Nederland, Wandelen | 9 februari 2025 | Geen reacties
Ik liep op een bewolkte morgen de gele wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase. Elke ingang heeft een korte en lange wandelroute die aangegeven staan met gekleurde paaltjes. In de toekomst wil ik alle gekleurde wandelroutes lopen en blogs over schrijven, net als ik ook doe bij de duinverhalen wandelingen. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig in de Amsterdamse Waterleidingduinen te vinden ben. Het is mijn favoriete wandelgebied.
Ik fiets ook dit keer via Buitenplaats Leyduin naar de ingang Oase/Oranjekom. Meestal loop ik bij ingang Panneland het gebied in maar deze wandeling begint en eindigt bij ingang Oase/Oranjekom. In deze blog neem ik je mee langs de gele wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase. Meestal loop ik gewoon maar wat rond maar ik wil een niet te lange wandeling maken.
Inhoudsopgave
De gele wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen begint vanaf ingang Oranjekom/Oase. Deze wandelroute is 3,7 kilometer lang en wordt aangegeven met de gele routepaaltjes. Ik maak een rondje via het vlonderpad bij de ingang, langs het bezoekerscentrum en het Museumduin en een bunker en door de bossen.
De routebeschrijving van de gele wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase en ook andere wandelingen op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn voor € 1,– te koop in het bezoekerscentrum bij ingang Oase.
De route staat heel goed aangegeven door de gele routepaaltjes. Wat je ook kunt doen, is de route lopen met behulp van GPS. Ik heb de routebeschrijving opgeslagen en vanaf de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen heb ik het GPX-bestand voor deze wandeling gedownload en geopend in de GPX-viewer op mijn telefoon. Je hebt de GPX viewer niet nodig tijdens deze wandeling want de route staat goed aangegeven met de gele paaltjes.
Lees ook: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen
Ik bezoek de Amsterdamse Waterleidingduinen regelmatig. Mijn eerste wandeling in het gebied maakte ik in 2015. Ik kom hier vooral om damherten en vossen te spotten en te fotograferen. In totaal heb ik inmiddels meer dan 90 wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt. Vervelen doet het nooit. Meestal fiets ik naar ingang Panneland omdat dit de dichtstbijzijnde ingang voor mij is maar soms fiets ik naar ingang Oase of De Zilk.
De Amsterdamse Waterleidingduinen is het waterwinningsgebied voor Amsterdam. De Amsterdamse Waterleidingduinen is het oudste waterwinningsgebied van Nederland. De Amsterdamse Waterleidingduinen is 3.400 hectare groot, ongeveer 5 kilometer breed en 10 kilometer lang en ligt tussen Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk en Noordwijk op de grens van Noord-Holland en Zuid-Holland.
Ik vind dit een heerlijk gebied voor een mooie wandeling. Het voordeel van de Amsterdamse Waterleidingduinen is dat je niet op de paden hoeft te blijven. Je mag overal struinen, tenzij er aangegeven staat dat het een rust- en infiltratiegebied is. Sommige delen zijn niet toegankelijk voor wandelaars. Dit staat ook duidelijk aangegeven. Houd je daar ook aan, de borden staan er niets voor niets. Het zijn rustgebieden voor bijv. de vossen die hier met de jongen in hun burchten bivakkeren. De boswachters schrijven direct een boete uit van € 90,– als je snappen in een verboden gebied.
Er is zoveel te zien in de Amsterdamse Waterleidingduinen, zoals een schitterende natuur met bos, stuifzand, moerassige en vochtige valleien en droge vlakten, wild zoals damherten en met een beetje geluk kom je misschien wel een vos tegen, vogels (waaronder de ijsvogel), insecten (zoals libellen) en reptielen zoals de boomkikker en zandhagedissen. Vanaf ingang Zandvoortselaan kun je de bunkerroute lopen en dichtbij ingang De Zilk is een heus kabouterdorp.
Lees meer: Tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen
Bij de ingang Oase bevindt zich het bezoekerscentrum. Je komt er op de heenreis en terugreis tijdens deze gele wandelroute Oranjekom langs. Hier kun je terecht voor een wandelroute, plattegrond, een boek, streekproducten en natuurspeelgoed voor kinderen. Het bezoekerscentrum is geopend van 10.00-16.30 uur.
Het bezoekerscentrum ligt een klein stukje vanaf de ingang en is bereikbaar via een verhard pad of via houten vlonders door een mooi stukje bos met veel varens.
Het bezoekerscentrum is gevestigd in een voormalig pompstation. Dit station pompte vroeger het water vanuit het duin naar het waterzuiveringsterrein Leiduin. De pompen staan er nog. In de vloer zie je door een doorzichtige plaat de grote buizen in de kelder liggen. Oranjekom heeft vanaf 1932 tot 1986 dienst gedaan als pompstation.
Adres: Bezoekerscentrum De Oranjekom, Eerste Leijweg 6 (ingang Oranjekom/Oase), tegenover Vogelenzangseweg 21, 2114 BH Vogelenzang.
Openingstijden: Het bezoekerscentrum is geopend van dinsdag t/m zondag: 10.00-16.30 uur en op alle feestdagen. Voor vragen zijn ze bereikbaar via 020-6087595 of awd@waternet.nl.
Na een mooie fietstocht via Buitenplaats Leyduin parkeer ik mijn fiets op de daarvoor bestemde plek. Het is niet druk op deze vroege januari ochtend.
Mijn gele wandelroute Oranjekom start bij ingang Oranjekom/Oase. Via het vlonderpad loop ik richting het bezoekerscentrum. Voor het gebouw staat een beeldhouwwerk van Kees Verkade: Gezin.
De gele route loopt achter de Oranjekom en de verdeelvijver langs. De Oranjekom bevindt zich voor het bezoekerscentrum en de verdeelvijver een eindje verder op. Hier komt het voorgezuiverde rivierwater, afkomstig uit het Lekkanaal bij Nieuwegein de Waterleidingduinen binnen. Vanuit de verdeelvijver stroomt het water via toevoerkanalen, waaronder de betonsloot naar het infiltratiegebied. De verzamelvijver de Oranjekom is een groot verzamelbekken waar al het water samenvloeit nadat het door de duinbodem is gezakt en door het kanalensysteem onder vrij verval is getransporteerd. Aan de Oranjekom staan twee pompstations, waarvan één dag en nacht in werking is. De pompen in het nieuwe gebouw brengen het water naar het zuiveringsterrein Leiduin. Het oude pompstation, De Oranjekom, was tussen 1932 en 1986 het pompstation. Sinds maart 2008 is dit het bezoekerscentrum. Het gebouw is industrieel erfgoed en een provinciaal monument. Het gebouw is ontworpen door architect Arnoldus Pelser en constructeur Joannes Ammerdorffer. Het gebouw heeft twee bouwlagen: onder de pompenkelder en boven de machineruimte. Je kunt hier nog een aantal pompen bekijken. Het bezoekerscentrum is gebouwd in de art-decostijl. In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt al sinds 1853 drinkwater gewonnen.
Ik sla rechtsaf en volg de gele paaltjesroute naar de smalle brug tussen de Oranjekom en het Noordoosterkanaal.
Aan de andere kant van de brug sla ik linksaf en loop via onverharde paden door de bossen.
Ik passeer bunker 112.
Wist je dat er heel veel bunkers in de Amsterdamse Waterleidingduinen liggen en dat er een heuse bunkerroute is uitgezet.
Het is redelijk druk op deze route. Het is eindelijk weer relatief goed weer na weken van regen en mist. De zon zou schijnen maar die laat het afweten. Toen ik bij de ingang liep, heeft zon geschenen, daarna verdween de zon achter de wolken. Maar het is droog en niet mistig. Ik loop verder door het Kombos, een gevarieerd, glooiend terrein.
Recht voor mij bevindt zich het Museumduin. Ik laat het duin voor wat het is. Het Museumduin dankt zijn naam aan de museumbunkers die in mei 1941 gereed waren. Met de bouw van de twee museumbunkers werd op 15 juli 1940 begonnen (de Tweede Wereldoorlog was dus al begonnen). Hier werden belangrijke kunstobjecten veilig opgeborgen. De kunstobjecten kwamen uit o.a. Museum Boymans, het Mauritshuis, het Frans Halsmuseum, Teylersmuseum, Haags Gemeente-museum, Leidse Rijksmusea, een deel van de Goudse Glazen en een aantal particuliere collecties, waaronder die van het Koninklijk Huis. Het terrein werd na de bouw van de bunkers met helm en duindoornhagen stuifvrij gemaakt en in het najaar van 1941 beplant met 250 berken, 500 dennen, 300 esdoorns, 200 eiken, vlieren, ligusters en kruipwilgen. Alles om de bunkers niet te laten opvallen. Het dennenbos op het Museumduin is hier nog een overblijfsel van. De bewakers van de museumschatten verbleven in een houten keet op het terrein van de bunkers. De belangrijkste kunstwerken zijn in 1942 naar de Sint Pietersberg bij Maastricht verhuisd.
Hier komen de gele en oranje route samen. Naald- en loofbos wisselen elkaar hier af.
Eindelijk zie ik een paar groepjes damherten. Ze liggen en grazen vrij ver van het pad af maar het lukt me om zonder dat ze direct wegspringen dichter bij te komen. Een damhert staat dicht tegen het pad aan. Die laat zich ook goed fotograferen. De damherten hebben duidelijk hun winterkleur die donkerder is dan in de zomermaanden.
Via de Duivendrift loop ik weer terug via dezelfde brug, het bezoekerscentrum en het vlonderpad naar de uitgang. Je kunt ook via de verharde weg naar de uitgang Oranjekom/Oase lopen.
Na bijna 4 kilometer ben ik terug op de plek waar deze gele wandelroute Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen begon, bij de ingang Oranjekom/Oase. Ik pak mijn fiets en fiets via Buitenplaats Leyduin terug naar huis.
De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft vier hoofdingangen:
Elke ingang heeft twee eigen uitgezette en bewegwijzerde routepaaltjes met elk hun eigen kleur.
Vanaf de ingang Zandvoortselaan naar ingang De Zilk wordt de begroeiing steeds minder wordt. Loop je bij de Zandvoortselaan en ingang Oase in Vogelenzang in een bosrijke omgeving, het terrein rond Panneland is al minder begroeid en bij ingang De Zilk is nog minder begroeiing.
Behalve de wandelroutes via de routepaaltjes zijn er nog veel meer wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen te maken, zoals de twee kinderroutes met opdrachten, de route ‘Roots 1’, de Bunkerroute, de route ‘Routewerk’, de belevingsroute geschikt voor rolstoelgebruikers, de ‘libellenroute’, de route ‘Het tientje van Waternet’ en de Duinverhalen wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase, Zandvoortselaan en De Zilk. Ik heb deze wandelingen allemaal op mijn Bucketlist – Wandelingen staan. Zodra ik één van deze wandelingen gelopen heb, zal er een blog over verschijnen. De bunkerroute, de oranje wandelroute en de Duinverhalen wandeling vanaf de ingang Oranjekom/Oase heb ik al gelopen. Daar zijn ook al blogs over verschenen.
Alle routes zijn te downloaden op je smartphone of je kunt de routes kopen in het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom. De routes hebben stuk voor stuk GPX-bestanden. Deze bestanden kun je downloaden op je telefoon zodat je nooit de weg kwijt bent. Want behalve de 8 uitgezette wandelingen hebben de andere wandelingen geen markeringen onderweg.
Overal in de Amsterdamse Waterleidingduinen staan paddenstoelen die je de weg naar de dichtstbijzijnde ingang wijzen. Via Google Maps kun je ook je route bepalen. Ben je niet zo handig met je telefoon, bij de ingangen (m.u.v. De Zilk) zijn plattegronden te koop en ook staan er plattegronden bij de ingangen.
Op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn 25 wandelroutes te vinden.
De Amsterdamse Waterleidingduinen is een struingebied, dit betekent dat je niet verplicht bent om op de wandelpaden te lopen. Je kiest je eigen route.
Er zijn meer routes die door de Amsterdamse Waterleidingduinen lopen, zoals Trage Tocht Vogelenzang, Groene Wissel Vogelenzang en de 5e etappe van deel 2 van Lange-afstands-wandeling (LAW) Nederlands Kustpad. De Groene Wissel Vogelenzang heb ik inmiddels gelopen.
De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De exacte openingstijden en sluitingstijden hangen bij de ingangen.
Voor een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je een toegangsbewijs nodig. Dit toegangsbewijs kost € 1,50 per persoon en is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar.
Mocht je de Amsterdamse Waterleidingduinen vaker bezoeken, is het goedkoper om voor € 10,– een persoonlijke jaarkaart aan te schaffen.
De entreekaarten zijn zowel online, als bij de ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen te koop. Bij de ingangen kun je alleen te betalen met je pinpas.
Kom je met de auto dan moet je een parkeerkaart voor € 2,– per dag aanschaffen. Kom je vaker in de Amsterdamse Waterleidingduinen en kom je met de auto, dan zijn ook zgn. jaarparkeerkaarten voor € 35,– per jaar te koop. Deze zijn online te koop of bij het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom.
Deze gele wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen heeft een lengte van 3,7 kilometer.
Deze gele wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen is grotendeels onverhard en soms een stukje verhard.
De gele wandelroute Oranjekom begint en eindigt bij ingang Oranjekom/Oase.
Ingang Oranjekom/Oase van de Amsterdamse Waterleidingduinen is goed per auto, fiets en bus bereikbaar.
Honden zijn in de Amsterdamse Waterleidingduinen NIET toegestaan.
Bij de ingang Oranjekom/Oase is een horecagelegenheid: Pannenkoekenhuis de Oase, met als specialiteit pannenkoeken. Natuurlijk kun je op het terras of binnen ook genieten van een glas drinken of iets lekkers, zoals broodjes, uitsmijters, soep en snacks. Het restaurant is dinsdag t/m zondag van 09.30-19.00 uur geopend. Op maandag is het restaurant gesloten.
Binnen de hekken van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn GEEN horecagelegenheden. Neem zelf voldoende te eten en te drinken mee. Pas wel op voor bijv. de vossen als je ergens iets gaat eten. Ze komen af op etensgeuren.
Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Vogelenzang of Zandvoort. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.
Wil je niet in een hotel verblijven dan zijn een huisje via Natuurhuisje of Roompot evt. mogelijkheden.
Meer foto’s die ik tijdens de wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen maakte, zie je op mijn andere website JTravel.
Heb jij wel eens een wandelroute langs de gekleurde routepaaltjes of een andere wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt? Zo ja, welke wandeling was dat en kan je het aanbevelen?
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie