Een wandeling over Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

De Belvedère op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Ik maakte deze wandeling over Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang op een stralende winterdag. De route van deze Buitenplaatsenpad is officieel 4 kilometer.
De wandelroute begint bij Informatiepunt De Kakeleye, Mandpadslaan 1 in Vogelenzang aan de westkant van de spoorlijn en de Leidsevaart. Wandel je mee?

 

Buitenplaatsenpad

Het Buitenplaatsenpad is een verbinding tussen historische buitenplaatsen. Al wandelend ga je terug in de tijd. Het pad voert langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl je geniet van de schitterende natuur. Wil je meer weten over mijn route kijk dan op de website van Landschap Noord-Holland.

Er zijn 3 routes uitgezet die onderling te combineren en te koppelen zijn tot een rondwandeling van 13 kilometer.

  1. Ommetje Leyduin 4,6 kilometer.
  2. Rondje Hartekamp & Overplaats 5 kilometer.
  3. Rondje Groenendaal 5,4 kilometer.

Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede Buitenplaats De Hartekamp in Heemstede

Lees meer: Wandelrondje De Overplaats & De Hartekamp in Heemstede

 

De drie wandelingen zijn gemarkeerd met ronde stickers. Deze stickers zijn tijdens dit wandelrondje over buitenplaats Leyduin goed zichtbaar. De paaltjes tijdens dit wandelrondje zagen er allemaal nieuw uit.

De bewegwijzering van het Buitenplaatsenpad op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang De bewegwijzering van het Buitenplaatsenpad op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzanh

 

Buitenplaats Leyduin

Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang zijn meerdere buitenplaatsen die samengevoegd zijn: Leyduin, Oud-Woestduin en Vinkenduin.

Buitenplaats Leyduin biedt veel variatie aan landschappen en heeft een oude geschiedenis. Hofstede Leyduin bestaat al sinds 1596.

Leyduin ligt in de binnenduinrand op de grens van een strandwal en weilanden. De familie van Lennep heeft dit landgoed lang in hun bezit gehad. Het landgoed heeft een belangrijke rol gespeeld in de watervoorziening van Amsterdam. Het waterwingebied werd steeds verder uitgebreid. Nu is het de Amsterdamse Waterleidingduinen, een voor mij bekend gebied, waar ik regelmatig kom.

Leyduin is nu een bos met wandel- en fietsroutes. Tijdens je wandeling kun je reeën tegen komen. Ik heb er een aantal gezien, maar ze waren te snel om te fotograferen. Het leek of ze ergens van geschrokken waren, want ze renden door het bos.

Een bruggetje tussen Huize Leyduin en Gasterij Leyduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Een bruggetje tussen Huize Leyduin en Gasterij Leyduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Beeldbepalende plekken zijn de Huize Leyduin, Gasterij Leyduin, de Belvedère, de Vinkenbaan en paardenrenbaan Woestduin.

Het wandelbos is gratis toegankelijk. Het landhuis, de bijgebouwen en de moestuin zijn niet toegankelijk.

Adres: Woestduinweg 4, 2114 BG Vogelenzang

 

Leyduin is een buitenplaats en geen landgoed. Het verschil is dat een landgoed het hele jaar door werd bewoond en een buitenplaats alleen in de zomer. De familie die het landhuis bewoonde, bracht de winter door in een grachtenpand ergens in de stad. De woning lag beschutter en was makkelijker te verwarmen. In het geval van Leyduin was dat de familie Van Lennep die ook een huis bezat aan de Keizersgracht in Amsterdam.

 

Mijn wandeling

Ik fiets via Bennebroek en Heemstede, via de Manpadslaan over de Leidsevaart naar de parkeerplaats bij informatiepunt De Kakelye. Het is druk op de relatief kleine parkeerplaats. Fietsers hebben weinig ruimte om hun stalen ros kwijt te kunnen.

Het informatiepunt was, helaas, vanwege de coronapandemie gesloten. Het informatiepunt is gevestigd in een oude appelschuur. Normaal gesproken kun je hier kleine expositie bekijken en folders meenemen. De naam Kakelye is ontleend aan een verdwenen 17e eeuwse boerderij bij de Leidsevaart.

Informatiepunt De Kakelye op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Informatiepunt De Kakelye op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Mijn wandeling begint bij het klaphek naast informatiepunt De Kakelye.

Het pad is geasfalteerd en aan beide kanten grazen schapen. Een eindje verderop razen de treinen tussen Leiden en Haarlem voorbij.

Schapen aan het begin van mijn wandeling over Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Schapen aan het begin van mijn wandeling over Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

De weilanden zijn kletsnat en er staan grote plassen. Het is maar een klein stukje naar het volgende hek. Vanaf het pad gun ik me een eerste blik op Huize Leyduin. Het is te ver weg om een mooie foto te maken, maar ik zie dat er na het klaphek een pad naar links gaat waardoor je voor Huize Leyduin uitkomt.

 

Huize Leyduin

Huize Leyduin is eerste buitenplaats dat je passeert. Het landhuis dateert uit 1921. Dit is het derde landhuis. Deze andere landhuizen uit de 18e en 19e eeuw stonden bij het bij het nog bestaande Koetshuis. Leyduin was rond 1590 een boerderij ‘aen de Leyduin’  met landerijen eromheen. Door eigenaren werd het landgoed vergroot, bebost en uitgebouwd en werd het een buitenplaats. Het huidige huis ziet er ouder uit dan het in werkelijkheid is.

Huize Leyduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Huize Leyduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Gasterij Leyduin

Ik keer terug naar de route en loop via een bruggetje recht op horecagelegenheid Gasterij Leyduin af.

Gasterij Leyduin is alleen geopend voor afhalen. Gasterij Leyduin is gevestigd in het Juffershuis of Tweelinghuis, het oudste gebouw op de Buitenplaats. Dit houten huis is in 2016 en 2017 gerestaureerd en in gebruik genomen als restaurant. Daarnaast is er een cadeauwinkel en op de eerste verdieping bevinden zich gastenkamers waar je kunt overnachten. Het is een wit houten dubbelhuis uit 1796. Gasterij Leyduin of Oud Leyduin is  een rijksmonument.

Gasterij Leyduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Gasterij Leyduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Voor Gasterij Leyduin sla ik rechtsaf.

 

Moestuin Leyduin

Aan de rechterkant ligt de moestuin van Buitenplaats Leyduin. Omdat het hek openstaat, neem ik een kijkje bij de moestuin. Moestuin Leyduin is een hectare groot. Hier worden op milieuvriendelijke wijze ongeveer vijftig verschillende groenten, twintig soorten kruiden, kleinfruit, appels, peren en een prachtige bloemenzee geteeld. Een deel van de groente en kruiden wordt verwerkt in de gerechten van Gasterij Leyduin. In de kleine kas worden planten en groenten gekweekt die van warmte houden. Het grootste gedeelte van de moestuin is de zelfoogsttuin.

De moestuin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang De moestuin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Stapstenen

Na de moestuin kom ik uit in bij de stapstenen. Deze stapstenen liggen in een vijver.

Normaal gesproken kun je hier over heen lopen maar toen ik er was, lagen de stenen in de vijver onder water. Het had de dagen en weken er voor veel geregend. Dat was ook wel te zien in dit deel want het was er vies en glad door de natte modder. Ik moet goed opletten waar ik loop.

De onder water staande stapstenen op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang De onder water staande stapstenen op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Ik wandel om de vijver en kom uit in een bos. Hier zie ik een paar reeën door het bos rennen. Helaas is het onmogelijk om foto’s te maken van deze dieren, dit omdat ze simpelweg veel te snel zijn. Het lijkt of ze ergens van geschrokken zijn en wegvluchten.

Ik kom uit bij een open vlakte waar een woonhuis met een koetshuis staat. Het is privéterrein. Het pad gaat langs het huis.

Het koetshuis op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Het koetshuis op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Leybeek

Na deze open vlakte zie ik de Leybeek, een oude duinrel waarin het water van de duinen en strandwallen naar de Houtvaart in de strandvlakte onder Leyduin stroomde. In de 18 eeuw kwam hier een kleine waterval of cascade (water dat trapsgewijs van een hoogte naar beneden stort/waterval). Het water van de Leybeek stroomt vanaf de Oranjekom (Amsterdamse Waterleidingduinen) via Landgoed Leyduin naar het stoompompstation aan de Leidsevaart.

De Leybeek op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang De Leybeek op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Tussen de bomen door zie ik een torentje. Het is de Belvedère. Om deze te bereiken moet je een steil pad oplopen.

 

De Belvedère

De Belvedère is een stenen uitkijktoren met kantelen in neogotische stijl op een hoge heuvel boven de Leybeek. De belvedère staat in een verkoopakte bekend als ‘hermitage’ of kluizenaarshuis. De toren is hier voor decoratie neergezet. De Belvedère is in 2013 gerestaureerd. Normaal gesproken kun je hier met een steile trap nog verder naar boven om de Belvedère te bezoeken maar, helaas, de Belvedère is gesloten.

De Belvedère op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

De Belvedère op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang De Belvedère op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Ik loop voor ik verder ga een rondje om de Belvedère. Wat een fantastisch uitzicht heb je hier.

De wandelroute gaat verder aan de achterkant van de Belvedère. Kijk ook eens achterom want de zichtlijn vanaf het pad naar de Belvedère is schitterend.

De Belvedère op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang De Belvedère op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Vinkenduin & Vinkenbaan

Mijn wandeling gaat verder over mooie bospaden met schitterende zichtlijnen.

Een zichtlijn op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

Een wandelpad op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Ik kom uit bij de Vinkenbaan. Vinkenduin behoorde oorspronkelijk tot Buitenplaats Leyduin. Het was een jachtgebied. Een landhuis stond hier niet. De familie Van Lennep bouwden hier een vinkenbaan, vinkenhuis, vinkentouwen en vinkennetten. De vinken werden hier gevangen om te worden gebakken en om op te eten. De vinkenjacht is sinds 1912 verboden. Dit alles is nu verdwenen. Je ziet er alleen nog een paar wallen.

Een zichtlijn vlakbij de Woestduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Op weg naar de Woestduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Woestduin

Ik loop verder en kom uit bij een groot grasveld. Dit is het restant van een oude renbaan ‘Oud-Woestduin’. Deze renbaan stamt uit 1901. Woestduin is ontworpen door tuinarchitect Leonard Springer. De renbaan heeft bestaan tot 1909. Er werd te veel gegokt, vond de gemeente Bloemendaal en sloot de renbaan. Je ziet in de verte nog een landhuis staan. Hier kun je niet dichtbij komen, want het terrein is verboden gebied voor onbevoegden.

De Woestduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang De Woestduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Vervolg van mijn wandeling

Mijn route gaat verder en waar de kaart aangeeft dat ik links af zou moeten, geven de pijlen rechtsaf aan.

Bomen in de buurt van de Woestduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Bomen in de buurt van de Woestduin op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Ik volg de pijlen en loop op een gegeven moment parallel aan de Vogelenzangseweg in het zuidelijke gedeelte van Buitenplaats Leyduin. Ik loop verder. Het enige nog interessante punt van deze ronde is een uitzichtpunt. Verder was dit deel niet bijzonder interessant.

Een uitzichtspunt op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Een uitzichtpunt op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Ik vraag Landschap Noord-Holland hoe het kan dat dit deel afwijkt van de plattegronden die online staan. Want als ik aan het eind bij het informatiecentrum De Kakelye aankom, blijkt dat ik 6,3 kilometer heb gelopen i.p.v. de aangegeven 4 kilometer en ik ben niet 2,3 kilometer van mijn route afgeweken.

Van de boswachter van Landschap Noord-Holland heb ik inmiddels begrepen dat de nieuwe route 4,6 kilometer lang is en inderdaad is gewijzigd naar de route zoals ik deze gelopen heb. Onderweg staan ook op dit deel overal routepaaltjes met de stickers van Buitenplaatsenpad. Als Landschap Noord-Holland klaar is met wijzigingen op de andere delen van het Buitenplaatsenpad volgt een formele update van de kaart.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Wandelroute

De route van Ommetje Leyduin in Vogelenzang staat op de website van Landschap Noord-Holland.

 

Afstand

4,6 kilometer.

De kilometers op onderstaande kaart kloppen niet meer. Volgens mijn heb ik 6,3 kilometer gelopen en vanaf punt F op de kaart een hele lus extra dan op de kaart bij de ingang en op de kaart online aangegeven staat. Ik heb dit nagevraagd bij Landschap Noord-Holland.

Van de boswachter van Landschap Noord-Holland heb ik inmiddels begrepen dat de nieuwe route 4,6 kilometer lang is en inderdaad is gewijzigd naar de route zoals ik deze gelopen heb. Onderweg staan ook op dit deel overal routepaaltjes met de stickers van Buitenplaatsenpad. Als Landschap Noord-Holland klaar is met wijzigingen op de andere delen van het Buitenplaatsenpad volgt een formele update van de kaart.

Een informatiebord op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang Een informatiebord op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang, de aangegeven rode route klopt niet meer.

 

Toegang

De toegang tot Buitenplaats Leyduin is gratis.

Buitenplaats Leyduin is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.

 

Ondergrond

Ik schat ongeveer 95% onverhard en 5% verhard.

 

Start- en eindpunt

Het officiële startpunt van deze wandelroute is Informatiepunt De Kakeleye, Mandpadslaan 1, Vogelenzang (aan de westkant van de spoorlijn en de Leidsevaart). Je auto parkeer je gratis op parkeerterrein bij De Kakeleye, Buitenplaats Leyduin. De parkeerplaats is klein.

Je fiets kun je naast Informatiepunt De Kakeleye neerzetten.

De parkeerplaats van Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang De parkeerplaats van Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang

 

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushaltes voor buslijn 50 tussen Leiden CS en Haarlem CS is de bushalte Heemstede, Kadijk. Deze bushalte ligt op de Herenweg. Vandaar loop je de Manspadlaan af naar de ingang bij parkeerterrein bij De Kakeleye.

Via de Vogelenzangseweg rijdt buslijn 9 tussen Aerdenhout via Bennebroek naar Heemstede Station. De uitstaphalte is Vogelenzang, Waterleiding. Dit is de bushalte voor de ingang Oase van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier kun je de route onderweg oppakken of eerst helemaal naar het beginpunt lopen, iets wat niet nodig is omdat je op een gegeven moment parallel aan de Vogelenzangseweg loopt.

Een andere bushalte is Vogelenzang, Woestduinweg, ook aan de Vogelenzangseweg.

Het station van Heemstede-Aerdenhout ligt op 3 kilometer van Buitenplaats Leyduin.

 

Horeca

Gasterij Leyduin op Leyduin ligt aan het begin van deze Buitenplaatswandeling. Toen ik hier liep, was de Gasterij, vanwege de coronapandemie, gesloten. Bij Gasterij Leyduin kon je op dat moment alleen koffie/thee meenemen en onderweg opdrinken.

 

Honden

Honden zijn op buitenplaats Leyduin toegestaan, mits aangelijnd.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Vogelenzang, Heemstede en Bennebroek. Je kunt vanuit deze plaatsen bijv. ook een mooie wandeling maken in de Amsterdamse Waterleidingduinen of de omliggende steden Leiden, Haarlem of Amsterdam bezoeken. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

 

Heb jij wel eens een buitenplaatsenwandeling gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In Vogelenzang maakte ik een wandeling over Buitenplaats Leyduin. Mijn wandelroute door de bossen en langs landhuizen lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #leyduin #vogelenzang #buitenplaatsenpad #jtravelblog #jtravel In Vogelenzang maakte ik een wandeling over Buitenplaats Leyduin. Mijn wandelroute door de bossen en langs landhuizen lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #leyduin #vogelenzang #buitenplaatsenpad #jtravelblog #jtravel In Vogelenzang maakte ik een wandeling over Buitenplaats Leyduin. Mijn wandelroute door de bossen en langs landhuizen lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #leyduin #vogelenzang #buitenplaatsenpad #jtravelblog #jtravel

In Vogelenzang maakte ik een wandeling over Buitenplaats Leyduin. Mijn wandelroute door de bossen en langs landhuizen lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #leyduin #vogelenzang #buitenplaatsenpad #jtravelblog #jtravel In Vogelenzang maakte ik een wandeling over Buitenplaats Leyduin. Mijn wandelroute door de bossen en langs landhuizen lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #leyduin #vogelenzang #buitenplaatsenpad #jtravelblog #jtravel In Vogelenzang maakte ik een wandeling over Buitenplaats Leyduin. Mijn wandelroute door de bossen en langs landhuizen lees je hier. Lees en wandel je mee? #buitenplaatsen #wandelen #leyduin #vogelenzang #buitenplaatsenpad #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com