Museumtip #27 : De Theefabriek – Houwerzijl

De Theefabriek in Houwerzijl

 

Mijn museumtip van vandaag is De Theefabriek in Houwerzijl, een unieke combinatie van een theemuseum, theeschenkerij en een theewinkel. Houwerzijl ligt in de provincie Groningen. De Theefabriek is een paradijs voor de theeliefhebber. Een aanrader. In deze blog lees je alles over De Theefabriek.

 

De Theefabriek

De Theefabriek in Houwerzijl is sinds 1990 gevestigd in de voormalige Vrijgemaakte kerk. Het gebouw werd in 1989 gekocht voor het symbolische bedrag van 1 gulden (45 eurocent). Het museum is een ware thee-attractie.

De kerk van De Theefabriek in Houwerzijl De kerk

 

Het Theemuseum Houwerzijl neemt je mee op een ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van thee. Je leert hoe thee wordt gemaakt. In de theeschenkerij kun je de thee proeven.  Op de kaart van de theeschenkerij staan maar liefst meer dan 300 soorten thee.

In de Theewinkel (misschien ook wel bekend van het televisieprogramma Denkend aan Holland van Omroep Max waarin André van Duin en Janny van der Heijden de Theefabriek in Houwerzijl bezoeken) is een groot assortiment theesoorten en thee gerelateerde artikelen te koop. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier te koop, alles gerelateerd aan thee.

De Theefabriek in Houwerzijl

 

Houwerzijl

Houwerzijl ligt in de gemeente Het Hogeland in Noordwest Groningen. Houwerzijl is ontstaan rond een (niet meer bestaande) zijl aan de oevers van Reitdiep. De spuisluis lag in de Houwerzijlstervaart. Deze vaart leidde het water uit het gebied van Vierhuizen, Hornhuizen, Ulrum, Niekerk, Leens en Zuurdijk naar zee.

Het dorp zelf stelt niet veel voor maar in de omgeving kun je in het open landschap van het Hogeland heerlijk fietsen en wandelen. Het Hogeland bestaat uit zeeklei en wadzand en ligt niet ver van de Waddenzee waar je een mooie strandwandeling kunt maken, kunt watersporten of een wadlooptocht kunt maken. Andere mooie plekken en musea in de omgeving zijn Nationaal Park Lauwersmeer, Garnwerd, Zoutkamp, Winsum, Museum Borg Verhildersum in Leens, het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en Bedum met de Schaive Toren.

 

Wat is er te zien in De Theefabriek in Houwerzijl?

Theemuseum

In het theemuseum wordt in verschillende theatrale decors het complete verhaal van de thee vertelt. Je maakt hier een ontdekkingsreis door wereld van de thee, van de plant tot het drinken. Je mag hier kijken, ruiken en aanraken.

In het museum hangen 24 informatiepanelen met informatie over de plek waar thee wordt verbouwd, hoe een theeplant eruit ziet, hoe worden nieuwe theeplanten gekweekt (door te stekken of door te zaaien), welke blaadjes er geplukt worden, hoe de geplukte blaadjes verwerkt en de vraag of de blaadjes gedroogd worden of dat er meer gebeurd. Je leest het in dit unieke theemuseum.

Uitleg in het Theemuseum van De Theefabriek in Houwerzijl Uitleg in het Theemuseum

 

Ook leer je wat een nursery (plantage) is, wat een theefabriek is en wat er in de theefabriek gebeurd. Weet jij wat  er in thee zit? Ook krijg je informatie over de rol die de Nederlanders bij de verspreiding van thee over de wereld gespeeld hebben, wat een theeklipper is, wat er met de thee in andere landen gebeurd, hoe wordt het extra smaakje, zoals citroen- of bosvruchtenthee, wie het theezakje heeft uitgevonden en hoe de thee in de theezakjes gestopt wordt en wat je nog meer met de theezakjes kunt doen. Weet jij hoe de mensen thee drinken in Japan, Australië, Nederland, Ost-Friesland, Engeland, Duckstad, Bedrock, Zuid-Amerika, China, Turkije en Marokko. Je leest en ziet het in dit museum.

Australische thee in De Theefabriek in Houwerzijl Australische thee

 

Theeschenkerij

In de theeschenkerij van De Theefabriek kun je kiezen uit meer dan 300 theesoorten en theespecialiteiten. Dit varieert van hete tot koude thee, van groene tot zwarte thee, en van thee met een tic tot thee met slagroom of verse vruchten, maar ook thee cocktails met of zonder alcohol. Ik heb hier een heerlijke koude muntthee cocktail zonder alcohol gedronken in de schitterende tuin voor het museum. De thee in de theeschenkerij is bereid met losse thee en kokend water en wordt gedronken uit originele lage, wijde theekoppen. Bij de thee kun je genieten van het heerlijke ambachtelijk gebak, warme scones en muffins, kruidige theecake en sandwiches.

De theeschenkerij bevindt zich in het voorste gedeelte van de kerk. Hier is ook de entree tot het museum. Boven kun je ook zitten op wat vroeger, toen het gebouw nog een kerk was, een galerij was. En bij mooi weer is er de heerlijke tuin voor de kerk en de pastorie. De zitplekken hier zijn zeer ruim opgezet. Ook naast de consistoriekamer bevindt zich een terras.

De tuin van de theeschenkerij van De Theefabriek in Houwerzijl De tuin van de theeschenkerij

 

Boven kunnen groepen gebruik maken van De Consistoriekamer (een stijlvolle, kleurrijke zaal achterin het theemuseum, op de begane grond in de nieuwbouw achter het oorspronkelijke kerkgebouw) en De Bovenkamer (een ruime, lichte zaal op de eerste verdieping van de pastorie die vroeger bestond uit de studeerkamer van de dominee en 3 slaapkamers).

Een zaal van de theeschenkerij van De Theefabriek in Houwerzijl Een zaal van de theeschenkerij

 

In de torenkamer (waar ik helaas niet in mocht komen) die zich bevindt op de plaats waar vroeger de kerkklokken hingen wordt een drie gangen tea geserveerd. Dit gebeurd nadat je 43 traptreden naar boven bent geklommen. Boven heb je uitzicht over de provincie Groningen.

 

Theewinkel

De theewinkel van De Theefabriek is gevestigd voor in de pastorie. Hier zijn maar liefst meer dan 340 soorten losse thee te koop. De thee is gemaakt van kruiden, specerijen en vruchten, puur, gemengd of met een smaakje, van conventioneel tot biologisch, van wit tot zwart, van geel tot groen, van brandnetel tot kamille, van paardenbloemwortel tot kurkuma, van rooibos tot honingbos, van China tot Japan, van Sri Lanka tot Rwanda, van India tot Korea, van Darjeeling tot Yunnan. Je kunt het zo gek niet bedenken. Er is zelfs aparte Grunneger Wadd’n thee, een zwarte thee met duindoornbessen. Ik ben benieuwd hoe die smaakt, mijn moeder heeft een pakje gekocht, maar ik heb hem nog niet geproefd.

Grunneger Wadd'nthee in de theewinkel van De Theefabriek in Houwerzijl Grunneger Wadd’nthee in de theewinkel

 

Naast alle theesoorten kun je hier alle theebenodigdheden kopen, van thee-eieren tot aan theeglazen, van theemutsen tot theepotten en andere theebenodigdheden, zoals een koekje bij de thee en bakblikken voor de Groningse poffert. Ook boeken over thee ontbreken niet in de theewinkel.

Heb je je product in de theewinkel gekocht, maar het is op en je woont te ver van Houwerzijl om apart voor een pakje thee oid naar Groningen af te reizen, je kunt het volledige assortiment terugvinden in de theepostorder-webwinkel van de Theefabriek.

 

Tijdelijke tentoonstelling

Op de bovenverdieping van het museum is de tijdelijke tentoonstelling ‘Heren van de Thee’ te zien.

De tijdelijke tentoonstelling ‘Heren van de Thee’ gaat over het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop en hun gezinsleven op de afgelegen theeonderneming Gamboeng op Java/Indonesië. Zij leefden hier van 1870 tot 1907. Je ziet in deze tentoonstelling bewaard gebleven foto’s, documenten en persoonlijke bezittingen. Op de informatiepanelen lees je veel over het leven en werk van de familie. Ook zie je hier de geschiedenis van twee eeuwen Java-thee.

Tijdelijke tentoonstelling 'Heren van de Thee' in De Theefabriek in Houwerzijl De tijdelijke tentoonstelling ‘Heren van de Thee’

 

De titel komt van de historische roman Heren van de thee van de bekende Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse, zelf ook geboren en opgegroeid in Nederlands-Indië. Ik ken het boek van naam, maar ik heb het boek (nog) niet gelezen. Ik heb zelfs nog nooit een boek van Hella S. Haasse gelezen.

Je kunt plaats nemen in een rotanstoel op de ’tropische veranda’ en een inkijkje nemen in een exemplaar van het boek Heren van de thee van Hella S. Haasse en genieten van het uitzicht op de benedenverdieping van het theemuseum. Een leuke tentoonstelling over een stukje geschiedenis waar we weinig van af weten.

Een einddatum voor deze mooie tentoonstelling is niet bekend.

 

Wat vond ik van De Theefabriek in Houwerzijl?

Ik verblijf bij mijn ouders in Groningen. Samen met mijn moeder bezoek ik De Theefabriek in Houwerzijl, ongeveer 40 minuten rijden van mijn ouderlijk huis over boerenwegen op het Groningse Hogeland. Mijn moeder was eerder in de theeschenkerij geweest maar het museum en de theewinkel waren ook voor haar nieuw. Voor mij was het de eerste keer dat ik De Theefabriek bezocht.

De Theefabriek is een aanrader omdat het een combinatie is van een museum, een theeschenkerij met ongelooflijk veel soorten thee en een theewinkel met leuke en lekkere cadeauartikelen voor jezelf of een ander.

Een leuk museum voor een paar uurtjes leren over alles wat met thee te maken heeft.

Theemuseum van De Theefabriek in Houwerzijl Theemuseum

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • In het theemuseum 24 tekstkaarten met heel veel informatie over thee.
 • Een bezoek aan alleen de theewinkel en theeschenkerij is gratis.
 • Voor groepen vanaf 8 personen zijn er leuke arrangementen samengesteld.
 • Je hoeft van te voren niet te reserveren voor de theeschenkerij, theemuseum en/of de theewinkel. Gezelschappen vanaf 8 personen moeten wel reserveren. Wil je genieten van een uitgebreide tea en/of lunch dan is een reservering wel noodzakelijk, ook al kom je alleen of met twee personen.
 • De Theefabriek heeft geen speciale voorzieningen voor rolstoelgebruikers. Het theemuseum bevindt zich op de benedenverdieping. De tijdelijke tentoonstellingen bevinden zich op de bovenverdieping, die met een brede rechte trap te bereiken is. Er is een traplift naar boven voor mensen die slecht ter been zijn of rolstoelgebruikers die geen trap kunnen lopen. In de theeschenkerij zijn beneden tien tafels met ruimte voor ongeveer 40 gasten. De Theefabriek wordt regelmatig zonder problemen door rolstoelgebruikers bezocht.
 • Jaarlijks wordt De Theefabriek door ongeveer 50.000 bezoekers bezocht.
 • In De Theefabriek worden verschillende soorten high teas en brunches en lunches geserveerd.
 • De Consistoriekamer en de Bovenkamer zijn te huur voor bijv. vergaderingen, verjaardag, een workshop of bruiloft.
 • Je kunt deelnemen aan de Theeschool. Dit zijn diverse activiteiten waar thee centraal staat, zoals theelezingen, theeproeverijen, (creatieve) theeworkshops en theetrainingen.

 

Bereikbaarheid

Houwerzijl is met de auto en het openbaar vervoer bereikbaar.

 • Auto:
  Als je vanuit de richting van de stad Groningen komt neem je vanaf de rondweg Groningen richting Winsum. In Winsum rijd je richting Schouwerzijl en Zuurdijk naar Houwerzijl. Of je rijdt vanuit Winsum naar Wehe Den Hoorn, Warfhuizen en Zuurdijk naar Houwerzijl. Nog weer een andere mogelijkheid is via Leens naar Houwerzijl. Kom je vanuit de richting Uithuizen en Warffum (N363) is Houwerzijl bereikbaar via de N361. Je parkeert je auto gratis bij De Theefabriek.
 • Openbaar vervoer:
  Houwerzijl is per openbaar vervoer moeilijk bereikbaar. In de weekenden al helemaal niet. Het makkelijkst reis je met de trein naar Winsum en bij het station van Winsum neem je Qbuzz lijn 65 naar Leens of Wehe Den Hoorn. Daar neem je de buurtbus naar De Theefabriek. De halte is voor het museum. Deze buurtbus stopt hier 2x per uur. Actuele trein- en bustijden vind je op de website van Qbuzz.
 • Fiets:
  Kom je op de fiets, dan kun je je stalen ros naast de hoofdingang stallen. Er zijn diverse oplaadpunten voor elektrische fietsen en er is een fietsreparatiekoffer van de ANWB aanwezig.

Bedankt en tot ziens bij De Theefabriek in Houwerzijl

 

Openingstijden

De Theefabriek is geopend van april t/m oktober van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.
In november, januari (behalve Nieuwjaarsdag), februari en maart is De Theefabriek geopend op zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur.

De Theefabriek is de hele maand december en Nieuwjaarsdag gesloten.

De theewebwinkels zijn 24/7 geopend.

 

Je bent in De Theefabriek in Houwerzijl welkom zonder reservering!

 

Entree

Volwassenen: € 4,95 per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 2,95 per kind.
Kinderen 0-3 jaar: gratis.

(Prijzen zijn van 2022).

De entree tot het theemuseum in De Theefabriek in Houwerzijl De entree tot het theemuseum

 

De museumkaart is NIET geldig bij De Theefabriek.

 

Adres

De Theefabriek
Hoofdstraat 15-25
9973 PD Houwerzijl

 

Website

De Theefabriek

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn museumtip van vandaag is De Theefabriek in Houwerzijl, een unieke combinatie van een theemuseum, theeschenkerij en een theewinkel. Houwerzijl ligt in de provincie Groningen. De Theefabriek is een paradijs voor de theeliefhebber. Meer over De Theefabriek in Houwerzijl lees je in deze blog. #theefabriek #theemuseum #theewinkel #theeschenkerij #houwerzijl #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip van vandaag is De Theefabriek in Houwerzijl, een unieke combinatie van een theemuseum, theeschenkerij en een theewinkel. Houwerzijl ligt in de provincie Groningen. De Theefabriek is een paradijs voor de theeliefhebber. Meer over De Theefabriek in Houwerzijl lees je in deze blog. #theefabriek #theemuseum #theewinkel #theeschenkerij #houwerzijl #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip van vandaag is De Theefabriek in Houwerzijl, een unieke combinatie van een theemuseum, theeschenkerij en een theewinkel. Houwerzijl ligt in de provincie Groningen. De Theefabriek is een paradijs voor de theeliefhebber. Meer over De Theefabriek in Houwerzijl lees je in deze blog. #theefabriek #theemuseum #theewinkel #theeschenkerij #houwerzijl #jtravelblog #jtravel

Mijn museumtip van vandaag is De Theefabriek in Houwerzijl, een unieke combinatie van een theemuseum, theeschenkerij en een theewinkel. Houwerzijl ligt in de provincie Groningen. De Theefabriek is een paradijs voor de theeliefhebber. Meer over De Theefabriek in Houwerzijl lees je in deze blog. #theefabriek #theemuseum #theewinkel #theeschenkerij #houwerzijl #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip van vandaag is De Theefabriek in Houwerzijl, een unieke combinatie van een theemuseum, theeschenkerij en een theewinkel. Houwerzijl ligt in de provincie Groningen. De Theefabriek is een paradijs voor de theeliefhebber. Meer over De Theefabriek in Houwerzijl lees je in deze blog. #theefabriek #theemuseum #theewinkel #theeschenkerij #houwerzijl #jtravelblog #jtravel Mijn museumtip van vandaag is De Theefabriek in Houwerzijl, een unieke combinatie van een theemuseum, theeschenkerij en een theewinkel. Houwerzijl ligt in de provincie Groningen. De Theefabriek is een paradijs voor de theeliefhebber. Meer over De Theefabriek in Houwerzijl lees je in deze blog. #theefabriek #theemuseum #theewinkel #theeschenkerij #houwerzijl #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com