Dit keer heb ik een heerlijke Zwitserse rösti gemaakt. Rösti is een aardappelkoek. Heerlijk bij bijvoorbeeld een salade of sla. Het is een eenvoudig recept. De rösti is niet moeilijk te maken.
Wat is rösti
Rösti is een Zwitsers nationaal gerecht. Rösti een aardappelkoek dat oorspronkelijk door boeren uit het Zwitserse kanton Bern als ontbijt werd gegeten (moet er niet aan denken om aardappelen als ontbijt te eten, maar ieder zijn ding).
Rösti bestaat uit geraspte aardappel. De geraspte aardappel wordt in een ronde koekenpan gebakken. Rösti wordt gegeten als bijgerecht naast vlees en groente. Je kunt bijv. spek, ui, kaas of appel. Door de natuurlijke zetmeel worden deze ingrediënten gebonden in de aardappel. In dit recept heb ik gekozen voor spekjes en ui.
Belangrijk bij rösti is dat je de aardappel niet spoelt na het raspen. Het zetmeel van de aardappel zorgt ervoor dat de rösti mooi aan elkaar blijft tijdens het bakken. Er zijn nogal wat discussies over het feit of je een vastkokende aardappel en een iets kruimige aardappel gebruikt. Ik gebruik een kruimige aardappel in dit recept. De buitenkant word lekker knapperig en de binnenkant blijft zacht. Bij een vastkokende aardappel is de structuur aan de binnenkant steviger.
Voor een vegetarische optie kun je de spekreepjes weglaten.
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 800 gram kruimige aardappelen
- 2 grote uien
- 3 eieren
- olijfolie
- peper en zout
- 3 eetlepels gehakte bieslook

Bereiding
- Bak de spekreepjes drie minuten in een koekenpan van ongeveer 28 centimeter met wat olijfolie.
- Schil de aardappels.
- Schil de uien.
- Rasp de aardappels en de uien grof boven een kom.
- Doe de drie eieren erbij.
- Breng op smaak met flink wat peper en zout.
- Schep de spekreepjes erbij.
- Meng alles met een lepel door elkaar tot alles goed is gemengd.
- Giet een scheutje olijfolie in de koekenpan.
- Schep het aardappelmengsel hierin.
- Druk goed aan met een spatel en laat op laag vuur minstens 15 minuten garen met het deksel op de pan.
- Haal het deksel van de pan en dek af met een groot bord.
- Houd het bord stevig vast en draai de pan om zodat de rösti op het bord ligt.
- Schuif de rösti nu weer voorzichtig terug in de pan en laat ook de andere kant nog 10 minuten bakken op laag vuur.
- Serveer de rösti eventueel met wat fijngehakte bieslook en een frisse salade
Eet smakelijk!
Meer recepten















