Wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’

De wandelgids 'Den Haag acht keer anders' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

De wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’ van Gerard Goudriaan is een gids met 8 wandelingen in Den Haag. Dit is het vierde deel van de serie acht keer anders. Er zijn al delen over Rotterdam, Utrecht en Amsterdam verschenen. In deze gids zeer interessante wandelingen door Den Haag. Elke wandeling heeft een thema.

Deze wandelgids krijg ik toegestuurd door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De uitgever heeft regelmatig aanbiedingen met wandelgidsen die nog moeten worden uitgegeven. De kosten zijn, als je ze voor de uitgiftedatum bestelt, een paar euro lager.

Ik heb verschillende wandelingen in Den Haag op Mijn bucketlist – Wandelingen staan en er komen nog een aantal bij. Want er staan een paar mooie wandelingen in deze wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’.

 

Gerard Goudriaan

Deze wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’ is geschreven door Gerard Goudriaan. Bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig zijn vier wandelgidsen van Gerard Goudriaan verschenen over Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en nu deze nieuwe wandelgids over Den Haag. Gerard Goudriaan is een ervaren stadsgids. Hij maakte thematische wandelingen in Amsterdam, Utrecht, Dordrecht, Rotterdam, Berlijn en Parijs. In deze steden verzorgt hij ook excursies. Wandelen is voor hem een goede manier om een stad goed te leren kennen. Architectuur, erfgoed en stadsontwikkeling, cafés, terrassen en restaurants zijn thema’s die in zijn gepubliceerde wandelingen voorkomen. Veel van zijn wandelingen staan op de website van Wandelzoekpagina. Gerard Goudriaan wandelt al meer dan 50 jaar. In 2000 werd zijn interesse voor stadswandelingen gewekt toen hij in Parijs liep. Hij begon zelf routes te ontwikkelen in Amsterdam, zijn toenmalige woonplaats. Er was toen geen uitgever te vinden die in zijn idee geloofde. Met behulp van collega’s die geld inzamelden, kon hij de wandelgidsen in eigen beheer uitgeven. Dit was het begin van zijn carrière als routemaker. Hij bracht twee gidsen in eigen beheer uit, daarna kwam hij bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig terecht. De wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’ is het vierde deel van de reeks ‘acht keer anders’. Haarlem en Breda zijn de volgende wandelgidsen in de reeks acht keer anders.

 

Den Haag

Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Den Haag wordt ook wel de hofstad of ‘s-Gravenhage genoemd. Den Haag is de residentie (regeringszetel) van Nederland. Het Nederlands parlement zetelt aan het binnenhof en in de stad staan de ministeries. Ook de koning en koningin wonen en werken in Den Haag.

Den Haag wordt al in 1242 in een bron genoemd als ‘Die Haghe’. Het werd genoemd als de verblijfplaats van de Hollandse graven. Graaf Willem II begon in 1248 met de bouw van een kasteel in Den Haag. Zijn zoon Floris V voltooide de bouw met de Ridderzaal. Den Haag is sinds 1358 de belangrijkste verblijfplaats voor de vorsten in Holland. Dat is ook de reden dat alle bestuursinstellingen in Den Haag gevestigd zijn. Den Haag kreeg door de status als bestuurscentrum meerdere ‘stedelijke’ rechten. Den Haag werd in de late middeleeuwen een stad. Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.

In Den Haag liggen verschillende oude landgoederen en bossen, zelfs op een steenworp van het centrum van Den Haag, zoals het 120 hectare grote Haagse Bos en Arendsdorp. Deze landgoederen dateren uit de 17e eeuw. Aan de rand van Den Haag liggen de landgoederen Clingendael en Oostduin.

In Den Haag is heel veel te zien. Den Haag is een oude stad met veel historie. Er staan veel monumenten, monumentale panden en herdenkingsmonumenten, zoals het Binnenhof, Lange Voorhout, het Mauritshuis, de Ridderzaal en het Vredespaleis. Een paar bekende musea in Den Haag zijn: Escher in het Paleis, Kinderboekenmuseum, Louwman Museum, Mauritshuis en Panorama Mesdag. Den Haag kent ook leuke attracties zoals de Japanse Tuin, Madurodam, Omniversum en het reuzenrad op de pier van Scheveningen.

Ik kom zeker nog een aantal keren terug naar Oh Oh Den Haag want er is zoveel moois te ontdekken. Een aantal wandelingen uit deze wandelgids over Den Haag heb ik op Mijn bucketlist – Wandelingen geplaatst.

 

Wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’

In deze wandelgids neemt Gerard Goudriaan je in acht thema’s mee door Den Haag. Met acht thematische wandelingen in Den Haag voltooide hij een prachtig kwartet en wist hij ook daar de pareltjes aan zijn thematisch opgebouwde wandelingen te rijgen. Hij ontdekte een onwaarschijnlijke hoeveelheid gedichten en teksten in de stad. Ontvluchtte de hectiek van de stad in pittoreske hofjes en legde het leed van de oorlog bloot bij monumenten, gedenkplaatsen en bunkers van de Atlantikwall. Zwervend door parken liet hij zien hoe groen de stad eigenlijk is en onderweg verbaasde hij zich over de architectuur en het industrieel erfgoed. Natuurlijk deed hij het strand aan en dronk hij een biertje op de Boulevard. In ruim 90 kilometer rijgt Gerard maar liefst 108 kijkpunten aaneen. Alle thema’s worden uitgebreid ingeleid en met het heldere kaartmateriaal kan er voor de wandelaar eigenlijk niets meer mis gaan.

De wandelgidsen in de serie ‘Acht keer anders’ onderscheiden zich van de serie ‘Wandelen buiten de binnenstad’ door het multi-thematische karakter. Ook is in de serie ‘acht keer anders’ de binnenstad niet gescheiden van de buitenstad. De wandelingen in de wandelgids richten zich op de hoogtepunten van Den Haag en maken geen onderscheid tussen binnenstad en buitenstad.

Er is ook een overeenkomst met de serie ‘Wandelen buiten de binnenstad’: de lengte. Alle wandelingen in deze wandelgids zijn tussen de zes en dertien kilometer. Deze lengte is geïnspireerd op het langeafstandsgevoel dat in die serie ‘Wandelen buiten de binnenstad’ de aandacht krijgt. Van Den Haag is er al een wandelgids in de serie ‘Wandelen buiten de binnenstad’ verschenen.

Voor de echte liefhebbers heeft de uitgever een mooie aanbieding met alle 4 stadswandelgidsen van Gerard Goudriaan die bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig zijn verschenen: de acht-keer-anders-gidsen van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag kosten samen 40 euro (inclusief verzendkosten).

De wandelgids is voorzien van overzichtelijke routekaartjes, veel achtergrond informatie en gedetailleerde routebeschrijving, zoals alle wandelgidsen uit de serie ‘Acht keer anders’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Ook deze wandelgids heeft een standaard opbouw:

 • Lengte in kilometers
 • Start- en eindpunt
 • Bezienswaardigheden tijdens de wandeling
 • De QR-code en het nr. van de wandeling op de website van Wandelzoekpagina. Deze QR-code staat op de openingspagina van elke wandeling. Met deze QR-code krijg je gratis toegang tot de betreffende wandeling op de website van Wandelzoekpagina.nl. Elke wandeling heeft een viercijferige code. Met deze code kun je gratis de meest actuele routebestanden downloaden
 • Uitgebreide routebeschrijving met plattegrond en interessante achtergrondinformatie
 • Mooie foto’s

Het start- en eindpunt zijn goed bereikbaar en onderweg zijn horecagelegenheden die op het kaartje worden aangegeven en in wandelbeschrijvingen worden vermeld.

De wandelingen zijn niet gemarkeerd maar met behulp van de routebeschrijving in deze wandelgids en eventueel het GPX-bestand van je gekozen wandeling die je kunt vinden op de website van Wandelzoekpagina kun je niet verdwalen.

Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids 'Den Haag acht keer anders' van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig Een voorbeeld van een wandeling in de wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

Wandelingen

De wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’ bevat 8 wandelingen met een afstand van 6 tot 13 kilometer.

 • De groene stad : 13 kilometer
 • Dominante architectuur : 6 kilometer
 • Haagse buurtleven : 10 kilometer
 • Haagse hofjes : 9 kilometer
 • Herinneringen aan de oorlog : 11 kilometer
 • Street art en herleefd erfgoed : 10 kilometer
 • Op Scheveningen : 10 kilometer
 • Teksten in de stad : 10 kilometer

 

De wandelgids ‘Den Haag acht keer anders’ is een aanrader. Heb jij deze wandelgids al gekocht? De wandelgids telt 128 pagina’s en is voor € 17,95 te koop bij de uitgever of via Bol.com.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

De wandelgids 'Den Haag acht keer anders' van Gerard Goudriaan is een gids met 8 wandelingen in Den Haag. Elke wandeling heeft een thema. Wandel je mee? #denhaag #achtkeeranders #wandelen #hiken #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Den Haag acht keer anders' van Gerard Goudriaan is een gids met 8 wandelingen in Den Haag. Elke wandeling heeft een thema. Wandel je mee? #denhaag #achtkeeranders #wandelen #hiken #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Den Haag acht keer anders' van Gerard Goudriaan is een gids met 8 wandelingen in Den Haag. Elke wandeling heeft een thema. Wandel je mee? #denhaag #achtkeeranders #wandelen #hiken #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog

De wandelgids 'Den Haag acht keer anders' van Gerard Goudriaan is een gids met 8 wandelingen in Den Haag. Elke wandeling heeft een thema. Wandel je mee? #denhaag #achtkeeranders #wandelen #hiken #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Den Haag acht keer anders' van Gerard Goudriaan is een gids met 8 wandelingen in Den Haag. Elke wandeling heeft een thema. Wandel je mee? #denhaag #achtkeeranders #wandelen #hiken #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog De wandelgids 'Den Haag acht keer anders' van Gerard Goudriaan is een gids met 8 wandelingen in Den Haag. Elke wandeling heeft een thema. Wandel je mee? #denhaag #achtkeeranders #wandelen #hiken #wandelgids #gegarandeerdonregelmatig #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com