekent. Bij terugkeer uit Italië naar Nederland moet je vanaf 8 augustus een coronabewijs laten zien.

🇮🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Italië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇹

 

Kroatië 🇭🇷

De kleurcode voor Kroatië is groen. Lees wat dit voor u betekent.

🇭🇷 Bekijk het actuele reisadvies voor Kroatië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇭🇷

 

Letland 🇱🇻

De kleurcode voor Letland is groen. Lees wat dit voor u betekent.

🇱🇻 Bekijk het actuele reisadvies voor Letland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇻

 

Litouwen 🇱🇹

Op 24 juni 2021 wordt de kleurcode voor Litouwen geel. Vanaf dat moment geldt dat als je vanuit Litouwen terug naar Nederland reist je niet in (thuis)quarantaine hoeft. Ook hoeft je als je terugreist naar Nederland geen negatieve PCR test te overleggen. Reizen naar Litouwen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen.

🇱🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Litouwen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇹

 

Luxemburg 🇱🇺

De kleurcode van Luxemburg is geel. Lees wat dit voor je betekent. Bij terugkeer vanuit Luxemburg naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

🇱🇺 Bekijk het actuele reisadvies voor Luxemburg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇱🇺

 

Malta 🇲🇹

De kleurcode voor Malta is geel. Bij terugkeer vanuit Malta naar Nederland moet jevanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor je betekent. Alle reizigers moeten voor vertrek naar Malta een digitaal Passenger Locator Form (dPLF) (informatie in het Engels) invullen. Om het formulier in te vullen moet je registreren door de stappen in het formulier te volgen. Nadat je het formulier ingevuld heeft, krijg je een bevestigingsmail met daarin een unieke Quick Response (QR) code en een link om het Passenger Locator Form (dPLF) te kunnen downloaden. Het gedownloade formulier (al dan niet geprint) moet je laten zien bij het aan boord gaan, en bij aankomst in Malta.

🇲🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Malta van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇲🇹

 

Nederland 🇳🇱

De huidige regels in Nederland blijven gelden, zoals het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen, bij klachten, blijf je binnen en bel je 0800-1202 om je te laten testen, bij koorts- en/of benauwdheid blijven ook alle huisgenoten binnen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiëneregels en ventilateregels. Daarnaast gelden er regels voor de horeca en museumbezoek.

🇳🇱 In Nederland blijven is echt zo erg nog niet! Bekijk hier alle artikelen op mijn beide websites: JTravelBlog en JTravel. 🇳🇱

Regels als je op vakantie in Nederland bent

 

Noorwegen 🇳🇴

De kleurcode voor Noorwegen is groen. Maar let op, er zijn inreisbeperkingen. Lees in het reisadvies wat dit voor je betekent.

🇲🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Noorwegen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇲🇹

 

Oostenrijk 🇦🇹

De kleurcode voor Oostenrijk is groen. Er gelden inreisvoorwaarden vanwege corona. Lees wat dit voor je betekent.

🇦🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Oostenrijk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇦🇹

 

Polen 🇵🇱

De kleurcode voor Polen is groen. Lees wat dit voor je betekent.

🇵🇱 Bekijk het actuele reisadvies voor Polen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇵🇱

 

Portugal 🇵🇹

De kleurcode voor het vasteland van Portugal, de Azoren en Madeira is geel. Bij terugkeer van het vasteland van Portugal naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Tot 8 augustus 2021 hoeft dit niet als u terugreist vanuit de Azoren en Madeira. Vanaf 8 augustus is het bij terugkeer uit heel Portugal, dus vanaf dan ook bij terugkeer uit de Azoren en Madeira, verplicht een coronabewijs te laten zien. Lees in het reisadvies wat dit voor u betekent. Reis je per vliegtuig dan moet je een Passenger Locator Card invullen.

🇵🇹 Bekijk het actuele reisadvies voor Portugal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇵🇹

 

Roemenië 🇷🇴

De kleurcode voor Roemenië is groen. Lees wat dit voor je betekent.

🇷🇴 Bekijk het actuele reisadvies voor Roemenië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇷🇴

 

Slovenië 🇸🇮

De kleurcode van Slovenië is groen. Lees wat dit voor je betekent.

🇸🇮 Bekijk het actuele reisadvies voor Slovenië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇮

 

Slowakije 🇸🇰

De kleurcode van Slowakije is groen. Lees wat dit voor je betekent.

🇸🇰 Bekijk het actuele reisadvies voor Slowakije van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇰

 

Spanje 🇪🇸

De kleurcode van Spanje is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland. Bij terugkeer uit Spanje naar Nederland moet u voor uw terugreis een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent. Reis je per vliegtuig of boot? Vul dan een ‘Health Control Form’ (informatie in het Engels) in.

🇪🇸 Bekijk het actuele reisadvies voor Spanje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇪🇸

Gran Canaria Gran Canaria, het mag weer!

 

Tsjechië 🇨🇿

De kleurcode voor Tsjechië is groen. Let op: er zijn nieuwe inreisbeperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Lees wat dit voor u betekent. Je moet het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invullen om Tsjechië binnen te komen.

🇨🇿 Bekijk het actuele reisadvies voor Tsjechië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇿

 

IJsland 🇮🇸

De kleurcode voor IJsland is geel. Bij terugkeer vanuit IJsland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. Let op: Er gelden sinds 27 juli 2021 extra maatregelen om IJsland in te kunnen reizen. Lees wat dit voor je betekent.

🇮🇸 Bekijk het actuele reisadvies voor IJsland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇮🇸

 

Zweden 🇸🇪

De kleurcode van Zweden is groen. Lees wat dit voor je betekent.

🇸🇪 Bekijk het actuele reisadvies voor Zweden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇸🇪

 

Zwitserland 🇨🇭

De kleurcode voor Zwitserland is geel. Lees wat dit voor je betekent. Bij terugkeer vanuit Zwitserland naar Nederland moet je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. Reist je niet met het vliegtuig? Dan kun je zonder beperkingen naar Zwitserland reizen. Reist je wel met het vliegtuig? Dan kunt je met je coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC),  naar Zwitserland reizen met een ingevuld elektronisch inreisformulier (informatie in het Engels).

🇨🇭 Bekijk het actuele reisadvies voor Zwitserland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 🇨🇭

 

Let op: elk land hanteert zijn eigen regels, zoals een negatieve test, coronabewijs, ingevulde formulieren en quarantaineverplichtingen. Houd je daaraan. Zorg er voor dat je goed voorbereid op reis gaat. Kijk per land onder het kopje Coronavirus op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Website testen voor reizen

De overheidswebsite voor gratis coronatesten voor reizen werkt op 30 juni 2021 nog niet. Er wordt druk gewerkt om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Via de website Testenvoorjereis.nl kun je een afspraak maken. Maar er zijn problemen om de commerciële testaanbieders op de CoronaCheck-app en het afsprakenportaal aan te sluiten. Het is de bedoeling dat de website het aan het eind van de dag op 30 juni wel doet. Maar niet alle testaanbieders zullen erop staan. Hoeveel en welke aanbieders aangesloten zullen zijn, is nog niet duidelijk.

Ga je op vakantie dan kun je telefonisch bij de GGD een afspraak maken voor een PCR-test. Bij de GGD kun je alleen terecht als je een DigiD hebt. Je maakt de afspraak door te bellen naar 0800-5005. Dit kan 7 dagen per week van 8.00 – 20.00 uur. De GGD is niet aansprakelijk bij een te late testuitslag. Je kunt voor een test om op reis te kunnen niet terecht op coronatest.nl of bij de andere afsprakennummers van de GGD.

Coronatesten om op reis te gaan zijn in juli en augustus gratis. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor buitenlandse toeristen die vanuit Nederland naar een ander land reizen.

Bent je negatief getest? Vul je ophaalcode van de negatieve testuitslag in op de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl. Hiermee kun je vanuit Nederland aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. En je kunt de grens over met de auto.

Ben je positief getest op corona? Dan kun je niet op reis en ga je in thuisquarantaine.

 

Lees ook: Alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app

 

Reizen buiten Europa

Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan. Alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden. Op dit moment hebben alleen Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Thailand en Rwanda van de landen buiten Europa kleurcode geel.

Saba en Sint Eustatius hebben de kleurcode groen.

Rwanda en Thailand zijn twee opmerkelijke namen op deze lijst van gele landen. Ze staan op de veilige landen lijst van de Europese Unie. Rwanda kent, volgens de officiële statistieken, maar enkele tientallen nieuwe coronabesmettingen per dag. Thailand bevindt zich ongeveer op hetzelfde niveau als Groot-Brittannië.

 

De reisadviezen per land zijn terug te vinden op wijsopreis.nl.

 

Wat betekent code geel en code oranje

Het reisadvies heeft vier kleuren: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren geven de veiligheidssituatie in een bepaald land aan. Tijdens deze coronacrisis zijn er nieuwe criteria bijgekomen:

  • Code groen: Je kunt reizen naar het land of gebied van jouw keuze. Bij terugkeer naar Nederland hoeft je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Voor elke reis geldt wel: bereid je goed voor. Als een land groen is kan dat 2 dingen betekenen: De veiligheidsrisico’s in het land of gebied zijn vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent of er zijn weinig besmettingen met het coronavirus. Je hoeft bij terugkeer naar Nederland geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Houd wel het reisadvies in de gaten en dan vooral de rubriek ‘Coronavirus’ op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier lees je de informatie over het coronavirus in dat land.
  • Code geel: je kunt reizen naar het land of gebied van jouw keuze. Maar er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bereid je reis goed voor. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Wel kunnen de diverse bestemmingen inreisbeperkingen hebben. Als een land of gebied geel is kan dat 2 dingen betekenen: De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat je in Nederland gewend bent. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met criminaliteit, kans op natuurgeweld, slechte infrastructuur of de politieke situatie. Of er zijn besmettingen met het coronavirus. Als het aantal coronabesmettingen toeneemt, kunnen er extra coronamaatregelen opgelegd worden zoals een avondklok.
  • Code oranje: dit betekent dat je alleen naar het land of gebied reist als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Ga je toch op reis, bereid je je dan zeer goed voor. Bij terugkeer naar Nederland moet je een negatieve testuitslag laten zien en je gaat in quarantaine. Als een land of gebied oranje is kan dat 2 dingen betekenen: Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de politieke situatie, terrorismedreiging, criminaliteit of natuurgeweld. Of er zijn veel coronabesmettingen. Je kunt te maken krijgen met strengere maatregelen zoals een lockdown, een avondklok of minder mogelijkheden om in het land te reizen. Bij terugkeer naar Nederland moet je een negatieve testuitslag laten zien en je moet in quarantaine.
  • Code rood: Reis niet naar dit land of gebied. Reis je toch dan moet je bij terugkeer naar Nederland een negatieve testuitslag laten zien en gaat je in quarantaine. Als een land of gebied rood is kan dat 2 dingen betekenen: door zeer ernstige veiligheidsrisico’s is het er levensgevaarlijk. Of door vergaande coronamaatregelen kun je het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan je ook niet terughalen naar Nederland.

Een reisadvies is NIET bindend. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en de keuze of je je vakantie of reis door laat gaan. Houd rekening met de voorwaarden van je reisverzekering.

Quarantaine is nu nog een dringend advies, maar er komt een wet om quarantaine voor reizigers uit bepaalde gebieden verplicht te maken. Houd je je niet aan de maatregelen en je wordt gesnapt dan levert je dat een boete op van € 435,–. Op het moment van schrijven is nog niet bekend wanneer deze wet wordt ingevoerd. De Tweede Kamer heeft de wet goedgekeurd. Het nu wachten of goedkeuring door de Eerste Kamer.

 

De status wordt aangepast van ‘noodzakelijk reizen’ naar ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Reizen wordt niet direct afgeraden maar er zijn nog wel risico’s.

 

Wat te doen als je geboekt hebt naar een bestemming met code oranje

Je reisrechten als je een vakantie hebt geboekt naar een bestemming met reisadvies code oranje staan op de website van Consuwijzer. Je rechten hangen af van het type reis dat je hebt geboekt: een pakketreis, een los ticket of losse accommodatie.

 

Belangrijke websites met reisadviezen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hiervoor reisadviezen per bestemming gemaakt. Kijk hier voor het reisadvies voor het land waar je vakantie wilt doorbrengen.

Voor je tablet of telefoon is er aparte reisapp die je kunt downloaden.

De ANWB heeft de Reiswijzer Europa (incl. Nederland) op de website geplaatst. De ANWB geeft zeer uitgebreide informatie. Hier vind je per land hele specifieke informatie over de maatregelen die in dat land van toepassing zijn. Zo lees je over aangescherpte regels voor accommodaties, horeca, bezienswaardigheden, enz.

 

Verzekering bij code geel en code oranje

Check voor je een reist boekt of op reis gaat goed wat de annuleringsverzekering en reisverzekering vergoedt. De dekking verschilt per verzekeraar maar het kan zo zijn dat je verzekering niet alles vergoedt. Dit omdat je zelf het risico neemt om in coronatijd een reis te boeken of te reizen.

 

Bij code oranje of rood moet je contact opnemen met je verzekeraar. Meestal ben je NIET verzekerd.

 

Check bij je verzekering waar je recht op hebt als je terug moet naar Nederland omdat het reisadvies plotseling verandert. Veel informatie staat op de website van de betreffende verzekeringsmaatschappij.

Een reisverzekering bij een reis naar een land met code geel geeft dekking. Maar de risico’s zijn per land anders dan in Nederland. Daarom nogmaals bereid je goed voor.

 

Kijk je reisverzekering en/of zorgverzekering voor vertrek goed na en neem bij vragen over de polisvoorwaarden contact op met je verzekeraar.

 

Medische kosten in het buitenland worden altijd vergoed door de zorgverzekering. Als de medische kosten in het buitenland hoger uitvallen dan in Nederland, zijn de extra kosten voor de reisverzekering. Over het algemeen zijn coronagerelateerde risico’s NIET verzekerd als je je in oranje gebied bevindt. Ook niet als het aantal besmettingen daar lager is dan in Nederland. Bij diefstal of autopech verschilt het per maatschappij of deze kosten zijn gedekt in een oranje gebied.

Als je op reis bent naar een geel gebied en de code verandert naar oranje, ben je nog wel verzekerd. De reisverzekering verwacht wel dat je het gebied dan zo snel mogelijk verlaat

 

Annuleren van een reis

Kosteloos annuleren omdat je, vanwege de coronamaatregelen en onzekerheden, geen zin meer hebt in je vakantie is bij een bestaande boeking geen optie. Hier gelden de standaard annuleringsvoorwaarden. Omboeken naar een later tijdstip is meestal wel mogelijk. Neem hiervoor contact op met je reisbureau of reisorganisatie.

Een positieve coronatest is valt over het algemeen onder de annuleringsverzekering. Dit is een geldige reden om niet op reis te kunnen omdat je ziek bent. Soms verschilt de situatie per verzekeraar. Neem bij vragen over de polisvoorwaarden van je annuleringsverzekering contact op met je verzekeraar.

De standaard annuleringsverzekering, garantie annuleringsverzekering en de Allrisk-annuleringsverzekering van de verzekeringsmaatschappijen bieden dekking als je je reis moet annuleren omdat jij of je reisgenoot corona heeft. De annuleringsverzekering is voor weinig geld af te sluiten als je je vakantie boekt. Als je geen annuleringsverzekering afgesloten en je moet vanwege een positieve coronatest annuleren dan zijn de meeste reisorganisaties coulant en kun je vaak kosteloos omboeken naar een latere datum of volgend jaar.

 

Repatriëring

Ben je eenmaal op reis dan kan de gezondheidssituatie in een land zomaar veranderen. Het kan zijn dat je bestemming bij vertrek het reisadvies code geel had, maar door een nieuwe uitbraak het reisadvies weer code oranje wordt.

Bij een nieuwe corona-uitbraak moet je dan met eigen vervoer, met de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisatie zo snel mogelijk zorgen dat je in Nederland komt. Je moet er rekening mee houden dat als het code oranje wordt, dat je je eigen vervoer naar Nederland moet regelen. Er komen geen repatriëringen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals in het begin van de coronacrisis.

 

Krijgt een land plotseling code oranje? Dan moet je je eigen vervoer regelen. Repatriëring door het Ministerie van Buitenlandse Zaken is niet aan de orde.

 

Boek een pakketreis

Een pakketreis is een reis met minimaal 2 verschillende onderdelen die je bij 1 reisaanbieder boekt, zoals een hotel en vlucht eventueel aangevuld met autohuur of een excursiepakket.

Reisorganisaties hebben de plicht om voor hun reizigers te zorgen. Heb je een pakketreis geboekt en het reisadvies voor een bepaald land wordt code oranje, dan word je door de reisorganisatie gerepatrieerd. Ik raad je in elk geval voor 2021 aan om een pakketreis te boeken in plaats van losse vliegtickets en losse hotelovernachtingen. Bij het boeken van een pakketreis sta je bij problemen sterker en moet de reisorganisatie voor een oplossing zorgen. De reisorganisaties zijn verplicht om je uit het buitenland terug te halen.

 

Faillissement van een reisorganisatie

Bij een eventueel faillissement van een reisorganisatie zoals recent D-Reizen ben je beschermd, als je een pakketreis hebt geboekt en mits de reisorganisatie is aangesloten bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en ANVR.

Dankzij de SGR-garantie en de Voucherbank ben je je geld niet kwijt bij een faillissement van jouw reisorganisatie. Als een reisorganisatie niet kan betalen, krijgt de reisorganisatie een lening van de overheid uit het SGR Voucherfonds of keert de SGR jou direct uit. Het Nederlandse Voucherfonds bevat 400 miljoen euro en is op 30 maart 2021 goedgekeurd door de Europese Unie. Je kunt er alleen aansprak op maken als je geboekt hebt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR en SGR.

Reisorganisaties TUI en Corendon bieden voor € 40,– per persoon een PCR-test met reisverklaring aan bij hun pakketvakanties.

 

Digital Green Certificate

De Europese Unie werkt aan de invoering het ‘Digital Green Certificate’. Dit wordt een digitaal certificaat in de vorm van een app met QR-code of een geprinte versie als je geen smartphone hebt. Met dit digitale coronacertificaat moet je binnenkort vrij binnen de EU kunnen reizen en hoef je niet meer in quarantaine. Via dit certificaat is het te zien of je gevaccineerd bent, corona hebt gehad of negatief getest bent. Dit digitale certificaat moet in juni 2021 klaar zijn. Vanaf dan kun je je vaccinatiestatus koppelen aan de app.

Zolang deze app er nog niet is, kun je met een geprinte PCR-test of vaccinatiecertificaat reizen. Heb je een pakketvakantie bij TUI en Corendon geboekt, dan kun je een betaalbare officiële PCR-test met reisverklaring voor € 40,– bijkopen. Bij Vaccinaties op Reis kun je een PCR test met reisverklaring regelen. Kosten zijn € 139,– (incl. consultkosten) of bij 2 personen of meer € 109,– per persoon.

Je kunt zich tussen 1 juli en 31 augustus gratis laten testen als je naar een land gaat dat een coronabewijs of een negatieve testuitslag eist. Een afspraak maken kan vanaf 30 juni. Testen vóór 1 juli betaal je zelf. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

 

Lees ook: Alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app.

 

Vliegen

Je kunt dit jaar het beste een wijzigbaar ticket boeken. Een aantal luchtvaartmaatschappijen bieden tegen gunstige voorwaarden flexibele vliegtickets aan. Ik raad je aan, gezien de slechte communicatie, slechte bereikbaarheid en lange wachtrijen je vliegticket rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken, dat houd lijnen kort mocht er nood aan de man zijn.

Bedrijven als Skyscanner of Cheaptickets.nl moeten eerst weer contact opnemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij. Dit kan onnodige vertraging oplopen.

 

Transavia

Transavia vliegt naar 20 landen. Klik hier voor het volledige overzicht.

Als je bestemming niet in het overzicht staat, dan wordt je vlucht geannuleerd en krijgt je je geld terug. Je ontvangt hierover, binnen een week, een e-mail met meer informatie van Transavia. Staat je bestemming wel in het overzicht betekent dit dat Transavia vliegt op je bestemming, maar nog niet zegt dat je vlucht doorgaat. Ze vliegen namelijk minder vaak waardoor Transavia je soms moeten omboeken naar een andere datum of tijdstip. Als dit voor jou geldt, dan ontvang je hierover een e-mail met je nieuwe vluchtgegevens van Transavia. Meer informatie lees je op de website van Transavia.

 

KLM

Als je je ticket direct bij KLM hebt gekocht, kunt je je vlucht omboeken in Mijn Reis. KLM biedt verschillende omboek- en annuleringsmogelijkheden. Bekijk eerst het omboek- en annuleringsbeleid op de coronapagina op de website van de KLM.

 

TUI

TUI heeft tijdelijk de omruilgarantie versoepeld. Hiermee kun je kosteloos je reis tot vier keer omboeken naar een andere reis met dezelfde vertrekdatum, een andere datum, bestemming of ander reisgezelschap. Klik hier voor meer informatie.

 

Corendon

Corendon vliegt weer naar een paar bestemmingen. Mocht een reis niet doorgaan vanwege corona dan biedt de reisorganisatie een paar garanties: geld-Terug-Garantie, Corendon Terughaalgarantie, omruilgarantie: gratis tot 6 weken voor vertrek, of € 25,– per persoon tot 8 dagen voor vertrek en gratis annuleren tot 2 dagen na boeken. Klik hier voor meer informatie.

Autohuur

Wanneer een bestemming code oranje heeft of krijgt, dan zijn alleen essentiële reizen toegestaan. Heb je een autohuurreservering via Sunny Cars voor een oranje bestemming met huuraanvang binnen 6 weken. De autohuur wordt, conform de ANVR Reizigersvoorwaarden, geannuleerd. Sunny Cars betaalt de huursom terug. Je moet zelf actie ondernemen en ons laten weten dat je jouw reservering wil annuleren. Sunny Cars annuleert niet automatisch alle reserveringen voor een oranje bestemming. Het kan namelijk zijn dat de auto is gehuurd voor een essentiele reis, dat kunnen zij niet bepalen.

Sunny Cars

 

Accommodatie

In deze tijd van onzekerheid en het ronddwarelende coronavirus is het, als je losse accommodatie boekt, een goed plan om goed te kijken naar de flexibiliteit van bijv. Booking.com of Airbnb. In een land waar nu het reisadvies code geel is, kan zo maar weer code oranje worden of er kan een lockdown afgekondigd worden. Dan wil je niet tegen hoge kosten aanlopen als je je hotelovernachtingen moet annuleren.

Ik raad je aan om in deze situatie van de coronacrisis als je persé wilt vliegen flexibele tickets te boeken. Bij het boeken van je accommodatie zou ik ook zeer goed letten op de flexibiliteit van annulering en of je reservering eenvoudig te wijzigen/annuleren is.

Wil je in Nederland blijven en weg uit de drukte, Natuurhuisje.nl heeft leuke huisjes in de natuur waar je je in alle rust kunt ontspannen.

 

Booking.com

Bij Booking.com zijn er verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat je direct bij boeking al hebt moeten betalen en er dus geen flexibiliteit is. Dit zijn vaak de goede kamers. recht op terugbetaling is er niet, tenzij de accommodatieverschaffer met je meedenkt en alsnog besluit jou het geld terug te geven.

Let bij het boeken van je accommodatie bij Booking.com goed op of en tot wanneer je gratis kunt annuleren of omboeken. Soms kan dit tot de dag van aankomst, een andere keer word je creditcard een maand voor aankomst belast. Daarna kun je niet langer kosteloos wijzigen/annuleren en soms word je creditcard direct bij boeking al belast. Ook dan is het kosteloos wijzigen of annuleren niet meer mogelijk. Wil je wijzigen of annuleren en online lukt dit niet, neem dan contact op met de accommodatie of je je reservering niet kan wijzigen/annuleren. Uit eigen ervaring (ik heb jarenlang in een hotel in Amsterdam gewerkt en veel met Booking.com te maken gehad) is het rechtstreeks contact opnemen met Booking.com niet handig. Zij zullen altijd zeggen dat wijzigen of annuleren niet mogelijk is, meestal is de accommodatieverschaffer soepeler. Booking.com heeft de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.



Booking.com

 

Airbnb

De annuleringsvoorwaarden van Airbnb worden bepaald door de verhuurders en kunnen flexibel, gemiddeld en streng zijn. Dit is afhankelijk van de accommodatie. Je vindt de annuleringsvoorwaarden van elke accommodatie op de hoofdpagina van de betreffende accommodatie. Airbnb heeft een zoekfilter toegevoegd waarmee je accommodaties met flexibele annuleringsvoorwaarden makkelijker kunt vinden.
Airbnb heeft de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

 

Reisorganisaties

Hieronder een lijst met reisorganisaties war je pakketreizen kunt boeken:

 

Heb je een reis bij één van deze reisorganisaties geboekt, houd de website van de betreffende reisorganisatie in de gaten. Als je via deze website boekt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra.

 

Tenslotte

Belangrijk is dat er elk moment veranderingen kunnen optreden.

De grenzen kunnen plotseling toch weer gesloten worden, waardoor je het land niet in- of uitkomt.

Tijdens je vakantie moet je elke keer rekening houden met alle regels en beperkingen. Je vakantie zal waarschijnlijk niet zo zijn als je verwacht. De afstandsregels gelden in alle landen, in sommige landen zijn mondkapjes ook buiten verplicht. En er zijn veel regels voor horeca, accommodaties en bezienswaardigheden!

 

Ga wijs op reis! Corona bestaat nog steeds en is de wereld nog niet uit.

 

Ik heb geen plannen om op reis te gaan, dit heeft ook te maken met mijn gezondheid, dat niets met corona van doen heeft, maar weet dat ook Nederland een fantastisch land met veel leuke plekken.

 

Op vakantie gaan in Nederland is het veiligst.

 

Wat zijn jouw vakantieplannen deze zomer?

 

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de gegevens op deze blog snel achterhaald kunnen zijn. Volg de voor jouw belangrijke informatie en volg ze op. Zo komen we samen de coronacrisis door. Ik probeer dit artikel zo actueel mogelijk te houden, mocht je iets missen, laat het me weten via het reactieformulier onder dit artikel of via het contactformulier.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet.#vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus

Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal zaken ivm corona en vakantie voor je op een rijtje gezet. #vakantie2020 #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #vakantieincoronatijd #covid-19 #coronacrisis #coronavirus

Meer over dit onderwerp

2 reacties

  • Kimberly schreef:

    Ik sla dit jaar denk ik toch maar over. Ik weet niet of ik het zo prettig zal vinden als je ziek wordt in het buitenland .

    • Jaquelien schreef:

      Hallo Kimberley, ik sla ook over. In het buitenland ziek worden is nooit leuk en nu helemaal niet. Ik maak uitstapjes in Nederland. Vorige week voor het eerst sinds half maart weer met het OV naar Amsterdam gereisd. Vreselijk met die mondkapjes. Ik ben nog zeer afwachtend.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com