Wat kost reizen in Thailand

Rijstvelden onderweg in Thailand

 

Ik heb de kosten voor een reis door Thailand voor je op een rijtje gezet. De kosten van een verre reis zijn voor iedereen anders. Overnacht je in hotels of hostels? Reis je alleen of in een groep? Allemaal dingen die een budget bepalen. Thailand is een relatief goedkope bestemming.

Ik maakte een georganiseerde groepsrondreis door Thailand. Deze kosten voor Thailand heb ik hieronder vermeld, maar ik heb ook de gemiddelde kosten voor bijv. vlucht, autohuur, kosten voor eten & drinken en excursies voor je op een rijtje gezet.

 

Budget voor Thailand

Wat je budget voor een reis door Thailand is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal dagen dat je door Thailand reist, huur je een auto of reis je bijv. in een groep, wat voor soort accommodatie slaap je, de kosten van je vliegticket, kook je zelf of ga je elke dag uit eten.

 

Kosten voor een vlucht

Een rechtstreekse vlucht met KLM vanuit Amsterdam naar Bangkok kost op het moment ongeveer € 575,– per persoon. Vlieg je niet rechtstreeks dan heb je al een ticket naar de Thaise hoofdstad vanaf € 450,– per persoon. Via Skyscanner kun je een prijsalarm instellen voor je vlucht naar Bangkok op de door jou gewenste datum.

Ook binnenlandse vluchten kun je via Skyscanner boeken.

Het vliegtuig van China Airlines op Schiphol voor de vlucht naar Bangkok Het vliegtuig van China Airlines op Schiphol voor de vlucht naar Bangkok

 

Kosten voor vervoer

De autohuur is afhankelijk van het type auto waarmee je door Thailand reist. Er zijn weinig mensen die per gehuurde auto door Thailand reizen. Via Sunny Cars kun je voor gemiddeld € 290,— per week voor een standaard middenklasse auto een auto huren.

Extra kosten voor benzine zijn niet meegerekend. Houd er rekening mee dat de benzinepompen niet op iedere hoek van de straat staan en kom je onderweg een benzinestation tegen, tank dan, want ook daar zul je niet de eerste zijn die vergeet te tanken. Gemiddeld ligt de prijs voor een liter benzine op € 0,96.

Veel toeristen nemen in de grote steden een tuk tuk of taxi. En tussen de grote steden wordt er veel per trein of vliegtuig gereisd. Kies je voor een busreis, dan heb je de keuzen uit minivans of speciale toeristenbussen. Thailand heeft dan ook een heel uitgebreid busnetwerk. De tickets koop je vooraf online via: 12go.asia.

In de grote steden is het handig om gebruik te maken van de metro, taxi of tuktuk. In Bangkok rijdt de Skytrain. De skytrain brengt je snel, comfortabel en relatief goedkoop naar de belangrijkste uitgaans-, winkel-, en zakencentra.

Tuk-tuks in Bangkok Tuk-tuks in Bangkok

 

Lees ook: Praktische tips voor je reis naar Thailand

 

Kosten voor accommodatie

Accommodatieprijzen zijn heel verschillend. Boek je een hostel of een hotel. Ik heb tijdens mijn reis door Thailand in hotels geslapen, de één iets luxer dan de ander.

Via Booking.com kun je heel veel accommodaties in Thailand boeken. Hotels zijn er in alle prijsklassen maar reken op gemiddeld €15,– – € 20,– per nacht per kamer voor een eenvoudige accommodatie tot rond de € 100,– per kamer voor een 5* hotel. De meeste hotels in Thailand liggen in de prijsklasse tot € 50,– per nacht per kamer.

Het Methavalai Hotel in Cha-Am Het Methavalai Hotel in Cha-Am

 

Kosten voor eten & drinken

Ook de kosten voor eten en drinken kun je zelf in de hand houden. Kampeer je onderweg, doe onderweg boodschappen in een supermarkt. Ook hier geldt doe het voor een aantal dagen tegelijk als je weet dat je naar de middle of nowhere gaat.

In de grotere plaatsen als Chiang Mai, Chiang Rai, Kanchanaburi en Bangkok zijn genoeg restaurants. Maar ik heb ook verbleven op plekken waar je voor het diner aangewezen bent op de accommodatie waar je verblijft.

Dineer je in een restaurant eten, dan betaal je voor een westerse maaltijd ongeveer € 6,–. Voor een Thais gerecht in een restaurant betaal je € 3,50 en bij een kraampje op straat kosten een maaltijd ongeveer € 1,60. Een biertje kosten ongeveer € 3,– en een koffie € 1,50.

Fruit bij de lunch Fruit bij de lunch

 

Fooien

Het is Thailand niet gebruikelijk om een fooi te geven. Wel in de toeristische gebieden. Lokale inwoners laten het muntgeld uit gemakzucht achter.

Gemiddelde fooien:

 • Taxi: rond de taxiritprijs naar boven af.
 • Restaurant: een fooi bestaat hier uit muntgeld, bijv. een muntje van 10 baht als de service goed bevalt.
 • Hotel: voor de piccolo en het kamermeisje wordt een fooi van 10 of 20 baht aanbevolen.
 • Gids: gemiddeld 50 baht.

 

Kosten voor excursies

Het maken van excursies en entreegelden moeten berekend worden als je een budget maakt. Reis je in groepsverband, dan zullen de prijzen anders liggen. Ik heb bijv. voor een excursie Bangkok by night met een bezoek aan de Baiyoke Tower II en Calypso Cabaret € 41,36 betaald. De kosten voor de olifantentrekking en een rit met de ossenkar (€ 35,45),  de tuinen en bergstammen rondom Chiang Mai (inclusief een lunchpakket = € 43,72), een traditionele Thaise massage bij het hotel in Chiang Mai (€ 23,63) en een tuk-tuk excursie in Chiang Rai met diner in Chiang Rai (€ 14,55) zijn prijzen die ik ter plekke heb betaald. Andere prijzen zoals , zijn prijzen als je op eigen gelegenheid deze bezienswaardigheden bezoekt. De prijzen zijn een indicatie van de kosten van een excursie.

 • Grand Palace en Wat Phra Kaeo in Bangkok: 500 baht. Met dit ticket heb je ook toegang tot de tempel van de Smaragden Boeddha.
 • Baiyoke toren in Bangkok: 400 bath per persoon.
 • Wat Arun in Bangkok: 50 bath per persoon.
 • Hellfire Pass & het museum in Kanchanaburi: : gratis.
 • JEATH War Museum in Kanchanaburi : 30 bath per persoon.
 • Drijvende Markt : de drijvende markt is moeilijk bereikbaar. Ik raad je aan om bijv. in Bangkok of al in Nederland een excursie naar de drijvende markt te boeken. Een excursie boek je al vanaf € 20,– incl. vervoer van en naar Bangkok.
 • Ayutthaya : per tempel betaal je ongeveer 50 bath per persoon.
 • Doi Suthep in Chiang Mai: 50 baht per persoon.
 • Queen Sirikit Botanic Garden in Chiang Mai : 200 bath per persoon.
 • Wat Rong Khun Tempel bij Chiang Rai : 100 bath per persoon.
 • Sukhothai Historical Park : dit park is verdeeld is 5 zones en per zone betaal je 100 Baht. Een pas voor alle zones kost 350 baht. Deze pas is helaas maar 1 dag geldig. Leuk is om een fietstocht door het park te maken.

Sukhothai Historical Park Sukhothai Historical Park

 

Tips voor het budget voor Thailand

 • Het is niet nodig om Thais geld in Nederland aan te schaffen. In Thailand zijn overal pinautomaten te vinden waar je geld kunt opnemen met je bankpas of creditcard. In Thailand zijn de pinautomaten bekend als ‘ATM’s’. Het kan voorkomen dat er op het platteland of op de kleinere eilanden niet altijd een (werkende) pinautomaat is. Pin contant geld voordat je naar dit soort plaatsen afreist. Betaal kleine bedragen zoveel mogelijk contant.
 • Vergeet niet om voor je vertrek naar Thailand je pinpas op werelddekking te zetten. Meestal staat deze functie uitgeschakeld. Online is dit zo geregeld.
 • Per geldopname betaal je transactiekosten aan de gastbank in Thailand. Meestal is dit 180 baht per transactie. Veel Nederlandse banken rekenen daarnaast ook nog eens extra kosten per opname, dit verschilt per bank.

 

Prijsniveau in Thailand

Thailand is een relatief goedkoop land om te reizen. Net als overal in de wereld zijn de prijzen de afgelopen jaren wel gestegen. Een reis door Thailand kun je zo goedkoop of zo duur maken als je wilt. Met nog geen twee tientjes per dag al rondkomen. De kosten voor reizen door Thailand heb je zelf in de hand.

De gemiddelde prijzen voor maaltijden, autohuur en excursies heb ik in de betreffende onderdelen genoemd.

 

Lees meer: Mijn reisroute van 16 dagen door Thailand

 

Mijn kosten voor een 16-daagse groepsrondreis Thailand

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties vanuit Bangkok naar het noorden en terug Bangkok via Cha-Am.

Wat kost een rondreis door Thailand. Ik kan je er geen duidelijk antwoord te geven. Dit omdat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Er zijn legio mogelijkheden. Je kunt op verschillende manieren reizen en verschillende routes en ook het aantal dagen van je rondreis is een factor voor de prijsberekening.

De prijzen die ik hier onder noem zijn prijzen uit 2011, het jaar dat ik deze rondreis maakte. Ik weet dat dit al even geleden is, maar ik krijg regelmatig de vraag, wat kost nu een rondreis door bijv. Thailand. Daarom heb ik alsnog deze blog geschreven. Het is heel goed mogelijk dat bepaalde kosten hoger uitvallen. In het eerste deel van dit artikel zijn de prijzen die je nu ongeveer betaald vermeld.

De bus van De Jong Intra Vakanties in Thailand De bus van De Jong Intra Vakanties in Thailand

 

Mijn kosten van de 16-daagse groepsrondreis Thailand

In 2011 kostte mijn 16-daagse groepsrondreis Rondreis Klassiek Thailand met De Jong Intra in totaal € 1.798,30.

Dit is als volgt opgebouwd:

 • Pakketreis, Thailand, Rondreis Klassiek Thailand incl. het Calamiteitenfonds en inclusief de rechtstreekse vlucht met China Airlines en de éénpersoonskamertoeslag € 1.686,50.
 • Een reis- en annuleringsverzekering, die ik toen nog niet doorlopend had, kostte € 171,13.
 • Ik kreeg 5% PMA korting omdat ik via mijn zorgverzekeraar collectief verzekerd was/ben bij PMA en dit ook voor voordeeltjes oplevert zoals het boeken van een reis bij Pelikaan Reizen. De korting bedroeg € 59,33.

 

Kosten eten & drinken

De lunches en diners waren vaak niet bij de prijs inbegrepen. Ook de drankjes waren niet inbegrepen. Lunch en diner zijn relatief goedkoop in Thailand.
Soms was ik verplicht om in het hotel te eten waar ik op dat moment verbleef. Reden: ik zat in de middle of nowhere en kon nergens anders heen. Daar was het ook vaak duurder dan een diner in een restaurant in bijv. Chiang Mai.

Totale kosten eten & drinken in Thailand: € 143,56.

 

Kosten entreegelden en excursies

De meeste excursies waren inclusief, maar een paar optionele excursies moesten apart betaald worden. Zo heb ik de volgende excursies apart bijgeboekt:

• Bangkok by night met een bezoek aan de Baiyoke Tower II en Calypso Cabaret (€ 41,36).
• Olifantentrekking en een rit met de ossenkar (€ 35,45). Dit is een excursie die ik nu niet meer zal maken, maar in die tijd was het heel normaal om een excursie te boeken om op de rug van een olifant door de jungle te trekken.
• Tuinen en bergstammen rondom Chiang Mai; inclusief een lunchpakket (€ 43,72).
• Traditionele Thaise massage bij het hotel in Chiang Mai (€ 23,63).
• Tuk-tuk excursie in Chiang Rai met diner in Chiang Rai (€ 14,55).

Totale kosten excursies: € 158,71.

 

Kosten souvenirs

Ik koop tijdens mijn reizen in het buitenland veel ansichtkaarten. Deze stuur ik naar familie in Nederland of ik plak ze later thuis in mijn reisverslag. In Borsang heb ik een waaier laten beschilderen met mijn naam in het Thais er op. Ook kocht ik Boeddhabeelden van de dagen waarop iemand geboren is. Iedere dag van de week heeft zijn eigen houding. Een ander leuk souvenir die ik langs de kant van de weg bij een restaurant kocht, is een zeeporchidee in een heel mooi beschilderd doosje. Bij de Longnecks in de buurt van Chiang Mai kocht ik een handgeweven sjaal en een beeldje van een olifant.

Totale kosten souvenirs: € 108,57.

Mijn waaier uit Borsang Mijn waaier uit Borsang met mijn naam in het Thais

 

Overige kosten in Thailand

Mijn overige kosten in Thailand bestonden uit een paar verschillen waarvan ik niet meer weet waar ik mijn geld aan uitgegeven heb.

Het is bij rondreizen gebruikelijk om na afloop fooien te geven aan de begeleiding. Voor deze rondreis werden we hele reis door 4 mensen begeleid: een tourleader, een aparte gids die meegaat naar de bezienswaardigheden en daar uitleg geeft, de busboy die voor drankjes zorgt en de buschauffeur.
Ook gaat er aan het begin van de reis geld vanuit de groep in de zgn. fooienpot. Hier worden bijv. de bagagedragers in de hotels, gidsen ter plekke en personeel bij de hotels van betaald. De rest van de fooi gaat op aan bijv. lokale mensen die op de foto gezet worden of begeleiding tijdens een tour.

Omdat we pas ’s avonds na het diner uit het Methavalai Hotel in Cha-Am vertrokken, was het in ons hotel mogelijk om een day-use kamer te boeken. Ik vond het ideaal, want overdag heb ik bijv. gezwommen en een eind langs het strand gelopen en wat is fijner om na zo’n dag en voor de lange reis naar Bangkok en de vliegreis naar huis nog te kunnen douchen. Mijn bagage heeft de hele dag op mijn kamer gestaan en om 17.00 uur moesten we uitchecken.

Fooien: € 71,32.
Day-use kamer in Cha-Am: € 21,83.
Overige kosten: € 108,48.

 

Totale kosten 16-daagse rondreis Klassiek Thailand op een rijtje

Rondreis: € 1.798,30
Eten & drinken: € 154,54
Excursies: € 158,71
Souvenirs: € 108,57
Overige kosten: € 201,63
Totale kosten Thailand: € 2.425,75

De prijzen heb ik omgerekend vanuit de lokale valuta, de bath, naar €.

 

De prijzen zijn voor 1 persoon, dit omdat ik alleen op reis was.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Thailand

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb de kosten voor een reis door Thailand voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #thailand #kosten #budget #vliegticket #vervoer #accommodatie #jtravel #jtravelblog Ik heb de kosten voor een reis door Thailand voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #thailand #kosten #budget #vliegticket #vervoer #accommodatie #jtravel #jtravelblog Ik heb de kosten voor een reis door Thailand voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #thailand #kosten #budget #vliegticket #vervoer #accommodatie #jtravel #jtravelblog

Ik heb de kosten voor een reis door Thailand voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #thailand #kosten #budget #vliegticket #vervoer #accommodatie #jtravel #jtravelblog Ik heb de kosten voor een reis door Thailand voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #thailand #kosten #budget #vliegticket #vervoer #accommodatie #jtravel #jtravelblog Ik heb de kosten voor een reis door Thailand voor je op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #thailand #kosten #budget #vliegticket #vervoer #accommodatie #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com