Recept : Zwitserse rösti

Dit keer heb ik een heerlijke Zwitserse rösti gemaakt. Rösti is een aardappelkoek. Heerlijk bij bijvoorbeeld een salade of sla. Het is een eenvoudig recept. De rösti is niet moeilijk te maken.

Inhoudsopgave

Wat is rösti

Rösti is een Zwitsers nationaal gerecht. Rösti een aardappelkoek dat oorspronkelijk door boeren uit het Zwitserse kanton Bern als ontbijt werd gegeten (moet er niet aan denken om aardappelen als ontbijt te eten, maar ieder zijn ding).

Rösti bestaat uit geraspte aardappel. De geraspte aardappel wordt in een ronde koekenpan gebakken. Rösti wordt gegeten als bijgerecht naast vlees en groente. Je kunt bijv. spek, ui, kaas of appel. Door de natuurlijke zetmeel worden deze ingrediënten gebonden in de aardappel. In dit recept heb ik gekozen voor spekjes en ui.

Belangrijk bij rösti is dat je de aardappel niet spoelt na het raspen. Het zetmeel van de aardappel zorgt ervoor dat de rösti mooi aan elkaar blijft tijdens het bakken. Er zijn nogal wat discussies over het feit of je een vastkokende aardappel en een iets kruimige aardappel gebruikt. Ik gebruik een kruimige aardappel in dit recept. De buitenkant word lekker knapperig en de binnenkant blijft zacht. Bij een vastkokende aardappel is de structuur aan de binnenkant steviger.

Voor een vegetarische optie kun je de spekreepjes weglaten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 2 grote uien
  • 3 eieren
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 3 eetlepels gehakte bieslook
Recept : Zwitserse rösti

Bereiding

  • Bak de spekreepjes drie minuten in een koekenpan van ongeveer 28 centimeter met wat olijfolie.
  • Schil de aardappels.
  • Schil de uien.
  • Rasp de aardappels en de uien grof boven een kom.
  • Doe de drie eieren erbij.
  • Breng op smaak met flink wat peper en zout.
  • Schep de spekreepjes erbij.
  • Meng alles met een lepel door elkaar tot alles goed is gemengd.
  • Giet een scheutje olijfolie in de koekenpan.
  • Schep het aardappelmengsel hierin.
  • Druk goed aan met een spatel en laat op laag vuur minstens 15 minuten garen met het deksel op de pan.
  • Haal het deksel van de pan en dek af met een groot bord.
  • Houd het bord stevig vast en draai de pan om zodat de rösti op het bord ligt.
  • Schuif de rösti nu weer voorzichtig terug in de pan en laat ook de andere kant nog 10 minuten bakken op laag vuur.
  • Serveer de rösti eventueel met wat fijngehakte bieslook en een frisse salade

Eet smakelijk!

Meer recepten

Bewaar op Pinterest
Ik heb een heerlijk recept voor je gemaakt: Zwitserse rösti. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #rosti #zwitserserosti #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept voor je gemaakt: Zwitserse rösti. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #rosti #zwitserserosti #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept voor je gemaakt: Zwitserse rösti. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #rosti #zwitserserosti #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept voor je gemaakt: Zwitserse rösti. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #rosti #zwitserserosti #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept voor je gemaakt: Zwitserse rösti. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #rosti #zwitserserosti #jtravel #jtravelblog
Ik heb een heerlijk recept voor je gemaakt: Zwitserse rösti. Makkelijk en snel te maken. Eet smakelijk. Hier lees je hoe je dit recept zelf kunt maken. #recept #rosti #zwitserserosti #jtravel #jtravelblog
Auteur foto

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Skyscanner
De zonnigste bestemmingen



Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

De Zwerver voor al je reisgidsen en landkaarten
Boekenwereld.com

Meer over dit onderwerp

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

Handige links

voor het plannen van je reis

Al mijn reistips zijn gratis voor jou beschikbaar. Om mij te helpen om dit gratis voor jou te kunnen blijven doen, werken ik samen met verschillende partners. Als je via een van de onderstaande links iets boekt of koopt, dan ontvang ik een klein percentage van het bedrag. Dit kost jou niks extra, maar wordt door mij zeer gewaardeerd. Meer handige links vind je in het artikel JTravelBlog steunen.

Deel deze blog op sociale media

Foto van Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg JTravelBlog op Instagram

Copyright © 2018-2025 JTravelBlog.nl

Scroll naar boven