Wat ga ik doen na de lockdown?

Wat ga ik doen na de lockdown?

 

Ik stel me steeds vaker de vraag, wat ga ik doen na de lockdown? Sinds december 2020 bevindt Nederland zich in een lockdown en sinds januari 2021 heeft Nederland ook nog een avondklok. Hierdoor wordt onze bewegingsvrijheid beperkt. We moeten het er nog mee doen, het is even niet anders. Als deze maatregelen er niet zouden zijn, was de situatie in Nederland nog erger dan dat het nu al is, is mijn mening.
Als in 2021 iedereen gevaccineerd is, is er licht aan het einde van de tunnel en zullen de lockdown en de avondklok verleden tijd zijn.
Ik zal blij zijn als er weer meer dingen kunnen, al denk ik dat versoepelingen er nog even niet in zitten, want de cijfers zien er niet goed uit. De besmettingen en ziekenhuisopnames lopen weer op. Maar eens zal er een tijd komen dat corona en de lockdown weg zijn en wij onze vrijheid weer terug hebben, zodat we kunnen gaan en staan waar we kunnen. En niet elke keer er aan moeten denken dat we een mondkapje mee moeten nemen en 1,5 meter afstand moeten houden. Ik heb geen last van de avondklok. Ik kwam ’s avonds toch al niet buiten.

Nu ben ik blij met de kleine dingen, die nog wel kunnen, zoals wandelen en fietsen in de buurt. Omdat ik geen auto heb, ben ik aangewezen op het openbaar vervoer om ergens verder weg te komen, tsja en dat is nu net iets wat ik al een hele tijd mijd, deels omdat ik dan een niet essentiële reis maak en deels ook omdat ik bang ben voor besmetting door anderen die met het openbaar vervoer reizen en de regels niet zo nauw nemen als ik.

Wat ga ik doen na de lockdown? Dit zijn dingen die op mijn lijstje staan om weer te gaan doen als het kan en mag.

 

Mijn ouders bezoeken

Eén van de eerste dingen die ik weer ga doen is naar mijn ouders in Groningen reizen. Ik heb ze sinds februari 2020 niet meer gezien. Verjaardagen en feestdagen sloegen we over. Dit omdat mijn broer en ik mijn ouders en elkaar niet willen besmetten. Zij vallen in een risicogroep vanwege hun leeftijd en hun gezondheid.

Zodra het kan/mag reis ik af naar Groningen. Ook al zie ik ze normaal gesproken maar een paar keer per jaar, ik wil ze nu ze er nog zijn kunnen opzoeken wanneer ik dat wil zonder beperkingen, zoals de 1,5 meter, want dat werkt niet als ik een paar nachten bij ze blijf slapen. Ook wil ik weer een paar dingen in Groningen bezoeken, zoals het Forum en een paar hofjes in de stad en een paar musea in de provincie. Ik blijf altijd een paar dagen in Groningen als ik naar mijn ouders afreis.

Het Sint-Anthonygasthuis in Groningen Groningen

 

Reizen met het openbaar vervoer

Ik heb afgelopen jaar nog nooit zo weinig met het openbaar gereisd als in 2020. De eerste 2,5 maand waren normaal en maakte ik regelmatig gebruik van het ov ook omdat ik een paar gratis buskaarten had gekregen voor reizen in mijn regio. Tussen maart 2020 en juli 2020 reisde ik niet met het openbaar vervoer. Dit omdat het niet essentiële reizen betrof en dat door het kabinet ten sterkste werd afgeraden. Tussen juli en november 2020 heb ik een paar leuke uitstapjes gemaakt, zoals naar de Zaanse Schans in Zaandam, naar Haarlem voor ‘De Wezens van de Kathedraal’ in de Koepelkathdraal in Haarlem en ik liep etappe 0 t/m 4 van het Westerborkpad. Voor deze wandelingen reisde ik elke keer met de trein naar het beginpunt en vanaf het eindpunt van de etappe reisde ik met de trein naar huis. Sinds eind november 2020 heb ik geen bus of trein meer van binnen gezien.

Om ergens te komen, reis ik veel met de bus en/of trein omdat ik geen auto heb. Ook naar mijn ouders in Groningen reis ik met het openbaar vervoer.

 

Wandelen langs het Westerborkpad

In 2020 begon ik met het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad. De eerste 5 etappes (etappe 0 t/m 4) vanaf Amsterdam Centraal Station, via Diemen, Weesp en Muiden naar Station Naarden-Bussum heb ik tussen juli en november 2020 gelopen. Daarna ben ik ‘gestrand’ op Station Naarden-Bussum. De reden: ik reis niet meer met het openbaar vervoer.

Markeringsteken van het Westerborkpad Markeringsteken van het Westerborkpad

 

Ik hoop dat dit snel wel weer kan en dat zo snel mogelijk mijn wandeling langs het Westerborkpad weer kan oppakken. Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling vanaf Amsterdam Centraal Station naar Kamp Westerbork in Drenthe. Het wandelen van de 30 etappes van het Westerborkpad is voor mij een lange termijn project. Ik wandel etappe voor etappe. Dit omdat voor mij afstanden meer dan 15 kilometer over het algemeen te ver zijn. Reden: ik lijd aan CVS/Chronische vermoeidheid. Dat is ook de reden dat ik niet alle etappes achter elkaar loop en binnen een paar weken in Drenthe ben. Ik reis elke keer naar het begin van de etappe en na afloop reis ik met het openbaar vervoer naar mijn eigen huis.

 

Museum bezoeken

Iets wat ik ook ontzettend mis het bezoeken van een museum. Normaal gesproken bezoek ik elke maand wel een museum met mijn museumkaart. Het kan zijn dat ik apart voor een museumbezoek naar een stad reis, zoals naar Amsterdam voor een bezoek aan de Hermitage, of ik bezoek een museum tijdens één van mijn vele wandelingen. Het laatste museum dat ik bezocht, voor de musea in 2020 hun deuren weer moesten sluiten, was half september het Cruquius Museum in de Haarlemmermeer.

Om een indruk te geven: in 2020 bezocht ik met mijn museumkaart 10 musea. Soms bezocht ik meerdere musea op één dag. Ook bezocht ik nog een museum zonder museumkaart: het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45 – Aalsmeerderbrug.

Het Cruquius Museum Het Cruquius Museum

 

Koffie drinken of lunchen op een terras of in een restaurant

Wat is nu lekkerder om tijdens het winkelen of tijdens een wandeling spontaan op een terras of in een restaurant een kop koffie te drinken of om te lunchen. Dat mis ik. Even een rustmomentje tijdens je wandeling of tijdens het winkelen.

Op mijn wensenlijstje staan nog een paar leuke hotspots waar ik koffie wil drinken of wil lunchen en vervolgens een blog over wil schrijven.

Koffie drinken in DeDAKKAS in Haarlem Koffie drinken in DeDAKKAS in Haarlem

 

Uitjes

Ik ga graag een keertje naar een stad om bijv. een stadswandeling te maken of om musea, dierentuin of een andere bezienswaardigheid te bezoeken, maar ook dat zit er op het moment niet in.

Ik wandel en fiets op dit moment bij mij in de buurt en omdat ik geen auto heb en het openbaar vervoer mijd, kom ik niet zo heel ver. Ik verlang er naar om weer wat verder weg te gaan om buiten mijn eigen regio in de natuur te wandelen. Ik heb nog zoveel mooie wandelingen buiten mijn eigen regio op mijn bucketlist staan.

Ik wandel en neem mee

 

Op vakantie gaan

Afgelopen jaren ben ik amper op vakantie geweest, de laatste keer was in 2017 en de laatste keer dat ik gevlogen heb, was in 2014. De reden: ik lijd sinds 6 jaar aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, maar ik zou erg graag weer willen reizen, om te proberen dicht bij huis. Ik heb geen plannen op het moment, maar een week Nederland is ook leuk. Even uit de sleur van thuis en een andere omgeving.

 

Winkelen

Iets wat ik ook mis, is het winkelen. Spontaan een Action, boekwinkel of een kledingwinkel binnenstappen zit er niet in. Zoals het nu is, 10 minuten shoppen in een winkel is in mijn ogen ook geen optie. Dan moet je wel heel zeker weten wat je wilt hebben en moet je een winkel doorrennen. Nee, als ik iets nodig heb ik, zoals bij de Action, bestel ik het via de Click & Collect. Nadeel vind ik dat je het pas na 4 uur mag ophalen. Nee, laat mij gewoon spontaan een winkel, welke dat dan ook is, binnenstappen en lekker rondneuzen en soms zonder iets te kopen weer naar buiten kunnen stappen. Als je nu een afspraak maakt om bijv. een boek te kopen of om kleding te kopen, voel je je verplicht om ook iets te kopen. Het is allemaal veel minder spontaan.

De afgelopen maanden heb ik amper een winkel, met uitzondering van twee supermarkten en soms een Kruidvat, van binnen gezien. Zelfs toen de winkels afgelopen zomer wel een paar maanden open waren, meed ik de winkels. Ik ben 1x in het centrum van mijn woonplaats geweest omdat ik een paar dingen nodig had bij winkels die niet bij mij om de hoek in het buurtwinkelcentrum gevestigd zijn. Ik wist niet hoe snel ik weer buiten moest komen. Mensen hielden geen afstand. Ik voelde me daar niet senang, maar had intussen wel de dingen die ik nodig had. Daarna heb ik alleen de supermarkten van binnen gezien. En zelfs daar wil ik zo snel mogelijk weer naar buiten, want ondanks de mondkapjesplicht lopen daar bepaalde personen nog altijd met mondkapjes onder hun neus of zonder mondkapje rond.

 

Andere dingen die je zou kunnen doen na de lockdown

  • festivals of discotheek bezoeken
  • sporten in bijv. sporthal of sportschool
  • dineren in je favoriete restaurant
  • (voetbal) wedstrijd bezoeken

Deze dingen zijn niet op mij van toepassing, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn, die naar één van deze dingen snakken en in coronatijd hebben gemist.

 

Tenslotte

In het begin zal ik huiverig zijn om dingen weer als normaal te zien, zoals zonder mondkapje met het openbaar vervoer reizen, winkelen zonder mondkapje, de 1,5 meter afstand tussen mensen, grote groepen mensen bij elkaar en spontaan een winkel binnenstappen, zonder er bij na te denken dat ik een mondkapje of zoals de Groningers zeggen, een snoetlapke (ik vind dat zo’n mooi woord, daarom gooi ik hem er een keer in), nodig zal hebben.

Wat ik mis het spontaan dingen ondernemen. Ik kan niet zomaar even naar iemand toe of de bus/trein of terrasje pakken. Je moet overal over nadenken. Ik hoop dat dit snel veranderd en dat we weer snel meer bewegingsvrijheid krijgen.

Maar voor dat dit kan moeten we het coronavirus er onder krijgen. En dat gaat niet makkelijk. Maar zolang iedereen zich aan de maatregelen houdt en de avondklok en de lockdown serieus neemt, krijgen we het virus er onder en kunnen we, hoop ik, deze zomer weer meer. Zeker als iedereen zijn vaccinaties heeft gehad. Voor ik deze vaccinatie heb ik gekregen duurt het nog wel even, maar met een evt. vaccinatiepaspoort wordt er vanaf deze zomer weer meer mogelijk.

 

Wat ga jij doen als de lockdown wordt opgeheven en wat mis jij het meest?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Wat ga ik doen na de lockdown? Ik vraag me dat de laatste maand steeds vaker af. Heb jij al ideeën wat je wilt gaan doen als de lockdown wordt opgeheven. Ik wel en ik heb ze op een rijtje gezet. Lees je mee? #corona #lockdown #tips #jtravel #jtravelblog Wat ga ik doen na de lockdown? Ik vraag me dat de laatste maand steeds vaker af. Heb jij al ideeën wat je wilt gaan doen als de lockdown wordt opgeheven. Ik wel en ik heb ze op een rijtje gezet. Lees je mee? #corona #lockdown #tips #jtravel #jtravelblog Wat ga ik doen na de lockdown? Ik vraag me dat de laatste maand steeds vaker af. Heb jij al ideeën wat je wilt gaan doen als de lockdown wordt opgeheven. Ik wel en ik heb ze op een rijtje gezet. Lees je mee? #corona #lockdown #tips #jtravel #jtravelblog

Wat ga ik doen na de lockdown? Ik vraag me dat de laatste maand steeds vaker af. Heb jij al ideeën wat je wilt gaan doen als de lockdown wordt opgeheven. Ik wel en ik heb ze op een rijtje gezet. Lees je mee? #corona #lockdown #tips #jtravel #jtravelblog Wat ga ik doen na de lockdown? Ik vraag me dat de laatste maand steeds vaker af. Heb jij al ideeën wat je wilt gaan doen als de lockdown wordt opgeheven. Ik wel en ik heb ze op een rijtje gezet. Lees je mee? #corona #lockdown #tips #jtravel #jtravelblog Wat ga ik doen na de lockdown? Ik vraag me dat de laatste maand steeds vaker af. Heb jij al ideeën wat je wilt gaan doen als de lockdown wordt opgeheven. Ik wel en ik heb ze op een rijtje gezet. Lees je mee? #corona #lockdown #tips #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com