Recept : Baklava met pistache

Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistache voor je online gezet. Ik heb baklava voor het eerst tijdens mijn vakantie in Turkije gegeten en sindsdien heb ik het elke keer als ik het ergens in Turkije zag wel een keer gesnoept. Ook in Nederland heb ik het wel eens gekocht en tijdens mijn werk bij een Turkse reisorganisatie werd ook wel eens baklava met pistache gegeten.

Ik heb gekozen voor een vulling van pistachenoten. Je kunt ook een combinatie van pistachenoten en walnoten gebruiken of alleen walnoten of een combinatie van bijvoorbeeld pecannoten en amandelen. Dit baklava recept gaat uit van 24 stukjes.

Inhoudsopgave

Wat is baklava?

Baklava is een zoet gerecht. Baklava bestaat uit laagjes filodeeg (lijkt op bladerdeeg) die gevuld zijn met gemalen stukjes noot, zoals bijvoorbeeld walnoot of pistache. Er komen ook andere variaties voor maar de basisnoten zijn pistache en/of walnoten. De filodeeg wordt na het bakken overgoten met een suikersiroop. Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden.

Baklava is zo lekker, maar het is een plakkerige bende.

Baklava kom je vaak tegen als dessert in Griekse en Turkse restaurants. Iedereen heeft zijn eigen receptuur.

Ingrediënten voor 24 stuks

  • 18 vellen diepvries filodeeg
  • 190 gram ongezouten pistachenoten
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • 250 milliliter water
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • halve citroen

Bereiding

  • Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.
  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 minuten.
  • Laat de pistachenoten afkoelen op een bord.
  • Maal de pistachenoten heel fijn in de hakmolen van je staafmixer.
  • Houd 3 eetlepels pistachenoten apart als je 24 stuks baklava maakt.
  • Smelt de boter met de honing 3 minuten in een kleine pan.
  • Haal deze pan van het vuur.
  • Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook.
  • Laat het water met de suiker 20 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken tot een kleurloze siroop.
  • Pers de halve citroen uit.
  • Haal de pan met de siroop van het vuur.
  • Meng 1 eetlepel per 24 stuks baklava citroensap door de siroop.
  • Laat dit afkoelen.
  • Leg een vel ontdooid filodeeg op het werkblad en bestrijk lichtjes met wat honing-boter.
  • Bestrooi de filodeeg met de honing-boter met een dun laagje gemalen pistache.
  • Bedek dit met een 2e vel filodeeg.
  • Bestrijk ook dit vel met honingboter en bestrooi deze laag met pistachenootjes.
  • Bedek dit een 3e vel
  • Bestrijk ook dit 3e vel ook met honingboter.
  • Rol de 3 vellen vanaf de korte zijde strak op tot een rol.
  • Leg de rol in de ovenschaal.
  • Herhaal dit tot alle vellen op zijn.
  • Je hebt nu 6 rollen die stevig tegen elkaar in de ovenschaal passen.
  • Verwarm de oven voor op 165 °C.
  • Bestrijk de rollen met de rest van het honing-boter-mengsel.
  • Snijd de rollen in de breedte in vieren, zodat je 24 stukjes krijgt.
  • Bak de baklava ongeveer 30 min in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
  • Haal de baklava uit de oven en besprenkel direct met de afgekoelde siroop.
  • Laat de siroop minimaal 2 uur intrekken.
  • Bestrooi de bovenkant van de baklava met de achtergehouden gemalen pistachenoten.
Recept : Baklava met pistache

Bereidingstip

Je kunt de baklava met pistache of andere noten een dag van tevoren maken en met de helft van de siroop besprenkelen zodra de stukjes uit de oven komen. Besprenkel met de rest van de siroop op het moment van serveren, dan blijft het bovenste laagje filodeeg lekker knapperig.

Eet smakelijk!

Meer recepten

Bewaar op Pinterest
Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept van de mierzoete, maar superlekkere baklava met pistachenoten voor je online gezet. Smul je met me mee? Eet smakelijk! #baklava #pistache #recept #baklavametpistache #jtravel #jtravelblog
Auteur foto

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Skyscanner
De zonnigste bestemmingen



Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

De Zwerver voor al je reisgidsen en landkaarten
Boekenwereld.com

Meer over dit onderwerp

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

Handige links

voor het plannen van je reis

Al mijn reistips zijn gratis voor jou beschikbaar. Om mij te helpen om dit gratis voor jou te kunnen blijven doen, werken ik samen met verschillende partners. Als je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvang ik een klein percentage van het bedrag. Dit kost jou niks extra, maar wordt door mij zeer gewaardeerd. Meer handige links vind je in het artikel JTravelBlog steunen.

Deel deze blog op sociale media

Foto van Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg JTravelBlog op Instagram

Copyright © 2018-2025 JTravelBlog.nl

Scroll naar boven