Wandelen in de duinen van IJmuiden

Wandelen in de duinen van IJmuiden: Strandopgang

 

Eind februari maakte ik een wandeling in de duinen van IJmuiden. Het was koud en aan de boulevard en op het strand was niets te beleven. Alle winkels waren dicht en de strandtenten waren nog niet open. Maar ik kom hier niet om te winkelen of van een drankje op het terras te genieten, maar om te wandelen in de duinen. Maar waarom in IJmuiden en niet in Zandvoort of Bloemendaal of nog verder weg richting Scheveningen. Heel eenvoudig, ik heb een gratis buskaartje en die is o.a. geldig in IJmuiden (ook in Zandvoort, maar daar kom ik makkelijker als ik bijv. in de Amsterdamse Waterleidingduinen loop).

 

IJmuiden

IJmuiden is een havenstad en ligt in de gemeente Velsen/Noord-Holland. Ik ken IJmuiden helemaal niet, behalve van de veerboot van DFDS Seaways die vanuit de vissershaven naar Newcastle (Verenigd Koninkrijk) vaart.
In de havenmond van IJmuiden ligt het Forteiland. Dit eiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

 

Lees meer: Stelling van Amsterdam

 

IJmuiden ligt aan het Noordzeekanaal en is na Rotterdam en Amsterdam, de derde haven van Nederland. IJmuiden is de grootste vissershaven van Nederland.

Wat vind je verder nog in IJmuiden: een jachthaven, brede stranden, enorme sluizen, een visafslag en de altijd rokende hoogovens van Tata Steel.

Op het moment van publiceren van deze blog wordt er gebouwd aan één van de grootste zeesluizencomplexen ter wereld. Deze zeesluis moet nog breder worden dan de sluis al is. In totaal wordt de sluis 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: IJmuiden

 

Wandeling door de duinen van IJmuiden

Mijn wandeling door de duinen van IJmuiden begint bij de bushalte IJmuiden aan Zee, de eind- en beginhalte van buslijn 382. Ik loop eerst naar het strand van IJmuiden om hier een kijkje te nemen. Het is koud, grijs en het waait hard.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: de zee De zee van IJmuiden

 

Ik maak deze wandeling aan de hand van gele wandelpaaltjes. De route heb ik op internet gevonden. De route begint bij paaltje 53, en vervolgens nr. 54, nr. 56, nr. 57, nr. 58, nr. 92, nr. 93, nr. 92 en eindpunt nr. 53. Paaltje nr. 92 en 93 heb ik niet kunnen vinden, deze moeten in het gebied achter het Bunker Museum staan, maar hoe ik daar moet komen weet ik niet, want vanaf het terrein bij het Bunker Museum heb ik geen uitgang en ook geen pijltjes gezien. Vanaf nr. 58 ben ik, via de bunkers aan de overkant van de Badweg, teruggelopen naar nr. 53.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: paaltje 53

 

Begin van de wandeling

De wandeling begint op de Kennemerboulevard, aan de duinrand vlak bij de reddingsbrigade. Deze boulevard was tot 1990 strand. De duinen zijn toen aangelegd. Het zand werd gewonnen uit het Kennemermeer.

Paaltje nr. 53 is het beginpunt van deze wandeling door de duinen van IJmuiden. Dit paaltje staat aan het eind van de rij met restaurants, winkels en het Apollo Hotel IJmuiden Seaport Beach. Het paaltje staat voor de parkeerkassa bij de reddingsbrigade.

Ik steek hier het parkeerterrein met aan rechterkant het gebouw van de reddingsbrigade over. Al snel kom ik op een onverhard pad, het Zeedistelpad. Ik loop steeds rechtdoor over dit zandpad tussen een haag van duindoorns. Onderweg zie ik paaltje 54.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: paaltje 54

 

Als je op een duin bij één van de strandopgangen staat, zie je aan de linkerkant het Kennemermeer.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: het Kennemermeer Het Kennemermeer

 

De duindoorns worden regelmatig gesnoeid omdat het anders het hele duingebied overwoekert. Ik vond dat nu al nodig want het pad was redelijk overwoekerd.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: het wandelpad en de duindoorns Het wandelpad en de duindoorns

 

Strand

Ik loop alle strandopgangen voorbij, tot aan het Mantelmeeuwpad. Hier loop ik het strand op tot de volgende strandopgang Jutterpad. Lekker even weer uitwaaien op het strand, al moet ik oppassen niet gezandstraald te worden. De wandeling over het strand is niet heel lang, want bij de volgende strandopgang verlaat ik het strand alweer.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: een doorkijkje naar zee Een doorkijkje naar zee

 

Ik loop door tot aan het Strandvonderpad. Dit pad is echter onbegaanbaar, omdat het door de vele regen die voor mijn bezoek aan IJmuiden is gevallen, is ondergelopen.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: hier kan ik niet langs Het Strandvonderpad

 

Ik heb een alternatief. Ik loop het Jutterpad uit en via een stukje Zeewindepad kom ik alsnog uit bij IImuiderslag. Hier neem ik de trap naar boven. Vanaf deze plek en ook al vanaf de trap heb ik een mooi uitzicht over het gebied waar ik net gelopen heb.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: uitzicht vanaf IJmuiderslag Uitzicht vanaf IJmuiderslag

 

IJmuiderslag

Hier staat routepaaltje 56. Ik volg het pijltje en steek de weg (IJmuiderslag) over.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: paaltje 56

 

Via een pad tussendoor kom ik een eindje verder weer uit bij de IJmuiderslag. Je kunt ook de hele weg rondlopen maar dan kom je op hetzelfde stuk uit en je loopt dus om. Ik loop langs het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de vliegtuigcrash van 26 maart 1944.

Het oorlogsmonument Het oorlogsmonument

 

Ik steek hier de IJmuiderslag over en sla linksaf. Ik loop een stukje, tot aan het Dauwbraampad, via het voetpad langs de IJmuiderslag tot de bunker aan mijn linkerhand.

Een bunker Een bunker

 

De duinen bij IJmuiden staan nog vol met bunkers en er is zelfs een aparte bunkerroute. IJmuiden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een enorm verdedigingsbolwerk van de Duitsers als onderdeel van de Atlantikwall. Bepaalde delen van IJmuiden werden door de Duitsers grotendeels afgebroken om een beter schootsveld te krijgen.

 

Ik kan het pad niet vinden

Het pijltje wijst naar rechts. Ik zoek en zoek maar ik heb geen idee welk pad er hier bedoeld wordt, want ik heb hier geen begaanbaar wandelpad gezien. Volgens Google Maps zou er wel een pad moeten lopen.

Waar is het pad, want het pad dat ik hier zie loopt op niets uit Waar is het pad, want het pad dat ik hier zie loopt op niets uit

 

Maar ik zie het pad niet. Op Google Maps zie ik dat, als ik rechtdoor via het Dauwbraampad loop, ik uitkom bij de Ampèrestraat. Ik zou via het niet gevonden wandelpad uitkomen op het Kamperfoeliepad, waar ik linksaf zou moeten slaan naar de Ampèrestraat. Bij de Ampèrestraat loop ik het Kamperfoeliepad in om te kijken of er echt geen pad uit komt en om het routepaaltje nr. 57 te controleren. Hier komt wel degelijk een pad uit. Waarschijnlijk het pad dat ik zou hebben moeten nemen.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: paaltje 57

 

Ik loop terug naar de Ampèrestraat en vervolg mijn route via de Westonstraat (dit is een saai stuk over een industrieterrein) naar de Badweg. Hier sla ik linksaf de Badweg op en loop voor Camping Duindoor naar het Bunker Museum IJmuiden.

 

Bunkermuseum

Het Bunker Museum was in februari nog gesloten. Voor het terrein van het Bunker Museum staat paaltje. nr. 58 met een pijl naar rechts voor nr. 92. Dit is het volgende paaltje volgens mijn meegenomen route, maar hoe die route vanaf het terrein van het Bunker Museum loopt, geen idee, want vanaf het Bunkermuseum ben ik geen gele pijlen meer tegengekomen en op mijn kaart zie ik ook geen weg die aan de achterkant het museumterrein verlaat.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: paaltje 58

 

Wat ik vermoed is dat ik de verderop gelegen Zandvoortstraat in had moeten lopen, maar het pijltje staat dan niet goed naar mijn idee. Als jij wel de routepaaltjes 92 en 93 hebt gevonden, kom je langs de kleine vuurtoren en zie je voor de kust het Forteiland. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Het fort werd gebruikt als opslagplaats voor munitie. In 1941 bouwden de Duitsers de Atlantikwall. Dit om een eventuele invasie vanuit Engeland af te kunnen slaan. Door de strategische positie van dit fort werd het fort met zwaar geschut uitgerust. Dat geschut kon de 62 kilo zware granaten maar liefst 27 kilometer wegschieten. Het fort werd beveiligd met prikkeldraadversperringen, mijnenvelden, granaatwerpers en mitrailleurnesten.

In totaal werden op het eiland 37 bunkers gebouwd. In de kuststrook werden ook nog tientallen bunkers gebouwd. In 1944 bombardeerden 350 vliegtuigen IJmuiden, maar de stelling op en rond het Forteiland werd amper beschadigd. De kleine vuurtoren heb ik alleen vanuit de verte gezien.

Het Bunkermuseum is normaal gesproken elke eerste en derde zondag van de maand van april t/m augustus geopend.

Het Bunkermuseum in IJmuiden Het Bunkermuseum

 

Ik maak wel een wandeling over het terrein van het Bunkermuseum en loop door heuse loopgraven.

De loopgraven bij het Bunkermuseum Loopgraven bij het Bunkermuseum

 

Bunkers

Een aantal van de bunkers ligt aan de overkant van het Bunker Museum. Deze bunkers zijn niet opgenomen in deze gele route, en dat is jammer. Ik loop hier wel naar toe, dit omdat ik het deel achter het Bunkermuseum niet bezoek.

Er staan een aantal goed bewaarde, maar helaas vol met graffiti gespoten bunkers. Een paar van deze bunkers zijn ook van binnen te bekijken.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: een bunker in de duinen van IJmuiden

De binnenkant van een bunker

Graffiti in een bunker Bunkers in de duinen van IJmuiden

 

Einde van de wandeling

Ik loop, als ik de bunkers heb gezien, terug naar de Badweg naar het startpunt van deze wandeling: de bushalte van buslijn 382. Ik heb zoals gezegd routepaaltjes 92+93 gemist. In mijn routekaart staan de routepaaltjes 92 + 93 wel ingetekend.

Aan het eind van deze wandeling door de duinen en langs de bunkers reis ik weer met lijn 382 naar de Dennekoplaan. Daar stap ik over op buslijn 386 naar Station Haarlem, vanwaar ik verder reis naar huis. Het was een mooie wandeling.

Meer foto’s van deze wandeling zie je op mijn andere website.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

 • Het start- en eindpunt van deze wandeling door de duinen van IJmuiden is de bushalte IJmuiden aan Zee, het eind- en beginpunt van buslijn 382 van Connexxion.
 • Ik ben met de bus vanuit Haarlem naar IJmuiden gereden. Dit omdat ik een gratis buskaart heb. In IJmuiden moet ik nog overstappen van buslijn 386 naar buslijn 382. Houdt er rekening mee dat de bussen van lijn 382 slechts 2x per uur rijden. Buslijn 386 rijdt om de 10 minuten.
 • Toen ik eind februari mijn wandeling in de duinen van IJmuiden maakte, waren de strandtenten nog gesloten. Maak je deze wandeling in het voorjaar, de zomer of herfst dan zijn er normaal gesproken veel horeca voorzieningen onderweg.
 • Langs de boulevard kun je winkelen. Deze wandeling gaat niet via IJmuiden Centrum. De bus komt hier onderweg wel langs.
 • Wil je meer informatie over IJmuiden kijk dan op de website van IJmuiden.

Wandelen in de duinen van IJmuiden: Groeten uit IJmuiden aan Zee

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer wandelingen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling in de duinen van IJmuiden. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #strand #bunkers #tweedewereldoorlog #duinen #wandelen #hiken #wandelnetwerknoordholland #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling in de duinen van IJmuiden. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #ijmuiden #strand #bunkers #tweedewereldoorlog #duinen #wandelen #hiken #wandelnetwerknoordholland #jtravel #jtravelblog

2 reacties

 • Friso Huizinga schreef:

  Leuke blog! Fijn dat je het naar je zin hebt gehad in @puntijmuiden @RauwaanZee. #moetjezien

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Friso,
   Dank je wel voor je leuke reactie. Ik heb het zeker naar mijn zin gehad in het toen koude IJmuiden. Het was een leuke wandeling met een paar obstakels maar ik heb me prima vermaakt. Dank je wel ook voor je retweet op Twitter.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com