Museumtip #16 : Verzetsmuseum – Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

 

Deze 16e museumtip gaat over het VERZETSMUSEUM in Amsterdam. Het Verzetsmuseum gaat over het verzet en het geeft je een beeld van de samenleving waarin het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Hier zie je, hoor je en lees je verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse leven tijdens de verschrikkelijke oorlogsjaren in Nederland. Je ziet nagebouwde straten en wandvullende kleurenfoto’s. Dit alles roept de sfeer op van jaren 1940-1945.

In het Verzetsmuseum worden authentieke voorwerpen, foto’s en documenten, film- en geluidsfragmenten tentoongesteld. Het Verzetsmuseum vertelt de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. Je krijgt een globaal beeld van Nederland in bezettingstijd.

Aan het begin van de tentoonstelling is een een 10 minuten video te zien, en ik raad je aan deze video te bekijken. In deze video gaat het over aanpassen, meedoen, onderduiken of verzetten? Wat zou jij doen als de Duitsers de baas zijn in Nederland? Dat is de vraag die hier in het Verzetsmuseum gesteld wordt. Ik stel mijzelf deze vraag ook wel eens als ik weer iets lees of hoor over de Tweede Wereldoorlog.

Welke kant kies jij? Hoe zou jij reageren op een toenemende onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog? Kies je de kant van het verzet,  pas je je aan aan de situatie en probeer je een zo normaal mogelijk leven te leiden of kies je de kant van de bezetter.

Met de wetenschap van nu zou ik zeggen de eerste of tweede, maar dat is met de wetenschap van nu en achteraf gezien, maar wat zou jij kiezen als jij in die tijd de keuze moest maken? Het is makkelijker achteraf praten en wetenschap over de afloop hebben, dan midden in een situatie zitten en op dat moment een keuze moeten maken. Achteraf zal blijken wat de beste en juiste keuze is geweest.

 

Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum in Amsterdam is in 1984 opgericht met als doel  ‘de oprichting en instandhouding van een museum gewijd aan verzet tegen nationaal-socialisme en fascisme’. Oud verzetsmensen wilden met het Verzetsmuseum laten zien wat er in de Tweede Wereldoorlog was gebeurd en de huidig generaties waarschuwen voor een herhaling van er toen gebeurd is. Deze waarschuwing is in een tijd van groeiend antisemitisme nog steeds actueel.

Sinds 1999 is het museum gevestigd tegenover de hoofdingang van dierentuin Artis in gebouw Plancius aan de Plantage Kerklaan 61 in Amsterdam.

Het Verzetsmuseum in Amsterdam Het Verzetsmuseum in Amsterdam

 

Alle voorwerpen, foto’s en documenten in het Verzetsmuseum zijn persoonlijke belevenissen van mensen uit de bezettingsjaren 1940-1940. De collectie van het museum is één van de grootste verzamelingen over de Duitse bezetting en het verzet in 1940-1945 in Nederland. Veel mensen hebben hun herinneringen uit de oorlogsjaren bewaard en geschonken aan het Verzetsmuseum.

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

 

In het Verzetsmuseum in Amsterdam zijn een paar vaste tentoonstellingen: Nederland in de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië en Verzetsmuseum Junior. Daarnaast is er een wisselende tentoonstelling. Toen ik er was, was dit de tentoonstelling ‘Mode op de bon’. Maar daarover meer in het hoofdstuk wisselende tentoonstelling ‘Mode op de bon’.

 

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Je begint de tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog met een video van 10 minuten. Deze video gaat over aanpassen, meedoen, onderduiken of verzetten? Wat doe je als de Duitsers de baas zijn in Nederland?

Deze tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende deeltentoonstellingen, zoals een impressie van de jaren dertig, mei 1940 – februari 1941: Duitsland verovert Europa en de Duitse inval, maart 1941 – april 1943: de Duitse opmars stagneert en de februaristaking, mei 1943 – mei 1944: de oorlogskansen keren en de april/meistakingen, juni 1944 – mei 1945: de Duitsers teruggedreven en D-day en Nederland bevrijd.

In deze tentoonstelling loop je in een decor van nagebouwde straten en foto vullende muren. Je proeft de sfeer van de oorlogsjaren en wordt meegezogen naar de oorlogstijd en krijgt een beeld van Nederland in de jaren 1940-1945 door authentieke voorwerpen, foto’s, documenten, film- en geluidsfragmenten, die je de geschiedenis van mensen in oorlogstijd vertellen. Slechts een klein deel van de bevolking zat in het verzet. Op de vloer lees je de belangrijkste dilemma’s uit de bezettingstijd met geprojecteerde vragen, zoals ‘Aanpassen?’ of ‘Samenwerken?’, ‘Staken?’ en ‘Boycotten?’ of ‘Wraak nemen?’ aan het einde van de oorlog.

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

 

Nederlands-Indië

Een andere tentoonstelling gaat over Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier zie je het verhaal en voorwerpen van verschillende bevolkingsgroepen uitgelicht: blanke Nederlanders, Indische Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen. Veel Nederlandse en Nederlands-Indische mensen werden in kampen opgesloten. De verhoudingen veranderen tijdens de Japanse bezetting, want de blanke machthebbers verloren alles, maar ook de lokale bevolking leed onder de Japanse bezetting. De oorlog in Nederlands-Indië eindigde in augustus 1945. Daarna volgde de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Nederland moest na twee politionele acties in 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië erkennen. In deze tentoonstelling wordt ook de jongere generatie verteld wat er toen aan de andere kant van de wereld, in het huidige Indonesië, is gebeurd. Het koloniale verleden moet ook verteld worden. Ik moet heel eerlijk zijn, dat ik heel weinig weet en gelezen heb over dit deel van de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling Nederlands-Indië in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tentoonstelling Nederlands-Indië in het Verzetsmuseum in Amsterdam De tentoonstelling Nederlands-Indië in het Verzetsmuseum in Amsterdam

 

Verzetsmuseum Junior

Deze tentoonstelling heb ik niet gezien, omdat de zaal, vanwege een besloten lezing, gesloten was. Maar ik kan je er wel iets over vertellen.

Je kijkt in deze tentoonstelling mee over de schouders van Eva, Jan, Nelly en Henk. Eva is Joods, Jan zijn ouders zitten in het verzet, Nelly zit in de jeugdclub van de Nederlandse nazipartij en Henk komt uit een alledaags gezin. Dit deel van het museum is op jongeren gericht, zodat zij ook kennis maken met de aangrijpendste periode uit de Nederlandse geschiedenis. Een verhaal dat verteld moet blijven worden en belangrijk is en belangrijk blijft! Opdat de jeugd ook weet wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en dat we deze verschrikkelijke periode blijven gedenken en niet zullen vergeten wat er toen is gebeurd.

De kinderen Eva, Jan, Nelly en Henk zijn de centrale vertellers in de vier hoofdthema’s: Vervolging door Eva, Verzet door Jan, Collaboratie door Nelly en Dagelijks leven/aanpassing door Henk. Zij vertellen hun waargebeurde verhalen. Het verhaal wordt verteld aan de hand van originele voorwerpen, foto’s en documenten in animaties, audiofragmenten en interactieve spellen.
Het Verzetsmuseum Junior is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

 

Bekijk ook: Foto’s Verzetsmuseum in Amsterdam

 

Wisselende tentoonstelling ‘Mode op de bon’

Toen ik het Verzetsmuseum in Amsterdam bezocht was de tijdelijke ‘Mode op de bon’ te zien. Tijdens deze tentoonstelling zag je hoe creatief en vindingrijk mensen in de Tweede Wereldoorlog waren. Textiel was tijdens de Duitse bezetting op de bon en ook met die bonnen was er al snel weinig tot niets meer te koop.

Ik zag kledingstukken uit de oorlog en damesbladen die laten zien dat het modebeeld veranderd, zoals een mantelpakje dat gemaakt was uit een vermaakt herenkostuum, een trui van hondenhaar en een trouwjurk die is gemaakt van parachutestof, jute of meelzakken of jurken die uit twee verschillende stoffen gemaakt worden. Ook ander materiaal als autobanden, karton, kurk, bont van mollen en muizen en hout worden gebruikt.

Ook nu nog wordt veel kleding hergebruikt. Ook dit was tijdens deze tentoonstelling te zien. Niet omdat er nu een tekort is maar om verspilling tegen te gaan.

Deze tijdelijke tentoonstelling duurt t/m 6 september 2020.

De tijdelijke tentoonstelling 'Mode op de bon' in het Verzetsmuseum in Amsterdam

De tijdelijke tentoonstelling 'Mode op de bon' in het Verzetsmuseum in Amsterdam De tijdelijke tentoonstelling ‘Mode op de bon’ in het Verzetsmuseum in Amsterdam

 

Wat vond ik van het Verzetsmuseum?

Ben je in Amsterdam, heeft de Tweede Wereldoorlog je interesse en bezoek je graag een museum. Dan moet je naar het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan 61 in gebouw Plancius tegenover de hoofdingang van dierentuin Artis.

Ik ben altijd al zeer geïnteresseerd geweest in verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Als kind las ik er al boeken over, zoals Oorlogswinter van Jan Terlouw, Het Achterhuis van Anne Frank (en nog veel meer boeken over Anne Frank en haar familie), Engelandvaarders van K. Norel en Reis door de Nacht van Anne de Vries.

Het Verzetsmuseum in Amsterdam lag op de route van mijn wandeling door Amsterdam die ik maakte.

 

Ik bezocht het Verzetsmuseum tijdens mijn indrukwekkende NS-wandeling langs het Westerborkpad.

 

Zoals ik in de inleiding al schreef, stel ik mijzelf de vragen ‘Wat zou jij doen als de Duitsers de baas zijn in Nederland? Welke kant kies jij? Hoe zou jij reageren op een toenemende onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog? Kies je de kant van het verzet,  pas je je aan aan de situatie en probeer je een zo normaal mogelijk leven te leiden of kies je de kant van de bezetter’ ook wel eens als ik weer iets lees of hoor over de Tweede Wereldoorlog.

Een vraag waar ik je geen antwoord op kan geven, omdat ik me niet in die situatie bevind, gelukkig. Ik leef in vrijheid en heb (gelukkig) nooit een oorlog meegemaakt. Ik heb genoeg verhalen van mijn ouders en grootouders gehoord. Maar dat is allemaal achteraf makkelijk praten dat je je zou aansluiten bij het verzet en je tegen de regels van de Duitsers zou keren. Met de wetenschap van nu zou ik me in elk geval aanpassen aan de situatie en absoluut tegen het fascisme en racisme van de Duitsers zijn, of ik me bij het verzet zou aansluiten, weet ik niet, daar moet je lef voor hebben, maar in het klein kun je ook verzet voeren.

Ik vind het een geweldig museum die weer stof tot nadenken geeft. Het is een leerzaam museum, zeker ook voor jongeren en kinderen. Ik vond zelf het deel over de Duitse bezetting in Nederland en ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Mode op de bon’ het meest interessant. Het deel over Nederlands-Indië zegt me niet zo veel, ik weet te weinig over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het huidige Indonesië is gebeurd.

De tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum in Amsterdam

 

Praktische informatie

Handige weetjes

  • Je krijgt bij de kassa een gratis audiotour. Deze audiotour leid je langs de belangrijkste punten in de vaste tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Je kunt de audiotour via deze app ook meelezen.
  • De tentoonstellingen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een invalidentoilet aanwezig in het museum. Ook zijn er in het museum twee rolstoelen aanwezig.
  • Er is een kleine museumwinkel aanwezig in de entreehal van het Verzetsmuseum.
  • Er is een restaurant in het Verzetsmuseum.
  • Er worden rondleidingen in het Verzetsmuseum gegeven.
  • Voor scholieren is er een apart schoolprogramma.

 

Bereikbaarheid

• Tram: lijn 14, uitstappen halte is Artis.
• Metro: lijn 51, 53 en 54, halte Waterlooplein (uitgang Hortus) en dan is het ongeveer 800 meter lopen.
• Auto: vanaf de A10 neemt u afslag S114, richting centrum. Je volgt de borden richting Artis.
Parkeren in Amsterdam is duur. Je kunt je auto parkeren op een P&R en dan met het openbaar vervoer naar het Verzetsmuseum reizen. Het dichtstbijzijnde parkeerterrein is bij dierentuin Artis, tegenover het Verzetsmuseum. De kosten zijn € 6,– per uur!
In de buurt zijn een paar parkeergarages waar je je auto kunt parkeren: Muziektheater/Stadhuis (Waterlooplein 28), Markenhoven (Anne Frankstraat 220), Waterlooplein (Valkenburgerstraat 238) en Parking Centrum (Oosterdokskade 154).
• Voor het Verzetsmuseum is één invalidenparkeerplaats beschikbaar.

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen: 11.00-17.00 uur.
Het Verzetsmuseum is op 1 januari (Nieuwjaarsdag), 27 april (Koningsdag) en 25 december (1e Kerstdag) gesloten.

 

Entree

Volwassenen: € 12,– per persoon.
Kinderen 7 t/m 17 jaar: € 6,50 per persoon.
Kinderen t/m 6 jaar: gratis.

Familieticket (1-2 volwassenen met 1-3 kinderen): € 28,–.

Museumkaarthouders: gratis.

De entreeprijs is inclusief een gratis audiotour.

(Prijzen zijn van 2020).

 

Adres

Verzetsmuseum
Plantage Kerklaan 61
1018 CX Amsterdam

 

Website

Verzetsmuseum

 

Sociale media

Facebook
Pinterest
Instagram
Twitter

 

Meer lezen

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze link iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik bezocht het indrukwekkende Verzetsmuseum in Amsterdam. In het Verzetsmuseum zie, hoor en lees je de verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling gaat niet alleen over verzet, maar geeft je ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #verzetsmuseum #amsterdam #tweedewereldoorlog #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het indrukwekkende Verzetsmuseum in Amsterdam. In het Verzetsmuseum zie, hoor en lees je de verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling gaat niet alleen over verzet, maar geeft je ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #verzetsmuseum #amsterdam #tweedewereldoorlog #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het indrukwekkende Verzetsmuseum in Amsterdam. In het Verzetsmuseum zie, hoor en lees je de verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling gaat niet alleen over verzet, maar geeft je ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #verzetsmuseum #amsterdam #tweedewereldoorlog #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Ik bezocht het indrukwekkende Verzetsmuseum in Amsterdam. In het Verzetsmuseum zie, hoor en lees je de verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling gaat niet alleen over verzet, maar geeft je ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #verzetsmuseum #amsterdam #tweedewereldoorlog #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het indrukwekkende Verzetsmuseum in Amsterdam. In het Verzetsmuseum zie, hoor en lees je de verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling gaat niet alleen over verzet, maar geeft je ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #verzetsmuseum #amsterdam #tweedewereldoorlog #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het indrukwekkende Verzetsmuseum in Amsterdam. In het Verzetsmuseum zie, hoor en lees je de verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling gaat niet alleen over verzet, maar geeft je ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #verzetsmuseum #amsterdam #tweedewereldoorlog #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com