Wandeling in Hoofddorp : beeldenroute

Het Mannetje van Tom Claassen tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp

 

Een mooie wandeling in Hoofddorp is de beeldenroute. Een korte wandeling langs 8 beelden in en rond het centrum van mijn woonplaats. Ook de Bijbelse Tuin Hoofddorp achter de RK-Kerk Johannes de Doper aan de Kruisweg is in deze wandelroute opgenomen. Wandel je mee?

Deze beeldenroutewandeling in Hoofddorp kun je overal starten. Ik startte mijn wandeling bij het Oude Raadhuis.

 

Wat is de beeldenroute in Hoofddorp

Deze beeldenroute in Hoofddorp is een ommetje die is ontstaan tijdens de coronatijd. Na een oproep in het kerkblad van de PKN kerk in Hoofddorp zijn er verschillende ommetjes ingestuurd waaronder deze wandeling : beeldenroute. In het centrum van Hoofddorp zijn veel leuke beelden te zien. Ook in de rest van de Haarlemmermeer staan veel beelden. Ik wil daar in de toekomst nog een keer een blog aan wijden, maar voor nu eerst deze blog langs 8 beelden en de Bijbelse Tuin Hoofddorp.

 

Mijn wandeling

Mijn wandeling door Hoofddorp: beeldenroute begint in het centrum van Hoofddorp bij het Oude Raadhuis op de hoek van de Hoofdweg Oostzijde en de Kruisweg. Maar zoals gezegd kun je deze wandelroute overal starten.

In de tuin van het Oude Raadhuis staat het beeld Liefdesboom van Franz Bodner. Een kleurrijk beeld dat met zijn vrolijke uitstraling nogal contrasteert met het Oude Raadhuis uit 1867. Op de lichtblauwe sokkel zit een rondborstige vrouw met een lachende vuurrode mond die een van vrolijkheid kraaiend kind omhoog houdt. Een beeld om vrolijk van te worden in deze tijden van oorlog en ellende. Het beeld is door kunstenaar Franz Bodner gemaakt in opdracht van de gemeente. De titel verwijst naar de huwelijken die op deze historische locatie worden gesloten want het Oude Raadhuis in Hoofddorp is een trouwlocatie in de gemeente Haarlemmermeer.

Liefdesboom van Franz Bodner tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Liefdesboom van Franz Bodner

 

Ik steek de rotonde voor de Marktpleinkerk over. Achter de Wereldwinkel staat op het Dik Tromplein het beeld van een achterstevoren zittende Dik Trom op een bokkende ezel die hij bij de staart vast grijpt. Wie heeft vroeger de boeken over zijn avonturen niet gelezen? Het beeld is in 1973 gemaakt door kunstenaar Nico Onkenhout. Het verhaal uit het eind van de 19e eeuw van de nooit bestaande Dik Trom is bedacht door de Hoofddorpse leraar en schrijver C.J. Kieviet.

Dik Trom van Nico Onkenhout tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Dik Trom van Nico Onkenhout

 

Ook in het centrum van Hoofddorp op het Polderplein voor de winkels staat de Polderjongen. Dit beeld is gemaakt door Karel Gomes, een bekende kunstenaar in de gemeente Haarlemmermeer. Deze polderjongen is uitgerust met snor, pet en boezeroen. Hij lijkt vanaf zijn sokkel uit te kijken over al het werk dat het graven van de 36 kilometer lange Hoofdvaart, het begin van de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder met zich mee bracht. Het standbeeld is een monument voor al de mannen en vrouwen die de Haarlemmermeer hebben gemaakt tot wat het nu is. Op het voetstuk staat het wapen van de gemeente Haarlemmermeer.

De Polderjongen van Karel Gomes tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp De Polderjongen van Karel Gomes

 

Vanuit het centrum loop ik door naar het Burgemeester Van Stamplein. Hier staat het aluminium beeld van kunstenaar Tom Claassen: Het mannetje. Het doet mij altijd denken aan het Michelinmannetje. Het beeld bestaat uit een stapeling van 22 gepolijste aluminium onderdelen. Het beeld is 7 meter hoog. In de winter kan het flink koud en guur zijn op het plein. Het mannetje krijgt dan ter bescherming tegen de kou een sjaal om.

Het Mannetje van Tom Claassen tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Het Mannetje van Tom Claassen

 

Aan de overkant van het plein bij de rotonde voor het stadhuis van de Gemeente Haarlemmermeer staat het Verzetsmonument van Hoofddorp. Dit monument is gemaakt door Ger Zijlstra. Het monument bestaat uit een ruw rotsblok met een bronzen schijf. Deze bronzen schijf doet denken aan een rijzende zon. Het is een abstracte manier om aan te duiden dat na het lijden de hoop weer gloort, net zoals na elke duistere nacht de dag weer aanbreekt. Heel toepasselijk in tijden van oorlog. Blijf hoop houden, hoe moeilijk en uitzichtloos het soms ook lijkt. De bronzen zon komt uit de steen tevoorschijn. Op deze plek is het rotsblok gepolijst. De verdere vorm van het blok is ruw, onbewerkt, zoals hij uit de aarde is gehaald. Het glad gemaakte deel is symbool voor onze beschaving, die uit de chaos van de ruwe maatschappij altijd weer tevoorschijn zal komen. Voor het monument liggen stenen met namen van omgekomen oorlogslachtoffers.

Het Verzetsmonument van Ger Zijlstra tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Het Verzetsmonument van Ger Zijlstra

 

Vanaf het verzetsmonument loop ik om het stadhuis naar het Raadhuisplein. Hier is hoog op het Cultuurgebouw een street art werk van de bekende kunstenaar Sidney Waerts te zien. Het werk heet ‘UP’. Ik heb tijdens mijn street art wandeling in Haarlem ook al verschillende van zijn mooie kunstwerken gezien. Het werk laat een kind zien dat ondersteboven hangt aan een tak hoog in de boom. Vanuit deze hoogte ziet ze een nieuw perspectief en een optimistische en kleurrijke toekomst. Schiphol (zwanen) speelt hierbij een belangrijke rol voor het behoud van Moeder Natuur. Hoofddorp groeit naar een duurzamere toekomst voor het nageslacht. Het design verbinding maakt met de lucht er omheen. Dit is geen beeld dat is opgenomen in de route maar ik wil het niet ongenoemd laten. Het is recent werk.

Street art 'UP' van Sidney Waerts tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Street art ‘UP’ van Sidney Waerts

 

Ik loop hier langs op weg naar twee beelden die naast elkaar staan aan achter Restaurant L’Hirondelle: Jacob en de Engel en het Slavernijmonument Keti Koti (gebroken schakels).

Het Slavernijmonument Keti Koti staat op het grasveld op de hoek Kruisweg en Boslaan. Haarlemmermeer heeft sinds 2018 een eigen monument als herinnering aan het slavernijverleden. Het monument is op 1 juli 2018 onthuld: Keti Koti, de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Een tastbare herinnering aan de wereldwijde afschaffing van de slavernij want op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Caraïben. Op Sint-Maarten was dat al in 1848 gebeurd, in Indië in 1860. Elders in de wereld werd slavernij eveneens in de tweede helft van de negentiende eeuw verboden. Er staan een aantal basaltpalen en daar tussen een plaquette met de tekst: ‘Wat gebeurd is, is nog niet voorbij’. De tekst verwijst naar het verleden, maar ook het heden. Er zijn nog steeds mensen die niet in vrijheid leven.

Het Slavernijmonument Keti Koti tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Het Slavernijmonument Keti Koti

 

Naast het slavernijmonument staat het beeld uit 1959 van Jacob en de Engel van kunstenaar Ben Guntenaar.  Het beeld is gemaakt van witgrijs zandkalksteen. Het vertelt het Bijbelse verhaal van Jacob worstelend met de engel. De twee ineengestrengelde figuren zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. In de Haarlemmermeerpolder staat dit Bijbelse verhaal voor de worsteling met het water en voor de strijd in de Tweede Wereldoorlog.

Jacob en de Engel van Ben Guntenaar tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Jacob en de Engel van Ben Guntenaar

 

Vanaf deze twee beelden loop ik via de Boslaan en het Arnolduspad naar de kruising met de Nieuweweg. Hier staat op een grasveld het kunstwerk Nevelpaarden van kunstenaar Erik Claus. Het is een bronzen beeld van zeven paarden op een stenen paal. De paarden staan dicht bij elkaar in de mist. Hun benen verdwijnen in de mist die nog laag over de aarde ligt. De paarden zijn niet in alle details uitgewerkt en de benen zijn weggelaten, net als wanneer je ze op een mistige ochtend ook ziet.

Nevelpaarden van Erik Claus tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Nevelpaarden van Erik Claus

 

Vanaf het kunstwerk Nevelpaarden loop ik via de Nieuweweg en de Kruisweg terug naar het Oude Raadhuis. Mijn rondje is rond, want ik ben terug bij het Oude Raadhuis. Ik pak mijn fiets en rijd nog door naar de Bijbelse Tuin Hoofddorp, een stukje verderop aan de Kruisweg.

 

Bijbelse Tuin Hoofddorp

De Bijbelse Tuin Hoofddorp ligt achter de R.K.-kerk Joannes de Doper aan de Kruisweg. De Bijbelse Tuin is een oase van rust in het drukke Hoofddorp. Je komt hier helemaal tot rust en bezinning tussen de beelden van Bijbelse figuren en de vele bomen rondom de beelden. En alles heeft een betekenis. De bomen zijn hier niet zomaar geplant, nee daar is echt over nagedacht. In de tuin groeien veel kruiden, planten en bomen die ook in de Bijbel genoemd worden.

In de Bijbelse Tuin Hoofddorp staan tussen de bomen, die allemaal een link hebben met de Bijbel, 50 beeldhouwwerken. Er staan beelden van Bijbelse figuren als Jozef en Maria, Anna en de kleine Jezus, Ruth, Hagar, Job, Eva, de Vrouw van Lot, Jakob, Hagar, Maria en de verloren zoon en er is een indrukwekkende serie van 15 werken die het lijdensverhaal van Jezus uitbeelden. Mooie verhalen uit de Bijbel waar ik mee opgegroeid ben. Personen die nu tot leven komen in de beeldhouwwerken in deze mooi aangelegde tuin vol symboliek. Ik ben hier al vaker geweest en elke keer raakt het me weer als ik hier loop en de mooie beelden en de bomen vol symboliek zie.

Het beeld 'De opstanding van Jezus' in de Bijbelse Tuin Hoofddorp tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Het beeld ‘De opstanding van Jezus’ in de Bijbelse Tuin Hoofddorp

 

Op deze zonnige voorjaarsdag staan tussen de beelden de voorjaarsbloemen, zoals de narcissen, sneeuwklokjes en krokussen in bloei. Ook de amberboom staat al in bloei, wat een prachtig gezicht.

 

Lees ook: Bijbelse Tuin Hoofddorp

Bekijk ook: Foto’s van de Bijbelse Tuin Hoofddorp

 

Mijn route

 

Praktische informatie

Lengte van de wandeling

Deze wandeling in Hoofddorp : beeldenroute heeft een lengte van 4-5 kilometer.

 

Start- en eindpunt

Er is geen specifiek startpunt van deze wandelroute langs de beelden. Ik ben begonnen bij het Oude Raadhuis. Dit was voor mij het makkelijkst. Vanaf het Oude Raadhuis heb ik het rondje gelopen en ben ik per fiets doorgegaan naar de Bijbelse Tuin Hoofddorp om vandaar naar huis terug te fietsen.

 

Bereikbaarheid

  • Auto:
    In Hoofddorp Centrum is het zowel in de parkeergarages als op straat betaald parkeren.
  • Openbaar vervoer:
    Alle bussen stoppen op het Burgemeester Van Stamplein in het centrum van Hoofddorp
  • Fiets:
    In het centrum van Hoofddorp kun je je fiets gratis stallen. Denk wel aan een goed slot want er zijn nog wel eens fietsendieven actief.

 

Horeca

In Hoofddorp Centrum zijn veel horecagelegenheden. Ik ga ze hier niet noemen want het zijn er te veel. Buiten het centrum is een bekende horecagelegenheid L’Hirondelle. Hier loop je langs als je naar het Slavernijmonument Keti Koti en het beeld Jacob en de Engel loopt.

Horecagelegenheid L'Hirondelle tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Horecagelegenheid L’Hirondelle

 

Honden

Honden zijn toegestaan op deze wandelroute.

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Hoofddorp en omgeving. Het dichtstbijzijnde hotel is Hotel De Beurs in het centrum van Hoofddorp. Wil je een ander hotel boeken, vergelijk de hotels en de prijzen via Booking.com.

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.

In de Haarlemmermeer is genoeg te zien en vanuit Hoofddorp kun je bijv. de Bollenstreek, Leiden, Haarlem of Amsterdam verkennen.

 

Heb jij deze wandeling in Hoofddorp : beeldenroute of een andere beeldenroute al eens gelopen? Als je een andere beeldenroute hebt gelopen, waar was dat en kan je het aanbevelen?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een mooie wandeling in Hoofddorp is de beeldenroute. Een korte wandeling langs 8 beelden en de Bijbelse Tuin Hoofddorp. Wandel je mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Een mooie wandeling in Hoofddorp is de beeldenroute. Een korte wandeling langs 8 beelden en de Bijbelse Tuin Hoofddorp. Wandel je mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Een mooie wandeling in Hoofddorp is de beeldenroute. Een korte wandeling langs 8 beelden en de Bijbelse Tuin Hoofddorp. Wandel je mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog

Een mooie wandeling in Hoofddorp is de beeldenroute. Een korte wandeling langs 8 beelden en de Bijbelse Tuin Hoofddorp. Wandel je mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Een mooie wandeling in Hoofddorp is de beeldenroute. Een korte wandeling langs 8 beelden en de Bijbelse Tuin Hoofddorp. Wandel je mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog Een mooie wandeling in Hoofddorp is de beeldenroute. Een korte wandeling langs 8 beelden en de Bijbelse Tuin Hoofddorp. Wandel je mee? #beeldenroute #hoofddorp #haarlemmermeer #wandelen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com