Het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

De groene kabouterpaal langs het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Ik maakte een wandeling over het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp. Een korte wandeling tussen Papa’s Beach House en de parkeerplaats aan de overkant van het meer in het Haarlemmermeerse Bos en terug. Deze wandeling loop je door een route langs 20 verschillende kabouterpaaltjes, 10 blauwe en 10 groene, te volgen. Leuk voor de kinderen om ze vooruit te sturen om het volgende kabouterpaaltje al vast te zoeken. Wandel je mee? Het startpunt van deze kabouterwandeling bij Papa’s Beach House, maar je kunt ook heel goed beginnen bij de parkeerplaats bij het te koop staande paviljoen en voormalig restaurant Vork en Mes. Dit was tijdens de Floriade van 2002 het paviljoen van de gemeente Haarlemmermeer.

Het Haarlemmermeerpaviljoen in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp Het Haarlemmermeerpaviljoen in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Wat is het Kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

Het Kabouterpad is een speurtocht voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen een leuke route door het schitterende Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp. De kinderen speuren het bos af. De ouders scannen de QR-codes met een mobiele telefoon. Samen kunnen ze met behulp van deze  QR-code heeft een verhaaltje, opdracht of vraag lezen en uitvoeren.

De QR-code van een kabouterpaal langs het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp De QR-code van een kabouterpaal

 

Het zijn beweegopdrachten en weetjes die elk seizoen van inhoud veranderen. De start van het Kabouterpad is officieel op het grasveld naast Papa’s Beach House aan de IJweg 961 in Hoofddorp.

Bij Papa’s Beach House kunnen de kinderen na betaling van € 3,50 een tasje gevuld met inhoud ophalen. Het tasje is in bruikleen en de kaboutermuts mogen de kinderen houden. Toen ik het Kabouterpad liep kwam ik twee moeders met een aantal kinderen tegen. Van hen heb ik de inhoud van het tasje mogen bekijken. Sorry, maar dat stelt dus niets voor: een kaboutermuts (hadden de kinderen op, vandaar niet op de foto in verband met de privacy van de kids), een bosbingo waarbij ze onderweg dingen moeten zoeken die ze in de natuur tegen komen (een hond, een tak, een eend etc.) en er zou een loepje in moeten zitten die bij een opdracht gebruikt kan worden. Deze heb ik niet gezien. Wat ik van de moeders begreep, is dat je bij het reserveren wel erg veel gegevens van de kinderen (zoals leeftijd en zelfs de school en klas) moet achterlaten. Deze moeders hebben om deze reden niets gereserveerd en hebben zich gewoon bij Papa’s Beach House gemeld. Ze kregen het tasje zonder te betalen mee. € 3,50 is als je met meerdere kinderen gaat ook veel geld. En elk kind wil natuurlijk een kaboutermuts hebben.

De route bevat 20 kabouters, 10 blauwe kabouters op de heenweg en 10 groene op de terugweg. Ik heb heb de wandeling twee keer gelopen, dit omdat ik de eerste keer niet alle kabouters gezien heb, want deze wandeling kwam spontaan in me op toen ik in het bos liep en deze paaltjes tegenkwam. Ik was dan ook niet voorbereid. De tweede keer was ik wel voorbereid en ben ik bij Papa’s Beach House begonnen. De wandeling van het kabouterpad duurt ongeveer 1 uur. Onderweg kom je verschillende speeltoestellen tegen op de route. Het kan dus zijn dat je wandeling, zeker als je met kinderen loopt, iets langer duurt.

Een groene en blauwe kabouterpaal langs het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp Een groene en een blauwe kabouterpaal langs het kabouterpad

 

Op sommige plekken pijltjes die je wegwijs kunnen maken.

De richtingaanwijzer van het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp De richtingaanwijzer van het kabouterpad

 

Het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos is opgezet door Team Sportservice Haarlemmermeer, een onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer.

 

Haarlemmermeerse Bos

Het Haarlemmermeerse Bos ligt aan de N201 in de richting van Heemstede en Haarlem. Aan de rand van het bos liggen het Historisch Museum Haarlemmermeer, het Courtyard by Marriott Amsterdam Airport en een evenementencentrum. Het Haarlemmermeerse Bos heeft een oppervlakte van 115 hectare. Het gebied is parkachtig en ligt rondom de recreatieplas. Sinds 1979 is het bos een regionale trekpleister. Het is een ideaal gebied voor dagjesmensen, wandelaars, trimmers, fietsers, bootcampers, zwemmers, surfers, hondenbezitters, ruiters, duikers en sportvissers.

In 2002 was het noordwestelijke deel van het Haarlemmermeerse Bos onderdeel van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. De mooie tuinen en een speelbos bestaan nog.

In het verleden heb ik veel gewandeld in het Haarlemmermeerse Bos. Ik woonde toen op loopafstand van de ingang. Sinds ik jaren geleden verhuisd ben naar een ander deel van Hoofddorp fiets ik af en toe naar het Haarlemmermeerse Bos.

De waterlelievijver in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp De waterlelievijver in het Haarlemmermeerse Bos

 

Mijn wandeling

Mijn wandeling door het Haarlemmermeerse Bos begint bij Papa’s Beach House. Voor dit restaurant staat de eerste blauwe kabouterpaal: Welkom. Vanaf Papa’s Beach House loop je of via het pad langs het water of een pad evenwijdig. Het tweede blauwe paaltje: Water drinken, staat op de kruising. De pijlen wijzen me de weg en onderweg kom ik nr. 3 (blaadjes schilderen) en nr. 4 (zwerfafval) tegen. Nr. 4 staat heel toepasselijk bij een veldje met veel vuilnisbakken. De opdracht is dan ook om het zwerfafval op te ruimen. Maar ja dat zou er eigenlijk niet moeten liggen als iedereen zijn eigen zooi opruimt. Het pad loopt langs het water van het meer. Aan het eind van het pad sla ik linksaf en bij de ingang van een bospad staat nr. 5: kabouterlach. Hier krijg je de opdracht om een selfie te maken waarop je een gekke bek trekt samen met de kabouter. Deze plaats je vervolgens op sociale media.

Ik loop via een bospad naar kabouterpaal nr. 6. Deze staat bij de arena en gaat over het nut van buitenspelen. Iets wat in mijn kindertijd heel normaal was, maar door de komst van computers en games en de drukte op straat spelen kinderen steeds minder buiten, helaas, terwijl het voor hun ontwikkeling heel goed is om buiten met andere kinderen te spelen.

De arena in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp De arena in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp

 

Midden in het bos staan speeltoestellen en kabouterpaal nr. 7 over balansoefening. De opdracht is om op 1 been te gaan staan om te kijken hoe lang je het volhoudt. Probeer het met beide benen. Het bospad loopt verder en uit bij een klimtoren. Aan het begin hiervan staat kabouterpaal nr. 8 over de noodzaak van een goed en gezond ontbijt. De 3 R’en zijn voor iedereen erg belangrijk: rust, regelmaat, reinheid.

Ik loop door via het speelparcours waar ik in het bos op kabouterpaal nr. 9 stuit. Na het scannen van deze QR-code lees ik een verhaaltje over muziek maken. Via een bospad loop ik naar het laatste blauwe kabouterpaaltje. Deze kabouter staat bij het hek aan het water bij de waterlelievijver. De QR-code van deze kabouterpaal werkt niet. Zo te zien is hier een sticker of iets anders over heen geplakt.

De blauwe kabouterpaal langs het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp De blauwe kabouterpaal

 

Ik vind de route op dit stukje niet heel duidelijk aangegeven. Ik weet dat de eerste groene kabouterpaal bij opgang van de parkeerplaats bij het voormalig restaurant Vork en Mes staat, maar dit wordt niet duidelijk aangegeven. Ik loop dan ook naar de parkeerplaats. Het eerste, groene, kabouterpaaltje is welkom groen. Op de terugreis zie ik wel weer een routepaaltje met een pijl. Het paviljoen was ten tijde van de Floriade 2002 het paviljoen waar de gemeente Haarlemmermeer zich presenteerde. Nu staat het markante gebouw te koop voor een slordige 1,9 miljoen. Ik heb de Floriade vaak bezocht en daarna ben ik ook nog regelmatig in het Haarlemmermeerse Bos en vooral in dit deel geweest. Ik vind dit het het mooiste deel van het bos en ook het mooiste deel van de Floriade met de rozentuin en de waterlelievijver. Na de Floriade is dit deel behouden gebleven. Het kabouterpad loopt voor een deel over het oude Floriadeterrein. Bij navraag blijkt dat de kabouter bij het paviljoen bedoeld is als wegwijs naar het kabouterpad. Dat je weet dat er een pad is. Als je vanaf de blauwe route komt, is dit paaltje niet relevant en hoort hij niet bij het pad. Dit paaltje telt niet mee. Wel als 20e paal, maar je loopt de route dus eigenlijk vanaf blauw met 19 paaltjes. Beetje vaag maar goed, dit is het antwoord van een medewerkster van Team Sportservice Haarlemmermeer op mijn opmerking over de routeaanduiding naar de 1e groene kabouterpaal.

Ik loop via het metalen vlonder in de waterlelievijver naar de overkant van de vijver. Hier staat weer een groene kabouterpaal maar zonder QR code. De route gaat langs het meer. Achter het beeld van de recreanten staat kabouterpaal nr. 3 groen: geluiden in het bos.

De groene kabouterpaal langs het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp De groene kabouterpaal

 

Bij de rozentuin, waar nu nog altijd rozen in bloei staan, staat de groene kabouterpaal nr. 4. Deze kabouterpaal gaat over slapen en het feit dat je voldoende uren moet slapen voor een goede nachtrust. Het aantal uren dat een kind minimaal moet slapen wordt in deze QR-code uitgelegd.

Aan het begin van de vlonder langs het moeras staat kabouterpaal nr. 5. Deze kabouterpaal gaat het over de kleine diertjes in het bos, zoals slakken, vogels en insecten. Laat, als je met de kinderen dit kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos loopt, de kinderen op zoek gaan naar beestjes. Hier heb je het loepje voor nodig die in het tasje zou moeten zitten.

Weer een eindje verder staat het kabouterhuisje met nr. 6. Deze kabouterpaal bevat een leermoment over het feit dat frisse buitenlucht gezond is, net als voldoende slaap en rust.

Het kabouterhuisje langs het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp Het kabouterhuisje

 

Mijn wandeling gaat verder met het bospad achter het kabouterhuisje. In het bos staat kabouterpaal nr. 7 over tandenpoetsen. Er zijn 3 B’s belangrijk bij het tandenpoetsen: binnenkant, buitenkant en bovenop.

Ik loop verder en kom uit op het pad richting Papa’s Beach House. Hier staat kabouterpaal nr. 8 over vertellen. Ik loop verder langs het veldje met toiletten. Daar staat ook kabouterpaal nr. 9 over bewegen. Het is belangrijk om minimaal 1 uur per dag (intensief) te bewegen. Vanaf de waterkant heb je een mooi uitzicht over het meer in het Haarlemmermeerse Bos.

En dan is mijn rondje rond, want ik ben terug bij Papa’s Beach House. Aan de zijkant staat de laatste groene kabouterpaal: tot ziens.

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Duur van de wandeling

1 uur volgende officiële routebeschrijving.

 

Inschrijven

Je kunt je voor deze wandeling van het kabouterpad in Hoofddorp inschrijven op de website van Noord-Holland Actief. De kosten zijn € 3,50.

 

Start- en eindpunt

Het startpunt van de route is officieel bij Papa’s Beach House, IJweg 961 in Hoofddorp. Ook vanaf de andere kant van het meer kun je starten. Op de dag dat je gaat lopen en ingeschreven staat, kun je de tasjes tussen 10.00-17.00 uur ophalen.

 

Aandachtspunten

 • Er is tot op heden geen plattegrond beschikbaar met de plaatsing van de kabouterpalen. De kaart in deze blog heb ik zelf gemaakt aan de hand van mijn aantekeningen die ik onderweg gemaakt heb. Het is de bedoeling dat er wel een plattegrond in het tasje komt. Deze plattegrond moet nog ontworpen worden.
 • De QR code van de 10e blauwe kabouterpaal werkt niet.
 • Op de 2e groene kabouterpaal is geen QR code te vinden.
 • De kabouterpalen zijn niet genummerd. Hierdoor weet je niet (ook omdat een plattegrond ook ontbreekt) of je goed loopt, aangezien de routepijlen ook niet altijd heel duidelijk zijn.
 • De kosten van € 3,50 per kind zijn veel te hoog voor dat wat geboden wordt. Zeker toen ik hoorde dat als je je spontaan bij Papa’s Beach House meldt, je niets hoeft te betalen en je het tasje met inhoud gratis meekrijgt.
 • Bij de waterlelievijver staat de laatste blauwe kabouter. Hier staat niet aangegeven dat je of via het vlonder in de vijver of om de vijver heen moet lopen om de eerste groene kabouter te zien bij het Haarlemmermeerpaviljoen te zien. Bij dit punt staat nl. ook een groene kabouter en vanaf dit punt loop je via de rozentuin terug naar Papa’s Beach House.
 • Alle kabouters zijn hetzelfde. Er zijn 10 blauwe en 10 groene maar de beschildering is gelijk. Bij Kasteel Keukenhof in Lisse hebben alle kabouters een eigen uiterlijk waardoor je ook beter weet of je alle kabouterpalen gezien hebt. En ik begreep dat ook de kabouters in Wandelbos bij Kinderboerderij de Boerenzwaluw in Hoofddorp allemaal verschillend zijn.

Het tasje met inhoud voor kinderen die het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp lopen (en betalen) Het tasje met inhoud voor kinderen

 

Ondanks deze aandachtspunten is het een interessante wandeling door de opdracht die de kinderen moeten uitvoeren. Deze aandachtspunten zijn mijn persoonlijke mening.

 

Bereikbaarheid

 • Auto:
  Je kunt je auto op twee plekken parkeren. Aan de IJweg, niet ver van het officiële beginpunt Papa’s Beach House of aan de andere kant bij de Paviljoenlaan.
 • Openbaar vervoer:
  De dichtstbijzijnde bushalte is de bushalte Overbos-Noord van buslijn 340 of 300. Dit is ter hoogte van Courtyard by Marriott Amsterdam Airport. Vanaf deze bushalte loop je door het bos naar het beginpunt Papa’s Beach House.
 • Fiets:
  Bij zowel Papa’s Beach House als bij het voormalige restaurant Vork & Mes kun je je fiets stallen.

 

Horeca

Bij de start van de route is horecagelegenheid Papa’s Beach House gevestigd. In de buurt liggen ook Claus met verschillende restaurants en het Courtyard by Marriott Amsterdam Airport.

 

Honden

Honden zijn toegestaan op deze wandelroute.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Hoofddorp en omgeving. Het dichtstbijzijnde hotel is het Courtyard by Marriott Amsterdam Airport. In het centrum van Hoofddorp ligt een ander bekend Hoofddorps hotel, Hotel De Beurs. Wil je een ander hotel boeken, vergelijk de hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

Aan de rand van het Haarlemmermeerse Bos kun je een leuk museum bezoeken. Maar in de Haarlemmermeer is meer te zien dan alleen het Haarlemmermeerse Bos en je kunt vanuit Hoofddorp de omgeving verkennen, zoals de Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam.

 

Heb jij wel eens een kabouterwandeling gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling over het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Mijn wandeling langs dit pad lees je in deze blog. #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling over het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Mijn wandeling langs dit pad lees je in deze blog. #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling over het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Mijn wandeling langs dit pad lees je in deze blog. #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #wandelen #jtravel #jtravelblog

Ik maakte een wandeling over het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Mijn wandeling langs dit pad lees je in deze blog. #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #wandelen #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling over het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Mijn wandeling langs dit pad lees je in deze blog. #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #wandelen #jtravel #jtravelblog 4Ik maakte een wandeling over het kabouterpad in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp, een wandeling langs 10 groene en 10 blauwe kabouterpalen. Mijn wandeling langs dit pad lees je in deze blog. #kabouterpad #haarlemmermeersebos #hoofddorp #wandelen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com