Recept : Vietnamese springrolls

Als je door Vietnam gereisd hebt, heb je ongetwijfeld ergens een springroll gegeten. Ik heb er veel gegeten, in verschillende versies. In de Mekong Delta heb ik mijn eigen springroll gemaakt. In deze blog deel ik je een recept en ik laat je zien hoe je zelf op een simpele manier Vietnamese springrolls kunt maken. Er zijn eindeloze variaties. Ik heb een versie met garnalen gemaakt.

Inhoudsopgave

Springrolls

Een springroll is een roll van rijstpapier of een vel van bloem gevuld met groente, vlees of garnalen en dunne noedels. Die kun je gefrituurd, gestoomd of rauw eten. Springrolls komen van oorsprongen uit Azië. Per land en per regio zijn vele variaties. De meeste mensen kennen springrolls uit Vietnam, waar ze gỏi cuốn (gerolde salade) worden genoemd. De basis van een springrol is een rijstvel gevuld met verse groenten, mihoen en iets hartigs zoals gestoomde garnalen, buikspek of tofu. En smullen maar. In Vietnam heb ik in de Mekong Delta mijn eigen springrolls gemaakt. In Vietnam eet je de springrolls op straat of thuis als hoofdmaaltijd. Thuis zet je alle ingrediënten op tafel en iedereen rolt zelf. Het is dezelfde soort gezelligheid die we in Nederland kennen bij gourmetten of fonduen.

Met springrolls kun je eindeloos combineren. Dit is mijn versie.

Ingrediënten voor 12 Vietnamese springrolls

  • 18 (diepvries rauwe ongepelde reuzen-)garnalen
  • 75 gram mihoen
  • 50 gram taugé
  • 100 milliliter sojasaus
  • 50 milliliter water
  • ½ krop (romaine)sla
  • ½ komkommer
  • 100 gram peen julienne
  • 12 rijst­vel­len voor springrolls

Bereiding

  • Als je diepvries rauwe ongepelde reuzengarnalen gebruikt breng een laag water aan de kook in een pan waar een metalen zeef of vergiet in past. Ik gebruik verse garnalen.
  • Hang, als het water kookt, de zeef in de pan en doe de bevroren garnalen erin.
  • Doe de deksel op de pan en stoom de garnalen in 8 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze net roze zijn gekleurd.
  • Laat ze iets afkoelen, pel ze en halveer ze in de lengte.
  • Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Haal de bladeren los van de (romaine)sla.
  • Was en droog de bladeren en snijd ze in repen.
  • Snijd de komkommer tot een recht stuk van 12 centimeter.
  • Snijd in de lengte in kwarten, verwijder de zaadlijsten met een scherp mesje en snijd de kwarten elk in 3 lange repen.
  • Zet de taugé, peen julienne, komkommer en de garnalen klaar.
  • Zet een ondiepe schaal met warm water klaar.
  • Dompel elk rijstvel onder in een pan of kom met warm water. Uit het water leg je het vel direct op een plank. In het begin is het vaak nog een beetje stug, maar zodra alle ingrediënten erop liggen, is het zacht geworden en kun je gaan rollen.
  • Leg de eerste ingrediënten zo laag mogelijk op het velletje en houd aan beide zijkanten ongeveer drie centimeter vrij.
  • Leg daaronder 3 gehalveerde garnalen en daarop een blaadje sla.
  • Leg op de sla een plukje mihoen, 1 reep komkommer en wat peen julienne.
  • Vouw de onderkant van het rijstvel zo strak mogelijk over de vulling en rol een slag tot de helft.
  • Houd de vulling stevig vast en vouw de zijkanten naar binnen en rol verder.
  • Rol de summer roll verder op.
  • Gebruik van alle ingrediënten een klein plukje of schepje.

 

Hoisinsaus is lekker als dip bij Vietnamese springrolls maar je kunt het ook bijvoorbeeld serveren met sweet chili saus of sojasaus. Ik heb sojasaus gebruikt.

Recept : Vietnamese springrolls

Eet smakelijk!

Meer recepten

Bewaar op Pinterest
Ik laat je in deze blog zien hoe je zelf op een simpele manier een Vietnamese springroll kunt maken. Er zijn eindeloze variaties. Ik heb een versie met garnalen gemaakt. Eet smakelijk! #vietnamesespringrolls #springrolls #vietnam #recept #jtravelblog #jtravel
Ik laat je in deze blog zien hoe je zelf op een simpele manier een Vietnamese springroll kunt maken. Er zijn eindeloze variaties. Ik heb een versie met garnalen gemaakt. Eet smakelijk! #vietnamesespringrolls #springrolls #vietnam #recept #jtravelblog #jtravel
Ik laat je in deze blog zien hoe je zelf op een simpele manier een Vietnamese springroll kunt maken. Er zijn eindeloze variaties. Ik heb een versie met garnalen gemaakt. Eet smakelijk! #vietnamesespringrolls #springrolls #vietnam #recept #jtravelblog #jtravel
Ik laat je in deze blog zien hoe je zelf op een simpele manier een Vietnamese springroll kunt maken. Er zijn eindeloze variaties. Ik heb een versie met garnalen gemaakt. Eet smakelijk! #vietnamesespringrolls #springrolls #vietnam #recept #jtravelblog #jtravel
Ik laat je in deze blog zien hoe je zelf op een simpele manier een Vietnamese springroll kunt maken. Er zijn eindeloze variaties. Ik heb een versie met garnalen gemaakt. Eet smakelijk! #vietnamesespringrolls #springrolls #vietnam #recept #jtravelblog #jtravel
Ik laat je in deze blog zien hoe je zelf op een simpele manier een Vietnamese springroll kunt maken. Er zijn eindeloze variaties. Ik heb een versie met garnalen gemaakt. Eet smakelijk! #vietnamesespringrolls #springrolls #vietnam #recept #jtravelblog #jtravel
Auteur foto

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Skyscanner
De zonnigste bestemmingen



Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

De Zwerver voor al je reisgidsen en landkaarten
Boekenwereld.com

Meer over dit onderwerp

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

Handige links

voor het plannen van je reis

Al mijn reistips zijn gratis voor jou beschikbaar. Om mij te helpen om dit gratis voor jou te kunnen blijven doen, werken ik samen met verschillende partners. Als je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvang ik een klein percentage van het bedrag. Dit kost jou niks extra, maar wordt door mij zeer gewaardeerd. Meer handige links vind je in het artikel JTravelBlog steunen.

Deel deze blog op sociale media

Foto van Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg JTravelBlog op Instagram

Copyright © 2018-2025 JTravelBlog.nl

Scroll naar boven