Museumtip #6 : Noordelijk Scheepvaartmuseum – Groningen

Een scheepsmodel in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen.

 

Dit is de zesde blog met een museumtip. Elke eerste en derde woensdag van de maand verschijnt op deze blog een museumtip.
Mijn museumtip van vandaag is het NOORDELIJK SCHEEPVAARTMUSEUM in Groningen.

 

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd aan de Brugstraat in het centrum van Groningen. De twee historische panden uit de 15e eeuw, het Gotische Huis en het Canterhuis, zijn met elkaar verbonden. Vroeger werd het gebouw gebruikt door een bierbrouwerij en als pakhuis. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum bestaat sinds 1930. Eerst in het Goudkantoor aan de Grote Markt, daarna in een school in de St. Walburgstraat en sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw is het museum aan de Brugstraat gevestigd.

De achterkant van de panden van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. De achterkant van de panden van het Noordelijk Scheepvaartmuseum

In de oude panden zijn oude elementen, zoals schouwen en nissen, bewaard gebleven. De panden zijn oud, de trappen smal en steil.

Originele elementen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Originele elementen

 

Naast de vaste collectie met scheepsmodellen en benodigdheden zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik hier eind december 2018 was, was dit de tentoonstelling Made in Stad. Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga met meubels van deze Groningse meubelfabrikant.

 

Wat is er te zien

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum leer je over de geschiedenis van de scheepsbouw in Noord-Nederland en de scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot nu. Er zijn scheepsmodellen, scheepsportretten, maritieme kunst, gebruiksvoorwerpen, navigatie-instrumenten, gereedschappen, scheepsonderdelen en -motoren te zien die een relatie hebben met Noord-Nederland.

Voorwerpen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Gebruiksvoorwerpen

Een scheepsmodel in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Een scheepsmodel

 

Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de Hanzevaart in de middeleeuwen, de Turfvaart en de Waddenvaart. Er is een woonruimte met bedstede, een kruidenierswinkel uit de 19e eeuw en een stuurhut nagebouwd en kun je zelf het knopen van touwen oefenen. Elke ruimte heeft zijn eigen thema en voor je het weet zit je in de nok van één van de panden.

De kruidenierswinkel in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. De kruidenierswinkel

Het woonhuis in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Het woonhuis

 

Bekijk de film over Groningen in 1470. Grete neemt je mee door de binnenstad van Groningen. Voor mij zijn het veel bekende plekken. Leuk om Groningen in die tijd te zien zoals het Damsterdiep, de Peperstraat met zijn hofje en de Grote Markt.

In de ruimte bij de entree is een machinekamer ingericht. Dit is een ruimte waar je snel aan voorbij gaat. Het is de moeite van een bezoek waard.

In de machinekamer van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. In de machinekamer

 

Buiten, op de binnenplaats van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, ligt de tjalk Alida.

De tjalk Alida buiten het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. De tjalk Alida buiten het museum

 

Wisselende tentoonstelling

De tijdelijke tentoonstelling Made in Stad. Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga is t/m 10 februari 2019 in het Noordelijk Scheepvaartmuseum te zien. De meubelfabriek J.A. Huizinga werd in 1889 opgericht en was gevestigd aan de Westersingel. Hier werden stoelen gemaakt. In de tentoonstelling zijn ongeveer 30 van deze door de Huizingafabriek gemaakte stoelen te zien. De stoelen stonden bijvoorbeeld in burgemeesterskamers, studeerkamers en universiteiten. De fabriek bestaat inmiddels niet meer.

Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga tijdens de tijdelijke tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Welke van deze is een echte Huizinga? Want niet elke is een echte Huizinga. Weet je het antwoord? Let me know. Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga tijdens de tijdelijke tentoonstelling. Welke van deze is een echte Huizinga? Want niet elke is een echte Huizinga. Weet je het antwoord? Let me know.

 

Wil je meer foto’s van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vond ik van het museum?

Ik vond het Noordelijk Scheepvaartmuseum een leuk museum. Leuk om de oude scheepsmodellen en gebruiksvoorwerpen te zien.

De tentoonstelling Made in Stad. Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga zei me niet zo veel, sorry. Ik had ook nog nooit van deze stoelenfabrikant gehoord voor ik het museum en deze tijdelijke tentoonstelling bezocht. Ik kwam ook niet voor deze tijdelijke tentoonstelling, maar voor de voorwerpen en scheepsmodellen in het museum en om de oude gebouwen van binnen te zien.

Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga tijdens de tijdelijke in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen. Welke van deze is een echte Huizinga? Want niet elke is een echte Huizinga. Weet je het antwoord? Let me know. Navigatieapparatuur

 

Praktische informatie

Handige weetjes
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is NIET toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor de wisseltentoonstellingen in de kelder en de eerste verdieping is voor mensen die slecht ter been zijn een traplift beschikbaar. Voor de overige etages en trappen is er geen traplift.

Bij de entree is een kleine museumwinkel aanwezig. Het is hier ook mogelijk om een kop koffie/thee te kopen.

Voor kinderen is er een zoektocht/speurtocht. Er zijn verschillende speurtochten voor de verschillende leeftijdscategorieën.

Leuk is om de Smartphone Tour te volgen om meer achtergrondverhalen over de verschillende voorwerpen in het museum te horen. De link naar deze tour staat op de website van het museum.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: je auto kun je in de parkeergarage aan de Westerhaven parkeren.
  • Bus: vanaf de bushalte Westerhaven is het ongeveer 5 minuten lopen naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Er rijden verschillende bussen naar de Westerhaven.
  • Trein: vanaf het Station Groningen loop je in ongeveer 10-15 minuten naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

 

Openingstijden
Maandag: gesloten.
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur.
Zondag: 13.00 – 17.00 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 7,50 per persoon.
Senioren (65+): 4,– per persoon.
Kinderen 7 t/m 14 jaar: € 4,– per persoon.
Kinderen van onder de 7 jaar: gratis.

Museumkaarthouders hebben gratis toegang tot het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

 

Adres
Noordelijk Scheepvaartmuseum
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

 

Website
Noordelijk Scheepvaartmuseum

 

Sociale media
Facebook
Twitter

 

Meer museumtips

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In Groningen is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd. Ook leuk om de kinderen mee te nemen en alles te leren over de geschiedenis van de noordelijke scheepvaart. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer lezen over het museum doe je hier. Lees je mee? #noordelijkscheepvaartmuseum #museum #groningen #museumkaart #jtravel #jtravelblog In Groningen is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd. Ook leuk om de kinderen mee te nemen en alles te leren over de geschiedenis van de noordelijke scheepvaart. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer lezen over het museum doe je hier. Lees je mee? #noordelijkscheepvaartmuseum #museum #groningen #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

 

Buy me a coffee

Boek je vlucht

Skyscanner
 

Boek je hotel

 
 

Boek je vakantie

 

Boek je Natuurhuisje

 

Heb je nog iets nodig?

Bol AlgemeenBol Algemeen